Makói Híradó 2020.11.02.

80 család kapott élelmiszercsomagot Básti Juli nagy megtiszteltetésnek érzi a Páger Antal színész-díjjat Rendhagyó nyíltnapot szervez a Galamb iskola Már igényelhetik a szálláshely-szolgáltatók az elmaradt foglalásaik utáni 80 százalékos támogatást A megyét sem kímélik a lakástüzek

Tovább 2020-12-02

Rendhagyó nyíltnapot szervez a Galamb iskola

Betartva a biztonsági előírásokat, csak előzetes regisztráció után vehetnek részt az érdeklődő családok és gyermekek a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola rendhagyó nyíltnapján ettől a héttől kezdődően. A fiatalok ezek alkalmával bepillantást nyerhetnek többek között az intézmény azon részlegeibe is, ahol a gyakorlati tudást szerezhetik meg a tanulók.

Tovább 2020-12-02

Már igényelhetik a szálláshely-szolgáltatók az elmaradt foglalásaik utáni 80 százalékos támogatást

Már visszaigényelhetik a november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80 százalékát a szálláshely-szolgáltatók. Az érintettek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén keresztül, elektronikus űrlap kitöltésével kérhetik a támogatást, amelyet még ebben az évben folyósít a szervezet.

Tovább 2020-12-02

80 család kapott élelmiszercsomagot

A mai napon kerültek kiosztásra azok az élelmiszercsomagok, melyeket Ménesi Gábor helyi vállalkozó ajánlott fel makói rászoruló családoknak. Az osztás részleteiről Székely Ildikó önkormányzati képviselő és Tóthné Balázs Andrea, a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője számoltak be a sajtó képviselőinek.

Tovább 2020-12-02

A megyét sem kímélik a lakástüzek

Ősszel és télen hazánkban megemelkedik a lakástüzek száma. Az adatok szerint ebben az időszakban országos szinten, naponta harminc ilyen riasztás érkezik a katasztrófavédelem munkatársaihoz és átlagosan két – három otthon válik ez miatt lakhatatlanná – emelte ki Molnár Krisztina. A Csongrád – Csanád megyei szervezet szóvivője arra is kitért, hogy a közelmúltban Makón és a térségben is történtek tragédiák. Mint mondta: sokszor egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehetne a baj!

Tovább 2020-12-02

Básti Juli nagy megtiszteltetésnek érzi a Páger Antal-színészdíjat

„Ha a televízióban a Páger filmek mennek, akkor döbbenten nézem, hogy milyen modern és semmi féle por nem ül a színjátszására, bárcsak, így játszanánk a mai napig - mondta el Básti Juli, Makó 2021 Páger-díjasa. Az elismerés kapcsán egy olyan családi történetet is megosztott a Kossuth és Jászi Mari-díjas színésznő, amely a szakmai összetartás jó példája a számára.

Tovább 2020-12-02

Makói Híradó 2020.12.01.

Folyik a mintegy 300 mázsa szociális tűzifa feldarabolása Elindult az Angyalsóhaj Alapítvány adománygyűjtő akciója Básti Juli kapja 2021-ben a Páger Antal-színészdíjat Új elnök a Makó térségi kereskedelmi és iparkamara élén Rangadót vesztett a Makói KC

Tovább 2020-12-01

Elindult az Angyalsóhaj Alapítvány adománygyűjtő akciója

Elkészültek az Angyalsóhaj Alapítvány jövő évi naptárai, melyet az adventi adománygyűjtő akciójukhoz készíttettek. A kuratórium tagjai ma 20 forgalmas üzletbe helyezték ki azokat, és az adománygyűjtő dobozokat. A pénzadományokat december 18-ig várják a szervezők.

Tovább 2020-12-01

Folyik a mintegy 300 mázsa szociális tűzifa feldarabolása

Már most is van lehetőség a szociális tűzifa iránti igények benyújtására településünkön, ugyanis a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén már megkezdődött a mintegy 300 mázsa faanyag feldarabolása. A Hatósági Csoport háztartásonként egy igényt tud befogadni, ám továbbra is várják azoknak a felajánlásait, akik ezen a télen segíteni szeretnék a rászoruló családokat.

Tovább 2020-12-01

Básti Juli kapja 2021-ben a Páger Antal-színészdíjat

Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek ítélte oda a kuratórium a Páger Antal- színészdíjat. Bár nem volt közös munkájuk a makói színészóriással, de a págeri hitvallás megvan az 1980-as években feltűnt és ma is népszerű színésznőnél. Az ünnepélyes átadóra jövőre a pandémiás helyzet elmúltával szeretne az önkormányzat sort keríteni és személyesen átadni az elismerést a díjazottnak.

Tovább 2020-12-01

Rangadót vesztett a Makói KC

Megszakadt győzelmi sorozata a Makói KC férfi csapatának a hétvégén hazai pályán. Az első félidőt ugyan megnyerték a második etapban a Törökszentmiklósiak bizonyultak jobbnak. A végeredmény 26-28- lett.

Tovább 2020-12-01

Új elnök a Makó térségi kereskedelmi és iparkamara élén

Nemrégiben Gergely Gábor személyében új vezetője lett a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Makó Térségi Szervezetének. Az elnök az elkövetkezendő években a helyi és környékben élő több ezer vállalkozónak egyaránt a segítségére szeretne lenni. Mint mondta: a legfőbb cél a közös gondolkodás, hiszen összefogással lehet túllendülni a koronavírus okozta gazdasági nehézségeken is.

Tovább 2020-12-01

Makói Híradó 2020.11.30.

Az ország legszebb betlehemét Makón állították fel 151 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a hétfői adatok szerint Rövid híreket láthatnak! „Ültess fát, olvass alatta könyvet” Őszi bajnok a Makó FC

Tovább 2020-11-30

151 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a hétfői adatok szerint

151 többségében idős, krónikus beteg hunyt el a hétfői adatok szerint és ötezer fölötti a beazonosított fertőzöttek száma. A kormány december elején hozza meg a döntést az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról.

Tovább 2020-11-30

Az ország legszebb betlehemét Makón állították fel

A „Magyarország legszebb betleheme 2020” című pályázaton a makói művésztanár, Bertus Barcza Anikó terveit találták a legjobbnak a kiírók, akik vállalták, hogy 10 millió forint értékben megépítik a győztes pályamunkát. A Makovecz téren otthont kapó, egyedi remekművet advent első vasárnapján szűk körben, egy sajtótájékoztató keretében mutatta be az ötletgazda és Farkas Éva Erzsébet polgármester a média képviselőinek.

Tovább 2020-11-30

„Ültess fát, olvass alatta könyvet”

Környezettudatosságot népszerűsítő programok megszervezésre nyert pályázati forrást a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, melyet a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár írt ki. A program keretében egy fát is elültettek az intézmény udvarában, amivel a témával kapcsolatban az olvasásnépszerűsítésre is felhívják a figyelmet.

Tovább 2020-11-30

Sokszínű Egyház magazin novemberi adás

Műsorunkban elkalauzoljuk a nézőket egy várostörténeti sétára, melynek a Kálvária utcai temető szolgált helyszínéül, majd ezután egy, a református felekezetet érintő nagy vállalkozás részleteiről is beszámolunk. Mindemellett megcsodálhatják a Szent István Király Plébániatemplom vadonatúj padjait, valamint a görög – és a római katolikus advent egyházi hagyományainak is a nyomába eredünk.

Tovább 2020-11-27

Makói Híradó 2020.11.27.

- Megszületett a döntés, hogy ki kapja idén a Páger Antal-színészdíjat- Lázár: a makói fürdő fejlesztésének a szállodával együtt van értelme - A római katolikusok vasárnap meggyújtják az első adventi gyertyát - Vasárnap gyúlnak fel az ünnepi fények Újfent közvetítünk miséket

Tovább 2020-11-27

Vasárnap gyúlnak ki az ünnepi fények

Makón az idén is ünnepi díszbe öltöztették a belvárost, hópelyhek és fenyőfák ékesítik a lámpaoszlopokat, valamint a bevezetőutaknál a Boldog Karácsony felirat is kikerült. Újra lehet majd szelfizni a város karácsonyfájával a Makovecz téren, ahol addigra a betlehemest is felállítják majd. A díszfényeket vasárnap, az esti órákban kapcsolják fel.

Tovább 2020-11-27

Lázár: a makói fürdő fejlesztésének a szállodával együtt van értelme

Ha a kormány 9 milliárdot szán a fürdő bővítésére, akkor el kell gondolkodni a szálloda beruházáson is – mondta el Lázár János a Rádió7 Közösnevező című műsorában. Makó a turizmusra épít, ami a koronavírus-világjárvány után újra szárnyalni fog, mivel az emberek a bezártság után ki szeretnének szabadulni.

Tovább 2020-11-27

Újfent közvetítünk miséket

Ma este ismét friss tartalommal tér vissza a képernyőre a Sokszínű Egyház című magazinunk, melyben ezúttal is a makói, vallási eseményekre helyezzük a hangsúlyt. Csapatunk nem csak a különféle műsorok gyártására fordít azonban figyelmet, ugyanis a koronavírus járványra való tekintettel az elkövetkezendő hetekben újfent jelentkezünk majd misékkel is.

Tovább 2020-11-27

Megszületett a döntés, hogy ki kapja idén a Páger Antal-színészdíjat

Farkas Éva Erzsébet csütörtöki MakóInfó online bejelentkezésében beszámolt a várost érintő legfontosabb rendelkezésekről. A polgármester részletezte a vásárlási idősávokra vonatkozó tudnivalókat, az oktatási-nevelési intézményekkel kapcsolatos aktualitásokat, de az is kiderült, hogy idén a kuratórium a 2021-es esztendő kapcsán kinek ítélte oda a Páger-díjat!

Tovább 2020-11-27

A római katolikusok vasárnap meggyújtják az első adventi gyertyát

A római katolikusoknál november 29 – én, azaz most vasárnap köszönt be az adventi időszak, mely egészen karácsonyig tart. Televíziónk felkereste Pálfai Zoltán plébánost, aki segítségünkre volt az év ezen periódusának az egyházi értelmezésében.

Tovább 2020-11-27

Makói Híradó 2020.11.26.

- Farkas Éva Erzsébet: a városi piacra nem vonatkoznak a vásárlási idősávok - Laptoppal díjazták a Návaysok verseny részvételét - Csak a képzelet szabhat határt a mosható textil maszkoknak - Barnák László: ezekben a hetekben sem állt meg a munka a színház falai között - A veszettség egy veszélyes megbetegedés az állatoknál

Tovább 2020-11-26

A 7 Híre – aktuális intézkedések Makón – hírháttér magazin 2020.11.26.

A 7 Híre – aktuális intézkedések Makón – hírháttér magazin 2020.11.26.

Tovább 2020-11-26

Farkas Éva Erzsébet: a városi piacra nem vonatkoznak a vásárlási idősávok

Farkas Éva Erzsébet polgármester A 7 Híre című háttérmagazinunkban többek között beszámolt arról, hogy eddig milyen eredményekkel zajlott Makón az országos szinten elrendelt, heti rendszerességű koronavírus tesztelés, de arról is szó esett, hogy a városi piac működését hogyan érintik a napokban bevezetett vásárlási idősávok. Ugyanitt Dr. Ábrahám Judit felnőtt háziorvos arra rávilágított: a járványhelyzet sajnos az idei karácsonyi készülődést is át fogja alakítani.

Tovább 2020-11-26

Makói Híradó 2020.11.26.

Farkas Éva Erzsébet: a városi piacra nem vonatkoznak a vásárlási idősávok Laptoppal díjazták a Návaysok verseny részvételét Csak a képzelet szabhat határt a mosható textil maszkoknak Barnák László: ezekben a hetekben sem állt meg a munka a színház falai között A veszettség egy veszélyes megbetegedés az állatoknál

Tovább 2020-11-26

Társalgó – kulturális magazin 2020.11.26.

Mai adásunkban Barna Gáborral egy turisztikai beruházásról beszélgetünk, majd Verók Annamáriától többet megtudhatunk a szájmaszkokról és a varrás rejtelmeiről. Majd felelevenítjük Habsburg Ottó életét bemutató kiállításának pillanatait, végezetül pedig egy őszi etűdöt láthatnak.

Tovább 2020-11-26

A veszettség egy veszélyes megbetegedés az állatoknál

A veszettség egy veszélyes megbetegedés, aminek megelőzése fontos mert a vadonélő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, illetve az embert is megbetegítik. A betegség nem gyógyítható, de vakcinázással hatékonyan megelőzhető- hangzott el a Nébih veszettség megelőzési kampányfilmjében.

Tovább 2020-11-26

Laptoppal díjazták a Návaysok verseny részvételét

A „Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!” verseny különdíját nyerte meg a makói Návay iskola, mivel a legtöbb csapatot indították. Az online pénzügyi vetélkedőn a diákok játékos módon, gyakorlati tudásra tehettek szert, ezen kívül szép helyezéseket is elértek.

Tovább 2020-11-26

Csak a képzelet szabhat határt a mosható textil maszkoknak

A mindennapjaink meghatározó és elmaradhatatlan eleme a szájat és orrot eltakaró maszk, amelynek már számtalan fajtája és kinézete van. Társalgó című magazinunk vendége Verók Annamária varrónő bővebben számolt be a mosható, textil termékekről.

Tovább 2020-11-26

Makói Híradó 2020.11.25.

A Kormányhivatal Csongrád –Csanád megyében is megkezdte az intézményi teszteléseket - Az Erdélyi püspök utcai óvodában is teszteltek - 80 makói család kap élelmiszercsomagot - Rövid híreket láthatnak! - Makón is adománygyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt

Tovább 2020-11-25

FogadóÓra – Veszettség felismerése,megelőzése

FogadóÓra - Veszettség felismerése,megelőzése

Tovább 2020-11-25

Az Erdélyi püspök utcai óvodában is teszteltek

A Makói Óvoda Erdélyi Püspök utcai székhelyintézményében ma délelőtt végezték el azokon az ott dolgozókon az antigén gyorsteszteket, akik azt önkéntesen igényelték. Bányai Anita intézményvezető stábunknak elmondta: véleménye szerint fontos, hogy lehetőleg minél többen éljenek a tesztelés lehetőségével.

Tovább 2020-11-25

A Kormányhivatal Csongrád –Csanád megyében is megkezdte az intézményi teszteléseket

A kormány által meghirdetett országos, célzott csoportos tesztelés keretében Csongrád-Csanád megyében mintegy ötszáz intézményben, közel nyolcezer dolgozót tesztelnek hétfőtől rendszeresen. A gyorsteszteket orvostangahallgatók és egészségügytudományi képzésben részvevő tanulók végzik el és értékelik ki.

Tovább 2020-11-25

80 makói család kap élelmiszercsomagot

A lakossági problémák mellett egy nagyvonalú felajánlással is megkeresték Székely Ildikót a 6. választókörzet képviselőjét legutóbbi telefonos fogadóórája alkalmával. Ménesi Gábor makói vállalkozó körzetenként tíz élelmiszercsomagot ajánlott fel rászoruló családok részére.

Tovább 2020-11-25

Makón is adománygyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt

Tartós élelmiszereket gyűjt a Magyar Vöröskereszt makói szervezete összefogva az Elvarázsolt Árak boltjával. A nehézsorsú családok idei ünnepét szeretnék szebbé tenni. Az adományokat december 10-ig várják a Vásárhelyi utca 13 szám alá.

Tovább 2020-11-25

Makói Híradó 2020.11.24.

Dr. Tiszlavicz László: a gyermekkorban beadott védőoltások hatása ma is érződik Rászoruló családoknak osztanak füst-, valamint szén-monoxid érzékelő berendezéseket Rövid híreket láthatnak! Főzzön velünk! Mindenki otthonába eljut Habsburg Ottó

Tovább 2020-11-24

Főzzön velünk!

A „Karácsony ízei” – című gasztronómiai magazinunkban az elkövetkezendő hetekben ötletet adunk a nézőknek az ünnepi menüsorhoz. Az elmúlt évek adásaiból válogattunk az Önök számára. Érdemes lesz velünk tartani, hiszen a főételek mellett desszertet is készítünk.

Tovább 2020-11-24

Mindenki otthonába eljut a Habsburg Ottóról szóló tárlat

November 4-én nyitották meg szűk meg körben a Habsburg Ottóról szóló „Életút és örökség” című vándorkiállítás a József Attila Városi Könyvtárban, amely a tervek szerint December 4-ig lett volna látogatható, de a rendkívüli jogrend ezt nem teszi lehető. Szikszai Zsuzsanna igazgató vezetésével mindenki számára elérhető a tárlat az online térben.

Tovább 2020-11-24

Dr. Tiszlavicz László: a gyermekkorban beadott védőoltások hatása ma is érződik

A múlt hét folyamán Dr. Tiszlavicz László egyetemi tanár orvosprofesszor volt A 7 Híre című hírháttérmagazinunk vendége. A szakembertől megtudhattuk, hogy hogyan segítenek a mostani vírushelyzetben a még gyermekkorban megkapott védőoltások valamint azt is, hogy ő maga hogyan viszonyul a koronavírus ellen készülő vakcinákhoz.

Tovább 2020-11-24

Rászoruló családoknak osztanak füst-, valamint szén-monoxid érzékelő berendezéseket

A Csongrád- Csanád Megyei Katasztrófavédelem szakemberei füstérzékelőket és szén-monoxid-érzékelőket osztanak ki rászoruló családok körében. A jelző készülék már több esetben is életet mentett. Az idei fűtési szezonban már tizennégy esetben riasztották a megyei tűzoltókat és elmondható, hogy nem történt halálos baleset.

Tovább 2020-11-24

Csökkent a napi fertőzöttek száma az előző hetekhez képest

Zajlanak a gyorstesztelések Csökkent a napi fertőzöttek száma az előző hetekhez képest A belvárosi plébániatemplom új padjainak az utolsó elemei is a helyükre kerültek Rövid híreket láthatnak! Riválisát győzte le a Makó KC

Tovább 2020-11-23

Csökkent a napi fertőzöttek száma az előző hetekhez képest

Csökkent a napi fertőzöttek száma az előző hetek adataihoz képest. A kormány továbbra is arra kér mindenkit, hogy saját és embertársaik érdekében tartsák be a szabályokat.

Tovább 2020-11-23

Zajlanak a gyorstesztelések

Országos koronavírus - tesztelés indult a szociális, az egészségügyi és az oktatási szférában dolgozók bevonásával. A folyamatban a település is érintett, többek között a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény munkatársai is önkéntes alapon átesnek rajta – mondta el Tóthné Balázs Andrea intézményvezető a 7 Híre című hírháttér magazinunkban. A műsorban Dr. Ábrahám Judit háziorvos a gyorsteszt ismérveiről beszélt és ismételten, nyomatékosan felhívta az emberek figyelmét a járványügyi óvintézkedések betartására.

Tovább 2020-11-23

A belvárosi plébániatemplom új padjainak az utolsó elemei is a helyükre kerültek

Mint arról már többször beszámoltunk az elmúlt hónapok során, a belvárosi Szent István Király Plébániatemplom közössége hosszú éves tervezés és várakozás után, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy régi padjait még 2020 – ban lecseréli. Az elképzelések végre formát öltöttek, ugyanis az infrafűtéssel ellátott, új padok mintegy három hétig tartó összeszerelése a napokban ért véget.

Tovább 2020-11-23

Riválisát győzte le a Makó KC

Négy hete nem játszott éles mérkőzést a Makó KC férfi felnőtt kézilabda csapata, akik múlt szombaton egyik nagy riválisukat a Békéscsabaiakat fogadták az Erdei János Városi Sportcsarnokban. A találkozón ismét nagyarányú győzelem született, a hagymavárosiak 18- cal dobtak többet ellenfelüknél.

Tovább 2020-11-23

A 7 Híre – közéleti magazin 2020.11.20.

vendég: Dr. Tiszlavicz László professzor Farkas Éva Erzsébet Makó polgrmestere

Tovább 2020-11-20

Makói Híradó 2020.11.20.

Hétfőtől kezdődik a szociális, az egészségügyi, valamint az oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak tesztelése Tiszlavicz: Eleink már 100 évvel ezelőtt felismerték az alapvető védekezési formákat Rövid híreket láthatnak! Felelősséggel tartozunk az állatainkért! Ajándékozz hazait és helyit

Tovább 2020-11-20

Megkezdődik a szociális, az egészségügyi, valamint az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelése

Farkas Éva Erzsébet polgármester csütörtöki MakóInfó című online bejelentkezésében többek között tájékoztatást adott a koronavírussal leginkább sújtott oktatási-nevelési intézmények helyzetéről. Emellett szó esett az óvodákban, bölcsődékben és a szociális intézményekben dolgozók célzott, heti rendszerességű teszteléséről is, amely a hétfői napon veszi majd kezdetét.

Tovább 2020-11-20

Tiszlavicz: Eleink már 100 évvel ezelőtt felismerték az alapvető védekezési formákat

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Dr. Tiszlavicz László egyetemi tanár és a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói részlegének vezető főorvosa volt A 7 Híre című hírháttérmagazinunk vendégei. A beszélgetés során szóba kerültek a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb statisztikák, globális és európai kitekintésre is sor került, de az is elhangzott, hogy 100 évvel ezelőtt milyen eszközökkel küzdötte le a világ a spanyolnáthát.

Tovább 2020-11-20

Ajándékozz hazait és helyit

A makói Portékatár teljesen megtelt karácsonyi ajándékokkal és dekorációkkal helyi és térségi kézművesek közreműködésével. A vásárnak az InfoPont ad helyet egészen december 23-ig, ahol a zenélő adventi koszorúktól kezdve egészen a pamut szaloncukorig minden megtalálható.

Tovább 2020-11-20

Felelősséggel tartozunk az állatainkért!

Az év minden időszakában fontos, hogy kiskedvenceinkről felelősségteljesen gondoskodjunk, de talán azt lehet mondani, hogy a hideg idő beköszöntével még aktuálisabbá válik ez a téma. A hőmérő higanyszála a meteorológiai előrejelzések szerint már a hétvégén nulla fok alá szökhet az éjszakai órákban. Ennek kapcsán stábunk felkereste a helyi Kisállat Ambulancián dolgozó Dr. Baranyi – Bozi Szilviát. Az elkövetkezendő hónapokra nézve az állatorvos megosztott velünk néhány, kifejezetten a gazdáknak szóló jó tanácsot.

Tovább 2020-11-20

A 7 Híre – közéleti magazin

vendég: Tóthné Balázs Andrea intézményvezető, ENI Dr. Ábrahám Judit háziorvos

Tovább 2020-11-19

Makói Híradó – 2020.11.19.

- A makói ENI munkatársai most is mindent megtesznek az idősekért - Adománygyűjtést szervez az Angyalsóhaj Alapítvány és a Figyi Kávézó - Dr. Ábrahám Judit: a kórházi kezelés nem jelent automatikusan lélegeztetőgépet - Ismét meghosszabbította a kormány a lejárt okmányok érvényességét - Ösztöndíjjal inspirálják a Galamb tanulóit

Tovább 2020-11-19

Társalgó – kulturális magazin 2020.11.19.

Mai adásunkban várostörténeti sétát teszünk a római katolikus temetőben, majd ellátogatunk Bede Dánijelhez, aki szívvel- lélekkel munkálja meg a fát, végezetül, de nem utolsó sorban egy hangulatos őszi etűdöt láthatnak.

Tovább 2020-11-19

A makói ENI munkatársai most is mindent megtesznek az idősekért

A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény Idősek Átmeneti Gondozóházában már több, mint 2 hónapja kilépési és látogatási tilalom van érvényben. A szociális szférában dolgozók nap mint nap megfeszített tempóban dolgoznak a megnövekedett nyomás ellenére is, ám a bentlakóknak így is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. Arról, hogy ezekben a nehéz időkben hogyan igyekeznek megkönnyíteni az idősek mindennapjait, Tóthné Balázs Andrea intézményvezető számolt be A 7 Híre című hírháttér magazinunkban.

Tovább 2020-11-19

Dr. Ábrahám Judit: a kórházi kezelés nem jelent automatikusan lélegeztetőgépet

Elsősorban mit figyeljenek magukon az otthonukban gyógyuló koronavírussal fertőzöttek és milyen szabályokat tartsanak be azok, akik már sikeresen kigyógyultak a betegségből? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adott A 7 Híre című hírháttér magazinunkban Dr. Ábrahám Judit felnőtt háziorvos, a Városi Szakmai Stáb tagja, de a beszélgetés során a makói kórházban kialakított COVID-osztály is szóba került.

Tovább 2020-11-19

Ösztöndíjjal inspirálják a Galamb tanulóit

Az állami ösztöndíj mellett saját finanszírozási rendszert alakítottak ki a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában. Egy év tapasztalata azt mutatja, a diákokra inspiráló hatással van a pénzbeli támogatás, hiszen nőttek a tanulmányi átlagok, ami fontos kritérium.

Tovább 2020-11-19

Adománygyűjtést szervez az Angyalsóhaj Alapítvány és a Figyi Kávézó

Az Angyalsóhaj Alapítvány és a Figyi Caffee közösen szervez adventi adománygyűjtést, melynek célja a nehéz helyzetben élő makói családok megsegítése. Az összefogás keretében naptárat jelentetek meg, illetve mikulásgyárat is indítanak.

Tovább 2020-11-19

Ismét meghosszabbította a kormány a lejárt okmányok érvényességét

Magyarország kormánya a koronavírus második hullámában is meghosszabbítja a veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok érvényességét. Viszont vannak olyan iratok, amelyekre ez az engedmény nem vonatkozik, ezért az ügyfeleknek előzetes időpontot kell foglalniuk online, vagy a 1818-as telefonszámon a kormányablaknál történő ügyintézéshez.

Tovább 2020-11-19

Lilába borult a Bartók iskola

Átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, ők azok, akik a betöltött 37. terhességi hét előtt érkeznek – hazánkban évente körülbelül nyolcezer kisbaba. November 17-e a Koraszülöttek Világnapja, ekkor minden lilába borul. A kezdeményezéshez idén a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézménye is csatlakozott.

Tovább 2020-11-19

Makón a második hullámban is segítik a családok megélhetését

A második hullámban sem hagyja magára a városvezetés a makói munkavállalókat és családjaikat. Erről Farkas Éva Erzsébet polgármester beszélt A 7 Híre című hírháttérmagazinunkban, ahol többek között szóba kerültek a települést érintő legfontosabb gazdasági intézkedések, de a beszélgetés során a költségvetés jelenlegi helyzetére is kitért a polgármester.

Tovább 2020-11-19

Egy újabb turisztikai projekt valósul meg Makón

A helyi turizmus fejlesztését és fellendülését szolgáló Igazgyöngyök útja című TOP – os pályázat megvalósításával a helyi önkormányzat a Maros Project Kft - t bízta meg. A cég projektvezetője, Farkas Zsolt és Farkas Éva Erzsébet polgármester a mai napon írták alá a kivitelezési szerződést a Városháza dísztermében. A sajtótájékoztatón jelen volt Barna Gábor, a Projekt és Városmarketing Iroda vezetője is.

Tovább 2020-11-19

A madáretetés varázsa az egyedek megfigyelésében rejlik

Hazánkban a madáretetés időszaka megközelítőleg november közepétől egészen április végéig tart. Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője televíziónknak elmondta: fontos tudni, hogy szárnyas barátaink emberi beavatkozás nélkül is átvészelnék a telet, de tény, hogy a táplálék kihelyezése megkönnyíti az energiaforráshoz való jutásukat.

Tovább 2020-11-19

Makói Híradó 2020.11.18.

Egy újabb turisztikai projekt valósul meg Makón Lilába borult a Bartók iskola Makón a második hullámban is segítik a családok megélhetését Rövid híreket láthatnak! A madáretetés varázsa az egyedek megfigyelésében rejlik

Tovább 2020-11-18

Ingyen internet jön a digitális oktatásban tanulóknak

A szolgáltatóknál kell igényelni a digitális oktatásban részt vevő diákoknak és tanároknak járó 30 napos ingyenes internet-szolgáltatást – jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Továbbá a kormány rendelkezett arról is, hogy rugalmasabbá válhatnak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idején.

Tovább 2020-11-17

Szívvel-lélekkel munkálja meg a fát Bede Danijel

Szívvel-lélekkel munkálja meg a fát Bede Danijel, aki autodidakta módon sajátította el a népi faragást. Stábunk ellátogatott hozzá és betekintést nyerhettünk a műhelyébe, ahol tevékenykedik és alkot

Tovább 2020-11-17

Huszonkilencen jubilálnak a Duocor – nál

Normál kerékvágásban az év utolsó hónapjai a visszatekintésről, az elmúlt időszak összegzéséről szólnának, azonban az idei esztendő rendhagyó ebben a tekintetben is a pandémiás helyzet miatt. A makói Duocor Ipari Bt. sem a korábban megszokott formában zárja 2020 - as időszakot, de ettől függetlenül nem szakítanak minden hagyományukkal.

Tovább 2020-11-17

Ötöt gurított a listavezető Makó FC!

A Makó FC a Tiszasziget SE ellen aratott fölényes, 5:0 –s győzelmet a hétvégén hazai pályán. A korábban bajnokesélyesként emlegetett vendégek alig jutották át a felezővonalon.

Tovább 2020-11-17

A munkahelyek megvédése érdekében könnyítések

A turizmus-vendéglátásban érdekeltek és a szórakoztató, illetve szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozások számára a kormány adó- és járulékfizetési kedvezmények formájában nyújt segítséget. Ezen felül 27 százalékról 5 százalékra csökkentették az adókulcsát a házhoz rendelt, vagy elvitelre kért ételeknek. A témával kapcsolatban stábunk két helyi szolgáltatót is megkeresett.

Tovább 2020-11-17

Makói Híradó 2020.11.17.

A munkahelyek megvédése érdekében könnyítések Ingyen internet jön a digitális oktatásban tanulóknak Huszonkilencen jubilálnak a Duocor – nál Szívvel-lélekkel munkálja meg a fát Bede Danijel Ötöt gurított a listavezető Makó FC!

Tovább 2020-11-17

Makói Híradó 2020.11.16.

- Fontos tudni, hogy melyik maszkot milyen módon kell használni - Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma - A böjt során átértékeljük az igazán fontos dolgokat - Oktatótraktort nyert a Galamb iskola - Rövid hírek

Tovább 2020-11-16

A böjt során átértékeljük az igazán fontos dolgokat

A római katolikus hagyományoktól eltérően a görögkatolikusoknál nem négy, hanem hat vasárnapot érint az adventi időszak. A karácsonyra való testi és lelki felkészülés november tizenötödikén egy szűk körű mise keretében vette kezdetét a helyi felekezet számára.

Tovább 2020-11-16

Fontos tudni, hogy melyik maszkot milyen módon kell használni

Az egyszerhasználatos és a mosható egészségügyi maszkok egyaránt hasznosak lehetnek a járványügyi helyzetben, ám az nagyon fontos, hogy ezeket rendeltetésszerűen használjuk, enélkül ugyanis nem sokat érnek. Dr. Ábrahám Judit felnőtt háziorvos múlt héten A 7 Híre című hírháttérmagazinunkban többek között ebben a témában is adott útmutatást a tévénézők számára.

Tovább 2020-11-16

Újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma

Ismét rekordot döntött az új Covid fertőzöttek száma. Ma reggelre közel 6500 új esetet regisztráltak. A legutóbbi védelmi intézkedések célja a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Tovább 2020-11-16

Oktatótraktort nyert a Galamb iskola

Pénteken gördült be a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola udvarára egy vadonatúj Steyr gyártmányú traktor. A 25 millió forint értékű erőgép segítségével a diákok bővíthetik agrárdigitalizációs ismereteiket.

Tovább 2020-11-16

Katonák fertőtlenítenek Makón

Mint ahogyan azt Farkas Éva Erzsébet polgármester a 7 Híre című magazinunkban elmondta: a hét folyamán több oktatási – nevelési intézményben is teljeskörű fertőtlenítést végeznek a katonák. Makón, a Zrínyi utcai óvodában csütörtök este az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis fertőtlenítő csoportja sterilizált.

Tovább 2020-11-16

Idén rendhagyó módon emlékezünk meg a diabétesz világnapról

A magyar lakosság megközelítőleg 9 – 10 % - át érinti a cukorbetegség, a számok sajnos évről évre emelkednek. Erre az egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet a diabétesz világnap, melyre a pandémiás helyzetre való tekintettel most szombaton az online térben emlékeznek meg országszerte a rendhagyó esemény iránt érdeklődők.

Tovább 2020-11-16

Ózongenerátor fertőtleníti a könyvtár állományát

Továbbra sem maradnak könyvek nélkül a József Attila Városi Könyvtár tagjai. A tavaszi módszer szerint, rendhagyó módon az épület elől tudják majd elvinni az olvasók - az előre leadott rendelések alapján - a köteteket.

Tovább 2020-11-16

Minden diák kiköltözött a Pulitzer kollégiumból

Problémamentesen zajlott a kiköltözés a Makói Pulitzer József Kollégiumból. A szobákat kedd délutánig kellett elhagyniuk az ott lakó diákoknak. A HSZC Návay Lajos Technikum által üzemeltetett épületbe a szakmai gyakorlatot teljesítők, valamint a vizsgák előtt álló tanulók térhetnek vissza az elkövetkezendő hetekben.

Tovább 2020-11-16

Hogy áll Makó a koronavírus elleni küzdelemben?

Hol kötelező a maszkviselés Makó városában, mi a helyzet vakcina-ügyben és mi lesz a karácsony környéki rendezvényekkel? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapott televíziónk tegnap este, A 7 Híre című hírháttérmagazinunkban, melynek vendégei Farkas Éva Erzsébet polgármester és Dr. Ábrahám Judit felnőtt háziorvos voltak.

Tovább 2020-11-16

Makói Híradó 2020.11.13.

Hogy áll Makó a koronavírus elleni küzdelemben? Katonák fertőtlenítenek Makón Ózongenerátor fertőtleníti a könyvtár állományát Minden diák kiköltözött a Pulitzer kollégiumból Idén rendhagyó módon emlékezünk meg a diabétesz világnapról

Tovább 2020-11-14

A 7 Híre : aktuális intézkedések Makón

vendégek: Farkas Éva Erzsébet, DR. Ábrahám Judit

Tovább 2020-11-12

Társalgó – heti kulturális magazin 2020.11.12.

Mai adásunkban elkalauzolom Önöket egy Márai színházi előadásra majd vendégeimmel Forgó Gézával és Ménesi Gáborral az újonnan megjelent 70-es árvíz jubileumára készült kötetről beszélgetek. Végezetül pedig az Újvárosi Református templom toronyórájának felújításáról tudhatnak meg többet.

Tovább 2020-11-12

Makói Híradó 2020.11.12.

Makón is kötelező a közterületeken a szájmaszk használata Hogyan próbáljunk a koronavírus okozta nehézségekkel megküzdeni? Köszönet azoknak, akik az elesetteken segítenek Felkészült a télre a Magyar Közút Átfogó könyv készült az 1970-es makói nagy árvízről

Tovább 2020-11-12

Felkészült a télre a Magyar Közút

Az enyhe, őszies idő ellenére november 10-ével kezdődően téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóság 5 mérnöksége összesen 152 fővel vág neki a következő hónapoknak. Hunkó József megyei igazgató televíziónknak telefonos interjújában elmondta: minden tekintetben megfelelő felszereltséggel és kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy a jövőben is ellássák a szükséges útüzemeltetési feladatokat.

Tovább 2020-11-12

Köszönet azoknak, akik az elesetteken segítenek

November 12-e már 1997 óta a Szociális Munka Világnapja. Ennek apropóján minden esztendőben különböző programok kerülnek megszervezésre. Ezek 2020-ban a COVID-19 miatt nem valósulhatnak meg, ám nem szabad elfeledkeznünk most sem a szociális szférában dolgozókról, hiszen a vírushelyzet miatt most minden korábbinál nagyobb nyomás nehezedik rájuk, szolgálatukra pedig kiemelten nagy szükség van.

Tovább 2020-11-12

Makói Híradó 2020.11.11.

Elegendő vakcina van a makói rendelőkben Kisfilmjeinkre még a szakma is felfigyel Rövid híreket láthatnak! Szilágyi Kenesének minden közönség szavazat számít az utolsó hajrában Ki volt Szent Márton?

Tovább 2020-11-12

Elegendő vakcina van a makói rendelőkben

A járványhelyzetre való tekintettel a kormány nemrégiben úgy döntött, hogy ingyenessé teszi az egész lakosság számára az influenza elleni védőoltást és kifejezetten arra buzdít, hogy mindenki adassa azt be magának. A széleskörű átoltottságtól azt remélik, hogy enyhül az egészségügy rendkívüli leterheltsége, valamint a halálozások száma is csökken. Ha ugyanis valakit egyszerre támad meg az új típusú koronavírus és az influenza, annak beláthatatlan következményei lehetnek. A makói rendelőkbe meg is érkeztek a vakcinák, amiről Dr. Ábrahám Judit tájékoztatta televíziónk nézőit.

Tovább 2020-11-12

Kisfilmjeinkre még a szakma is felfigyel

Televíziónk az elmúlt hat évben számos országos és nemzetközi versenyen is megmérettette magát különböző témájú alkotásokkal. Az idei esztendőben közel tíz kisfilmet készített el stábunk, emlékezve Trianonra és bemutatva a térségben élő értékes embereket, akik valami különlegeset alkotnak.

Tovább 2020-11-11

Szilágyi Kenesének minden közönségszavazat számít az utolsó hajrában

Minden közönség szavazat számít Szilágyi Kenesének a Forgatós Táncegyüttes fiataljának, hiszen már csak pár nap van hátra a „Versenyezz Otthon Online!” elnevezésű táncos megmérettetésből. A fiatal Palatkai férfitáncok típusából, korcsost és sűrű magyart adott elő élőzenekarral- számolt be a Társalgó című kulturális magazinunkban Doktor László művészeti vezető.

Tovább 2020-11-11

Ki volt Szent Márton?

Egykor őseink november tizenegyedikére tették a mezőgazdasági év végét, számukra ekkor kezdődött meg a téli pihenőidőszak. Ez az időpont, azonban más szempontból is jelentős, ugyanis ekkor van Szent Márton napja. A püspök emlékét évszázadokon át több népszokás tartotta életben.

Tovább 2020-11-11

Makói Híradó – 2020.11.10.

- Egyre többen titkolják fertőzöttségüket - Ősszel is sok a mezőgazdasági gép az utakon - Rendőrségi hírek - Diófa szoborba zárt emlék - Kétnyaras pontyokat telepítettek a Marosba

Tovább 2020-11-10

Ősszel is sok a mezőgazdasági gép az utakon

Az őszi közlekedés a megváltozott út és látási viszonyok miatt több veszélyt rejt magában. Rendszeresen találkozhatunk az utakon mezőgazdasági munkagépekkel, ezért a rendőrség minden közlekedőt arra kér, hogy a nagygépekkel szemben körültekintőek és türelmesek legyenek a sofőrök.

Tovább 2020-11-10

Kétnyaras pontyokat telepítettek a Marosba

A Magyar Országos Horgász Szövetség idén ősszel is meghirdette az őshonos halfajok pótlására szolgáló pályázatát az állami vízterületeken gazdálkodó tagszervezetek számára. A program keretében nyert ötven százalékos, vissza nem térítendő támogatást kétnyaras pontyok kihelyezésére a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. A kezdeményezés a Maros folyót is érintette.

Tovább 2020-11-10

Egyre többen titkolják fertőzöttségüket

Sok helyen érhetők el ma már fizetős formában a COVID-19 betegség szűrésére kínált tesztek,ezekkel kapcsolatosan azonban a szakemberek óvatosságra intik a lakosságot. Ugyanis a jelenleg három fajta forgalomban lévő teszt közül nem mindegyik megbízható.Az álnegatív eredmények hamis megnyugvást, míg az álpozitívak felesleges riadalmat kelthetnek.Dr Ábrahám Judit háziorvos magazinunkban arról beszélt ,hogy mely módszer az ami valós képet adhat a fertőzöttségről.Emellett kitért arra,hogy mekkora veszélyt jelent az ha valaki megpróbálja eltitkolni betegségét.

Tovább 2020-11-10

Makói Híradó 2020.11.09.

- Gazdasági intézkedésekre is kitért Orbán Viktor a szigorítások mellett - A hatékony védekezés érdekében együttműködést kér a kormány mindenkitől - Senki sincs biztonságban - Rövid hírek - Orbán: kedd éjféltől kijárási tilalom lesz este 8 óra és hajnali 5 között

Tovább 2020-11-09

Gazdasági intézkedésekre is kitért Orbán Viktor a szigorítások mellett

A szigorítások mellett Orbán Viktor miniszterelnök arra is kitért, hogy gazdaságvédelmi intézkedésekben is döntések születtek. A szállodákat, éttermeket és a szabadidős létesítményeket is érinti a kormány segítségnyújtása.

Tovább 2020-11-09

Senki sincs biztonságban

A több mint fél éva tartó világjárvány tapasztalatai megmutatták hogy a koronavírus által nem mindenki egyformán veszélyeztetett.Más hatással van a fiatalokra és idősekre valamint a különböző betegségekben szenvedőkre.Dr Ábrahám Judit háziorvos a magazinműsorunkban rámutatott ,hogy mindezek ellenére senki nincs biztonságban ezért is fontos a szabályok betartása.

Tovább 2020-11-09

Orbán: kedd éjféltől kijárási tilalom lesz este 8 óra és hajnali 5 között

Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, akkor kedd éjféltől kijárási tilalmat vezetnek be este 8 és hajnali 5 óra között. Mindnyájunk életét nagyban befolyásoló intézkedések várhatóak-derült ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfői Facebook-videójából.

Tovább 2020-11-09

A hatékony védekezés érdekében együttműködést kér a kormány mindenkitől

Több, mint hatezren vannak kórházban és ötezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. A kormány a hatékony védekezés érdekében együttműködésre és a szabályok betartására kér mindenkit.

Tovább 2020-11-09

Egyre súlyosabb a járványügyi helyzet településünkön

Sajnos Makón is súlyosbodik a járványügyi helyzet. Nő az igazoltan fertőzött és a hatósági karanténban lévő személyek száma is, emellett már két haláleset is történt településünkhöz kapcsolódóan. Farkas Éva Erzsébet polgármester csütörtök esti MakóInfó online bejelentkezésében a legfrissebb adatokról és információkról is tájékoztatást adott városunkat illetően.

Tovább 2020-11-09

Ismerjük fel időben a prosztatarákot

A prosztatarák a legsúlyosabb daganatos betegségek egyike, hiszen sokáig nem okoz tüneteket. A November a prosztata megbetegedések elleni mozgalom hónapja, amihez a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda is minden évben csatlakozik. A program keretében a 40 év feletti férfiakat várják, akiknél ujjbegyből vett vérből PSA meghatározást végeznek.

Tovább 2020-11-09

Kedvező év volt a kukorica és a napraforgó tekintetében

A napraforgó és a kukorica szempontjából az idei év egy egészen kedvező hozamot hozott azoknak, akik ezzel foglalkoznak. Az esős idő egy kicsit megnehezíti a vetést és a talajmenti munkálatokat, de az őszi mezőgazdasági teendők javában tartanak.

Tovább 2020-11-09

Új időpontokat kaptak a Hagymaház rendezvényei

Alkalmazkodva a kormány által meghatározott döntésekhez a Hagymaház továbbra is várja a kultúrakedvelőket. Bár a legtöbb rendezvény a jövő évre csoportosult át, a mozi továbbra is működik, de a 209 fő helyett egyszerre csak 37 néző élvezheti a vizuális élményeket.

Tovább 2020-11-09

Újabb óvintézkedések léptek életbe a Hagymatikumban

A makói Hagymatikum gyógyfürdő munkatársai is folyamatosan figyelemmel követik a vírushelyzet alakulását. Vendégeik biztonságát szem előtt tartva újabb óvintézkedések kerültek bevezetésre a komplexumban. Ennek tekintetében változott például az éjszakai fürdőzés időtartama az éjfél és reggel öt óra között elrendelt kijárási korlátozás végett, valamint a maszkviselési szabályok is szigorodtak az étteremben és a Nyugi Bárban egyaránt - tájékoztatta televíziónkat Lajtosné Papp Noémi, a fürdő divízióvezetője.

Tovább 2020-11-09

7 híre – aktuális rendelkezések Makón 2020.11.05.

7 híre - aktuális rendelkezések Makón 2020.11.05.

Tovább 2020-11-05

Makói Híradó 2020.11.05.

Habsburg emlékek a könyvtárban - Ha lehet, most még fegyelmezettebben kell védekeznünk - Elkezdődött a Makó-Újvárosi Református Templom toronyórájának a felújítása - Legyenek láthatóak! - Rövid hírek -

Tovább 2020-11-05

Habsburg emlékek a könyvtárban

Egy Habsburg Ottó életét bemutató kiállítás megnyitójára került sor szűk körben szerda délután a József Attila Városi Könyvtárban. Az eseményen Farkas Éva Erzsébet polgármester, Dr. Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár és Habsburg-Lotharingiai Mihály köszöntötte a vendégeket. Az vándor tárlatot a Habsburg Alapítvány indította útjára melynek első állomása Makó.

Tovább 2020-11-05

Társalgó – kulturális magazin 2020.11.05.

Mai adásunkban elkalauzoljuk Önöket egy Pilinszky estre, majd Radnóti Miklós nyomába eredünk. Vendégeimmel a Forgatós Táncegyüttes sikereiről beszélgetünk.

Tovább 2020-11-05

Elkezdődött a Makó-Újvárosi Református Templom toronyórájának a felújítása

Civil kezdeményezésnek köszönhetően indult el a Makó- Újvárosi Református Templom toronyórájának a felújítása. Az ötletgazda Orkonyi Károly és segítője Szigeti Péter órásmester önként vállalkoztak a feladatra, azonban a hiányos időmérőszerkezet anyagköltségére az egyházközség adománygyűjtést szervezett.

Tovább 2020-11-05

Legyenek láthatóak!

A türelmes és az óvatos közlekedés kiváltképp indokolt az őszi, illetve a téli időszakban, hiszen az időjárás változékonysága miatt a látási körülmények és az útviszonyok is gyorsan romolhatnak. Nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy hamarabb sötétedik és később világosodik, ezért nagyon fontos, hogy minden biciklis rendelkezzen, olyan kerékpáros kiegészítőkkel, melyek a láthatóságot segítik. A témával kapcsolatban stábunk Vad Róbert rendőr őrnagyot kérdezte.

Tovább 2020-11-05

Mától rendkívüli jogrend lépett életbe

Mától lépett életbe a rendkívüli jogrend és ezzel további szigorításokat is bejelentett Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke közösségi oldalára felöltött videójában. Továbbá döntöttek arról is, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozásra számíthatnak, továbbá nem tartható meg zenés- táncos mulatság és változtak a mozik, színházak, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok is.

Tovább 2020-11-05

Megosztott bronzérmes lett a Makói Videó- Művészeti Műhely fiataljainak kisfilmje

Megosztott harmadik helyezést ért el a Makói Videó- Művészeti Műhely fiataljainak kisfilmje a tajvani szervezésű VII. Gyermek és Ifjúsági Film Olimpián. Czibolya Kálmán, a műhely vezetője kiemelte, hogy a nemzetközi megmérettetés remek lehetőség volt az alkotóknak a csapatmunkára.

Tovább 2020-11-05

Újabb rendelkezések a makói ENI háza táján

Keddtől megváltozott az ügyfélfogadási rend a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény Tinódi utcai székhelyépületében. Többek között erről tájékoztatta stábunkat Tóthné Balázs Andrea. Az intézményvezető emellett az egyes telephelyeket érintő aktuális rendelkezésekről is beszámolt.

Tovább 2020-11-05

Vigyázzunk a levelek alatt megbúvó sünökre!

A sünök késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak. A természetes folyamatot megelőző időszakban pedig igyekeznek minél több táplálékhoz jutni, valamint ekkor vackolják be magukat a lehullott levelek és gallyak közé. Fontos, hogy ilyenkor kifejezetten odafigyeljünk rájuk, hiszen az állatok az elmúlt években többször estek már áldozatául például az avarégetésnek. A témával kapcsolatban segítségünkre Dr. Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád – Csanád megyei Csoportjának a titkára volt.

Tovább 2020-11-05

Eljött a vitaminok időszaka

Az emberek többsége főként nyáron fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt, emellett a nyaralás, napozás során elegendő D-vitaminhoz is jut a szervezetünk. Fontos azonban, hogy ősszel is figyeljünk arra, hogy mit eszünk és mennyivel járulunk hozzá immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

Tovább 2020-11-05

Makói Híradó 2020.11.04.

Újabb rendelkezések a makói ENI háza táján Mától rendkívüli jogrend lépett életbe Eljött a vitaminok időszaka Megosztott bronzérmes lett a Makói Videó- Művészeti Műhely fiataljainak fisfilmje Vigyázzunk a levelek alatt megbúvó sünökre!

Tovább 2020-11-05

Makói Híradó 2020.11.03.

- Dr. Ábrahám Judit: még nem lankadhat a fegyelmezettség - Várostörténeti séta a római katolikus temetőben - Rövid híreket láthatnak! - A Magyar Vöröskereszt a munkahelyek segítségére is számít! - Tízből tíz győzelem a Makó FC rátája

Tovább 2020-11-03

Várostörténeti séta a római katolikus temetőben

„Elődeink hol nyugszanak…” címmel hirdettek mindenszentek és halottak napjához közeledve egy várostörténeti sétát a Kálvária utcán található római katolikus temetőben a József Attila Múzeum munkatársai. Az intézmény igazgatójának, Szikszai Zsuzsanna vezetésével zajlott a program, melynek célja az volt, hogy leróják tiszteletüket azon neves felmenők előtt, akik munkájukkal és személyiségükkel a város javát szolgálták.

Tovább 2020-11-03

Tízből tíz győzelem a Makó FC rátája

60 lőtt és csupán 1 kapott gólnál jár a Megye I-es bajnokság 10. fordulójában a Makó FC. A bajnokaspiráns együttes a masszívan védekező Kiskundorozsmát egyszer tudta feltörni a hétvégén.

Tovább 2020-11-03

Dr. Ábrahám Judit: még nem lankadhat a fegyelmezettség

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Dr. Ábrahám Judit felnőtt háziorvos voltak A 7 Híre című hírháttérmagazinunk vendégei a napokban. Utóbbi felhívta a figyelmet: mint ahogy azt a napi adatok is mutatják: jelenleg a járvány felfelé ívelő ágában vagyunk, éppen ezért továbbra sem lankadhat a fegyelmezettség. A szakember hasznos tanácsokat is adott annak érdekében, hogy a védekezés és a megelőzés a lehető leghatékonyabb legyen.

Tovább 2020-11-03

A Magyar Vöröskereszt a munkahelyek segítségére is számít!

Az elmúlt időszakban kevesebben adtak vért. A Magyar Vöröskereszt Csongrád- Csanád megyei szervezete a munkahelyek segítségére is számít. 25 munkavállaló együttes jelentkezése esetén kitelepüléses véradásra is nyitott a megyei szervezet.

Tovább 2020-11-03

„Hátborzongató felöntések”

Már hagyománynak örvend a Hagymatikumban, hogy halloween alkalmából egy buliba invitálják a látogatókat, így volt ez idén is. Szombaton a vendégek különleges szauna szeánszokon vehettek részt, valamint az éjszakába nyúló fürdőzés sem maradhatott el.

Tovább 2020-11-03

Makói Híradó 2020.11.02.

Mától még szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Interaktív táblát és forgózsámolyos ágyat is gyárt a DuoCor Rövid híreket láthatnak! Együtt az emlőrák ellen „Hátborzongató felöntések”

Tovább 2020-11-02

Mától még szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe

November 2-tól, azaz mától szigorúbb szabályok léptek életbe. A vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszk viselése. A hétvégén közel négyezer koronavírussal fertőzöttet regisztráltak naponta, hétfőre ez a szám csökkent, de még így is 3500 feletti ez az adat.

Tovább 2020-11-02

Interaktív táblát és forgózsámolyos ágyat is gyárt a DuoCor

Kisfilmben mutatja be a DuoCor Ipari Bt. a forgózsámolyos ágyat, amely megkönnyítheti az egészségügyben dolgozók munkáját. Továbbá az interaktív táblák széles választéka is az érdeklődők elé tárul a hamarosan látható összefoglalóban.

Tovább 2020-11-02

Együtt az emlőrák ellen

Kerékpározással hívták fel a figyelmet a mellrák veszélyére és a megelőzés fontosságára a közelmúltban Maroslelén. A program már nem első ízben került megrendezésre, hagyományát a jövőben is szeretnék tovább öregbíteni a községben.

Tovább 2020-11-02

Városszerte nőni fog a szeméttároló edények száma

A mai napon a makóiak és a városba érkező turisták igen közkedvelt helyszínén, a Maros – parton több hulladékgyűjtő edény került kihelyezésre Székely Ildikó javaslata alapján. A településrész képviselője a kezdeményezés részleteiről és a további tervekről Csermák Szilvia Zöld Város Program tanácsnokkal közösen számolt be a sajtó munkatársainak.

Tovább 2020-11-02

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk vallási műsorunkban

Ma este ismét műsorra tűzi a Makó TV Sokszínű egyház című magazinját. Legújabb, októberi kiadásunkban ezúttal is több olyan témával jelentkezünk, melyek elsősorban a helyi és a térségi eseményeket állítják a középpontba.

Tovább 2020-11-02

Farkas Éva Erzsébet: még nagyobb fegyelmezettségre van szükség

Farkas Éva Erzsébet polgármester tegnapi MakóInfó bejelentkezése óta is emelkedett városunkban az igazolt fertőzöttek és a hatósági karanténban lévők száma. Ezek az adatok azonban óráról órára változnak, hiszen egyre több tesztet kell elvégezni a kontaktkutatás során. A város első embere arról is beszélt A 7 Híre című hírháttérmagazinunkban, hogy milyen szigorításokat léptettek érvénybe, Dr. Ábrahám Judit, felnőtt háziorvos pedig a megelőzés fontosságára helyezte a hangsúlyt

Tovább 2020-11-02

Ajánlott a temetőkben is a maszk viselése

Makó Város Önkormányzata ezúttal a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadásának rendszerében hozott meg intézkedéseket – számolt be róla Farkas Éva Erzsébet, MakóInfó élő bejelentkezése során. A hétvégi ünnepkörhöz közeledve a polgármester fokozott figyelmet kér mindenkitől és a szabályok betartására ösztönzi a lakosokat.

Tovább 2020-11-02

Makói Híradó – 2020.10.30.

- Ajánlott a temetőkben is a maszk viselése - Farkas Éva Erzsébet: még nagyobb fegyelmezettségre van szükség - Javában tart a járdafelújítás a Virág- a Mészáros- és a Hajnóczy utcában - Városszerte nőni fog a szeméttároló edények száma - Elhunyt szeretteinkre emlékezünk vallási műsorunkban

Tovább 2020-10-30

A 7 Híre – Makón szigorításokat léptettek érvénybe

Tovább 2020-10-30

Sokszinű egyház októberi adás

Műsorunkban visszatekintünk a Szilágyi házaspár görögkatolikus esküvőjére és megemlékezünk Kis Szent Terézről. Mindemellett szót ejtünk a római katolikus egyház egyik legnagyobb vallási világtalálkozójáról, valamint felelevenítjük a felújított óföldeáki erődtemplom és a kiszombori rotunda átadó ünnepségeinek a pillanatait. Ezen felül ízelítőt adunk a Szent Efrém Férfikar makói koncertjéből, végezetül pedig egy összeállítást láthatnak majd mindenszentekről és halottak napjáról.

Tovább 2020-10-30

Makói Híradó 2020.10.29.

Újra aszfaltozzák az útburkolati átvágásokat a Hosszú utcán Fejlődés és összefogás a 6-os számú választókerületben Rövid híreket láthatnak! Újabb sikereket értek el a makói Forgatós Táncegyüttes fiataljai Egy beteljesületlen szerelem elevenedett meg a Hagymaház színpadán

Tovább 2020-10-29

Társalgó – kulturális magazin 2020.10.29.

Mai adásunkban felelevenítjük a Szent Efrém Férfikar koncertjének pillanatait, majd a Déryné Ifjasszony című előadásra kalauzolom el Önöket, végezetül pedig vendégemmel Bodrogi Attilával beszélgetek, akiről televíziónk kisfilmet forgatott és elismerésben is részesült.

Tovább 2020-10-29

FogadóÓra – vendég Székely Ildikó települési képviselő

FogadóÓra - vendég Székely Ildikó települési képviselő

Tovább 2020-10-29

Újra aszfaltozzák az útburkolati átvágásokat a Hosszú utcán

A Hosszú utcában forgalomkorlátozásra számíthatnak a gépjárművezetők az elkövetkezendő napokban, ugyanis itt kezdték meg az őszi kátyúzási munkálatokat a szakamberek Makó Város Önkormányzat felhatalmazásából. Mágori András József városüzemeltetési tanácsnok, önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: igyekeznek még a tél beállta előtt a legtöbb helyen kijavítani az úthibákat.

Tovább 2020-10-29

Társalgó – kulturális magazin 2020.10.29.

Mai adásunkban felelevenítjük a Szent Efrém Férfikar koncertjének pillanatait, majd a Déryné Ifjasszony című előadásra kalauzolom el Önöket, végezetül pedig vendégemmel Bodrogi Attilával beszélgetek, akiről televíziónk kisfilmet forgatott és elismerésben is részesült.

Tovább 2020-10-29

Egy beteljesületlen szerelem elevenedett meg a Hagymaház színpadán

Márai Sándor egyik legnépszerűbb regénye az „Eszter hagyatéka”, melynek színpadi vàltozatát a makói közönség a Spirit Színház előadásában láthatta. A főszereplőt, Esztert, Gubík Ági alakítja, míg a szerelmét Lajost, Tóth Sándor.

Tovább 2020-10-29

Fejlődés és összefogás a 6-os számú választókerületben

A Kálvin utcai egészségügyi komplexum és a Kálvin téri bölcsőde beruházása is szóba került FogadóÓra című közéleti magazinunkban, melynek vendége a 6-os számú választókerület önkormányzati képviselője, Székely Ildikó volt. Mint mondta: nem szeretné, hogy hosszabb időre megszakadjon a kapcsolata a körzetében élőkkel, ezért rendszeresen telefonos fogadóórákat tart.

Tovább 2020-10-29

Makói Híradó – 2020.10.28.

- A régi városháza épületének ügyét is tárgyalta a grémium - Az elhunyt szeretteinkre való megemlékezés része elvesztésük feldolgozásának - A krizantém és a tartós koszorú a legkelendőbb - Rövid hírek - A vándorszínészet hőskora elevenedett meg Déryné alakján keresztül

Tovább 2020-10-28

A régi városháza épületének ügyét is tárgyalta a grémium

A képviselőtestület október havi rendes testületi ülésén a grémium meghallgathatta Ember Alex, a Makói Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának beszámolóját, melynek témája a június elsején indult holding eddigi működése volt. Emellett döntés született például a régi városháza épületének adás-vételével kapcsolatosan is.

Tovább 2020-10-28

Az elhunyt szeretteinkre való megemlékezés része elvesztésük feldolgozásának

Hamarosan világító mécsesekkel és virágok sokaságával telnek majd meg a sírkertek, ugyanis közeleg mindenszentek és halottak napja. A témát a vallási vonatkozások érintése mellett egy pszichológus szemszögéből is körbejárta stábunk.

Tovább 2020-10-28

A krizantém és a tartós koszorú a legkelendőbb

Az ünnepkörhöz kapcsolódóan látogatott ki ma stábunk a virág- és városi piacra. A makói vásárlók véleménye szerint a kínálat gazdag, az árak változóak. Mint kiderült leginkább a krizantémot és a cserepes virágot, valamint a tartós koszorút keresik a vevők.

Tovább 2020-10-28

A vándorszínészet hőskora elevenedett meg Déryné alakján keresztül

Déryné ifjasszony című előadása szórakoztatta a makói közönséget a közelmúltban. A Hagymaház színpadán két felvonásos darabbal tisztelegtek a magyar színjátszás hőskora előtt. Az előadást kedvezményes jegyáron tudták igénybe venni a nézők a Déryné Program hozzájárulásának köszönhetően.

Tovább 2020-10-28

Makói Híradó 2020.10.27.

Idén rendhagyó módon látogathatják meg a DuoCor Ipari Bt. gyárát Termésekből asztalidísz Most pedig rendőrségi híreink következnek! Két hang és egy költő Megszórta a Makó a Kunszentmártont

Tovább 2020-10-27

Termésekből asztalidísz

Az őszi szünet alkalmával kézműves foglalkozásra várták ma a családokat a József Attila Múzeum. Az érdeklődők termésekből készíthettek állatfigurákat, asztaldíszeket, de akár a szőhettek is.

Tovább 2020-10-27

Megszórta a Makó a Kunszentmártont

A Kunszentmárton együttesével csapott össze a Makói KC az NBII- es bajnokság hatodik fordulójában. A marosmentiek jól kihasználva helyzeteiket, újabb nagyarányú győzelmet arattak az Erdei János Városi Sportcsarnokban.

Tovább 2020-10-27

Idén rendhagyó módon látogathatják meg a DuoCor Ipari Bt. gyárát

Idén rendhagyó módon nyerhetnek betekintést a makói DuoCor Ipari Bt.-be az érdeklődők. A pandémiás helyzet eredményezte, hogy a Modern Gyárak Éjszakáján, azaz november 13-án online, egy videóösszeállításnak köszönhetően barangolhatják be a fürkésző szempárok a makói bútoripai céget.

Tovább 2020-10-27

Két hang és egy költő

Az irodalomkedvelő közönség nemrégiben a Hagymaház színpadán láthatta a verssel és zenével átszőtt, Szívárnyék című előadást. Az egyedi hangvételű produkció középpontjában a huszadik századi magyar literatúra egyik legjelentősebb költője, Pilinszky János állt.

Tovább 2020-10-27

Makói Híradó 2020.10.26.

1956: amikor a magyar nemzet nemet mondott az elnyomásra Kiugróan magas a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt napokban A szállodaépítés ellen tiltakoztak Rövid híreket láthatnak! Az eredeti Ford fal maradványai láthatóak a József Attila Múzeumban

Tovább 2020-10-26

Az eredeti Ford fal maradványai láthatóak a József Attila Múzeumban

Az eredeti Ford fal rajzainak maradványai láthatóak a József Attila Múzeumban. A restaurált alkotásokat megmentették az utókornak így közelebbről is szemügyre vehetik az érdeklődők.

Tovább 2020-10-26

1956: amikor a magyar nemzet nemet mondott az elnyomásra

Október 23 – án országszerte az 1956 – os forradalom és szabadságharc jegyében tartottak megemlékezéseket. A pandémiás helyzetre való tekintettel az idei esztendőben szűk körű ünnepséget szervezett Makó Város Önkormányzata.

Tovább 2020-10-26

Kiugróan magas a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt napokban

A koronavírus járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is. Elmondható már, hogy kétezer körüli a napi új regisztrált fertőzött. Dr. Ábrahám Judit háziorvos az influenza elleni védőoltás beadatását ajánlja minden korosztálynak, mivel együtt a coviddal megfertőződve nem tudják az orvosok, hogy milyen beláthatatlan következményei lehetnek a betegségeknek.

Tovább 2020-10-26

A szállodaépítés ellen tiltakoztak

A makói DK szombat délelőtt élőlánccal tiltakozott az ellen a szálloda ellen, amely a tervek szerint a Szent János téren épülne meg. A megmozduláson a szervezőkkel együtt összesen 32-en vettek részt. Mucsi Tamás elnök a helyszínen úgy fogalmazott: ők először a jelenleg üresen álló épületeket látnák el funkciókkal, megvárnák a fürdőfejlesztés befejezését, valamint a maximálisan megengedett magasságot is módosítanák.

Tovább 2020-10-26

Közel négy millió forintot nyert a Makói települési értéktár

Közel négy millió forint támogatást nyert a Makói települési értéktár. Az összegből egy kiadványt szeretnének készíteni, amelyben az összes érték megtalálható lesz leírással és fotóval, továbbá egy vándorkiállítás is a tervek között szerepel.

Tovább 2020-10-22

Az ’56-os hősökre emlékezünk pénteken

A koronavírus járványból fakadóan ebben az esztendőben csak visszafogott, szűkkörű megemlékezésre van lehetőség október 23-án. Ettől függetlenül azonban nem feledkezhetünk meg azokról a hőstettekről és meghozott áldozatokról, amiket 1956 követelt meg a magyarságtól.

Tovább 2020-10-22

Radnótit hozta el Makóra a versvándor, Tóth Péter Lóránt

Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó tartott rendhagyó irodalomórát a József Attila Városi Könyvtárban kedden. Az előadás Radnóti Miklós személye körül forgott, különös tekintettel a 35 évet megélt, tragikus sorsú költő utolsó 6 hónapjára. Az eseményen rövid beszámolót hallgathattak meg a résztvevők arról is, hogy hogyan tette meg a versmondó gyalogszerrel azt az erőltetett menetet, amelyet annak idején Radnótinak is végig kellett járnia.

Tovább 2020-10-22

Megvizsgálták a makói gesztenyefákat

Makón az Úri és a Teleki László utcák szinte végig vannak ültetve vadgesztenyefákkal. Többen közülük már a fél évszázadot is megélték, sokuk elkorhadt már. Éppen ezért vizsgáltatta meg őket Makó Város Önkormányzata egy fadoktorral.

Tovább 2020-10-22

Makói Híradó – 2020.10.22.

- Az ’56-os hősökre emlékezünk pénteken - Megvizsgálták a makói gesztenyefákat - Rövid hírek - Radnótit hozta el Makóra a versvándor, Tóth Péter Lóránt - Közel négy millió forintot nyert a Makói települési értéktár

Tovább 2020-10-22

SportÉlet – 2020.10.21.

- DuoCor – Makói SVSE - Világ Gyalogló Nap - Debreczeni Anikó testépítő - MR Power Sportegyesület

Tovább 2020-10-21

Makói Híradó – 2020.10.21.

- Látványos állomásához érkezett a padfelújítás a Szent István Király - Rövid hírek - Szép számban terem a gomba - A gasztro magazinunk legújabb adása a héten indul útjára - Világbajnokságra készül Debreczeni Anikó

Tovább 2020-10-21

Látványos állomásához érkezett a padfelújítás a Szent István Király Plébániatemplomban

Újabb fontos állomásához érkezett a Szent István Király Plébániatemplom padfelújítása. Stábunk kint jártakor Pálfai Zoltán plébános és Szűcs Gábor asztalos mester közösen helyeztek el egy időkapszulát.

Tovább 2020-10-21

Szép számban terem a gomba

Ősszel nem csak a sütőtöknek és az almának van nagy keletje, hanem a vitaminokban és az ásványi anyagokban egyaránt gazdag gombának is. A témával kapcsolatban két helyi lakos volt televíziónk segítségére, akik elkalauzolták stábunkat egy Makó környéki lelőhelyre. Mindketten egyetértettek abban, hogy nagyon jónak ígérkezik a szezon, hiszen az elmúlt évek gombamennyiségét tekintve az idei esztendő kiemelkedő.

Tovább 2020-10-21

A gasztro magazinunk legújabb adása a héten indul útjára

Csütörtökön már az újabb résszel jelentkezik a Kemencés és Grill ételek című gaszto magazinunk. A négy fő ételt és egy desszertet Némedi József mesterséffel és segítőivel forgattuk le. A Váll –Ker Kft. jóvoltából a finomságok a kemencében és grillezőn készültek.

Tovább 2020-10-21

Makói Híradó 2020.10.20.

- Néhány hónapon belül az összes orvosi rendelő megújul - Makón Lotti egy év múlva megteheti első lépéseit Sikereket ér el fotóival - Nagy Gábor Tegyünk együtt a madarakért! - Megszakította a Szentes sikerét a Makó FC

Tovább 2020-10-20

Megszakította a Szentes sikerét a Makó FC

Az eddig zsinorban hatszor győzedelmeskedő Szentesi alakulat sikerét a hétvégén a Makó FC szakította meg a városunkban megrendezett bajnokin. A rangadó találkozón csak a második félidőben születtek meg a gólok.

Tovább 2020-10-20

Néhány hónapon belül az összes orvosi rendelő megújul Makón

Gyakorlatilag az összes orvosi rendelő megújulhatott a közelmúltban vagy jelenleg is rekonstrukció alatt áll településünkön. Farkas Éva Erzsébet polgármester A 7 Híre című hírháttérmagazinunkban tájékoztatást adott a városvezetés egészségügyi intézmények fejlesztését célzó programjáról, Dr. Ábrahám Judit felnőtt háziorvos és Dr. Hadik György főorvos pedig arról számoltak be, hogy hogyan befolyásolják ezek a felújítások a mindennapokat.

Tovább 2020-10-20

Lotti egy év múlva megteheti első lépéseit

A CsodaCsoport Alapítvány, a makói önkormányzat és az Angyalsóhaj Alapítvány segítségének köszönhetően januárban elkezdődhet az izomgyengeségben szenvedő makói Balogh Lotti speciális terápiája a solymári Borsóház Nemzetközi Rehabilitációs Központban. A kislányt otthonában látogattuk meg, aki szüleinek köszönhetően napról napra egyre jobban fejlődik.

Tovább 2020-10-20

Sikereket ér el fotóival Nagy Gábor

Nem csak Szegeden látható, hanem hamarosan már Szentesen is fellelhetőek lesznek Nagy Gábor alkotásai egy tárlat részeként. Az elmúlt időszak sikerekben gazdag volt, mivel több képe is díjban részesült. A fotós Társalgó magazin vendégeként mesélt a hobbijáról.

Tovább 2020-10-20

Tegyünk együtt a madarakért!

Az őszi időszak a legalkalmasabb a madárodúk kihelyezésére. A témával kapcsolatban stábunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád – Csanád megyei Csoportjának munkatársát, Dr. Tokody Bélát kereste fel. A projektkoordinátor elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben nagymértékben csökkent az állatok élettere, valamint az odvas fák száma is kevesebb. Egy kis időbefektetéssel és barkácsolással a lakosok is sokat tehetnek a minket körülvevő fajokért és cserébe szép pillanatoknak lehetnek a szemtanúi, nem mellesleg a gyermekek szemléletére is jó hatással lehetnek az ilyen megmozdulások.

Tovább 2020-10-20

Makói Híradó 2020.10.19.

- Mindenhova megérkeztek az ingyenes influenza elleni védőoltások - Önkéntesek tették szebbé a várost - Már közel ezerötszáz a naponta beazonosított új fertőzött - Számos program a Múzeumi hetek őszi fesztiválján - Diavetítés Erdélyről

Tovább 2020-10-19

Már közel ezerötszáz a naponta beazonosított új fertőzött

Az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy ezerötszáz körüli a naponta beazonosított fertőzött. Müller Cecília országos tisztifőorvos arra kér mindenkit, hogy ne fáradjon bele a védekezésbe, tartsák be a meghozott óvintézkedéseket a maguk és társaik egészségének megóvása érdekében.

Tovább 2020-10-19

Számos program a Múzeumi hetek őszi fesztiválján

Szent Márton napi kavalkádra, valamint egy különleges sétára a Belvárosi Katolikus Temetőbe invitálják az érdeklődőket az Őszi múzeumi hetek keretében. Szikszai Zsuzsanna a József Attila Múzeum igazgatója beszélt bővebben a programokról a Társalgó vendégeként.

Tovább 2020-10-19

Időutazás Puszta Jánossal

A pillanat megragadásának a művészete, a fényképezés Puszta Jánost hosszú évekig foglalkoztatta. A makói lakos nemrégiben erdélyi felvételeibe engedett bepillantást egy diavetítés keretében az érdeklődőknek a József Attila Városi Könyvtárban.

Tovább 2020-10-19

Önkéntesek tették szebbé a várost

Önkéntesek, egyesületek valamint civil szervezetek gyűjtötték össze a lehullott falevelet és az eldobott szemetet a Tegyük szebbé városunkat program keretében. A városszépítő akciót Makó Város Önkormányzata hívta éltre és teremtett belőle hagyományt.

Tovább 2020-10-19

Mindenhova megérkeztek az ingyenes influenza elleni védőoltások

Múlt héten csütörtökön megérkeztek minden háziorvosi körzetbe és üzemorvosi rendelőbe az influenza elleni vakcinák. A mindenki számára ingyenes védőoltás igénylése és beadatása most, a koronavírus járvány második hullámában kiemelt fontosságú főleg a veszélyeztetett, idősebb korosztály körében.

Tovább 2020-10-19

Egy, a fiatalok boldogulását segítő programban vesz részt a maroslelei iskola

A Maroslelei Általános Iskola részt vesz a nemzetközi SUPREM projektben, mely tavaly vette kezdetét. A program csütörtökön egy újabb állomáshoz érkezett. A határon túli partnerekkel való könyvtári, online megbeszélést követően a község hetedik és nyolcadik osztályos diákjait több érdekes feladat is várta az oktatási intézményükben.

Tovább 2020-10-19

Újra hazai pályán a Makó FC

A Makó Fc az elmúlt két hétvégén idegenben lépett pályára. A fordulók alkalmával 16 gólt lőttek és csupán 1-et kaptak. Városunk első számú csapata most szombaton 14 óra 30 perctől a Vasas sportpályán mérkőzik meg a Szentes együttese ellen, akik zsinórban hatszor győztek eddig.

Tovább 2020-10-19

Október 6-hoz hasonlóan 23-án is szűkkörű megemlékezéssel készülnek

Farkas Éva Erzsébet csütörtök esti MakóInfó bejelentkezésében ismét beszámolt a településünket érintő legfontosabb tudnivalókról. A polgármester arra kérte a koronavírussal szemben veszélyeztetettebb idős korosztályt, hogy éljenek az ingyenes influenza ellen védőoltás lehetőségével. Emellett arról is szó esett, hogy a járványhelyzetre való tekintettel idén milyen formában kerül majd megrendezésre az október 23-ai megemlékezés.

Tovább 2020-10-19

Kecskeméti Bence Odin játssza Nyilas Misi szerepét a Kecskeméti Színházban

A kiszombori Kecskeméti Bence Odin alakítja Nyilas Misit. A fiatal tehetség a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagysikerű musical darabjában játszik főszerepet, amelyről örömmel mesélt televíziónknak.

Tovább 2020-10-19

Makói Híradó – 2020.10.16.

- Október 6-hoz hasonlóan 23-án is szűkkörű megemlékezéssel készülnek - Gondolkodjunk előre! - Egy, a fiatalok boldogulását segítő programban vesz részt a maroslelei iskola - Kecskeméti Bence Odin játssza Nyilas Misi szerepét a Kecskeméti Színházban - Újra hazai pályán a Makó FC

Tovább 2020-10-19

Makói Híradó 202.10.15.

- Egy mozgáskorlátozott gyermeken is segített a polgármester - Történelmi léptékű iskolaépítés a körzetben - Egy asztalnál az ellenzékkel - Kölcsönös tisztelet és párbeszéd a siker záloga - Apátfalvára gyalogszerrel

Tovább 2020-10-15

Társalgó kulturális magazin 2020.10.15.

Mai adásunkban bepillantás nyerhetnek a Hagymatikum szaunavilágába, majd felelevenítjük a sokoldalú nő, Lesznai Anna munkásságáról szóló kiállítást is. Nagy Gábor néprajzkutatóval pedig a fotózásról beszélgetek.

Tovább 2020-10-15

Történelmi léptékű iskolaépítés a körzetben

A koronavírus okozta korlátozások miatt a képviselők ritkábban és nem a megszokott módon találkozhatnak választóikkal. Most leginkább telefonon vagy levélben tudnak értekezni, azonban hosszú idő után a szabadban is volt lehetőség konzultációra, így a lakosok Kovács Sándorral is megvitathatták körzetük teendőit. Fogadóóránkban erről és az elmúlt fél esztendő történéseiről számolt be a képviselő.

Tovább 2020-10-15

Egy mozgáskorlátozott gyermeken is segített a polgármester

A Városháza aulájában fogadta a lakosokat fogadóóráján Farkas Éva Erzsébet a tegnapi napon. A városvezető többek között azonnali segítségét nyújtott egy mozgásérült gyermeket nevelő családnak, emellett szociális ügyekkel kapcsolatban és tűzifatámogatással is felkeresték a polgármestert.

Tovább 2020-10-15

Apátfalvára gyalogszerrel

Apátfalvára is átsétálhattak azok, akik a hétvégén részt vettek a Világ Gyalogló Nap makói rendezvényén. A Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda és a Makói Természetbarát Sportegyesület is becsatlakozott az esemény koordinálásába, így a mozogni vágyók képzett túravezetők segítségével teljesíthették a kiválasztott távot.

Tovább 2020-10-15

Gondolkodjunk előre!

Az őszi közlekedés a nyárihoz képest egy más vezetési stílust igényel, ezért fontos az utakon a tolerancia és az óvatosság - hívta fel a figyelmet Vad Róbert televíziónknak adott interjújában. A Csongrád – Csanád Megyei Rendőr - főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának a titkára hangsúlyozta a tartósan ködös és fagyos idő beállta előtt érdemes átnézetni az autók műszaki állapotát.

Tovább 2020-10-15

29 gólos különbséggel nyert a Makói KC

Az NBII. Dél-keleti csoportjának újonca nem tudta tartani a lépést a Makói KC-val a legutóbbi fordulón. A Túrkeve 48 gólt kapott és csak 19-et tudott dobni a bajnokesélyes csapatnak.

Tovább 2020-10-14

Tovább folytatódik a városszépítő akció

A Makó Város Önkormányzata által meghirdetett „Tegyük még szebbé városunkat!” című program szombat délelőtt ismét megrendezésre kerül. A szemléletformáló kezdeményezés célja az, hogy a környezet, amiben nap mint nap élünk minél tisztábbá váljon és a település egy még rendezettebb képet mutasson. A szervezők egy keddi sajtótájékoztató keretében elmondták, hogy a magánszemélyek mellett ezúttal is várják a civil szervezetek csatlakozását is a közösségi megmozduláshoz.

Tovább 2020-10-14

Megújult a Maros-híd egyik oldala

A tervek szerint 2020. decemberében teljes mértékben átadhatják majd a forgalomnak a felújított makói Maros-hidat. Szeptember végén elkészült az egyik sáv és elkezdődhetett a másik oldal korszerűsítése is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviseletében Hunkó József, megyei igazgató tájékoztatta televíziónkat a részletekről, valamint a belterületi utak karbantartási munkáiról is beszámolt.

Tovább 2020-10-14

Legjobb Televíziós Riportfilm díjat nyert televíziónk

Televíziós riportfilm kategóriában a legjobbnak járó elismerést kapta a Makói Tv stábja által készítet „Attila megmondja…” című kisfilm. Az amatőr meteorológust bemutató alkotás a Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválon szerepelt sikeresen

Tovább 2020-10-14

Szárazföldi tornáit népszerűsítette a Hagymatikum

A Hagymatikumban a pihenés és a kikapcsolódás mellett lehetőség nyílik egészségmegőrzésre valamint testmozgásra is. A szárazföldi tornák tárházáról a Nyugi bárban tartottak előadást a hétvégén, és a nap folyamán díjmentesen ki is próbálhatták a foglalkozásokat az érdeklődők.

Tovább 2020-10-14

Makói Híradó 2020.10.13.

Nemzetek találkoztak a Maros-parton Elismerő oklevéllel tüntették ki a múzeum közösségi munkáját A Szent Efrém Férfikar tagjaival ünnepeltek a görögkatolikusok Makón Sokrétű forrásanyaggal gazdagodott a helyi levéltár Egyéni csúcsokkal nyertek versenyt a MR Power SE tagjai

Tovább 2020-10-13

A Szent Efrém Férfikar tagjaival ünnepteltek a görögkatolikusok Makón

Immár negyedik alkalommal látogatott Makóra a Szent Efrém Férfikar. A formáció tagjai a 242 évvel ezelőtt Szűz Mária oltalmába ajánlott görögkatolikus templomban adtak ünnepi koncertet nemrégiben.

Tovább 2020-10-13

Egyéni csúcsokkal nyertek versenyt a MR Power SE tagjai

Szeptember közepén Kiskunfélegyházán a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupán mérték össze erejüket a MR Power Sportegyesület versenyzői. Az országos bajnokságon nyolcan képviselték városunkat, akik összesen 11 éremmel tértek haza.

Tovább 2020-10-13

Elismerő oklevéllel tüntették ki a múzeum közösségi munkáját

Meghatározó társadalmi szerepvállalásának köszönhetően „Közösségi Múzeum” címmel tüntették ki a makói József Attila Múzeumot. Szikszai Zsuzsanna igazgató a közelmúltban a Nemzeti Múzeumban vehette át az elismerést, amely elmondása szerint jó visszajelzés a kollégái számára is, hogy jó úton haladnak.

Tovább 2020-10-13

A 7 híre – Átadták a felújított rotundát Kiszomboron

A 7 híre - Átadták a felújított rotundát Kiszomboron

Tovább 2020-10-13

Sokrétű forrásanyaggal gazdagodott a helyi levéltár

A lakosság jóvoltából naplókkal és fényképalbumokkal is bővült a helyi levéltár forrásanyaga a közelmúltban, az első ízben megrendezésre került Gyűjtőköri hét keretében. Stábunk nemrégiben tett látogatást az intézményben, ahol több érdekességet is megtudhattunk ezekről az újdonságokról.

Tovább 2020-10-13

Makói Híradó 2020.10.12.

A Szignum felújított auláját a Szent Efrém Férfikar avatta fel Immár megújult formában szolgálja a híveket a kiszombori rotunda Dinamikusan változik a fertőzöttek száma Rövid híreket láthatnak! Október a megbocsátás hónapja a József Attila Városi Könyvtárban Az elfogadás a társadalom fontos építőköve

Tovább 2020-10-13

Immár megújult formában szolgálja a híveket a kiszombori rotunda

A bajban, a veszteségben és a gyászban a hit jelenti a végső segítséget - emelte ki Lázár János országgyűlési képviselő vasárnap a kiszombori rotunda átadóján. A ritkaságnak számító építészeti örökség állagmegóvására a Szeged – Csanádi Egyházmegye pályázott. A korszerűsítést 28,7 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Tovább 2020-10-12

Október a megbocsátás hónapja a József Attila Városi Könyvtárban

Ha lejárt a határidő és még nem vitte vissza a kikölcsönzött könyvet a József Attila Könyvtárba, akkor októberben, tegye meg, mert mindenféle szankció nélkül visszaveszik. A gyűjtemény megóvása a cél, nem a büntetés- számolt be Szikszai Zsuzsanna intézményigazgató a Társalgó című kulturális magazinunk vendégeként.

Tovább 2020-10-12

Dinamikusan változik a fertőzöttek száma

A ma reggeli adatok szerint 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus- fertőzést. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik. Például, azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant 2021. január elsejét követően, az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz.

Tovább 2020-10-12

A Szignum felújított auláját a Szent Efrém Férfikar avatta fel

Az augusztustól a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola nevet viselő makói intézmény, a 30. tanévében egy megújult aulát alakított ki, amely nagyszerű színhelye lesz a jövőben közösségi eseményeknek. Az átadó ünnepségre múlthét pénteken kerítettek sort, amelyre a Szent Efrém Férfikar tagjait is meghívták, akik rögtönzött énekóra keretében fel is avatták a teret.

Tovább 2020-10-12

Az elfogadás a társadalom fontos építőköve

Száz emberből egy biztos, hogy autizmussal él, ő ugyanúgy társadalmunk része, ezért nagyon fontos, hogy beszéljünk erről a témáról – emelte ki stábunknak adott interjújában Tóth Annamária. Az autizmus szakos gyógypedagógus nemrégiben, azért járt televíziónkban, hogy rögzítsünk egy kifejezetten fiataloknak szóló előadást, amit majd iskolások láthatnak a jövőben. Beszámolóját eredetileg a Hagymaházban hallhatták volna a diákok, de ezt az elképzelést a pandémiás helyzet felülírta.

Tovább 2020-10-12

Testi-lelki feltöltődés a Hagymatikum szaunáiban

Ahogy a hideg idő ránk köszön, úgy vágyunk egyre inkább a testi-lelki felmelegedésre, a meleg termálvízbe és a forró szaunába. Ha megengedhetjük magunknak, hogy ősszel és télen lazíthassunk, akkor feltétlenül iktassuk be pihenőnapjaink menetrendjébe a forró lélekfürdőt. A Hagymatikum Gyógyfürdő erre jó lehetőséget biztosít és különleges felöntésekkel is várja a relaxálni vágyókat.

Tovább 2020-10-09

Újabb dallal és videóklippel készül Luigi

Luigi legújabb romantikus hangvételű dalához videóklipp is készült a közelmúltban, melynek egy részét a maros parton forgatták. Szerepet kapott a földeáki Palócz Léna is, aki örömmel vállalta a felkérést, hiszen gyerekként neki is volt CD-je az énekestől. A kulisszákba stábunknak is sikerült bepillantania.

Tovább 2020-10-09

Javuló járványhelyzet

Újabb MakóInfót tartott Farkas Éva Erzsébet polgármester. Közösségi oldalán több várost érintő intézkedésről tájékoztatta a lakosságot a járványhelyzettel és a legfontosabb tudnivalókkal kapcsolatban.

Tovább 2020-10-09

„Szavai 150 évvel később is megállják a helyüket!”

Deák Ferencről tartott előadást Pál Imre helytörténész és Deák-kutató a József Attila Múzeumban szerdán. A szakember a neves államférfi egykori lakhelyéről, Kehidakustányból érkezett Lázár István, helyi polgármesterrel. Utóbbi televíziónkat abba is beavatta, hogy a távoli, Zala megyei településen hogyan ápolják a Deák-örökséget.

Tovább 2020-10-09

2020.10.09.

2020.10.09.

Tovább 2020-10-09

Makói Híradó – 2020.10.08.

- Jó ütemben halad az újvárosi református óvoda bővítése és korszerűsítése - Korszerűsítették a Makó-Rákosi Közösségi házat - Folyik a zöldfelületek ápolása Makón - Tóth László visszalépett a polgármester-jelöltségtől Perneki László javára Csanádpalotán - „Matematika nagykövete” címmel tüntették ki Szilágyi Juditot

Tovább 2020-10-08

Társalgó – kulturális magazin 2020.10.08.

Mai adásunk tematikusan a bibliotéka és programjai köré épül. AQz országos könyvtári napokról és az olvasás szeretetéről beszélgetünk, majd visszatekintünk a Makó 320 évét felölető kötet bemutatójára is. Játékunk nyertesei: 10.17 15:00 Mágnás Miska Szegedi Nagyszínház : Gila Noémi, JoóAntalné 10.24. 19:00 Tannhauser Szegedi Nagyszínház Varga Imréné, Baráthné Maca Gratu

Tovább 2020-10-08

FogadóÓra – Zöld Város program Makón

FogadóÓra - Zöld Város program Makón

Tovább 2020-10-08

„Matematika nagykövete” címmel tüntették ki Szilágyi Juditot

Matematika nagykövete címet vehetett át a közelmúltban Szilágyi Judit a József Attila Gimnázium matematika-orosz és egészségfejlesztő mentálhigiénikus tanára. A pedagógus számára a fiatalok érdeklődése, valamint a kutatás iránti vágy és az elért sikerek azok, amelyek motivációt tudnak adni a mindennapi munka mellett.

Tovább 2020-10-08

Tóth László visszalépett a polgármester-jelöltségtől Perneki László javára Csanádpalotán

A képviselőtestület júliusi feloszlása után időközi választás kiírására volt szükség Csanádpalotán. Tóth László közös megegyezéssel visszalépett a polgármester-jelöltségtől Perneki László javára, a Gajdics Rózsa szavazólapján található adatok pedig nem voltak érvényesek. Így tehát a jelenlegi polgármester, Debreczeni István kihívója Perneki László lesz.

Tovább 2020-10-08

Korszerűsítették a Makó-Rákosi Közösségi házat

Egy európai uniós pályázat keretében, melynek kedvezményezettje a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány volt, újulhatott meg 32 millio forintból a Közösségi Ház Makó-Rákoson. A kivitelezés során többek között megtörtént a nyílászárók és a burkolatok cseréje, az épület belső tereinek festése valamint a bádogozása is.

Tovább 2020-10-08

Folyik a zöldfelületek ápolása Makón

Jól halad az erdőhasználati terv fizikai megvalósítása településünkön, a kivágott fákat szociálisan rászorulók kapják meg, ezzel is megkönnyítve télen a fűtést. Párhuzamosan zajlik a zöldfelületek karbantartása és előkészítése is már a tavaszra.

Tovább 2020-10-08

Jó ütemben halad az újvárosi református óvoda bővítése és korszerűsítése

Javában zajlik a Szikszai György Református Óvoda felújítása és az intézmény bővítése Újvároson. A falazási munkák és a vasbeton szerkezet építésének jelentős része már elkészült - derült ki egy mai, bejárással egybekötött sajtótájékoztatón.

Tovább 2020-10-08

Makói Híradó – 2020.10.07.

- Akik életüket áldozták a hazáért… - Makón is színes programok az Országos Könyvtári Napok keretében - Kis Szent Terézhez fohászkodtak Makón - Egyre népszerűbb a szorobán Magyarországon - Lecsengőben a szőlő szüret

Tovább 2020-10-07

Akik életüket áldozták a hazáért…

Október 6-án Makó Város Önkormányzatának szervezésében egy szűkkörű megemlékezés keretében tisztelegtek a jelenlévők az 1849-ben Aradon és Budapesten kivégzett hős mártírok emléke előtt. Az eseményen a megjelentek mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el Kossuth Lajos szobrának talapzatánál.

Tovább 2020-10-07

Makón is színes programok az Országos Könyvtári Napok keretében

A héten játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg jobban a fiatalok és a felnőttek egyaránt a bibliotékát és dolgozóit. Az idei Országos Könyvtári Napok mottója a „Könyvtárak az emberekért” – mondta el Galamb Katalin igazgatóhelyettes.

Tovább 2020-10-07

Lecsengőben a szőlő szüret

A borászok számára a legdolgosabb évszak az ősz, hiszen erre az időszakra esik az éves termés begyűjtése és feldolgozása. A jó borhoz a kiváló minőségű, és édes szőlő nélkülözhetetlen.

Tovább 2020-10-07

Kis Szent Terézhez fohászkodtak Makón

Több éves hagyománya van már annak, hogy októberben a hívek megemlékeznek Kis Szent Terézről Maros – menti településünkön a Rózsaeső imanap keretében. Az újvárosi Szent László Király Templomban összegyűlt résztvevők szóban és írásban is kérhették a szerzetesnő közbenjárását az Úrnál.

Tovább 2020-10-07

Egyre népszerűbb a szorobán Magyarországon

Általános iskolás gyerekeknek tartott szorobán oktatás a makói Vajda József az Első Szorobán Alapítvány elnöke. Az eszköz használatának alapjait tanulhatták meg a nebulók, melyet a Japán Televízió magyar képviselői is görcső alá vettek.

Tovább 2020-10-07

Makói Híradó 2020.10.06.

Elismeréssel jutalmazták Trauer János makói pedagógus kutatói munkáját Négy galagonya facsemetét ültettek Maroslelén a Continental akciójában Második aranylemezét vehette át Luigi Rövid híreket láthatnak! Csongrádon is nyerni tudott a Makó

Tovább 2020-10-06

A 7 Híre : Ford – fal átadó ünnepség Makón

A híres Ford T – modell egyik megalkotójára, a makói születésű Galamb Józsefre emlékeztek nemrégiben a településen. A jeles esemény keretében avatták fel a Vásárhelyi és a Deák Ferenc utca sarkán található egykori Ford lerakat restaurált homlokzatát. A 12,5 millió forintból megvalósult felújítást: Makó Város Önkormányzata, Magyarország kormánya, a Galamb és a Nadobán család is támogatta.

Tovább 2020-10-06

Négy galagonya facsemetét ültettek Maroslelén a Continental akciójában

A Continental makói gyáregysége idén ünnepli 25. éves születésnapját. A vezetőség ennek apropóján egy faültetési programot indított, amelyben a térség településeit ajándékozzák meg facsemetékkel. Hétfőn többek között Maroslelére is eljutott a csapat, ahol a helyiek már korábban is több projektet meg tudtak valósítani közösségi összefogás keretében.

Tovább 2020-10-06

Elismeréssel jutalmazták Trauer János makói pedagógus kutatói munkáját

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke elismerő oklevéllel tüntette ki Trauer János fizika-informatika szakos pedagógust, aki tagja a Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoportnak és hozzájárult az MTA tantárgy-pedagógiai Kutatási Program sikeres megvalósításához. A középiskolás diákok számítógép-vezérelt eszközökkel végezték a fizikaórán a méréseket, amely precízebb odafigyelést igényelt -osztotta meg televíziónkkal a kitüntetett.

Tovább 2020-10-06

Második aranylemezét vehette át Luigi

Egy újabb Aranylemezt vehetett át a közelmúltban a makói Kóczé Lajos, azaz Luigi. Az énekes olyan neves művészekkel szerepelt együtt a válogatásban, amely elérte a minősítést, mint Veréb Tamás és Gájer Bálint.

Tovább 2020-10-06

Csongrádon is nyerni tudott a Makó

A Makó FC hat fordulót követően páratlan előnnyel, 42:1-es gólarányt felmutatva, pontveszteség nélkül szerepel a megyei küzdelemsorozatban. Siha Zsolt tanítványai múlt hétvégén három ponttal a zsebükben tértek haza Csongrádról.

Tovább 2020-10-06

Makói Híradó 2020.10.05.

- Gyorsuló ütem jellemzi a világjárványt - Lesznai Anna munkásságából kaphatnak ízelítőt a múzeum látogatói - Rövid hírek - A sajtótörténelem egyik legnagyobb alakjáról forgatott filmet a Makó TV - Vidék Veled

Tovább 2020-10-05

Fesztivál helyett szűkkörű konferenciát tartottak

A Vidék Veled Fesztivál a járványügyi helyzetből fakadóan ebben az évben sokkal visszafogottabb formában, egy konferencia keretében valósulhatott meg a Glorius Vigadó épületében. A helyszínen több előadó is beszélt szakterületéről, ezeket az értekezéseket az online térben is elérhetővé tették.

Tovább 2020-10-05

A sajtótörténelem egyik legnagyobb alakjáról forgatott filmet a Makó TV

A Makói Városi Televízió csapata igyekszik nyitott szemmel járni és megragadni azokat a lehetőségeket, amelyek a napi híradás és a magazinműsorok gyártása mellett adódnak kisfilmek elkészítésére. Fő motivációink, hogy olyan témákhoz nyúljunk, amelyek a várost és a kistérséget helyezik a reflektorfénybe. Ilyen indíttatásból készült „Ahol Pulitzer született” című portré – és dokumentumfilmünk. Alkotásunkban a Makón napvilágot látott, Amerikában világhírnévre szer tett lapszerkesztőnek, Pulitzer Józsefnek a Maros – menti településen töltött éveire helyeztük a hangsúlyt.

Tovább 2020-10-05

Gyorsuló ütem jellemzi a világjárványt

Európa többi részéhez és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik a fertőzések száma. Továbbra is fontosak az általános szabályok betartása, mint a távolságtartás, a maszkhasználat, a higiénikus kézmosás, és a fertőtlenítés.

Tovább 2020-10-05

Lesznai Anna munkásságából kaphatnak ízelítőt a múzeum látogatói

Egy igen sokrétű nő, mégpedig Lesznai Anna munkásságából nyílt nemrégiben tárlat a József Attila Múzeumban. Az intézmény látogatói a kiállítást végig járva a XX. század magyar művészetében jelentős szerepet betöltő személyiség hagyatékának egy szeletébe nyerhetnek bepillantást.

Tovább 2020-10-05

242 éve szentelték fel a makói görögkatolikus templomot

Október hava nagy jelentőséggel bír a katolikus közösségek életében. Elsején szent liturgiát tartottak a makói görögkatolikus templomban, ahol rózsafüzér imádságra is sor került. Emellett sok más programmal is készülnek ebben a hónapban, amelyekbe a gyermekeket is szeretnék bevonni.

Tovább 2020-10-05

A fiúk is ingyenesen igényelhetik a HPV oltást

Magyarországon 2014 óta kapják térítésmentesen a hetedikes lányok a HPV elleni oltást, és 39 országban már a fiúkat is bevonták az oltási programba. Október elsejétől ez a hazánkban élő 12 éves fiúkra is érvényes. A vakcina beadását a szakemberek érintetteknek felajánlják, a többség él is vele.

Tovább 2020-10-02

Makó ad otthont a DUE Médiatábornak

Makó ad otthont október végén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének alkotótáborának. A fiatalok a média különféle ágait próbálhatják ki öt napon keresztül, szakemberektől tanulva. Természetesen a szervezők nagy figyelmet fordítanak majd az óvintézkedésekre és a szabályok betartatására.

Tovább 2020-10-02

Teljes felújításon esett át a Tulipán utcai rendelő

Átadták a teljes felújításon átesett Tulipán utcai rendelőt, amely már XXI. századi körülmények között fogadja a Honvéd városrészben élő páciens. A beruházás 12,5 millió forintból valósult meg. Dr. Várkonyi Katalin háziorvos vezette körbe az épületben Farkas Éva Erzsébet polgármestert, Dr. Sánta Sándort a rendelő nyugállományba vonult háziorvosát, Varga Ferenc önkormányzati képviselőt, valamint a Városi Szakmai Stáb tagjait és a kivitelező GOLD-PEFA Kft. képviselőit Farkas Tamást és Petrovics Attilát.

Tovább 2020-10-02

A makói korházban továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg

A csütörtök esti adatok szerint 25 fő van hatósági házikaranténban és 10 igazolt fertőzöttet tartanak számon, viszont a korházban nincs pozitív teszttel rendelkező dolgozó és koronavírussal kezelt beteg sem- mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester. A MakóInfó keretében tartott tájékoztatóban a városvezető kitért még az országos és helyi szigorításokra, intézkedésekre, valamint a szeptember havi rendes testületi üléssel kapcsolatos döntésekre is.

Tovább 2020-10-02

Makói Híradó 2020.10.02.

A makói korházban továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Teljes felújításon esett át a Tulipán utcai rendelő A fiúk is ingyenesen igényelhetik a HPV oltást 242 éve szentelték fel a makói görögkatolikus templomot Makó ad otthont a DUE Médiatábornak

Tovább 2020-10-02

FogadóÓra – Honvéd városrész fejlesztése

FogadóÓra - Honvéd városrész fejlesztése

Tovább 2020-10-02

Fogadóóra vendége Mágori András a 2 sz. választókerület képviselője

vendég: Mágori András képviselő 2 sz. választókerület, Makó

Tovább 2020-10-01

Makói Híradó – 2020.10.01

- Jó minőségű belterületi utakkal vág neki a télnek Makó - Varga Mihály: jelentős adóügyi könnyítésekről döntöttek - Rövid hírek - Operatőr kollégánknak is szerepe volt a 112-es segélyhívószám kampánydalában - Rendhagyó módon emlékeznek meg a zene világnapjáról a Bartókban

Tovább 2020-10-01

Operatőr kollégánknak is szerepe volt a 112-es segélyhívószám kampánydalában

Miklós András operatőr kollégánknak is szerepe volt a 112-es segélyhívószámot népszerűsítő kampánydal megszületésében. A produkció előadója Tandi Flóra énekesnő volt a Társalgó című magazinunk vendége, aki a dalszövegíró pályázat részleteiről is mesélt.

Tovább 2020-10-01

Varga Mihály: jelentős adóügyi könnyítésekről döntöttek

A családok és a vállalkozások érdekében jelentős adóügyi könnyítésekről döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs - jelentette be a testület ülését követően Varga Mihály pénzügyminiszter. A jövőévi javaslatokról is említést tett a miniszter, hogy milyen lépéseket kívánnak tenni a magyar gazdaság érdekében.

Tovább 2020-10-01

Jó minőségű belterületi utakkal vág neki a télnek Makó

Mágori András József önkormányzati képviselő volt a vendége FogadóÓra című közéleti magazinunknak. A beszélgetés során szó esett a politikus választókörzetéhez tartozó legfontosabb beruházásokról, de a közvilágítás fejlesztéséről és az útfelújításokról, valamint a kamerarendszer bővítéséről is hangzottak el új információk.

Tovább 2020-10-01

Rendhagyó módon emlékeznek meg a zene világnapjáról a Bartókban

Idén a zene világnapja előtt koncertvideó sorozattal tisztelegnek a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai. Stábunk betekintést nyerhetett a Bartók Székhelyintézmény kulisszái mögé, a felvétel rögzítésébe. 15 fiatal produkciója lesz majd hamarosan látható és elérhető az online felületen- mondta el Rónai Dániel intézményegység-vezető.

Tovább 2020-10-01

Társalgó kulturális magazin 2020.10.01.

Mai adásunkban két könyvből is ízelítőt kapnak, majd Tandi Flóra énekesnővel többek között a 112 –es segélyhívószámot népszerűsítő dalról beszélgetünk mivel kollégánknak is nagy szerepe van benne. Végezetül pedig elkalauzojuk Önöket Szabó Imre nyugdíjas alkotó kiállítására.

Tovább 2020-10-01

Makó Híradó 2020.09.30.

- Testületi ülést tartott Makó Város Önkormányzata - Felszámolják az üres telkeket Honvédban - Még mindig népszerűek a különféle drogok - Idén is felavatták a galambos gólyákat - Újjászületett Óföldeák „ékszerdoboza”

Tovább 2020-09-30

Testületi ülést tartott Makó Város Önkormányzata

Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete a ma délelőtti rendes testületi ülését az egészségügyi szabályok betartása végett az Erdei János Városi Sportcsarnokban tartotta meg. Döntöttek többek között a 2020. évi költségvetési rendelet módosításáról, határoztak egy turisztikai célú terület kialakításáról a fürdőberuházással kapcsolatosan és emellett több beszámolót is meghallgatott a grémium.

Tovább 2020-09-30

Felszámolják az üres telkeket Honvédban

Uniós forrásból közel 1 milliárd forint fordítható Honvéd városrész magújítására. A projekt keretén belül az elmúlt években több minden megvalósult és folytatásként hamarosan elindítják a közbeszerzést újabb bérlakás kialakítására valamint a közösségi ház megvalósítására. – tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón melyet tegnap tartottak a Dembinszky utcában. Emellett Makó Város Önkormányzata azon is dolgozik, hogy mintegy 68 elhagyatott telek felszámolásra kerüljön.

Tovább 2020-09-30

Még mindig népszerűek a különféle drogok

Fodor Sándor pszichológus a drogok és a különféle tudatmódosítószerek használatának veszélyire, okaira világít rá a fiatalok körében egy videó keretében, melynek az „Ezen a pofon már nem segít” címet adta. A szakember továbbá megoldást is kínál, arra hogyan érjenek el sikereket az életben a diákok.

Tovább 2020-09-30

Idén is felavatták a galambos gólyákat

Sorversenyekkel és gólyaesküvel felavatták az elsősöket a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tankertjében hétfőn. Az esemény különösen fontos az oktatási intézmény életében, mivel közel kilencvenen kezdték meg idén a tanévet.

Tovább 2020-09-30

Újjászületett Óföldeák „ékszerdoboza”

Átadták a felújított óföldeáki erődtemplomot, amelyet egy 83,5 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően rekonstruálhatott az egyházmegye. Az eseményen Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök és Laczkó István plébános celebrált ünnepi szentmisét. Ugyanitt Lázár János országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: ez az építmény átvészelte 400 év pusztításait , ám a helyiek számára a mai napig fontos, hogy büszkén magasodjon a település fölé.

Tovább 2020-09-30

A 7 Híre – Új tanműhellyel bővült a Duocor 2020.09.29.

Közel negyven diák részesül jelenleg magasszíntű oktatásban, akik később a fém-, vagy a faiparban is eltudnak helyezkedni.

Tovább 2020-09-29

Makói Híradó 2020.09.29.

Történelmi kiadvány készült Makóról Egy sajtómágnás és Makó kapcsolata Makói siker a Magyarok Világszépe Szépségversenyen Világtalálkozóra készül a római katolikus egyház Nagyarányú győzelmet aratott a Makó FC

Tovább 2020-09-29

Világtalálkozóra készül a római katolikus egyház

Idén szeptemberben lett volna az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten, azonban a járványhelyzet közbeszólt. Ferenc pápa engedélyezte, hogy egy évvel később meg lehessen tartani a fővárosban a római katolikus egyház egyik legnagyobb vallási találkozóját.

Tovább 2020-09-29

Makói siker a Magyarok Világszépe Szépségversenyen

Négyszáz jelentkező közül válogatták be Frankó Melindát a Magyarok Világszépe Szépségversenybe, melyet 2016 – ban indított útjára Fásy Ádám, a Zeneexpressz tulajdonosa és műsorvezetője. A makói lány a megmérettetésen II. udvarhölgy lett, élményeiről nemrégiben számolt be stábunknak.

Tovább 2020-09-29

Történelmi kiadvány készült Makóról

A tavalyi esztendőben városunk újratelepítésének 320. évfordulója alkalmából ünnepi évet hirdettek, melynek zárásaként egy exkluzív kiadvány megjelentésével kívánták múltunk emlékeit egy csokorba gyűjteni. A gazdagon illusztrált kötet 1699-től egészen napjainkig végigkíséri történelmünket. A könyv bemutatójára a József Attila Városi Könyvtárban került sor nemrégiben.

Tovább 2020-09-29

Egy sajtómágnás és Makó kapcsolata

Az Amerikai Egyesült Államokban a mai napig a legrangosabb újságírói elismerések között tartják számon a Pulitzer – díjat, melyet a szakma legjobbjai vehetnek át, de más ágazatokban is odaítélik azt a tehetségek számára. A tengerentúlra vándorolt névadó, a híres lapszerkesztő, Pulitzer József származásával kapcsolatos híradások sokáig csak világra jöttének dátumában egyeztek meg. Makói gyökerei a 20. század utolsó feléig mondhatni tisztázatlanok maradtak, sőt volt, hogy hosszú évekig személyét mellőzte a köztudat, ebben áttörést születésének 140. évfordulója hozott városunkban.

Tovább 2020-09-29

Nagyarányú győzelmet aratott a Makó FC

Hozta a kötelezőt a Makó FC a hétvégén, tíz gólt ünnepeltek a lelátón ülő szurkolókkal a hétvégén. A szomszédvár Apátfalvát fogadták, akik a mérkőzés utolsó perceiben kettes emberhátrányban játszottak.

Tovább 2020-09-29

A 7 Híre – Új tanműhellyel bővült a Duocor 2020.09.29.

Közel negyven diák részesül jelenleg magasszíntű oktatásban, akik később a fém-, vagy a faiparban is eltudnak helyezkedni.

Tovább 2020-09-29

Makói Híradó 2020.09.28.

Régi fényében tündököl az egykori makói Ford lerakat homlokzata Lázár János: a magyar egészségügy legerősebb lába a vidéken és a városokban szolgáló nyolcezer háziorvos Folyamatosan nő a koronavírussal fertőzöttek száma Az emlékekből táplálkozva fest Szabó Imre nyugdíjas alkotó Újabb két pont a Makói KC zsebében

Tovább 2020-09-28

Újabb két pont a Makói KC zsebében

Vetélytársukat sikerült legyőzniük a Makói KC kézilabdacsapatnak a dobogóért folytatott harcban. A Mezőtúrral játszottak szoros meccset Miksi István tanítványai az Erdei János Városi Sportcsarnokban.

Tovább 2020-09-28

Régi fényében tündököl az egykori makói Ford lerakat homlokzata

A híres Ford T – modell egyik megalkotójának, Galamb Józsefnek a példája jól igazolja, hogy egy vidéki településről is messzire lehet jutni és szép sikereket lehet elérni - hangsúlyozta beszédében Dr. Danku Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára a Makóról elszármazott mérnök tiszteletére rendezett emléknapon. A jeles esemény keretében avatták fel az egykori, helyi Ford lerakat restaurált homlokzatát. A 12,5 millió forintból megvalósult felújítást: Makó Város Önkormányzata, Magyarország kormánya, a Galamb és a Nadobán család is támogatta.

Tovább 2020-09-28

Az emlékekből táplálkozva fest Szabó Imre nyugdíjas alkotó

„A mozdony vezetőállásának ablaka számomra egy képkeret volt”- osztotta meg stábunkkal Szabó Imre alkotó, akinek festményeiből nyílt kiállítás a közelmúltban a József Attila Városi Könyvtárban. A nyugdíjas nagyra tartja Makovecz Imre munkásságát és egy különleges alkotásával tiszteleg az Ybl Miklós -díjas építész nagysága előtt.

Tovább 2020-09-28

A magyar egészségügy legerősebb lába a vidéken és a városokban szolgáló nyolcezer háziorvos

30 millió forintból újult meg az Egészségház Királyhegyesen a Magyar Falu Program keretében. Lázár János országgyűlési képviselő az átadóünnepségen úgy fogalmazott: nincs az a földi kincs vagy érték, amely az egészséges emberi életnél többet jelentene.

Tovább 2020-09-28

SOKSZÍNŰ EGYHÁZ magazin, szeptemberi adás

Műsorunkban ellátogatunk Havas Boldogasszony búcsújára, megmutatjuk, hogy az elmúlt időszakban mi minden történt a görögkatolikus közösséggel, valamint visszatekintünk a felújított zsinagóga és a bogárzói templom átadó ünnepségeire is.

Tovább 2020-09-25

Makói Híradó 2020.09.25.

- Egyre több koronavírus fertőzött van Makón - A II. világháborúban elesett áldozatok emléke előtt hajtottak fejet - Pásztornemzedékek találkoztak a múzeumban - A "legszellemesebb játszmának" járó díjat Horváth Zsoltnak ítélték oda - Visszatért a TV képernyőre a Sokszínű egyház című magazinunk!

Tovább 2020-09-25

Visszatért a TV képernyőre a Sokszínű egyház című magazinunk!

Ma este újra friss tartalommal jelentkezünk a Sokszínű egyház című vallási magazinunkban. A makói hitélet eseményei mellett adásunkban ezúttal a kistérségre is kitekintünk majd.

Tovább 2020-09-25

A “legszellemesebb játszmának” járó díjat Horváth Zsoltnak ítélték oda

Szabó László Emlékdíjat kapott Horváth Zsolt a Duocor- Makói SVSE ügyvezető elnöke a tavalyi év legszellemesebb játszmájáért. Az elismerést egy olyan lépéséért kapta, amellyel bár beáldozott egy huszárt, de ezzel győzedelmeskedett Kántor Gergely nemzetközi sakknagymester ellen.

Tovább 2020-09-25

Egyre több koronavírus fertőzött van Makón

Ma délelőtti adatok szerint 36 fő van hatósági karanténban és 8 pozitív koronavírus fertőzött van Makón. Farkas Éva Erzsébet polgármestertől legutóbbi MakóInfó élő bejelentkezésben többek között kitért: az országos szigorításokra, melyek településünkön is érvénybe léptek valamint arra is, hogy az időseknek továbbra is lehetőségük van segítséget kérni az önkormányzat krízistelefonszámán a bevásárláshoz, az ebédkiszállításhoz, a gyógyszerkiváltáshoz.

Tovább 2020-09-25

A II. világháborúban elesett áldozatok emléke előtt hajtottak fejet

A II. világháborúban elesett hősökről és áldozatokról emlékeztek meg csütörtökön a Csanád vezér téren. Az eseményen Babucs Zoltán hadtörténész idézte fel a múlt eseményeit, majd ezt követően Pálfai Zoltán plébános mondott imádságot az elesettek lelkiüdvéért.

Tovább 2020-09-25

Pásztornemzedékek találkoztak a múzeumban

A Néprajzkutatók Makói Találkozójának nagy sikerén felbuzdulva a József Attila Múzeum dolgozói és a térség néprajzkutatói szerettek volna megrendezni egy olyan tematikus eseményt, amely a pásztorkodást, a hajdan vagy még manapság is ebből élő családok életét vizsgálja. Ennek a törekvésnek köszönhetően hívták életre „A pásztorkodás néprajzi kutatásának lehetőségei a 21. században” című konferenciát, ahol egy egész napon keresztül tanácskozhattak egymással pásztoremberek, juhászok és kutatók.

Tovább 2020-09-25

Makói Híradó 2020.09.24.

- Lázár János: Vidéken élni nem hátrány! - Lakossági kérésre kotorták ki a Nagyér-csatornát - Öregfiúk meccs előzi meg a Makó FC bajnoki találkozóját - Két ember életének összekötésekor egy királyság születik - Rövid hírek

Tovább 2020-09-24

Két ember életének összekötésekor egy királyság születik

Múlt hét szombaton televíziónk egy igen örvendetes eseményen, mégpedig Szilágyi Gábor és Szilágyiné Dani Hajnalka házasságkötésén vehetett részt. A makói párnak görögkatolikus templomi esküvője volt, mely során Biró István, a helyi felekezet parókusa azt kérte, hogy a szerelmesek frigye hosszan tartó és nagyon boldog legyen.

Tovább 2020-09-24

Öregfiúk meccs előzi meg a Makó FC bajnoki találkozóját

Öregfiúk meccsel, szurkolói tornával és ha az idő is engedi a gyerekeknek ismét ugrálóvárral készülnek szombaton a Vasas pályán. A Makó FC zsinorban már harmadjára fog itthon játszani, ezúttal az Apátfalva együttesét fogadják majd Siha Zsolt tanítványai.

Tovább 2020-09-24

Lakossági kérésre kotorták ki a Nagyér-csatornát

A Nagyér-csatorna közelében élők lakói régóta szenvednek a bűztől. Egyes vélemények szerint végső megoldást a lefedése jelentene mások a rendszeres mederkotrás mellett vannak. A napokban lakossági kérésre újra kitakarították a Ráday utcai szakaszt.Többek között erről is beszélt a körzet képviselője Botlik Anita fogadóóránkban ,aki az elmúlt hónapban több alkalommal is meghallgatta a körzetében élők problémáit ,észrevételeit.

Tovább 2020-09-24

A 7 HÍRE – Az Almási utcai iskola alapkőletétele

A 7 HÍRE - Az Almási utcai iskola alapkőletétele

Tovább 2020-09-24

Lázár János: Vidéken élni nem hátrány!

Szerda délután letették a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola megújuló Almási Tagintézményének alapkövét. A beruházás összesen mintegy 2,4 milliárd forintos keretösszegből valósulhat meg. Az eseményen Lázár János országgyűlési képviselő kiemelte: Makó ezzel a projekttel is közelebb kerül ahhoz, hogy a lakosok minden tekintetben 21. századi körülmények között élhessék életüket.

Tovább 2020-09-24

Társalgó – kulturális magazin 2020.09.24.

Mai adásunkban vendégeinkkel többek között a városnéző túráról, majd az Írisz Táncsport Egyesületről beszélgetek, majd Balázs István Balázs makói származású operatőrt is megismerhetik közelebbről, valamint az is kiderül, hogy milyen Pesti Balhéban vett részt.

Tovább 2020-09-24

FogadóÓra – közéleti magazin 2020.09.24.

vendég: Botlik Anita képviselő, 5. számú választókerület

Tovább 2020-09-24

Makói Híradó 2020.09.23.

Farkas Éva Erzsébet: nem álltak meg az infrastrukturális fejlesztések Makón Esküt tett Szirbik Imre Közönségdíjért versenyez a Makói TV kisfilmje Újabb ötrészes főzőműsort forgatott televíziónk Emberhátrányban győzött a Makói KC

Tovább 2020-09-24

Közönségdíjért versenyez a Makói TV kisfilmje

A Makói Városi Televízió „Minden rezdülését…” című természet- és portréfilmje bejutott a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntőjébe. A különféle témákat feldolgozó alkotásokat a szakmai zsűri mellett a nagyközönség is értékelheti egy online szavazás keretében október negyedikéig.

Tovább 2020-09-23

Farkas Éva Erzsébet: nem álltak meg az infrastrukturális fejlesztések Makón

Farkas Éva Erzsébet polgármester legutóbbi MakóInfó élő bejelentkezésében a koronavírussal kapcsolatos aktuális intézkedések mellett kitért a jelenleg folyamatban lévő beruházásokra is. Az egészségügyet érintő projekteken felül több oktatási és nevelési intézményt érintő projekt is jól halad.

Tovább 2020-09-23

Újabb ötrészes főzőműsort forgatott televíziónk

Újabb gasztromagazin sorozatot készített televíziónk. A nézők öt részen keresztül találkozhatnak Némedi József mesterséffel, akinek mindig akadt segítője. A finomságok elkészítéséhez a kemencét és a grillsütőt a Váll –Ker Kft. biztosította. A képes recepteket jövő héttől kezdve láthatják a Makói TV műsorában Kemencés és grill ételek címmel.

Tovább 2020-09-23

Esküt tett Szirbik Imre

Letette esküjét Szirbik Imre, Kiszombor megválasztott polgármestere. A település első embere új alpolgármester személyére is tett javaslatot, amelyről titkos szavazással döntöttek. Új tagja is lett a képviselő testületnek Gazsi Gábor István személyében.

Tovább 2020-09-23

Emberhátrányban győzött a Makói KC

Parázs mérkőzésen, egyik riválisa ellen tudott győzelmet aratni a Makói KC NBII-es férfi felnőtt kézilabdacsapatunk. A találkozón a marosmentiek kettős emberhátrányban 32-33-ra verték meg a Békéscsabát.

Tovább 2020-09-23

Makói Híradó 2020.09.22.

Új tanműhellyel bővült a Duocor Meghosszabbította a kormány a hitelmoratóriumot Óvakodjunk a szén-monoxidtól! A makói kórház zászlóshajója a belgyógyászat Történelmi regény Bene Zoltán tollából

Tovább 2020-09-23

A 7 HÍRE – HÍRHÁTTÉR MAGAZIN

vendég: DR. GÓG CSABA főorvos,Belgyógyászati Osztály Fodorné Csárádi Zsuzsanna ,Belgyógyászati Osztály

Tovább 2020-09-22

Új tanműhellyel bővült a Duocor

Új tanműhellyel bővült a Duocor Ipari Bt. A cég 10 millió forintból alakította ki a fiatalok szakképzésének otthont adó részleget, ahol a nebulók a duális oktatás keretein belül a gépi forgácsoló szakirány alapjait sajátíthatják el felszerelt környezetben. Közel negyven diák részesül jelenleg magasszíntű oktatásban, akik később a fém-, vagy a faiparban is eltudnak helyezkedni.

Tovább 2020-09-22

Meghosszabbította a kormány a hitelmoratóriumot

Hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot - jelentette be nemrég Orbán Viktor miniszterelnök. A cél az, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédjék.

Tovább 2020-09-22

A makói kórház zászlóshajója a belgyógyászat

3 évvel ezelőtt, amikor távozott a makói belgyógyászati osztály vezetője felröppent a hír , hogy veszélybe kerülhet a további működés. A kételkedőnek nem lett igaza. A Dr. Góg Csaba által vezetett osztály azóta az intézmény zászlóshajója lett. Egyre több dolgozóval és egyre magasabb színvonalon folyik a munka. Ezt ismerte el nemrégiben Makó Városért Emlékplakettel az önkormányzat. A 7 hírében pedig arra kerestük a választ, hogy mi áll a siker hátterében.

Tovább 2020-09-22

Óvakodjunk a szén-monoxidtól!

A tél közeledtével minden évben hallhatunk olyan balesetekről vagy halálesetekről Magyarországon, amelyekért a szén-monoxid a felelős. Ezt a veszélyforrást azonban kellő elővigyázatossággal és odafigyeléssel ki lehetne küszöbölni. Fontos, hogy bízzuk szakemberekre eszközeink felülvizsgálatát.

Tovább 2020-09-22

Történelmi regény Bene Zoltán tollából

„Isten, ítélet” címmel jött ki a nyomdából a napokban Bene Zoltán író legújabb könyve. A hatalmi törekvésekkel és merényletekkel átszőtt, történelmi regényt első ízben Makón mutatták be a József Attila Városi Könyvtárban.

Tovább 2020-09-22

Makói Híradó 2020.09.21.

Megújult a Korona oldalsó szárnyépülete Ma lépnek életbe az új szabályok 150 éve született Návay Lajos Rendőrségi hírek Tisztes helytállás a Magyar Kupában

Tovább 2020-09-22

Tisztes helytállás a Magyar Kupában

Kiesett a MOL Magyar Kupa első főtáblás fordulójából a Makó FC, akik az NBII-es Pécsi MFC ellen vívtak párharcot hazai pályán. A bravúros mérkőzésen a marosmentiek többszőr is ziccerbe kerültek, de több gólig a vendégek jutottak, 3:1 arányban győztek.

Tovább 2020-09-21

150 éve született Návay Lajos

Návay Lajos születésének 150. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést pénteken. A neves politikus pályafutása során sokat tett a térségben élőkért, emléke előtt Földeákon és Makón is tisztelegtek.

Tovább 2020-09-21

Megújult a Korona oldalsó szárnyépülete

Közel 115 millió forintos pályázati forrásból alakítottak ki egy új közösségi teret a Korona Szálló oldalsó szárnyépületében. A helyiség 150 fő befogadására képes, melyet október 1-től használatba is vehetnek a különböző csoportok és civil szervezetek.

Tovább 2020-09-21

Az NBII-es Pécset fogadja a Makó FC

Három tétmérkőzést követően tornázta fel magát a Makó FC a Magyar Kupa főtáblájára, melynek első fordulójában hazai pályán csapnak össze a két osztállyal magasabb bajnokságban szereplő Pécsi Mecsek FC-vel. Siha Zsolt tanítványai a legjobb 64 közé kerülésért küzdenek meg a hétvégén.

Tovább 2020-09-21

Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei egy könyvben

Csütörtökön a 91. Ünnepi Könyvhét keretében a makóiaknak is bemutatta „Ha nem volnátok ti” címmel megjelent kötetét Bíró – Balogh Tamás irodalomtörténész a József Attila Városi Könyvtárban. A szerző alapos szakmaisággal tárja az olvasó elé a neves író és költő, Kosztolányi Dezső életének legutolsó korszakát, amelyben fontos szerepet játszott az a három nő, akik nélkül nem vált volna azzá az irodalmi nagysággá, akit ma ismerünk.

Tovább 2020-09-21

Vasárnaptól kötelező a szájmaszk viselése a városi piacon

Farkas Éva Erzsébet polgármester tegnap újra élőben jelentkezett be a MakóInfó keretében. Az országban fokozódik a vírushelyzet, a COVID-19 településünket is elérte, már Makón is vannak igazolt fertőzöttek. A betegség terjedésének lelassítása érdekében ismét szigorítottak a szabályokon.

Tovább 2020-09-21

Előzzük meg a bajt!

Az átlagnál jelenleg alacsonyabb a szabadtéri tűzesetek száma ezért az egész országban, így Csongrád – Csanád megyében sincs tűzgyújtási tilalom – osztotta meg televíziónkkal Molnár Krisztina. A katasztrófavédelmi szóvivő kiemelte attól, hogy nem lépett életbe korlátozás fontos, hogy odafigyeljünk saját magunk és környezetünk biztonságára.

Tovább 2020-09-21

Makói Híradó 2020.09.18.

Vasárnaptól kötelező a szájmaszk viselése a városi piacon Kosztolányi utolsó szerelmei egy könyvben Rövid híreket láthatnak! Előzzük meg a bajt! Az NBII-es Pécset fogadja a Makó FC

Tovább 2020-09-18

FogadóÓra vendég: Czirbus Gábor Makó alpolgármestere

FogadóÓra vendég: Czirbus Gábor Makó alpolgármestere

Tovább 2020-09-17

A technikumi képzésről tartottak szülői fórumot a Návayban

A szakképzést érintő változásokról, az új lehetőségekről számolt be kedden szülői fórum keretében Kincses Tímea, a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium igazgatója a megjelenteknek, amelyek a 9. évfolyamot érintik. Természetesen a megfelelő távolságtartás, kézfertőtlenítés és maszk használatának betartásával valósult meg ez a tájékoztató az iskola tornatermében.

Tovább 2020-09-17

Győzelemmel rajtoltak a kézisek

Hazai pályán, győzelemmel indította az őszi szezont a Makói KC. Üres lelátó előtt játszottak a Csongrád ellen az Erdei János Városi Sportcsarnokban. Az értékes két pontot a makóik itthon tudták tartani, 35-25-re nyerték meg a találkozót.

Tovább 2020-09-17

Páros megmérettetés

24 óra alatt összesen közel 300 kilónyi halat fogtak a résztvevők a Váll-Ker Kft. horgászversenyén. A megmérettetésre a Kapitális Horgásztavon került sor, a versenyzők elmondása szerint idén minden ügyességükre és kitartásukra szükségük volt ahhoz, hogy szép eredményt tudjanak elérni.

Tovább 2020-09-17

A Szeptember 30-ig befolyó adóból kell Makót működtetni március 15-ig

A Szeptemberig 30-ig befolyó adóból kell Makót működtetni március 15-ig- emelte ki Farkas Éva Erzsébet polgármester. Mint kiderült a városvezető szerdán, vállalat- és cégvezetőkkel folytatott egyeztetést a település jövőbeni terveiről, lehetőségeiről. A szerdai fogadóóra második felében, a délután folyamán pedig a lakosokat fogadta a városháza udvarán.

Tovább 2020-09-17

Makói Híradó – 2020.09.17.

-A Szeptember 30-ig befolyó adóból kell Makót működtetni március 15-ig -A technikumi képzésről tartottak szülői fórumot a Návayban -Rövid hírek -Egésznapos horgászversenyt szervezett a Váll-Ker Kft. -Győzelemmel rajtoltak a kézisek

Tovább 2020-09-17

Társalgó – kulturális magazin 2020.09.17.

Ellátogatunk Bogárzóba a felújított templomhoz, majd egy könyvbemutatóra, ahol jobban megismerhetik Kis Mónikát és első kötetét. Mindezek mellett egy városnéző túrán is részt vehetnek, ha most is velünk tartanak.

Tovább 2020-09-17

SportÉlet – 2020.09.16.

Hosszú idő után visszatért a SportÉlet című magazinunk. Mai adásunk a labdás játékoknak biztosít nagyobb teret, ugyanis elindultak a bajnoki fordulók. Az M-Foci Kft. –nél és a Makói Kézilabda Clubnál is elnökváltás történt. Többek között ezekről ejtünk szót, de visszatekintünk a Mozgások Éjszakájára is.

Tovább 2020-09-17

Makói Híradó – 2020.09.16.

-A megelőzést szolgálja a beléptetési protokoll a Sportcsarnokban is -Új csatornán és nagyobb vételkörzettel érhető el a Makói Városi Televízió -Czirbus Gábor: A személyes találkozásokban hiszek -Jövő héten gyűjtőköri hetet tartanak a Levéltárban -Elindultak a 2020/21-es bajnokságok

Tovább 2020-09-17

Elindultak a 2020/21-es bajnokságok

Márciusban jelentkeztünk utoljára SportÉlet című magazinunkkal, ugyanis a vírushelyzet miatt szinte az összes egyesületnél felfüggesztésre kerültek a bajnokságok és a versenyek. Hosszú idő után magazinunk ma este visszatér a képernyőre. Az M-Foci Kft. –nél történt tulajdonos és a Makói Kézilabda Klubnál bekövetkezett elnökváltásról is szót ejtünk az esti adásban.

Tovább 2020-09-16

Új csatornán és nagyobb vételkörzettel érhető el a Makói Városi Televízió

Új csatornán és nagyobb vételkörzettel érhetők el a Makói Városi Televízió földfelszíni műsorai. Az újrahangolást követően már a 36-os csatornán követhetik naprakészen a települést és a térséget érintő híreket.

Tovább 2020-09-16

Jövő héten gyűjtőköri hetet tartanak a Levéltárban

„Kincsek a fiókban…” címmel szerveznek gyűjtőköri hetet a helyi Levéltárban. Az itt dolgozók a jövő héten, öt napon keresztül, olyan személyek jelentkezését várják, akiknek a tulajdonában régi, kézzel fogható emlékek vannak. Az anyagokat digitalizálják az intézmény munkatársai, majd ezt követően pedig visszaszolgáltatják azokat a lakosoknak, de akár a létesítmény javára is fellehet ajánlani a darabokat.

Tovább 2020-09-16

A megelőzést szolgálja a beléptetési protokoll a Sportcsarnokban is

Szájmaszkviselés, kézfertőtlenítés és homlokhőmérés - ezek azok az óvintézkedések, amelyeket elvárnak a belépéskor azoktól, akik az Erdei János Városi Sportcsarnokba érkeznek. Természetesen edzés közben nem kell eltakarni a szájat és az orrot - emelte ki Márton Imre, a létesítmény igazgatója. A megelőzés érdekében azt a határozatot hozták, hogy a sportmérkőzéseket zártkapuk mögött rendezik meg.

Tovább 2020-09-16

Makói Híradó 2020.09.15.

Emlékplakettekkel és emlékérmékkel ismerték el az áldozatos munkát Időkapszulát helyeztek el a 125 éves JAG udvarán Rövid hírek Szüret időszakában óvakodjunk a mustgáztól Újra több a véradó a megyében!

Tovább 2020-09-15

Szüret időszakában óvakodjunk a mustgáztól

A szőlőszüret időszakában fontos szem előtt tartani a mustgáz okozta veszélyeket. Mivel hazánkban minden esztendőben történnek ehhez köthető balesetek és halálesetek is, a katasztrófavédelem elővigyázatosságra int. Néhány egyszerű óvintézkedéssel elkerülhető a baj a borospincékben.

Tovább 2020-09-15

A 7 Híre – hírháttér magazin vendég: Farkas Éva Erszébet

vendég: Farkas Éva Erszébet Makó polgármestere

Tovább 2020-09-15

Újra több a véradó a megyében!

A koronavírus-helyzet újra megnehezíti a Magyar Vöröskereszt munkáját, de a donorok száma egy hét megtorpanás után ismét emelkedett Csongrád - Csanád megyében. Valamennyi tervezett véradást megtarthattak az elmúlt héten, ennek is köszönhető a jó eredmény, illetve annak, hogy a megyénkben egyre többen tartják fontosnak a véradást- osztotta meg televíziónkkal Sasvári Krisztina megyei igazgató.

Tovább 2020-09-15

Emlékplakettekkel és emlékérmékkel ismerték el az áldozatos munkát

Makó Város Önkormányzata múlt hét pénteken kitüntetéseket és elismeréseket adott át településünkön azoknak, akik a pandémiás helyzetben önzetlenül és lelkiismeretesen dolgoztak azért, hogy a város lakói minél könnyebben vegyék a bizonytalan helyzet okozta kihívásokat. Ezért a szolgálatért emlékplaketteket és emlékérmeket ítéltek oda többek között az egészségügyben, a szociális szférában, az oktatásban és a rendvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozóknak.

Tovább 2020-09-15

Időkapszulát helyeztek el a 125 éves JAG udvarán

Immáron 125 éve van az oktatás szolgálatában a Makói József Attila Gimnázium a térségben. A jeles évforduló alkalmából nemrégiben az intézmény udvarán - a járványügyi helyzetre való tekintettel - szűk körű ünnepséget tartottak, mely keretében egy időkapszulát helyeztek el a jelenlévők.

Tovább 2020-09-15

Makói Híradó – 2020.09.14.

-Díszdiplomákat adtak át a jubiláló pedagógusoknak -A kormány feladata, hogy a gazdaság működjön -Kötelező többek között a homlokhőmérés számos intézményben -A Makovecz épületek vonzók a turisták számára -Kilencet rúgott a Makó a Szegednek

Tovább 2020-09-14

Kilencet rúgót a Makó a Szegednek

Hazai pályán 9-0-s győzelmet aratott a Makó FC az SZVSE II. számú együttese ellen. Siha Zsolt tanítványai az első félidő végéig hét gólig meg sem álltak.

Tovább 2020-09-14

A Makovecz épületek vonzók a turisták számára

Öt évvel ezelőtt született meg az a határozat, melyben a kormány elkötelezte magát a Makovecz - hagyaték ápolása mellett országhatáron innen és túl. Makón az elkövetkezendő években ebből a több milliárd forintos alapból valósulhat meg többek között a Hagymatikum fejlesztése és a Páger mozi és Rendezvényház felújítása is. Nemrégiben Csengeren a programnak köszönhetően egy, az Ybl Miklós – díjas építész stílusában épült és róla elnevezett buszpályaudvart adtak át, melyet a kormány 249 millió forinttal támogatott.

Tovább 2020-09-14

Díszdiplomákat adtak át a jubiláló pedagógusoknak

Az összefogás értékeket és életeket ment meg, s olyan érzelmeket szabadít fel, melyre további közös jövő alapozható – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet péntek délután, mikor átadták a Makó Városáért Emlékplaketteket és Emlékérméket, valamint jubileumi díszdiplomákat. A polgármester az eseményen kiemelte: a makaiak múltban tanúsított összefogása és ereje példaként szolgál a jelen kihívásaival szemben is.

Tovább 2020-09-14

A kormány feladata, hogy a gazdaság működjön

A ma reggeli adatok szerint újabb 844 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt öt idős, krónikus beteg. Ahogy azt a magas számok is mutatják, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy fenntartsa Magyarország működőképességét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán adott interjújában, melyben a biztonsági szabályok betartását is kérte az emberektől.

Tovább 2020-09-14

Kötelező többek között a homlokhőmérés számos intézményben

A homlokhőmérést is bevezették a Hagymaházban és a József Attila Múzeum és Könyvtárban a járvány okozta megbetegedések elkerülése miatt. Arra kérnek mindenkit, hogy csak egészségesen látogassák az intézményeket szájmaszkban, valamint betartva az egymástól való távolságot és a kézfertőtlenítés szabályait.

Tovább 2020-09-14

Makó Városért Emlékplakett és Emlékérem díjátadó ünnepség

Szűk ünnepség keretében adták át a Makó Városért Emlékplakettet és a Makó Város Emlékérme díjakat, valamint a jubileumi díszdiplomákat. 2020.09.11.

Tovább 2020-09-14

Makói Híradó 2020.09.11.

-Fokozott óvintézkedések az önkormányzat cégeinél -Maroslelén is regisztráltak koronavírusost -A Beruházási Ügynökség jár el a fürdőfejlesztés közbeszerzésének ügyében -Negyed évszázados a makói Continental -Több mint 2500 kilométer gyalog -Ingyenes lesz a hétvégi Makó FC – SZVSE II. mérkőzés

Tovább 2020-09-11

Maroslelén is regisztráltak koronavírusost

Csongrád – Csanád megyében napról napra emelkedik a koronavírusos esetek száma. A ma reggeli adatok szerint 334 állampolgárnál regisztrálták már a betegséget. Térségünkben az első érintett egy héttel ezelőtt Csanádalbertin volt, televíziónk most arról értesült, hogy Maroslelén az elmúlt napokban újabb COVID-19-cel fertőzött beteget diagnosztizáltak, aki tünetmentes.

Tovább 2020-09-11

Ingyenes lesz a hétvégi Makó FC – SZVSE II. mérkőzés

Tizenegy gólos előnnyel, magabiztosan vezeti a tabellát a Makó FC, aki most szombaton 16 óra 30 perces kezdettel a SZVSE II. számú együttesét fogadja az Aradi téri sportpályán. A belépő mindenki számára ingyenes lesz, illetve ezúttal is számos meglepetéssel készülnek a szurkolóknak.

Tovább 2020-09-11

A Beruházási Ügynökség jár el a fürdőfejlesztés közbeszerzésének ügyében

Makó Város Önkormányzata továbbra is kiemelten fontosnak tartja a Hagymatikum fürdőkomplexum bővítésének ügyét, ám a projekttel kapcsolatban az első közbeszerzési eljárás nem volt sikeres. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: a következő lebonyolítása egy január elsején született rendelkezés értelmében már az állam által alapított Beruházási Ügynökség feladata lesz.

Tovább 2020-09-11

Negyed évszázados a makói Continental

Idén ünnepli 25 éves fennállását a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyáregysége. Ennek szellemében a hét folyamán minden nap egy kis különlegességgel készült az üzem vezetősége a dolgozók számára, a tegnapi napon pedig egy lovat formázó, használt gumiabroncsokból készült szobrot lepleztek le a telephely udvarán, ezzel is megemlékezve az elmúlt negyed évszázadról.

Tovább 2020-09-11

Több mint 2500 kilométer gyalog

A több mint 2500 kilométeren keresztül húzódó Kékkör hazánk leghosszabb túraútvonala, melyet Kiss Csaba is bejárt. A makói lakos a kihívásokkal teli vállalkozásról nemrégiben a József Attila Városi Könyvtárban mesélt a hallgatóságnak.

Tovább 2020-09-11

Fokozott óvintézkedések az önkormányzat cégeinél

Óvintézkedéseket vezettek be többek között a Hagymatikumban, valamint a városi piacon és a Maros-parton. A fürdőzni vágyók testhőmérsékletét megmérik jegyvásárlás előtt, a piacra érkezők pedig a bejáratnál tudják a kezüket fertőtleníteni, a maszk használata továbbra is ajánlott.

Tovább 2020-09-11

Összeállt a Makó KC

Szombaton a Csongrád együttese ellen kezdi meg a 2020/21-es bajnoki szezont az NBII. Dél-keleti csoportjában szereplő Makói KC férfi felnőtt csapata. Az együttes edzőmeccsel hangolódott az első fordulóra csütörtök este az Erdei János Városi Sportcsarnokban.

Tovább 2020-09-11

Fittnek lenni jó!

A nordic walking sport népszerűsítése az egyik célja a Zöldlépés Egyesületnek. A hódmezővásárhelyi szervezet nemrégiben a makói Petőfi Parkban tartott bemutatót. Az eseményre a Kistérség Egészségfejlesztési Iroda szervezésében került sor.

Tovább 2020-09-11

Összetartóak a MENYUK-ések

Sikeres évet tudhat maga mögött a MENYUKE, azaz a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Makói Közhasznú Egyesülete. Az elmúlt esztendőben több pályázatot is megnyertek, melynek összegét különféle rendezvényekre és kirándulásokra fordítottak.

Tovább 2020-09-11

A belvárosban élőkkel egyeztetett Czirbus Gábor

Új padok és hulladékgyűjtő edényzetek kihelyezéséről, de az éjszakai randalírozásokról is szó esett Czirbus Gábor alpolgármester legutóbbi, szerda délutáni fogadóóráján. A települési képviselő ez alkalommal a belvárosban, a Hagymaházzal szemben, a Múzsák kútjánál várta a lakosokat, feltett szándéka ugyanis, hogy a választókörzetéhez tartozó összes városrészben lehetőséget biztosítson a személyes találkozásokra.

Tovább 2020-09-11

Első könyvével mutatkozott be a makói Kis Mónika

Levegő című első prózai kötetével mutatkozott be a makói Kis Mónika a József Attila Városi Könyvtárban. A kiadványban szereplő történtek inspirálója Varga Tamás archaikus fotói voltak. A kötet írójával Bene Zoltán író, a Makóiak József Attila Kör vezetője beszélgetett.

Tovább 2020-09-11

TÁRSALGÓ – színes, kulturális magazin 2020.09.10.

Ellátogatunk Deák Szilviához a Hegyesi Éléstárba, majd CAC kutyakiállításra. Végül pedig a megújult ortodox zsinagógáról tudhatnak meg többet.

Tovább 2020-09-10

Makói Híradó – 2020.09.10.

-A belvárosban élőkkel egyeztetett Czirbus Gábor -Összetartóak a MENYUK-ések -Első könyvével mutatkozott be a makói Kis Mónika -Összeállt a Makó KC -Fittnek lenni jó!

Tovább 2020-09-10

Makói Híradó – 2020.09.09.

-Görögkatolikus szellemiségben nevelkednek a Zrínyi utcai óvodában a gyermekek -900 millió forintos állami forrásból épül tornaterem Földeákon -Vadállatokra lőttek a Maros-parton -A néptánc kortalan -Sajtkülönlegességek mámorában

Tovább 2020-09-10

900 millió forintos állami forrásból épül tornaterem Földeákon

Szerda délelőtt letették Földeákon annak a 900 millió forintos, teljes egészében kormányzati forrásból megépülő tornacsarnoknak az alapkövét, amely a helyi Návay Lajos Általános Iskola szomszédságában kap helyet. A munka a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program keretei között indulhat meg, melynek építtetője az állami tulajdonban lévő Beruházási Ügynökség.

Tovább 2020-09-09

A néptánc kortalan

Kaláka Tánc Találkozóra invitálta a Maros Táncegyüttes az érdeklődők nemrégiben a Hagymaházba, melyet már harmadik alkalommal rendeztek meg. A színpadon fellépő öt csoport két felvonásban ropva mutatkozott be.

Tovább 2020-09-09

Sajtkülönlegességek mámorában

Autentikus környezetben – sötétben, a földön ülve, a csillagokat szemlélve – fogyaszthattak sajtkülönlegességeket és ínycsiklandó desszerteket, kézműves portékákat, akik részt vettek az I. Hegyesi Pikniken. A jersey fajtájú teheneket tartó és tenyésztő Deák Szilvia szabad teret adott az érdeklődőknek, hogy megtekintsék gazdaságát és emellett ki is kapcsolódjanak.

Tovább 2020-09-09

Görögkatolikus szellemiségben nevelkednek a Zrínyi utcai óvodában a gyermekek

Makón szeptembertől görögkatolikus szellemiségben nevelkednek a Zrínyi utcai, Szent Tamás Óvodában a gyermekek, az intézmény új fenntartója a Hajdúdorogi Főegyházmegye lett. A jelenleg 63 óvodást befogadó épület nemrégiben kívül és belül is megújult, a felszenteléssel egybekötött átadó ünnepségre kedden került sor.

Tovább 2020-09-09

Vadállatokra lőttek a Maros-parton

Makó Város Önkormányzata és a Magyar Íjász Szövetség Dél-Alföldi régiója szervezésében a Maros partján került megrendezésre a 3D vadászíjászat versenysorozat harmadik fordulója. A rendezvényre családok is kilátogattak, ugyanis íjászbemutatót tartottak és bárki ki is próbálhatta a sportágat.

Tovább 2020-09-09

Makói Híradó 2020.09.08.

- Országszerte látogatási és elhagyási tilalom lépett érvénybe a szociális intézményekben - Turistaszemmel jártuk körbe Makót - Számos felújítás valósult meg a Galambban - Rendőrök segítik a közlekedés az általános iskoláknál - Herczeg Tamás: reneszánszukat élték idén a szabadtéri színházak

Tovább 2020-09-08

Turistaszemmel jártuk körbe Makót

Farkas Diána idegenvezetőnek köszönhetően a Makóra érkező kirándulók ízelítőt kaphatnak a település múltjából és megismerhetik annak gazdag építészeti örökségét is egy túra keretében. Stábunknak nemrégiben lehetősége nyílt arra, hogy az egyik csoporthoz csatlakozzon és turistaszemmel lássa a várost.

Tovább 2020-09-08

Rendőrök segítik a közlekedés az általános iskoláknál

A közlekedés szempontjából veszélyeztetett általános iskolák közvetlen környezetében a reggeli és a tanórák utáni időszakban egyenruhás rendőrök segítik a rend fenntartását egész szeptemberben, és ha kell, tovább is - mondta el televíziónknak Dr. Neparaczki László rendőr alezredes. Elsődleges feladatuk ilyenkor a balesetmegelőzés és, hogy a forgalom folyamatos legyen, ezzel elkerülve a torlódásokat.

Tovább 2020-09-08

Számos felújítás valósult meg a Galambban

Teljesen megújult a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola külső homlokzata, valamint a tanári szoba és a nagy előadó terem is. Horváth Zoltán igazgató megosztotta televíziónkkal, hogy az elmúlt öt évben a tankerttel együtt összesem 700 millió forint támogatást és önerőt tudtak fordítani a rekonstrukciókra.

Tovább 2020-09-08

Országszerte látogatási és elhagyási tilalom lépett érvénybe a szociális intézményekben

Országszerte látogatási és elhagyási tilalom lépett érvénybe a szociális intézményekben. Járványügyi korlátozás miatt a Városi Szakmai Stáb úgy határozott, hogy elmarad a szeptember 11-i, egyben az utolsó SzabadON fesztivál, valamint a városi piac két bejáratánál kötelező a kézfertőtlenítés és ajánlott a maszk használata.

Tovább 2020-09-08

Herczeg Tamás: reneszánszukat élték idén a szabadtéri színházak

Ameddig érdemes és lehet, szeretnénk kihasználni szépen rendbe hozott játszóhelyeinket – mondta el Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója egy múlt héten tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Harangozó Gyula művészeti igazgatóval közösen értékelték és összegezték a 2020-as évadot, de a következő esztendőre vonatkozóan is elárultak érdekességeket.

Tovább 2020-09-08

Bogárzói Búcsúi Szentmise – a felújított Templomból 2020

Bogárzói Búcsúi Szentmise – a felújított Templomból 2020

Tovább 2020-09-08

Makói Híradó 2020.09.07.

- Két alpolgármesteri ciklus után Szirbik Imrét választották polgármesternek Kiszomboron - A harcművészetek az élet adta kihívások leküzdésében is segítenek - Orbán Viktor a szabályok betartására kéri a fiatalokat - A közösség összefogásnak köszönhetően újult meg a bogárzói templom - Ízelítő a kortárstáncból

Tovább 2020-09-07

Ízelítő a kortárstáncból

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézményében játékos formában ismerkedhettek meg a diákok a kortárstánccal nemrégiben. A foglalkozást két szakavatott előadó, Andrási Attila és Szirtes Krisztina tartották a „Köszönjük Magyarország” című program keretében.

Tovább 2020-09-07

A közösség összefogásnak köszönhetően újult meg a bogárzói templom

Megújult a 113 éves Páduai Szent Antal templom. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és számos magánszemély, vállalkozó adományaiból, közel 12 millió forint gyűlt össze erre a célra. A bogárzói szentélyben, vasárnap ünnepi szentmisét celebrált Dr. Kiss- Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. A szertartást követően Farkas Éva Erzsébet Makó polgármestere, és Pálfai Zoltán plébános köszönetüket fejezték ki a támogatóknak.

Tovább 2020-09-07

Orbán Viktor a szabályok betartására kéri a fiatalokat

Az idősek védelmére és a szabályok betartására kéri Orbán Viktor miniszterelnök a fiatalokat- emelte ki a pénteken adott rádióinterjújában. A fertőzöttek száma napról napra nő, már négyezer fölötti megbetegedést regisztrálnak ezért is fontos a fokozott odafigyelés.

Tovább 2020-09-07

Két alpolgármesteri ciklus után Szirbik Imrét választották polgármesternek Kiszomboron

Szirbik Imre nyerte az időközi polgármesteri választásokat Kiszomboron. A település lakosságának közel fele fontosnak tartotta, hogy éljen állampolgári jogával és elmenjen szavazni. A korábbi alpolgármester úgy fogalmazott: szeretné a község összes polgárát szolgálni és a fejlődést tartja szem előtt a jövőre nézve is.

Tovább 2020-09-07

A harcművészetek az élet adta kihívások leküzdésében is segítenek

Újabb rendezvény, mégpedig az ötödik Aikido Konferencia öregbítette Makó város hírnevét szombaton. A jeles eseményen a harcművészetek és a küzdősportok voltak reflektorfényben. A bibliotékában megtartott előadások jó alkalmat biztosítottak a témákkal kapcsolatos tapasztalatok megosztására, valamint a jövőbeni tervek átgondolására. Ez alkalomból látogatott a településre Dr. Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte: a harcművészetekkel való foglalkozás előnyt jelenthet a gyermekek számára az életben, ezért fontos lenne, hogy minél több figyelmet kapjon ez az ágazat.

Tovább 2020-09-07

Felütötte a fejét a térségben a koronavírus

Csanádalbertin határozatlan időre bezárták a helyi Idősek Napközi Otthonát, ugyanis az egyik ott dolgozó családtagjánál kimutatták a koronavírust. A részletekről Csjernyik Zoltán polgármester számolt be telefonon.

Tovább 2020-09-07

Rangadóra készül a Makó FC

A szomszédváros stadionjában a Hódmezővásárhely II. számú együttese ellen lép pályára az eddig kitűnően futballozó Makó FC most vasárnap. Siha Zsolt tanítványai az őszi szezon talán legparázsább mérkőzésére készülnek.

Tovább 2020-09-07

Teljes leállás esetén havi 40 millió forintos költséget termelne az önkormányzatnak a Hagymatikum

Lajtosné Papp Noémi fürdő divízióvezető televíziónknak elmondta: a rövid főszezon alatt is születtek bíztató statisztikák, amelyek alapján pozitívan tekintenek a jövőbe. Ettől függetlenül Makó Város Önkormányzata több vészforgatókönyvet is létrehozott arra az esetre, ha a koronavírus-járvány miatt a Hagymatikum újra arra kényszerülne, hogy bezárja kapuit.

Tovább 2020-09-07

Egy makói lakos, aki többféle módon „ír”

A „tűzírást”, azaz a pirográf technikát már az egyiptomiak is használták, de a magyar népművészetben is találkozhatunk vele. Ezt a módszert szabadidejében, faképei elkészítésénél már évek óta alkalmazza Horváth – Varga Sándor. A makói lakosnak nemrégiben nyílt meg az első kiállítása a József Attila Városi Könyvtárban. A tárlat különlegessége az, hogy egyes alkotások mellé saját versei is felkerültek.

Tovább 2020-09-07

Újra nyitott a Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színházat is hátrányosan érintették a koronavírus járvány miatti szabályozások.Az idei szezont azért is indítják korábban, hogy a tavasszal elmaradt hetvennél is több előadást pótolni tudják. Bizakodóan vágnak neki a jövőnek, hiszen 5 új színművet, 3 operát, 2 musicalt és balett bemutatót terveznek. A sok bizonytalanság miatt azonban idén nem hirdetnek bérleteket, tudtuk meg a sajtónyilvános évadnyitó Társulati ülésen

Tovább 2020-09-07

Makói Híradó 2020.09.04.

- Fürdő körkép - Újra nyitott a Szegedi Nemzeti Színház - Megelevenedett a múlt a Gloriusban - Egy makói lakos, aki többféle módon „ír” - Rangadóra készül a Makó FC

Tovább 2020-09-07

Makói híradó – 2020.09.03.

-Magas a látogatottsága a József Attila Városi Könyvtárnak és Múzeumnak -Makón koncertezett a Gypo Circus -Egy szentesi étterem is felhasználja a Galamb tankertjében megtermelt haszonnövényeket -Kaláka Táncos Találkozó lesz szeptember 5-én Makón -Elnökváltás történt a Makói Kézilabda Club-nál

Tovább 2020-09-03

Egy szentesi étterem is felhasználja a Galamb tankertjében megtermelt haszonnövényeket

Különleges szakmai együttműködéssel indult a tanév a Galamb iskolában. Egészen Szentesig jutott a Helyi Diák Terméke- tudtuk meg Horváth Zoltán igazgatótól. A Páterház Panzió és Étterem rendhagyó menüt állított össze a hétre a kapott terményekből.

Tovább 2020-09-03

Társalgó – kulturális magazin

Mai adásunkban vendégeinkkel Többek között az Angyalsóhaj Alapítvány táborairól, majd Maros Táncegyüttes jubileumi rendezvényéről is szó lesz. Mindezek mellett ellátogatunk Rigó Angélához Apátfalvára és a Zenekuckó egyik foglalkozására is.

Tovább 2020-09-03

Kaláka Táncos Találkozó lesz szeptember 5-én Makón

Immáron harmadik alkalommal rendezi meg településünkön a Maros Táncegyüttes a „Kaláka Tánc” Öregtáncos Találkozót. Az összejövetelre több csoport is érkezik és színes műsorral örvendeztetik meg az érdeklődőket szeptember 5-én a Hagymaházban. A részletes programról a szervezőket kérdeztük a Társalgó című színes kulturális magazinunkban.

Tovább 2020-09-03

Elnökváltás történt a Makói Kézilabda Club-nál

Tóth István a Makói Kézilabda Club elnöke átadta posztját, helyét az utánpótlás szakosztályvezetője Nacsa Ferenc vette át. Az egyesület jelenleg tizenhét korosztállyal működik, tizennégy edzővel és egy szakmai koordinátorral dolgoznak.

Tovább 2020-09-03

Makón koncertezett a Gypo Circus

Szombaton tovább folytatódott a SzabadOn rendezvénysorozat a Makovecz téren, ahonnan nem hiányozhattak a kézműves portékák. Koncertélményből ezúttal sem volt hiány, hiszen a kilátogatók jó hangulatárért a Gypo Circus felelt.

Tovább 2020-09-03

Makói Híradó 2020.09.02.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a makói ENI Mit vitt magával Pulitzer Amerikába Makóról, az óhazából? A holnap az új lehetőségek tárháza Nagy érdeklődés mutatkozott a nemzetközi kutya szépségversenyre Közel százan vágtak neki a Tour de Makónak

Tovább 2020-09-02

Nagy érdeklődés mutatkozott a nemzetközi kutya szépségversenyre

A hétvégén rekordszámú kutyát neveztek a MAK pályán tartott CAC Nemzeti Kutyakiállításra. 163 fajta, több mint 700 négylábú képviselőjét értéklete a szakmai zsűri.

Tovább 2020-09-02

A holnap az új lehetőségek tárháza

Baja, Szeged, valamint Hódmezővásárhely után Makón is bemutatta „És újra felkel a nap” című történelmi és szerelmi szálalakkal átszőtt kötetét Pap Éva. A részben igaz, részben fikcióra épülő vajdasági történet szerzőjével Pósa Tamara újságíró beszélgetett nemrégiben a József Attila Városi Könyvtárban.

Tovább 2020-09-02

Közel százan vágtak neki a Tour de Makónak

A nagy meleg ellenére is közel száz lelkes kerékpáros vágott neki a Tour de Makó különböző távjainak vasárnap. A legelszántabbak a 120 km-es megmérettetést is vállalták.

Tovább 2020-09-02

Mit vitt magával Pulitzer Amerikába Makóról, az óhazából?

Egy meseszerű élettörténet, miszerint egy Makóról elszármazott zsidó fiatalember romantikus vágyakkal 1864 – ben megérkezik Amerikába, ahol részt vesz a polgárháborúban. Egy viszontagságos időszak után pályája felfelé ível majd, csaknem húsz év leforgása alatt az Újvilág egyik legbefolyásos és legsikeresebb lapszerkesztője és - tulajdonosa lesz. Ő nem más, mint Pulitzer József, akinek családtagjai még a 18. század utolsó harmadában érkeztek a településre.Televíziónk csapata kíváncsi volt arra, hogy a felmenők szellemisége, az óhazai élmények vajon mit adhattak a sajtómágnásnak.

Tovább 2020-09-02

Magas a látogatottsága a József Attila Városi Könyvtárnak és Múzeumnak

Több mint 42 ezren látogattak el az elmúlt esztendőben a Makói Jószef Attila Városi Könyvtárba, de a múzeum is hasonlóan jó számokkal büszkélkedhet. Mintegy 32 ezren tértek be a kulturális központba. Mindezekről Szikszai Zsuzsanna számolt be az augusztus havi rendes testületi ülésen a grémiumnak.

Tovább 2020-09-02

Makói Híradó 2020.09.01.

- Rendhagyó módon, de becsengettek! - Felemás szezont zártak a Hagymatikumban - Fölényes győzelem a Vasas pályán - Az összefogásnak köszönhetően közel kétszázan táborozhattak az Erzsébet – házban - Fokozott ellenőrzést végez a Kiszombori Határrendészeti kirendeltség - Mozgalmas évet tudhat maga mögött a makói ENI

Tovább 2020-09-01

Rendhagyó módon, de becsengettek!

Rendhagyó módon kezdték meg Országosan és Makón is a 2020/21-es tanévet. A koronavírus miatt meghozott intézkedések a diákok mindennapjait nagyban befolyásolja. A távolságtartás, a rendszeres kézfertőtlenítés elengedhetetlen szabály az oktatási intézményekben.

Tovább 2020-09-01

Az összefogásnak köszönhetően közel kétszázan táborozhattak az Erzsébet – házban

Közel kétszáz óvodás, iskolás és sérült fiatal felnőtt vett részt az Erzsébet – ház nyári, tematikus táboraiban. Az öt napos foglalkozásokat hétről hétre kísérőrendezvények tették színesebbé. A programok az Angyalsóhaj Alapítvány szervezésében, a helyi közösség széleskörű

Tovább 2020-09-01

Fokozott ellenőrzést végez a Kiszombori Határrendészeti kirendeltség

A kübekházi, kiszombori, valamit a tiszaszigeti határ működéséről, és az elmúlt év intézkedéseiről is beszámolt a testületi ülésen Éberhardt Gábor a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség kirendeltség-vezetője. A grémium egyhangúlag elfogadta az írásos anyagot és a beszámolót az augusztusi közgyűlésen.

Tovább 2020-09-01

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a makói ENI

Vezetése alatt az elmúlt évet tartja a legmozgalmasabbnak a makói Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője Tóthné Balázs Andrea. A számos közösségi rendezvény mellett, új székházba költöztek, modernizálásra került a Kálvin téri bölcsőde konyhája, valamint megújult a nappali melegedőjük és éjjeli menedékhelyük. Mindezekről az augusztus havi rendes képviselő-testületi ülés keretében számolt be.

Tovább 2020-09-01

A 7 híre – hírháttér magazin Vall-ker Kft.

A 7 híre - hírháttér magazin Vall-ker Kft.

Tovább 2020-09-01

Makói Híradó 2020.08.31.

- Szeptember elsejétől várja a legkisebbeket az új kiszombori bölcsőde - Szigorú határvédelmi intézkedések lépnek életbe keddtől - Megújul híradónk és hírháttérmagazinunk - Ismerkedés az új iskolával - Halmozottan sérültek koncerteztek Makón

Tovább 2020-08-31

Ismerkedés az új iskolával

Két napos gólyatábort szerveztek a Makói József Attila Gimnázium tantestületének munkatársai, elsősorban az intézménybe érkező új, ötödik és kilencedik osztályos növendékek számára. A már több éves hagyománynak örvendő esemény a szeptemberi becsengetés előtt jó alkalmat biztosított többek között a csapatépítésre, a leendő tanárok és az új közeg megismerésére.

Tovább 2020-08-31

Szeptember elsejétől várja a legkisebbeket az új kiszombori bölcsőde

Szombaton átadták Kiszomboron az új bölcsődét, így már 40 gyermeket várnak szeptember elsejétől. A beruházás összesen közel 380 millió forintból valósulhatott meg. Az ünnepségen Lázár János országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a kormány célkitűzése, hogy minden olyan településen biztosítson bölcsődét, ahol erre megvan az igény, ugyanis ez az egyik fontos alappillére annak, hogy a vidéki falvak és városok lakosságmegtartó képessége növekedjen.

Tovább 2020-08-31

Megújul híradónk és hírháttérmagazinunk

A napi rendszerességű híradó mellett szeptember elsejétől újraindulnak a Makói Városi Televízió sikeres magazinműsorai. Emellett megújult arculattal is találkozhatnak majd a nézők adásainkban, a megszokott internetes felületeken pedig továbbra is a legfrissebb tudnivalókkal várjuk Önöket.

Tovább 2020-08-31

Halmozottan sérültek koncerteztek Makón

Táncházzal, koncerttel, interaktív előadással, népi kirakodóvásárral és kemencés, helyben sütött finomságokkal készültek az érdeklődőknek a Szent István téren múlt csütörtökön. A programot a Nádizumzum valamit a Szignum diákjainak műsora színesítette.

Tovább 2020-08-31

FogadóÓra Tájékoztató a Határrendészeti Kirendeltség tevékenységéről

FogadóÓra Tájékoztató a Határrendészeti Kirendeltség tevékenységéről

Tovább 2020-08-28

Makói Híradó 2020.08.28.

-A megújult zsinagóga mellett, egy látogatóközpont is őrzi a makói zsidóság emlékét -Bizalommal fordulnak a lakosok Czirbus Gábor alpolgármester felé -Nem tartanak hagyományos értelemben vett tanévnyitót a Szignumban -Helyi művészekkel alkothattak a Makói Nagycsaládosok -Családi nappal egybekötött bajnoki mérkőzésre készül a Makó FC

Tovább 2020-08-28

Családi nappal egybekötött bajnoki mérkőzésre készül a Makó FC

Arcfestés, ugrálóvár és ingyenes nedű is várja a szurkolókat és azok családtagjait az M-Foci Kft .a Megye I-es labdarúgó csapat első hazai bajnoki mérkőzésére. A hazaiak a Bordány együttesét fogadják szombaton 17 óra 30 perces kezdettel a Vasas sportpályán.

Tovább 2020-08-28

Bizalommal fordulnak a lakosok Czirbus Gábor alpolgármester felé

Czirbus Gábor alpolgármester, települési képviselő a Zrínyi utcán tartott fogadóórát Csütörtök délután. Mintegy 15 fő kereste meg, többnyire városüzemeltetési problémákkal. Mint mondta: nagyon fontosnak tartja a lakossággal való kapcsolattartást, hisz a személyes találkozásokban, a négyszemközti beszélgetésekben.

Tovább 2020-08-28

Nem tartanak hagyományos értelemben vett tanévnyitót a Szignumban

51 fővel két elsős osztály indul szeptembertől a makói Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskolában. A szülők pénteken vehették át az ingyenes tankönyvcsomagokat, jövő héten kedden pedig elkezdődhet a tanév, a remények szerint a hagyományos felállásban.

Tovább 2020-08-28

A megújult zsinagóga mellett, egy látogatóközpont is őrzi a makói zsidóság emlékét

A „Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet – Magyarországon” című projektnek köszönhetően európai uniós forrásból, kormányzati támogatással 1,4 milliárd forint értékben, olyan településeken átívelő beruházások valósulnak meg országszerte, melyek a hazai zsidó kulturális hagyaték ápolását és a turizmus felélénkítését szolgálják. Makón a program keretében egy nagy volumenű rekonstrukción esett át az ortodox zsinagóga, továbbá egy újabb elemmel bővült a város látványosságainak a sora, hiszen kialakítottak egy látogatóközpontot is. A beruházások ünnepélyes átadására csütörtökön került sor.

Tovább 2020-08-28

Helyi művészekkel alkothattak a Makói Nagycsaládosok

Fényképek, rajzok, emlékek, melyeket megcsodálhatott a nagyérdemű a József Attila Városi könyvtárban a Makói Nagycsaládosok zárórendezvényén. A „Belátás-Csodalátás: Családok a művészek szemén keresztül” elnevezésű projekt során több helyi művésszel is megismerkedhettek és együtt alkothattak a fiatalok és felnőttek egyaránt, amelynek eredményét szemügyre is vehettek az érdeklődők csütörtökön.

Tovább 2020-08-28

Szeptemberre várható a módosított költségvetés tervezet

A veszélyhelyzet utáni első, szerdai rendes testületi ülésen többek között sor került Farkas Éva Erzsébet beszámolójára is a Makó városát érintő legfontosabb intézkedésekről a pandémiás időszakban. A polgármester elmondta: új költségvetési tervet kell kidolgozni, amely alkalmazkodik a vírushelyzet miatt megváltozott körülményekhez.

Tovább 2020-08-27

Makói Híradó 2020.08.27.

- Szeptemberre várható a módosított költségvetés tervezet - Makón évről-évre javul a közbiztonság - 8,5 milliárd forintból épül öntözőrendszer a mezőhegyesi Ménesbirtokon - Csongrád -Csanád megye kitüntető elismerését vehetett át Dancsi Györgyné Giba Irén - Rövid hírek - 2020.08.27.

Tovább 2020-08-27

Csongrád -Csanád megye kitüntető elismerését vehetett át Dancsi Györgyné Giba Irén

„Csongrád megye kultúrájáért és közneveléséért” díjjal ismerték el Dancsi Györgyné Giba Irént, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézmény tanárának odaadó pedagógusi munkáját. A kitüntetést augusztus 20-án az Ópusztaszeri Történeti Nemzeti Parkban vehette át Gémes Lászlótól a megyei közgyűlés elnökétől.

Tovább 2020-08-27

8,5 milliárd forintból épül öntözőrendszer a mezőhegyesi Ménesbirtokon

Újabb nagyvolumenű beruházás valósul meg 2022-re a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél. Nemzeti öntözési mintaprogramra nyertek állami támogatást 8,5 milliárd forintos összértékben. Lázár János kormánybiztos hangsúlyozta: az ország legnagyobb öntözésfejlesztési programja nemcsak a Ménesbirtok, de a teljes hazai agrárium fejlesztésében is mérföldkőnek számít.

Tovább 2020-08-27

Makón évről-évre javul a közbiztonság

A városban hosszú évek óta csökken az ismertté vált bűncselekmények száma. Nagy Sándor a Makói Rendőrkapitányság kapitányságvezetője a testületi ülésen tartott beszámolójában továbbá kitért a határon és a település közterein végzet munkákra is.

Tovább 2020-08-27

Társalgó – kulturális magazin 2020.08.27.

Mai adásunk a Szent István napi rendezvény sorozta köré is épül. Így többek között felelevenítjük a Városi ünnepség pillanatait, és szó lesz az állami kitüntetettekről és a díszpolgárról, majd a veteránjármű találkozó, valamint az elmúlt időszak SzabadON fesztiváljának pillanatait is felidézzük. Mindezek után pedig a Langó- kápolnához is ellátogatunk.

Tovább 2020-08-27

Makói Híradó 2020.08.26.

-Baráti beszélgetés Mágori András fogadóóráján -Lázár János: egy agrár „new deal”-t kell elindítani -Népszerű a „Lélektánc – Angol” tábor -Szandi otthonként tekint Makóra -Ingyenes szakképzési lehetőséget kínál a Návay

Tovább 2020-08-26

Baráti beszélgetés Mágori András fogadóóráján

A II. számú választókerületben ért véget a fogadóórák sora. Mágori András József a településrész képviselője az Újvárosi Nyugdíjas Klubban várta a lakosokat, hogy meghallgassa problémáikat, kéréseiket és együtt keressék a megoldáokat. Az eseményre Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott.

Tovább 2020-08-26

Ingyenes szakképzési lehetőséget kínál a Návay

A 2020/2021-es tanévben is indulnak ingyenes felnőtt képzések a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumban. Kincses Tímea igazgató kiemelte: piacképes szakmák közül válogathatnak a tanulni vágyók. A jelentkezésre még a héten van lehetőség.

Tovább 2020-08-26

Lázár János: egy agrár „new deal”-t kell elindítani

Sürgősen megerősítené és önállósítaná Lázár János hazánk mezőgazdaságát és élelmiszeriparát. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos egy hétfői sajtótájékoztatón rávilágított: a ménesbirtok folyamatos fejlesztésével ezt a célt igyekeznek szolgálni. Ebben nagy előrelépést jelenthet a néhány héten belül használatba kerülő, a legmodernebb technológiákkal felszerelt szarvasmarhatelep.

Tovább 2020-08-26

Makói Híradó 2020.08.25.

A három állami kitüntetettet is köszöntötték a városi ünnepségen Augusztus 20-ára és Trianonra emlékeztek a térségi településeken Testületi ülést tart a város vezetése "Egyszer három, néha négy” című darabot láthatta a makói közönség Emléktáblát avattak minden egykori csókási lakos tiszteletére

Tovább 2020-08-25

Emléktáblát avattak minden egykori csókási lakos tiszteletére

Immár XIII. alkalommal gyűltek össze a csókási tanyavilágból elszármazottak és családtagjaik, hogy közösen tekintsenek vissza a régi szép időkre. Az ünnepség keretében a jelenlévők lerótták tiszteletüket a felmenők előtt, valamint felavattak egy újabb emléktáblát.

Tovább 2020-08-25

Augusztus 20-ára és Trianonra emlékeztek a térségi településeken

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője augusztus 20-ához kapcsolódóan választókörzete több településére is ellátogatott. A politikus a helyszíneken Szent István emlékezetének megtartásán túl a Trianoni békediktátum 100. évfordulójával kapcsolatosan is megosztotta gondolatait.

Tovább 2020-08-25

„Egyszer három, néha négy” című darabot láthatta a makói közönség

Egyszer három, hogyan lehet négy? Erre a kérdésre adott választ hétfőn este a Madách Színház előadása. Nagyszerű színészek játékát és egy könnyed bohózatot nézhettek meg két felvonásban a Hollosy Kornélia bérletesek a Hagymaházban.

Tovább 2020-08-25

A három állami kitüntetettet is köszöntötték a városi ünnepségen

Az augusztus 20-ai városi ünnepség keretében Farkas Éva Erzsébet polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő is köszöntötte a rangos állami elismerésben részesült három makóit. Dr. Buzás Péter egykori polgármestert és Dr. Tiszlavicz László professzort a Magyar Érdemrend lovagkereszttel, míg Gáspárovics János 56-os makói hőst, a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Tovább 2020-08-25

Makói Híradó 2020.08.24.

- Lázár János: tagadásból nem, csak értékteremtésből lehet várost építeni - Makó Város díszpolgári címét kapta meg Rója István - A Makói Művésztelep, ahol a határon túli magyarok otthon érezhették magukat - Ikonikus veterán autós találkozó volt Makón - Szépszámú rajongótábor előtt koncertezett az AK26

Tovább 2020-08-24

Makó Város díszpolgári címét kapta meg Rója István

Makó Város Díszpolgára lett Rója István, aki 1995-től 2017-ig a Makói József Attila Gimnázium igazgatója volt. Irányítása alatt egy gyermekközpontú, a fiatalok érdekeit szem előtt tartó tanári közösséget épített. A rangos kitüntetést a díjazott az augusztus 20-i városi ünnepség keretében vehette át Farkas Éva Erzsébet polgármestertől és Lázár János országgyűlési képviselőtől.

Tovább 2020-08-24

Szépszámú rajongótábor előtt koncertezett az AK26

Az augusztus 20-i városi ünnepséggel egyidőben a SzabadOn fesztivál is megnyitotta kapuit csütörtökön. A kézzel készített portékák mellett, a zenei élményekből sem volt hiány. Fellépett egy dániai tehetség, és a makó-szegedi Overdream együttes. Sokan voltak kíváncsiak Pál Dénesre valamint az AK26 formációra is.

Tovább 2020-08-24

Lázár János: tagadásból nem, csak értékteremtésből lehet várost építeni

Államalapításunk ünnepén Makó Város Önkormányzata a polgármesteri hivatal dísztermében, szűk körben tartott megemlékezést. A rendezvényen Farkas Éva Erzsébet polgármester ezeréves államiságunk kiemelt fontosságára hívta fel a figyelmet. Lázár János országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: a vírushelyzet méginkább rávilágított: nemzeti szuverenitásunk megőrzése nagyon fontos feladatunk.

Tovább 2020-08-24

A Makói Művésztelep, ahol a határon túli magyarok otthon érezhették magukat

„Ima Magyarországért” címmel nyílt kiállítás a Szent István napi ünnepségsorozat részeként nemrégiben a József Attila Múzeumban. A tárlat anyagát az egykori Makói Művésztelepen készült, válogatott alkotások adják. A határon túli művészek munkáit magyar történelmünk inspirálta.

Tovább 2020-08-24

Ikonikus veterán autós találkozó volt Makón

Ikonikus oldtimerek lepték el városunkat a hosszú hétvégén. Nagy érdeklődés övezte a XIII. Maros-parti randevú nemzetközi veteránjármű találkozót, amelyen közel nyolcvan két- és négykerekűt vehettek szemügyre a kilátogatók a Hagymaház körül.

Tovább 2020-08-24

Városi Ünnepség Szent István Király Tiszteletére 2020

Városi Ünnepség Szent István Király Tiszteletére 2020

Tovább 2020-08-21

Makói Híradó 2020.08.19.

-Roger testvérből élete végéig sugárzott a jóság -Idén is lesz Maros-parti randevú nemzetközi Veteránjármű Találkozó -Egyre több család keresi fel a papír-írószer boltotokat az iskolakezdés előtt -Makón is sikeres a Kisfaludy-program -Új autóval áll a rajtvonalhoz a makói Vörös Marci

Tovább 2020-08-19

Roger testvérből élete végéig sugárzott a jóság

„Roger testvér: A szív csendjében” című kötet bemutatójára kedden a József Attila Városi Könyvtárban került sor a Szent István napi programsorozat keretében. A kiadványt Pálfai Zoltán római katolikus plébános állította össze a taizéi szerzetesközösség megalapítójának emlékére, aki 15 évvel ezelőtt tragikus körülmények között hunyt el. Az atyával Farkas Éva Erzsébet polgármester beszélgetett a kulturális rendezvényen.

Tovább 2020-08-19

Makón is sikeres a Kisfaludy-program

Tovább 2020-08-19

Új autóval áll a rajtvonalhoz a makói Vörös Marci

Megvált korábbi széria autójától és egy profi épített járműbe ült át Vörös Marci, amellyel a jövőben még komolyabb versenyeken állhat majd rajthoz. A fiatal tehetség nagyön örül az újításnak, a hétvégén már egy újabb megmérettetésen bizonyíthatja rátermettségét.

Tovább 2020-08-19

Idén is lesz Maros-parti randevú nemzetközi Veteránjármű Találkozó

Idén is sort kerítenek a XIII. Maros-parti randevú nemzetközi veteránjármű találkozóra és az V. Ford-T modell kiállításra. Az eseménysorozatra augusztus 20-tól 23-ig Makón és Ópusztaszeren valósul meg, mely egyben egy megemlékezés is Oláh József és Zsarkó Sándor tiszteletükre. A Társalgó című magazinunk vendége volt Szilágyi László szervező, aki a részletekről számolt be.

Tovább 2020-08-19

Egyre több család keresi fel a papír-írószer boltotokat az iskolakezdés előtt

Országos adatok alapján elmondható, hogy a tavalyi évhez képest minimálisan emelkedett a tanszerek ára. Míg a fiatalok leginkább trendeket figyelik, a szüleiknek fontos az ár és a minőség is.

Tovább 2020-08-19

Makói Híradó 2020.08.18.

Mindig a színház felé vitte az útja Kocsis Dénest Iskolatáskákat és tanszereket gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Rövid híreket láthatnak! Magyar nóták zendültek a városi könyvtárban Komoly célok az M-Foci Kft.-nél

Tovább 2020-08-18

Iskolatáskákat és tanszereket gyűjt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A CsodaCsoport Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskolakezdési gyűjtőakciót hirdetett. Az országos kezdeményezésben arra kérik a jószándékú embereket, hogy egy használt, de jó állapotban lévő iskolatáskát töltsenek meg hasznos tanszerekkel. A kampányhoz a Szeretetszolgálat makói csoportja is csatlakozott.

Tovább 2020-08-18

Komoly célok az M-Foci Kft.-nél

Az M-Foci Kft. új vezetősége és a Makó FC csapata egy szurkolói ankét keretében mutatkoztak be a Vasas sportpálya lelátóján, ahol többek között ismertették az érkező játékosokat és szót ejtettek a jövőbeni tervekről is. A hagymavárosiak a Megyei első osztályban kezdik meg a szezont, céljuk nem más, mint az NBIII.

Tovább 2020-08-18

Mindig a színház felé vitte az útja Kocsis Dénest

Mint arról korábban már hírt adtunk az Angyalsóhaj Alapítvány szervezésében általános iskolás diákok és fogyatékkal élő fiatal felnőttek táborozhattak ingyenesen a nyáron. A programok sorát hétről hétre kulturális összejövetelek tarkították. A legutóbbi ilyen alkalom vendége: a makói származású színész Kocsis Dénes volt, akinek fiatalkora ellenére több mint tizenöt éves tapasztalata van már a pályán. Az érdeklődők nem csak a musicalénekes személyét ismerhették meg közelebbről, hiszen két táborozó hobbijába is betekintést nyerhettek.

Tovább 2020-08-18

Magyar nóták zendültek a városi könyvtárban

Saját szerzeményeivel érkezett Bozsogi Attila vasárnap a József Attila Városi Könyvtárba, ahol a magyar nóta szerelmeseinek kedveztek. A művész fontosnak tartja, hogy az említett irányzat újra nagyobb figyelmet kapjon.

Tovább 2020-08-18

Makói Híradó 2020.08.17.

- Ingyen kapják a tankönyveket a nappali tagozatos diákok - Latin hangulat a Makovecz téren - Rendhagyó Szent István napi forgatag - Görkorcsolyával készültek a jeges edzésekre - Makón is Trianonra emlékezett a Szegedi Őserő Dalárda közösség

Tovább 2020-08-17

Latin hangulat a Makovecz téren

A kultúrák hétvégéje volt az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő SzabadOn fesztivál. A műsorok sorát a makói Forgatós Táncegyüttes nyitotta meg, akik a magyar néptánc ikonikus lépéseit hozták el, majd az este latin hangulat uralkodott a Seres Brothers jóvoltából.

Tovább 2020-08-17

Ingyen kapják a tankönyveket a nappali tagozatos diákok

A 2020/21 – es tanévtől a nappali tagozatos diákok ingyen kapják a tankönyveket a kormány döntése alapján. Ez az intézkedés csaknem 1,2 millió tanulót érint. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézményébe a közelmúltban kiszállították a megrendelt köteteket. A tantestület már készül a gyermekek fogadására, valamint a hagyományos, tantermi oktatásra.

Tovább 2020-08-17

Rendhagyó Szent István napi forgatag

A hagyományos Szent István napi programokat az idén rendhagyó módon szervezik meg. Augusztus 18-án könyvbemutatóval veszi kezdetét az események sora, majd szerdán kiállítást csodálhatnak meg az érdeklődők. A városi ünnepséget a Makói Városi Televízió élőben közvetíti, így nyomon követhetik a nézők a díszpolgári cím és az állami kitüntetések átadását, illetve az ünnepi köszöntő és a kenyérszentelés eseményeit.

Tovább 2020-08-17

Görkorcsolyával készültek a jeges edzésekre

Pénteken véget ért a Maros Téli Sportegyesület első nyári tábora, ahol az érdeklődők legfőképpen a görkorcsolyázásba nyerhettek betekintést. Az egyesület egy nyertes pályázatnak köszönhetően tudta megvalósítani az eseményt, amely így a szülők és gyermekeik számára teljesen ingyenes volt.

Tovább 2020-08-17

Makón is Trianonra emlékezett a Szegedi Őserő Dalárda közösség

Trianon 100. évfordulója alkalmából a Szegedi Őserő Dalárda közössége elzarándokolt településünkre is, hogy rövid megemlékezéssel és koszorúzással róják le tiszteletüket a nemzeti összetartozás jelénél. A Petőfi parkban megrendezett eseményen beszédet mondott dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató.

Tovább 2020-08-17

Makói Híradó 2020.08.14.

Jótékony felajánlást tettek Székely Ildikó fogadóóráján Bertus Barcza Anikó művésztanárral alkottak a Makói Nagycsaládosok fiataljai Tabu téma? Új tulajok a M-Foci Kft. élén

Tovább 2020-08-14

Jótékony felajánlást tettek Székely Ildikó fogadóóráján

Székely Ildikó havi rendszerességgel tart telefonos fogadóórákat, legutóbb csütörtökön kerített erre sort. A 6. száma választókerület képviselője televíziónknak adott interjújában arról is beszámolt, hogy az észrevételek, kérések mellett egy felajánlás is érkezett a város felé.

Tovább 2020-08-14

Tabutéma?

Te meg Én címmel jelent meg Németh Ervin makói nyelvtanár új könyve. Az erotikus regényt egy merészebb alkotásának tekinti az író. A kötet bemutatójára csütörtökön került sor a József Attila Városi Könyvtárban, ahol Bene Zoltán, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportjának elnöke beszélgetett a szerzővel.

Tovább 2020-08-14

Bertus Barcza Anikó művésztanárral alkottak a Makói Nagycsaládosok fiataljai

A Makói Nagycsaládosok Egyesületének szerda délutáni találkozójára Bertus Barcza Anikó művésztanárt hívták meg, így közelebbről is megismerhették a pedagógust. A gyerekek retro buborékfújót és pörgettyűt készítettek, valamint csoportképeket is festhettek.

Tovább 2020-08-14

A kiskedvencekre szánt idő meghozza gyümölcsét

Sokan döntenek úgy, hogy kiskedvenceiket kutyaiskolába íratják, hiszen szeretnék négylábú barátaik ügyességét és tudását fejleszteni. Nemrégiben televíziónk kilátogatott a Maros – partra, ahol mi is ízelítőt kaphattunk az oktatásból.

Tovább 2020-08-14

Új tulajok a M-Foci Kft. élén

Új tulajdonosokkal kezdi meg a 2020-21-es Csongrád-Csanád Megye I. osztályú labdarúgó bajnokságot az M-Foci Kft.. A csapatról és a tervekről a hétfőn Vasas pályán tájékoztatják a klub szimpatizánsait.

Tovább 2020-08-14

TÁRSALGÓ – színes, kulturális magazin 2020.08.13.

Mai adásun vendégeivel a Szent István napi progamokról, valamint a veteránjármű találkozóról beszélgetünk. Majd elkalauzoljuk Önöket az Irisz Táncklub első ingyenes felnőtt táncoktatásának kurzusára, majd a Perdró Gráma marosvásárhelyi festőművész makói kiállításának pillanatait is felidézzük.

Tovább 2020-08-13

Makói Híradó 2020.08.13.

Makói Híradó 2020.08.13.

Tovább 2020-08-13

Rágcsálóírtást is kértek Gáspár Sándort fogadó óráján

Gáspár Sándor önkormányzati képviselő folytatta a fogadóórák sorát aki a Vertán telepi Nyugdíjas Klub épületébe várta a lakosokat. A választópolgárok észrevételeit és problémáit Farkas Éva Erzsébet polgármester is meghallgatta.

Tovább 2020-08-13

Teljeskörűen felújítják a kövegyi orvosi rendelőt

A polgármesteri hivatal és a könyvtár után most többek között az orvosi rendelőn a sor, hogy megújuljon Kövegyen. A település igen sikeresen pályázott az elmúlt időszakban, de vannak még nem elbírált tendereik: utakat újítanának fel, bővíteni szeretnék a játszóteret és egy új falugondnoki busz beszerzése is tervben van.

Tovább 2020-08-13

A család ad erőt Eti néninek

Éveket tagadhatna le Oláh Imréne, akit Farkas Éva Erzsébet polgármester és Varga Ferenc önkormányzati képviselő köszöntettek fel 90. születésnapja alkalmából. A szépkorú tíz éve él egyedül, ám nagy boldogságot jelent neki négy unokája és elsőszülött dédunokája.

Tovább 2020-08-13

Makói Híradó 2020.08.12.

- Csokitortával köszöntötték Oláh Imrénét - Lukáts Károly János emléktáblát avattak Makón - Egyre gyakoribbak a közterületi rongálások Makón - A makói görögkatolikus közösséghez diakónus érkezett - Bemutatkozott Sipos Kira a maroslelei könyvtárban

Tovább 2020-08-12

Csokitortával köszöntötték Oláh Imrénét

Éveket tagadhatna le Oláh Imréne, akit Farkas Éva Erzsébet polgármester és Varga Ferenc önkormányzati képviselő köszöntettek fel 90. születésnapja alkalmából. A szépkorú tíz éve él egyedül, ám nagy boldogságot jelent neki négy unokája és elsőszülött dédunokája.

Tovább 2020-08-12

Lukáts Károly János emléktáblát avattak Makón

Lukáts Károly János katona vívómester tiszteletére emléktáblát avattak kedden délután a Korona Szálló falán. „Aki Makón országos hírnévre emelte a lemagyarabb sportot”- így emlékezett meg beszédében az egykori mesterről Máday Norbert a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója.

Tovább 2020-08-12

Egyre gyakoribbak a közterületi rongálások Makón

Kedd délután a Petőfi parkban kereshették fel Kovács Sándort a körzetében élő lakosok, hogy problémáikkal és igényeikkel forduljanak a települési képviselő felé. Az eseményen Farkas Éva Erzsébet polgármester is részt vett.

Tovább 2020-08-12

A makói görögkatolikus közösséghez diakónus érkezett

A papnak készülő Baranyi – Bozi Károly pályáját tekintve egy újabb állomáshoz ért, hiszen nemrégiben megkapta az egyházi rend első fokozatát, miszerint immáron diakónusként teljesíthet szolgálatot Makón. A fiatalember céljai között szerepel, hogy tapasztalatot szerezzen a liturgikus hagyományok gyakorlásában, valamint segítse a helyi közösséget. Nemrégiben Dani Lili Hanna megkeresztelkedésének pillanatait is végig követhette a görögkatolikus templomban.

Tovább 2020-08-12

Bemutatkozott Sipos Kira a maroslelei könyvtárban

Sipos Kira alkotásaiból nyílt kiállítás a maroslelei könyvtárban a múlt hét folyamán. A művész legfőképpen a grafika iránt érez vonzódást, de mindenben ki szeretné próbálni magát. A település önkormányzata már hosszú ideje ösztöndíjprogrammal támogatja a tehetséges helyi fiatalokat és bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak nekik.

Tovább 2020-08-12

Makói Híradó 2020.08.11.

-Tarthatatlan állapot -A Magyar Honvédség is köszöntötte Kiss Lászlót -Veterán autók gördültek be az Erzsébet-ház udvarára -A tehetségen túl a kitartó és alázatos munkában hisz Balázs István Balázs operatőr -Fények és diszkó hangulat a Spirit Fitnessben

Tovább 2020-08-11

A tehetségen túl a kitartó és alázatos munkában hisz Balázs István Balázs operatőr

Balázs István Balázs szülővárosába látogatott az első játékfilmjének díszbemutatóján. A Pesti balhé című vígjáték vezető operatőre volt a makói szakember. A vetítés előtt az érdeklődők egy közönségtalálkozónak lehettek a részesei, amelyen többek között szó volt a mozifilmről, a kezdetekről, a tanulmányokról, valamint az elismerésekről is.

Tovább 2020-08-11

Fények és diszkó hangulat a Spirit Fitnessben

Walkenergy, Hot Iron és TRX - csak néhány abból a mozgásformából, melyet a Spirit Fitness edzőteremben próbálhattak ki a sport szerelmesei a Mozgások Éjszakáján. A vendéglátók különlegességgel is készültek, a klasszikus edzéseket diszkó valamint UV-fényekkel varázsolták még hangulatosabbá.

Tovább 2020-08-11

Megoldás született a műfüves pályán

Randalírozás,rongálás, trágárkodás. Erre panaszkodtak a Pulitzer sétány műfüves pályája mellett élők. Problémájukkal az önkormányzathoz fordultak ahonnan segítséget is kaptak,ugyanis ott jövő hétfőtől új nyitvatartási rend és fokozott ellenőrzés lép életbe.

Tovább 2020-08-11

Veterán autók gördültek be az Erzsébet-ház udvarára

Kedden Veterán autók gördültek be az Erzsébet-ház udvarára a fiatalok nagy örömére. Az Angyalsóhaj Alapítvány táborában a héten a Makói Nagycsaládosok Egyesületének gyermekei vesznek részt, amelynek foglalkozásait délelőttönként Bertus-Barcza Anikó vezeti.

Tovább 2020-08-11

A Magyar Honvédség is köszöntötte Kiss Lászlót

35 évig szolgált a Magyar Honvédségnél, majd alezredesi ranggal vonult nyugdíjba Kiss László. A szépkorút 90. születésnapja alkalmából Farkas Éva Erzsébet polgármester és Székely Ildikó önkormányzati képviselő köszöntötte fel.

Tovább 2020-08-11

Makói Híradó 2020.08.10.

- Két éve él teljes életet lábprotézissel Máté Roland, rádiós műsorvezető - Rövid híreket láthatnak! - Jubileumi Marosmenti Volkswagen Konszern Party - Egy helyi fiatal, Oláh Dorottya mutatkozott be a közönségnek - Tenisszel nyitott a Mozgások Éjszakája

Tovább 2020-08-10

Egy helyi fiatal, Oláh Dorottya mutatkozott be a közönségnek

Szombaton a Makovecz téren ismét a kikapcsolódásé volt a főszerep, hiszen tovább folytatódott a SzabadOn című rendezvénysorozat, melyről ezúttal sem hiányoztak az egyedi, kézzel készült portékák. A jó hangulatért már több éves múltra visszatekintő formációk feleltek, valamint egy ifjú tehetség is színpadra lépett.

Tovább 2020-08-10

Jubileumi Marosmenti Volkswagen Konszern Party

A hétvégén a Marosmenti Volkswagen Konszern Party autóitól volt hangos a Maros-part. Immár tizedik alkalommal volt házigazdája Makó ennek a népszerű eseménynek. A három napos rendezvénysorozatra több mint százan látogattak el különféle járműveik kíséretében.

Tovább 2020-08-10

Két éve él teljes életet lábprotézissel Máté Roland, rádiós műsorvezető

Máté Roland szerkesztő és rádiós műsorvezető 2 éve él lábprotézissel. A műtét után három hónappal már kerekesszékben dolgozott, soha, egy pillanatra sem hagyta el magát. Mindennapjairól blogot ír és vlogokat készít, ezzel próbál segíteni hasonló helyzetbe került embertársain. Az Angyalsóhaj Alapítvány legutóbbi táborzáró eseményén egy beszélgetés keretében ismerhette meg a közönség történetét.

Tovább 2020-08-10

Tenisszel nyitott a Mozgások Éjszakája

Ötödik alkalommal csatlakozott városunk a Mozgások Éjszakája elnevezésű országos sporteseményhez. A mozogni vágyók a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda szervezésében meghirdetett programokon vehettek részt. Az egyik ilyen a tenisz volt, melyet az Ütős-Sport Egyesület jóvoltából próbálhattak ki az érdeklődők.

Tovább 2020-08-10

Makói Híradó 2020.08.07.

-Gulyás Gergely: tovább nőtt a foglalkoztatotti létszám Magyarországon -Négyből négy pályázatot nyert meg a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum -Rövid hírek -Erdély és Havanna egy kiállításon -Már elkezdődött a parlagfű szezon

Tovább 2020-08-07

Erdély és Havanna egy kiállításon

Kubai és székelyföldi hangulat egy tárlaton belül. Röviden így lehetne jellemezni Pedro Grama, marosvásárhelyi festőművész kiállítását, amely a közelmúltban nyílt meg a Hagymaházban. Az alkotó alapvető célja a képekkel az, hogy felhívja a figyelmet kultúránk ápolásának fontosságára.

Tovább 2020-08-07

Gulyás Gergely: tovább nőtt a foglalkoztatotti létszám Magyarországon

A tegnapi délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: tovább javultak a foglalkoztatottsági mutatók hazánkban, reményeik szerint még ebben az évben elérhető lesz a tavalyi színvonal. A kormányülésen egy újabb, a zeneipar támogatását szolgáló csomagról is döntöttek 2 milliárd 120 millió forintos értékben. A koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatosan elhangzott: a jelenlegi szabályok jól működnek, éppen ezért sem enyhítésre, sem pedig szigorításra nincs szükség.

Tovább 2020-08-07

Már elkezdődött a parlagfű szezon

Korábbi felmérések alapján elmondható, hogy a magyar lakosság mintegy húsz százaléka szenved a parlagfű által okozott allergiás tünetektől. A gyomnövény pollenszintje jelenleg közepes értéket mutat. Rossz hír azonban, hogy még csak a szezon elején járunk.

Tovább 2020-08-07

Négyből négy pályázatot nyert meg a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum

Az elmúlt hónapokban a járványügyi vészhelyzet miatt a zárt ajtók mögött sem állt meg a munka a városi múzeumban és a könyvtárban. Négy pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt támogatásokra. Így restaurálási munkálatokra, műtárgybeszerzésre, a 4. múzeumi évkönyv elkészítésére, valamint a könyvtárba dokumentum fertőtlenítő eszközbeszerzésére kerülhet sor.

Tovább 2020-08-07

Makói Híradó 2020.08.06.

- Augusztus 7-én Makón is Mozgások Éjszakája lesz - Indián hagyományok az Erzsébet-házban - A csapadékvíz elvezetése mellett a kóbor kutyák is problémát jelentenek Honvédban - A kávéházak a közösségi élet egyik forrásai - Rendőrségi Hírek

Tovább 2020-08-06

A kávéházak a közösségi élet egyik forrásai

Kosdi Tímea a kávékészítés minden pillanatát élvezi. Baristaként arra törekszik, hogy íz – és látványvilágban egyaránt valami egyedi itallal tudjon szolgálni a vendégek számára. Stábunknak a József Attila Városi Könyvtár kávézójában mesélt hivatásáról. Az üzletvezető látogatásunk alkalmával egy, az új trendeket követő nyári frissítőt is elkészített.

Tovább 2020-08-06

A csapadékvíz elvezetése mellett a kóbor kutyák is problémát jelentenek Honvédban

Honvéd városrész lakóinak panaszait, észrevételeit várta tegnap Varga Ferenc önkormányzati képviselő. A fogadóórán felmerült problémák közé tartozott a csapadékvíz elvezetése és egyebek mellett a kóbor kutyák jelenléte is. A fórumon részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester és Dr. Hadik György képviselő, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is.

Tovább 2020-08-06

Augusztus 7-én Makón is Mozgások Éjszakája lesz

Idén is számtalan mozgásformából válogathatnak a sportolni vágyók pénteken 18 órától egészen 23 óráig. Czirbus Gábor alpolgármester örömmel tapasztalja, hogy évről-évre egyre többen vesznek részt a rendezvényen, így augusztus 7-re is invitálja a Makón és a térségben élőket.

Tovább 2020-08-06

Indián hagyományok az Erzsébet-házban

Csütörtökön televíziónk is bepillantást nyerhetett Bárdi Andrea művésztanár vezette „Indián nyár” – az indiánok világáról szóló, kreatív ismeretterjesztő táborba, melynek az Erzsébet-ház adott otthont. A délelőtti foglalkozást Farkas Éva Erzsébet polgármester, az Angyalsóhaj Alapítvány fővédnöke és Varga Márta kuratóriumi tag is megtekintették.

Tovább 2020-08-06

Tarsalgó 2020.07.06.

Újabb magazinnal jelentkezünk, amelyből a cirkuszi varázslat sem hiányozhat. Felelevenítjük a SzabadOn elnevezésű fesztiválsorozat fontosabb pillanatait. Megtudhatjuk, hogy miképp zajlik az elsőáldozás a görögkatolikusoknál.

Tovább 2020-08-06

Makói Híradó 2020.08.05.

-Továbbra sem kell fizetniük a 65 felettieknek szemétszállítási díjat -Rövid hírek -A muzsikáé volt a főszerep a Maros – parton -Zenés, játékos baba – mama percek -Remekeltek a makói sakkozók a IX. Hagymatikum- Duocor kupán

Tovább 2020-08-05

Zenés, játékos baba – mama percek

Nemrégiben stábunk ellátogatott a Zenekuckó egyik foglalkozására a Hagymaházba. Itt Nyáry Ágnes ének – zene tanár vezetésével az édesanyák és kisbabáik fejlesztő, népi játékok közepette élhetnek meg közös pillanatokat. Az együtt töltött perceket muzsika fűszerezi.

Tovább 2020-08-05

A muzsikáé volt a főszerep a Maros – parton

Nadobán Zsuzsanna tanárnővel közösen tartott Szentpéteri Csilla nemrégiben egy újabb gyerektábort a Maros – parton. A szervezők most is színes programokkal készültek: a fiatalok alkothattak, önfeledten játszhattak a szabadban, valamint a hangszeren játszó növendékek egy kurzuson vehettek részt, együtt muzsikálhattak a makói származású zongoraművésszel.

Tovább 2020-08-05

Továbbra sem kell fizetniük a 65 felettieknek szemétszállítási díjat

Ügyintézés: FBH-NP Kft. Makó Széchenyi tér 7. Ny.: H.: 8-12, Sz.: 13-16 Telefonszám: +36 79 524 821 Városunkban mintegy 3500 idős térítésmentesen veheti igénybe a szemétszállítást. A napokban azonban többen is jelezték az önkormányzat felé, hogy a hulladék elszállítását végző szolgáltató azoknak is kiküldte első negyedéves számlát, akik számára egyébként ingyenes a szolgáltatás.

Tovább 2020-08-05

Remekeltek a makói sakkozók a IX. Hagymatikum- Duocor kupán

Remekeltek a makói sakkozók a napokban megrendezett IX. Hagymatikum- Duocor kupán, amelynek a Koronaszálló adott otthont. Kategóriájuk legjobbja lett Mihók Olivér nemzetközi nagymester és Restás Péter FIDE mester. A több napos megmérettetést Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg.

Tovább 2020-08-05

Makói Híradó 2020.08.04.

- A legnagyobb problémát a csapadékvíz elvezetése jelenti - A hitnek éltető ereje van - Kulisszatitkok az Exatlon Hungary versenyről - Tizenhatan végeztek a Család- és Karrierpont legutóbbi angolnyelvi kurzusán - Centenáriumi műsorral járja az országot az Eötvös Cirkusz társulata

Tovább 2020-08-04

Tizenhatan végeztek a Család- és Karrierpont legutóbbi angolnyelvi kurzusán

Múlt héten lezárult a Család- és Karrierpont hatodik angol alapnyelvi kurzusa, amely teljes létszámmal, 16 fővel folyt. A résztvevők a gyakorlatias foglalkozásokon olyan ismereteket szerezhettek, amelyek birtokában a jövőben könnyebben el tudnak majd helyezkedni akár a turizmusban és a vendéglátásban is.

Tovább 2020-08-04

A hitnek éltető ereje van

A Makóról Csanádpalotára vezető út mentén álló, százhúsz éves Langó – kápolna harangjai vasárnap újra megkondultak, hiszen a hívek Havas Boldogasszony búcsúja alkalmából gyűltek össze közös imádságra. A szent hely egykoron meghatározó szerepet töltött be a tanyasi emberek életében, akik ide jártak istentiszteletre. Napjainkban, azonban mindössze évente három alkalommal tartanak itt liturgiát.

Tovább 2020-08-04

A legnagyobb problémát a csapadékvíz elvezetése jelenti

A legtöbb panasz Hadik György önkormányzati képviselő hétfői fogadóóráján is a csapadékvíz nem megfelelő elvezetésére érkezett. A személyes találkozón Farkas Éva Erzsébet polgármester is jelen volt, aki az elmúlt időszak eseményeiről tájékoztatta a megjelenteket a Királyhegyesi utca Nyugdíjas klubjának udvarán.

Tovább 2020-08-04

Centenáriumi műsorral járja az országot az Eötvös Cirkusz társulata

Száz évvel ezelőtt Eötvös Nándor Aladár megvalósította az álmát: megalapította az Eötvös Cirkuszt, mely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Nemrégiben Makó volt az egyik turné állomása a társulat tagjainak, akik változatos műsorpalettával készültek a nézők számára.

Tovább 2020-08-04

Kulisszatitkok az Exatlon Hungary versenyről

Az Erzsébet - ház est vendége ezúttal Dr. Busa Gabriella a 2020-as Exatlon Hungary női győztese volt. A rendőrnyomozóként dolgozó szegedi kick-boxos gyermekkoráról, sportszeretetéről és természetesen élete legnagyobb versenyéről mesélt a jelenlévőknek. A kérdező Kovács Gábor sportszervező volt.

Tovább 2020-08-04

Makói Híradó 2020.08.03.

Kocsis Imre képek költöztek az alpolgármesteri irodába Ragány Misa és Nagy Szilárd is fellépett a SzabadOn fesztiválon Nagyobb táncteremben próbálhat a Forgatós Táncegyüttes Az elméjüket tornáztatták a táborozók Terápiás kutyák érkeztek az Erzsébet házba

Tovább 2020-08-03

Terápiás kutyák érkeztek az Erzsébet házba

Kreativitás, kézműveskedés és mozgás – ez jellemezte a „Mindenből lehet játék” elnevezésű tábort, melyet Bertus-Barcza Anikó művéstanár vezetett az elmúlt héten az Erzsébet házban. Az egyhetes turnust egy kutyaterápiás foglalkozás zárta, aminek főszereplői Orion és Azur voltak.

Tovább 2020-08-03

Kocsis Imre képek költöztek az alpolgármesteri irodába

A közelmúltban Kocsis Imre festmények kerültek az alpolgármesteri iroda falaira. Czirbus Gábor televíziónknak elmondta: az alkotásokat előzetes egyeztetés után bárki megtekintheti.

Tovább 2020-08-03

Az elméjüket tornáztatták a táborozók

Két tábort tartott júliusban a Duocor – Makói Spartacus Vasas Sportegyesület Sakk Szakosztálya, a programra kezdőket és haladókat egyaránt szívesen vártak a szervezők. A József Attila Városi Könyvtárban tartott foglalkozások egyikére stábunk is kilátogatott nemrégiben.

Tovább 2020-08-03

Ragány Misa és Nagy Szilárd is fellépett a SzabadOn fesztiválon

Ha hétvége, akkor Makón SzabadON fesztivál. Most sem hiányozhatott a kézműves vásár, a gasztro udvar, valamint a zenei csemege. Fellépett többek között Nagy Szilárd, Ragány Misa és Kis Dávid, valamint a Vigadó zenekar és a The Garde is.

Tovább 2020-08-03

Makói Híradó 2020.07.30

-Kisebb folyóméterekben, de idén is lesz járdafelújítás Makón -Közlekedésbiztonsági kérdések is felmerültek Botlik Anita fogadóóráján -Bemutatták a makói származású Balázs István Balázs első játékfilmjét -A természetes és vegyszermentes alapanyagok mellett kötelezte el magát Rigó Angéla -A kávézás örömét már a könyvtárban is átélhetik a betérők

Tovább 2020-07-30

Bemutatták a makói származású Balázs István Balázs első játékfilmjét

Hétfőn mutatták be a makói származású operatőr, Balázs István Balázs Pesti Balhé című első játékfilmjét a fővárosban. Televíziónk megkereste a szakembert, aki a kezdetekről, a premierről és a jövőbeni tervekről is beszélt.

Tovább 2020-07-30

A kávézás örömét már a könyvtárban is átélhetik a betérők

A közelmúltban nyitott meg a Ficak Coffee, a József Attila Könyvtárban a. Az újdonság és a prémium minőségű kávé erejével indították el a vállalkozást. A tudásközpont rendezvényei alatt is elérhetőek lesznek a szolgáltatások- osztotta meg televíziónkkal Csőke Norbert ügyvezető.

Tovább 2020-07-30

Közlekedésbiztonsági kérdések is felmerültek Botlik Anita fogadóóráján

A Megyeház utcai nyugdíjas klubban tartott fogadóórát Botlik Anita az 5. választókerület képviselője, akit 14-en kerestek fel. A lakosok gallyazást kértek, ároktakarítás, de a városi járdaprogramról is érdeklődtek. Az eseményre Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott.

Tovább 2020-07-30

A természetes és vegyszermentes alapanyagok mellett kötelezte el magát Rigó Angéla

A vegyszermentes és a természetes alapanyagok használata mellett kötelezte el magát Rigó Angéla, aki műhelyében többek között kecsketejes szappanokat, valamint egyéb kozmetikumokat készít. Stábunk ellátogatott Apátfalvára ahol a Rigóka Szappanműhelybe nyerhettünk betekintést.

Tovább 2020-07-30

Nagyobb táncteremben próbálhat a Forgatós Táncegyüttes

VTV Makoi 4,77 E feliratkozó A Forgatós Táncegyüttes felnőtt tagjainak keze munkáját dicséri, hogy egy megújult környezetben készülhetnek fellépésiekre. Az együttes taglétszámának növekedése miatt szükségessé vált egy nagyobb próbaterem kialakítása, ezen kívül jelmeztárral is bővültek illetve új öltözőket is kialakítottak az egykori Pénzűgyőr palotában.

Tovább 2020-07-30

Kisebb folyóméterekben, de idén is lesz járdafelújítás Makón

A START Közmunkaprogram keretében újul meg a Tömörkény utca 200 méteres járdaszakasza a Kálvin és a Posta utcák között. A munkálatokat csütörtök reggel Czirbus Gábor alpolgármester, települési képviselő valamint Nagy Nándor a Makói Polgármesteri Hivatal Innovációs és Városfejlestési Iroda irodavezetője tekintették meg.

Tovább 2020-07-30

Makói Híradó 2020.07.29.

-A levegőből is gyéríteni fogják a szúnyogokat Makón -A viharkárokra is kerestek megoldásokat Czirbus Gábor fogadóóráján -A régi világ egy szeletét hozta magával Petrás Mária Makóra -Másként látni a világot -Emlékezetes nyári pillanatok a Hagymatikumban

Tovább 2020-07-29

Emlékezetes nyári pillanatok a Hagymatikumban

Június végén nyitotta meg a kapuit a Csobbanós napközi a Hagymatikum gyógyfürdőben. A már nagy hagyománynak örvendő több hetes nyári tábor keretében a fiatalok felnőtt felügyelet mellett, változatos programok kíséretében tölthetik a vakációt. A jelentkezőket turnusokban fogadják a szervezők, az egyik csoporthoz televíziónk is kilátogatott a közelmúltban.

Tovább 2020-07-29

A régi világ egy szeletét hozta magával Petrás Mária Makóra

Az Angyalsóhaj Alapítvány ingyenes, nyári táborait kísérőrendezvények színesítik hétről hétre az Erzsébet – házban. A programsorozat részeként nemrégiben Petrás Mária járt Makón, aki a csángó kultúráról, hitvallásáról és munkásságáról is mesélt az érdeklődőknek. A Magyar Örökség – díjas népdalénekes és kerámiaművésszel Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója beszélgetett.

Tovább 2020-07-29

A levegőből is gyéríteni fogják a szúnyogokat Makón

Makó Város Önkormányzata kérelmet nyújtott be és egyeztetett az országos tisztifőorvossal is, így csütörtökön légi szúnyoggyérítésre is sor kerül majd az idén már többször alkalmazott földi védekezés mellett. Arra kérik azonban a lakosokat, hogy saját környezetükben lehetőség szerint számolják fel a pangó vízfelületeket, ugyanis azok elengedhetetlen feltételei a szúnyoglárvák kifejlődésének.

Tovább 2020-07-29

A viharkárokra is kerestek megoldásokat Czirbus Gábor fogadóóráján

Sokan keresték meg Czirbus Gábor alpolgármestert, települési képviselőt tegnap délutáni fogadóóráján a Szent István téren. Legtöbben a hétvégi ítéletidő okozta károk helyreállításával kapcsolatban kértek segítséget, de hulladékszállítási és járdaproblémákkal is érkeztek a lakosok.

Tovább 2020-07-29

Másként látni a világot

Nemrégiben a Makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum szervezésében fiúk és lányok egy fotós és videós tábor keretében vizuális látásmódjukat tehették próbára, illetve fejleszthették. A lelkes gyermek csapat változatos fényképsorozatot készített, a témákhoz a város több pontját is felkeresték.

Tovább 2020-07-29

Makói Híradó 2020.07.28.

- A festés egy meditáció - Szikszai Zsuzsanna igazgató köszöntötte, a tárlatot Czirbus Gábor alpolgármester ajánlotta a megjelent vendégeknek. - Munkába álltak a Pótnagyik - Sérült fiatalok számára nyújtott élményt a terápiás tábor az Erzsébet-házban - Gyuri bácsi: „Az egészségünket meg kell őrizni!”

Tovább 2020-07-28

Javítják a városi piac tetőszerkezetét

Dolgoznak a piac tetőszerkezetének javításán, ugyanis a hétvégi nagy esőzés alkalmával több helyen is beázásokat tapasztaltak. A témával kapcsolatos sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester, Bodrogi Ferenc, a Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Szöllősi Béla műszaki ellenőr számolt be a részletekről.

Tovább 2020-07-28

Gyuri bácsi: „Az egészségünket meg kell őrizni!”

Az egészség megőrzésére hívta fel a makói hallgatóság figyelmét Szabó György, ismertebb nevén Gyuri bácsi a bükki füvesember a Hagymaházban tartott előadása során, amely áprilisban a koronavírus miatt elmaradt, és most júliusban tudtak rá sort keríteni a szervezők. A természetgyógyász a betegségekről, valamint a gyógynövények és teák fogyasztásáról és hatásáról mesélt bővebben.

Tovább 2020-07-28

Munkába álltak a Pótnagyik

Négy héten keresztül, mintegy 120 gyermekre felügyelnek és interaktív foglalkozásokkal készülnek a már országos hírnévre is szert tevő Pótnagyi táborban. A nagymamák programokról is gondoskodnak: rendvédelmi valamint kutyabemutatót tartanak, de kézművesek is érkeznek hozzájuk. A kicsiket nemrégiben Csermák Szilvia önkormányzati képviselő is meglátogatta.

Tovább 2020-07-28

Sérült fiatalok számára nyújtott élményt a terápiás tábor az Erzsébet-házban

Múlthéten a makói Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai, Siketné Torma Gabriella gyógypedagógus vezetésével arra vállalkoztak, hogy olyan résztvevőknek szerveznek terápiás tábort, akik számára különösen fontos a közösségi élmény. Hét értelmi fogyatékossággal élő, mozgásában korlátozott fiatal vett részt a szakemberek által tartott foglalkozásokon az Erzsébet-házban.

Tovább 2020-07-28

A festés egy meditáció

„A Lélek tükörképeiből” Szekeres Irén festményeiből nyílt kiállítás a József Attila Városi Könyvtárban nemrégiben. A megjelenteket Szikszai Zsuzsanna igazgató köszöntötte, a tárlatot Czirbus Gábor alpolgármester ajánlotta a megjelent vendégeknek.

Tovább 2020-07-28

Makói Híradó 2020.07.27.

- Tóth István: „Egy új 28 év kezdődik!” - Élelmiszercsomagot kap 100 makói család - Horváth Zoltán igazgatói munkáját rangos elismeréssel jutalmazták - Szeretnek kirándulni a Vertán-telepi Nyugdíjas Klub tagjai -A művelődési ház és a piactér is megújulhat Apátfalván

Tovább 2020-07-27

Élelmiszercsomagot kap 100 makói család

Száz zsáknyi burgonya, vörös- és fokhagyma valamint ugyan ennyi karton, makói búzából készült liszt érkezett a makói Egyesített Népjóléti Intézmény raktárába nemrégiben, melyet Ménesi Gábor helyi vállalkozó ajánlott fel. Az adományból csomagok készülnek, amit rászoruló családok kapnak meg.

Tovább 2020-07-27

Szeretnek kirándulni a Vertán-telepi Nyugdíjas Klub tagjai

15 éves fennállását szeretné az ősszel megünnepelni a Vertán-telepi Nyugdíjas Klub. A jubileumi rendezvényen kívül még megannyi kirándulást tervez a szervezet, többek között augusztusban ellátogatnak a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, illetve a szegedi Vadasparba is.

Tovább 2020-07-27

Horváth Zoltán igazgatói munkáját rangos elismeréssel jutalmazták

Tessedik Sámuel Díjjal jutalmazta az Agrárminisztérium Horváth Zoltánt a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatójaként végzett kiemelkedő teljesítményéért. Az intézmény vezetője stábunkkal megosztotta: a kitüntetés megerősíti abban, hogy jó irányban haladnak a tantestülettel a kitűzött célok megvalósításában, az eddig elért eredmények mind közös munka gyümölcsei.

Tovább 2020-07-27

A művelődési ház és a piactér is megújulhat Apátfalván

Apátfalván 25 millió forintból születhet újjá a piactér, legfeljebb 30-ból pedig részlegesen ugyan, de a művelődési ház is korszerűsödhet. A Magyar Falu Program adta lehetőségeket kihasználva a település vezetése igyekszik minden fronton fejleszteni, hogy a helyi lakosság életkörülményei a mostaninál is magasabb szinten legyenek.

Tovább 2020-07-27

Tóth István: „Egy új 28 év kezdődik!”

Új csarnokkal, modern lézervágókkal és hegesztőrobotokkal gazdagodott a Váll-Ker Kft., ugyanis a múlt hét végén átadásra került két teljesen új munkacsarnok az üzem területén. A beruházás közel 660 millió forintból valósulhatott meg, ebből 330 millió forint uniós támogatás volt. A makói vállalkozás ennek a beruházásnak köszönhetően tovább tudja növelni kapacitását a munkahelyek megőrzése mellett. A megnyitóünnepség meghívott vendége volt Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, valamint Lázár János, országgyűlési képviselő is.

Tovább 2020-07-27

Makói Híradó 2020.07.23.

- Gasztronómiai érdeméremmel jutalmazták Tóth Istvánt - Rövid híreket láthatnak! - Makó és térségének élővilága a TV képernyőn - Minél több lehetőséget kíván teremteni Nagyér vezetése - Könyvbe foglalva a város patikaleltára

Tovább 2020-07-23

Makó és térségének élővilága a TV képernyőn

A Makói Városi Televízió csapatának egyik célkitűzése, hogy a térség adta értékeket, érdekességeket felkutassa és mindezt a nézők elé tárja. E téren nemrégiben új vizekre eveztünk és a természetben forgattunk. A „Minden rezdülését …” című kisfilmünkben egy amatőr fotós, Viseráczki András személyét és kedvenc kirándulóhelyeinek élővilágát ismerhetik meg közelebbről.

Tovább 2020-07-23

Minél több lehetőséget kíván teremteni Nagyér vezetése

Nagyvolumenű turisztikai programot valósított meg és a kis településeken élő fiatalok segítésére is kiemelt figyelmet fordít Nagyér vezetése. A közelmúltban több olyan projektet is befejeztek vagy elindítottak, amelyek ezeket a célokat szolgálják. Emellett bíznak a jövőben is, több, a Magyar Falu Program nyújtotta lehetőséggel is igyekeznek élni.

Tovább 2020-07-23

Könyvbe foglalva a város patikaleltára

Szabó István Antalné több éve kutatja a településünk egészségügyének 18.-19. századi történetét. A hatalmas munkának egyik eredménye az volt, hogy felfigyelt a Makói Püspöki Uradalom irati között egy leltárra, amely különleges forrásértékekkel és jelentőséggel bír. Ebből született meg, a „Makó patikaleltára 1817. évből” című könyv, melyet a József Attila Városi Könyvtárban mutatott be a szerző.

Tovább 2020-07-23

Gasztronómiai érdeméremmel jutalmazták Tóth Istvánt

Kitüntették a Váll-Ker Kft. ügyvezetőjét a magyar gasztronómiáért végzett kimagasló munkájáért. Az elismerést a közelmúltban vehette át a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnökségének tagjaitól ünnepélyes keretek között.

Tovább 2020-07-23

Makói Híradó 2020.07.22.

- A határon túlra is jut a Magyarok kenyeréből - 35 éves jubileumi ünnepségére készül a Bruder János Kertbarát Kör - Rövid híreket láthatnak! - Élményt és örömet adni a legnagyobb boldogság a zenész számára - A kézilabdás lányok végre a megszokott körülmyének között edzhettek

Tovább 2020-07-22

A kézilabdás lányok végre a megszokott körülmények között edzhettek

A Makói Kézilabda Club vezetősége az előző évekhez hasonlóan idén nyáron is edzőtáborokat rendez növendékei számára. Az egyik foglalkozásba stábunk is betekintést nyert. Az Erdei János Városi Sportcsarnokban a leány szakosztály egyik csapatának tagjai játszottak lelkesen.

Tovább 2020-07-22

Élményt és örömet adni a legnagyobb boldogság a zenész számára

Élményt és örömöt adni a legnagyobb boldogság a számunkra, amit a zenén keresztül adhatunk a hallgatóságunknak- osztotta meg televíziónkkal Farkas Erzsébet a Full Contact Trio hegedűse. A közönség nagy örömére üdítő komolyzenei dallamok csendültek fel a Zenepavilonban.

Tovább 2020-07-22

A határon túlra is jut a Magyarok kenyeréből

Idén is elindult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program, melynek célja, hogy minél több búzát gyűjtsenek össze a rászorulóknak. Az összetartozás jelképes lisztadományát számos magyar közösségéhez és a határon túlra is eljuttatják majd.

Tovább 2020-07-22

35 éves jubileumi ünnepségére készül a Bruder János Kertbarát Kör

Vezetőségi gyűlést tartottak nemrégiben az immár 35 éves múltra visszatekintő Bruder János Kertbarát Körnél, ahol többek között szót ejtettek a közeljövőt illető tervekről. A vírushelyzet a társaság első félévre tervezett programjainak nagy részét felülírta. A tagok bíznak benne, hogy az elkövetkezendő hónapokban több lehetőségük nyílik a közös időtöltésre kirándulásaik, rendezvényeik keretében.

Tovább 2020-07-22

Makói Híradó 2020.07.21.

-A szeretet alapú énekiskolában hisz Bátori Éva operaénekes -Turisztikai együttműködés Csongrád-Csanád megye és a Vajdaság között -Napelempark épül Magyarcsanádon -A Hagymaház kulisszái mögé is beleshettek a fiatalok -Elsőáldozás a görögkatolikusoknál

Tovább 2020-07-21

A szeretet alapú énekiskolában hisz Bátori Éva operaénekes

A tehetségének felfedezéséről, a munkájáról és családjáról, illetve a szeretett alapú énekiskoláról is mesélt a makói születésű Bátori Éva operaénekes. Az Angyalsóhaj Alapítvány második táborát is egy beszélgetéssel zárták a közelmúltban, amelynek háziasszonya Szilágyi Réka volt.

Tovább 2020-07-21

Napelempark épül Magyarcsanádon

200 millió forintból fejlett belvízelvezető rendszert építhetnek ki, a helyi óvoda udvara kibővülhetett, és a református parókia is újjászületett Magyarcsanádon. A település sok területen fejleszt, a közeljövőben egy napelempark is megkezdheti működését, így a község iparűzési adó bevétele is megnövekedik majd.

Tovább 2020-07-21

Turisztikai együttműködés Csongrád-Csanád megye és a Vajdaság között

A turizmust tekinti a helyi gazdaság egyik húzóágazatának a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat – hangsúlyozta Csáki Béla a megyei önkormányzat alelnöke egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón a József Attila Városi Múzeumban. Az eseményen az IDENTIS néven futó Uniós project eddigi eredményeiről számolt be, mely a Vajdasági Turisztikai Szervezettel együttműködve valósulhat meg.

Tovább 2020-07-21

A Hagymaház kulisszái mögé is beleshettek a fiatalok

Az egyhetes, „Függönyt fel!” elnevezésű ifjúsági táborban számos szakma kulisszái mögé pillanthattak be az érdeklődők. Az eseménynek otthont adó Hagymaházat is górcső alá vehették a gyermekek, itt a hang- és fénytechnika világában merülhettek el.

Tovább 2020-07-21

Elsőáldozás a görögkatolikusoknál

Televíziónk munkatársai nemrégiben egy bensőséges ünnep részesei lehettek, ugyanis a görögkatolikus templomban elsőáldozást tartottak. A szent liturgia keretében öt gyermek fűzte szorosabbra kapcsolatát a keresztény egyházzal rokonaik jelenlétében.

Tovább 2020-07-21

Makói Híradó 2020.07.20.

- Bajnokok látogattak Makóra a SzabadOn elnevezésű rendezvény keretén belül - Csanádpalota testülete feloszlatta magát - Rendőrségi bemutató és Lélektánc az Erzsébet-házban - Apátfalva megtartotta a korábbi évek lendületét - Közel 29 millió forinból újulhat meg a kiszombori Rotunda

Tovább 2020-07-20

Csanádpalota testülete feloszlatta magát

Csanádpalotán megelégelték a képviselők a polgármester egyszemélyi döntéseit és az együttműködés hiányát,ezért július elején beadtak egy a testület feloszlásáról szóló indítványt. A beadvány akkor nem került napirendre ,azonban a most pénteki szavazáson 4:2 es többség mellett feloszlatták a grémiumot.

Tovább 2020-07-20

Rendőrségi bemutató és Lélektánc az Erzsébet-házban

Rendőrségi bemutató is színesítette az Angyalsóhaj Alapítvány második táborának programját. Az Erzsébet-házban a múlt héten Kincses Tina pszichológia szakos egyetemi hallgató és segítői tartották a foglalkozásokat. A táborvezetők a fiataloknak többek között táncot, kézműves foglalkozásokat, önismereti tréningeket és nyelvi játékokat tartottak.

Tovább 2020-07-20

Közel 29 millió forinból újulhat meg a kiszombori Rotunda

Közel 29 millió forint állami támogatásból újulhat meg a kiszombori Rotunda. A beruházás júliusban vette kezdetét és várhatóan szeptember végére be is fejeződnek a külső és belső rekonstrukciók.

Tovább 2020-07-20

Apátfalva megtartotta a korábbi évek lendületét

Átadták a felújított óvodai konyhát, több, mint 180 milliót fordíthattak energetikai fejlesztésekre és számtalan új eszközt is be tudtak szerezni Apátfalván az utóbbi időszakban. Ez csak néhány a település projektjei közül. Szekeres Ferenc polgármester az önkormányzattal és a helyiekkel közösen azért dolgozik, hogy ez a lendület a jövőben is megmaradjon.

Tovább 2020-07-20

Feloszlatta magát a csanádpalotai képviselőtestület

Feloszlatta magát a csanádpalotai képviselőtestület

Tovább 2020-07-17

Makói Híradó 2020.07.16.

-A sajtkészítés fortélyai – a Hegyesi Éléstárban jártunk -Minden fronton fejlesztenének Földeákon -Pénteken több hetes rendezvénysorozat veszi kezdetét Makón -Tábori élmények a múzeumban -Idén is várja a kirándulókat a kiszombori Kukorica-útvesztő

Tovább 2020-07-16

Minden fronton fejlesztenének Földeákon

841 milliós állami támogatásból épülhet sportcsarnok Földeákon, hamarosan átadják a felújított piacteret, ezen kívül a művelődési ház és a polgármesteri hivatal épületének modernizálására is pályáztak. Csak néhány azok közül a projektek közül, amelyek a településhez köthetők ebben az időszakban. Hajnal Gábor polgármester úgy fogalmazott: több olyan tenderük is volt, amely tartaléklistára került, de ettől függetlenül a jövőben is élni kívánnak minden adódó lehetőséggel.

Tovább 2020-07-16

Tábori élmények a múzeumban

Vívás, barkácsolás, szobrászkodás és edénykészítés – pár példa arra, hogy a tábori foglalkozások keretében mi minden várta a József Attila Múzeumba érkező gyermekeket nemrégiben. A változatos programok tartalmas időtöltést biztosítottak fiúknak és lányoknak egyaránt.

Tovább 2020-07-16

A sajtkészítés fortélyai – a Hegyesi Éléstárban jártunk

Gazdaságot vezet, tehenet fej és sajtot készít a 28 éves makói Deák Szilvia, aki a Fiatal Gazda program nyerteseként valósíthatta meg álmait Királyhegyesen. Manufaktúrája a Hegyesi Éléstár nevet viseli, mely a nyüzsgés mellett egyben a nyugalom szigete is.

Tovább 2020-07-16

Pénteken több hetes rendezvénysorozat veszi kezdetét Makón

Nyolc héten át tartó programsorozat indul SzabadOn címmel Makó városában. A rendezvény július 17 – én, azaz pénteken veszi kezdetét a Hagymatikum előtt, a Makovecz téren. A szervezők sokszínű programokat kínálnak a családoknak és a baráti társaságoknak egyaránt.

Tovább 2020-07-16

Idén is várja a kirándulókat a kiszombori Kukorica-útvesztő

Idén is lesz Kukorica-útvesztő, amely július 18-án nyitja meg kapuit. A kiszombori labirintus tematikája Trianon 100. évfordulója, így ennek apropóján a kalandvágyók bebarangolhatják többek között a korona és a sárkány motívumot a kukoricásban.

Tovább 2020-07-16

Tarsalgó – Közéleti és kulturális magazin 2020.07.16.

Mai adásunkban ellátogatunk az Erzsébet-ház és a József Attila Múzeum és Könyvtár táboraiba, majd Békési Magdolna kiállításának pillanatait idézzük fel. A kiszombori Rotundáról is sok érdekességet tudhatnak meg.

Tovább 2020-07-16

Makói Híradó 2020.07.15.

-A belvárosi római katolikus közösség egy újabb mérföldkőhöz érkezett -Számos beruházás és fejlesztés valósul meg Kiszomboron -Ingyenes táncoktatás indult az Írisz Tánciskola berkein belül -Eleki diákok nyaraltak Makón -Üvegből készülnek a Noart ékszerek

Tovább 2020-07-15

A belvárosi római katolikus közösség egy újabb mérföldkőhöz érkezett

Mint arról már többször beszámoltunk a Szent István Király Plébániatemplom egy nagyvolumenű rekonstrukción esik át. Az elmúlt időszakban már megújult az építmény aljzata, a szakemberek elkészültek a burkolással, valamint a régi padokat is lecserélik az idei évben. A belvárosi római katolikus közösség nemrégiben ismét egy jó hírrel tudott szolgálni, miszerint templomuk Szent József mellékoltárát restaurálják. A munkálatok a napokban kezdődtek el.

Tovább 2020-07-15

Ingyenes táncoktatás indult az Írisz Tánciskola berkein belül

Nagy érdeklődés övezte az első ingyenes felnőtt táncoktatást, amelyet az Írisz Táncklub Makó Sportegyesülete hirdetett meg. A tanfolyam a „Kultúra – és közösségfejlesztés a tánc erejével” című nyertes pályázatából valósulhat meg.

Tovább 2020-07-15

Üvegből készülnek a Noart ékszerek

Sütő Eleonóra a táncoktatás mellett az ékszerkészítésnek is szívesen hódol szabadidejében. A Noart kiegészítők üvegből készülnek, melyek olvasztás során vállnak igazán különlegessé.

Tovább 2020-07-15

Számos beruházás és fejlesztés valósul meg Kiszomboron

Több tízmilliós beruházások valósulnak meg Kiszomboron. A Magyar Falu Programnak köszönhetően közel 30 millió forintból újulhat meg a Dózsa György és a Börcsök Andor utca aszfaltburkolata. Egy 40 férőhelyes bölcsőde már felépült valamint szabadtéri kondiparkot is avattak a közelmúltban.

Tovább 2020-07-15

Eleki diákok nyaraltak Makón

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága jóvoltából a Magyarországon élő román nemzetiségi oktatásban résztvevő gyermekek évről-évre nyári táborokban szerezhetnek új élményeket. A program keretében idén Makóra is érkeznek diákok, a település kincseit nemrégiben az Eleki Román Általános Iskola növendékei fedezték fel.

Tovább 2020-07-15

Makói Híradó 2020.07.14.

A televíziózás rejtelmeibe nyertek bepillantást a gyermekek Aratnak a mezőgazdászok Fókuszban az infrastruktúrafejlesztés Pitvaroson Benkóczy Zoltán volt az Erzsébet – ház vendége A szabadban edzettek az aikidosok

Tovább 2020-07-14

Aratnak a mezőgazdászok

z előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb terméssel számolhatnak a mezőgazdászok. A több hónapos aszályt, jelentős mennyiségű csapadék követte, ami miatt a kalászosok minősége sokkal csökkent az elmúlt évekhez képest.

Tovább 2020-07-14

A televíziózás rejtelmeibe nyertek bepillantást a gyermekek

A Hagymaház által szervezett " Függönyt fel!" elnevezésű interaktív tábor résztvevői hétfőn betekintést nyerhettek a Makói Városi Televízió kulisszái mögé. Borka Péter gyártásvezető kollégánk bemutatta a fiataloknak szerkesztőségünket, így többek között a hírolvasó szerepét is ki próbálhatták a vállalkozó szellemű diákok.

Tovább 2020-07-14

Benkóczy Zoltán volt az Erzsébet – ház vendége

Mint arról már korábban is hírt adtunk az Angyalsóhaj Alapítvány idén nyáron ingyenes táborozási lehetőséget biztosít az általános iskolások és a sérült fiatal felnőttek számára. A több héten át tartó tematikus foglalkozásokat kulturális összejövetelek zárják. A zenével tarkított rendezvények keretében neves előadók mesélnek életútjukról, szakmájukról a közönségnek. Az első ilyen esemény vendége Benkóczy Zoltán színművész volt az Erzsébet – ház udvarában.

Tovább 2020-07-14

Fókuszban az infrastruktúrafejlesztés Pitvaroson

Belterületi utak korszerűsödhetnek, felújításra kerül a 4434-es út Mezőhegyest az M43-as autópályával összekötő szakasza és egy bicikliút is tervezés alatt áll – néhány azok közül a beruházások közül, amelyek közvetlenül befolyásolhatják Pitvaros jövőjét. Radó Tibor polgármester elmondta: emellett a Magyar Falu Programban is beadtak több pályázatot és bíznak ezek pozitív elbírálásában.

Tovább 2020-07-14

A szabadban edzettek az aikidosok

Idén is megszervezte egyhetes aikido táborát a Makó Budo Klub, melynek helyszínéül a szabad levegőt választották a szervezők, a gyerekeket a Maros-parti Zöldházban fogadták. A természet adottságait kihasználni az edzések sorában még szénabála ugrás is volt.

Tovább 2020-07-14

Makói Híradó 2020.07.13.

Gulyás: meg kell akadályozni a vírus külföldről történő behurcolását Megvan a helyközi választás időpontja Kiszomboron A makói szálláshelyeken is érezhető a fellendülés Fűtéskorszerűsítés és játszótérbővítés Nagylakon Szórakozás és képességfejlesztés az Erzsébet – házban

Tovább 2020-07-13

Gulyás: meg kell akadályozni a vírus külföldről történő behurcolását

Kedd éjféltől lépnek életbe a korlátozások. Beutazási szabályokat hozott meg a magyar kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, amelyről július 12-én tájékoztatta a lakosságot Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tovább 2020-07-13

Megvan a helyközi választás időpontja Kiszomboron

A Helyi Választási Iroda szeptember 6-ra tűzte ki a helyközi választás időpontját Kiszomboron. A polgármesteri tisztségre eddig ketten jelentették be indulásukat a faluban. A jelölteknek 95 darab aláírást kell összegyűjteniük.

Tovább 2020-07-13

A makói szálláshelyeken is érezhető a fellendülés

A makói szálláshelyeket is előszeretettel választják a kikapcsolódni és a nyaralni vágyók, hiszen egyre több foglalás érkezik be. A turizmus fellendülését nem csak a panziósok, hanem a helyi vállalkozók is érzik.

Tovább 2020-07-13

Szórakozás és képességfejlesztés az Erzsébet – házban

Nemrégiben gyermekhanggal telt meg az Erzsébet – ház, ugyanis megkezdődött az Angyalsóhaj Alapítvány által megszervezett díjmentes, tematikus nyári táborok sora, melyeken összesen 163 – an vesznek majd részt. A foglalkozásokat elsősorban makói diákok és halmozottan sérült fiatalok részére hirdették meg. Az első héten az alkotásé volt a főszerep, de emellett több egyéb, érdekes elfoglaltság is színesítette a programpalettát a gyerkőcök nagy örömére.

Tovább 2020-07-13

Fűtéskorszerűsítés és játszótérbővítés Nagylakon

Korszerűsítenék a művelődési ház fűtését, bővítenék a játszóteret és közterület karbantartására szolgáló eszközöket is beszereznének. Kolozsvári Rozália polgármester stábunknak elmondta: minden adódó lehetőséget igyekeznek kihasználni, az óvoda újra nyitásának ötletét sem vetették el.

Tovább 2020-07-13

Makói Híradó 2020.07.09.

-Egyre több a turista Makón -Közlekedjünk biztonságosan! -Rövid hírek -1400 fát ültettek el Királyhegyesen -Tánciskola indul Makó

Tovább 2020-07-09

1400 fát ültettek el Királyhegyesen

Az óvoda udvarának fejlesztése és a művelődési ház korszerűsítése is szerepel a királyhegyesi önkormányzat tervei között. Horváth Lajos polgármester elmondta: a belterületi utak és a járdák igen jó állapotban vannak, a település zöldfelületeinek növelésére és karbantartására is nagy gondot fordítanak.

Tovább 2020-07-09

Tánciskola indul Makó

Ingyenes tánctanfolyamot indít három korcsoportban az Írisz Táncklub Makó Sportegyesület. Az esemény a „Kultúra – és közösségfejlesztés a tánc erejével” című nyertes pályázatnak köszönhetően valósulhat meg. Az mozogni vágyókat július 11-én 13 óra 30-től várják az egyesület termébe.

Tovább 2020-07-09

Közlekedjünk biztonságosan!

Fokozott óvatoságra hívja fel a kerékpárosok és a gépjárművezetők figyelmet a nyári időszakban a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. Az előírt szabályokról és a szerencsétlenségeket elkerülendő megoldásokról Vad Róbert számolt be televíziónknak.

Tovább 2020-07-09

Egyre több a turista Makón

A pünkösdi hosszúhétvégén nyitotta meg újra kapuit Grand Hotel Glorius. Azóta pedig egyre növekszik lefoglalt szobák száma is, ezért hamarosan elérheti teljes működését a négycsillagos szálló. A turisták ellátása mellett a rendezvények szervezései is előtérbe kerültek.

Tovább 2020-07-09

Társalgó – 2020.07.09.

Mai adásunkban felelevenítjük a Múzeumok éjszakájának pillanatait, majd a hagyományok nyomába eredünk Apátfalván és megismerhetik Tóth Tamást. Elkalauzoljuk Önöket a Szent István Király Plébániatemplomba, ahol padok újulnak meg, majd a múzeumba látogatunk el,itt két táborba nyerhetünk bepillantást.

Tovább 2020-07-09

Makói Híradó 2020.07.08.

- Újabb népszerű kötettekkel bővült a könyvtár - Közel félmilliárdból újulhat meg a pitvarosi felső tagozatos általános iskola - Újra látogatható a helyi levéltár - Rövid hírek - Gesztusfestészet a Hagymaházban

Tovább 2020-07-08

Újra látogatható a helyi levéltár

A Makói Levéltárban nemrégiben újra elindult a személyes ügyintézés, mely a koronavírus miatt szünetelt. Az épület felkeresésekor a lakosságnak több szabályt is be kell tartania. A témával kapcsolatban az intézmény munkatársai voltak stábunk segítségére, akiktől azt is megtudtuk, hogy hogyan telt az elmúlt időszak.

Tovább 2020-07-08

Közel félmilliárdból újulhat meg a pitvarosi felső tagozatos általános iskola

Összekötik a most még két külön épületrészt a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, így még kényelmesebbé válik majd a tanulás és a pedagógusi munka a jövőben. Az oktatási intézmény nagyon fontos szerepet tölt be a térségben, ugyanis több településről is járnak ide gyermekek. Most közel félmilliárd forintból újítják fel.

Tovább 2020-07-08

Újabb népszerű kötettekkel bővült a könyvtár

Népszerű magyar és külföldi szerzők köteteivel bővült a József Attila Városi Könyvtár állománya. Fiatalok és az idősebbek is előszeretettel látogatják meg a tudásközpontot és kölcsönöznek a frissülő kínálatból.

Tovább 2020-07-08

Gesztusfestészet a Hagymaházban

Békési Magdolna műveiből nyílt kiállítás múlthéten Pénteken a Hagymaház aulájában. A színpompás festmények „Az Élet szép” címet kapták, mely mottót egészen Jeruzsálemből hozott a makói alkotó.

Tovább 2020-07-08

Makói Híradó 2020.07.07.

- Nem csitul a botrány Csanádpalotán - Rövid híreket láthatnak! - 1400 fát ültettek el Királyhegyesen - Alkotni jó! - Egyre népszerűbb a Duocor horgászversenye

Tovább 2020-07-07

Nem csitul a botrány Csanádpalotán

Vitába és személyeskedésbe fordult át a kedd reggeli testületi ülés Csanádpalotán. Az eseményen a grémium feloszlatásáról szóló képviselői indítványról kellett volna, hogy döntés szülessen, ám az fel sem került a napirendi pontok közé.

Tovább 2020-07-07

Egyre népszerűbb a Duocor horgászversenye

Az előző évekhez hasonlóan a Duocor Ipari Bt. idén is megrendezte hagyományos horgászversenyét Deszken. A szombati programra nem csak a cég dolgozóit várták a szervezők, hanem azok családtagjait és barátait is szívesen látták.

Tovább 2020-07-07

Alkotni jó!

Az előző évekhez hasonlóan a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum színes, tematikus táboroknak ad otthont a nyári szünidő alatt. Nemrégiben stábunk is kilátogatott a foglalkozásokra, melyek keretében a gyermekek ezúttal ízelítőt kaphattak a nemezelésből, valamint a mesék világába is utazást tettek.

Tovább 2020-07-07

Harminc millió forintból újult meg az egészségház Királyhegyesen

A jövőben három egészségügyi szolgáltatást vehetnek majd igénybe a királyhegyesiek egy helyen. A település a Magyar Falu Program keretein belül jutott egy 30 millió forintos pályázati forráshoz, ebből születhetett újjá az 1928-ban épült, korábban jegyzői lakásként is működő épület.

Tovább 2020-07-07

Makói Híradó 2020.07.06.

- Modernizálják a Tulipán utcai rendelőt - A közös munka gyümölcseként vált szebbé Makó - Óföldeák vezetése tervekkel telve néz a jövőbe - Boldog arcok az Életrevalók táborban - Gyalogolnak és kerékpártúráznak a MENYUKE tagjai

Tovább 2020-07-06

A közös munka gyümölcseként vált szebbé Makó

Nagy érdeklődés övezte a „Tegyük szebbé városunkat” című programot, mely szombaton került megrendezésre. A Makó Város Önkormányzata által meghirdetett kezdeményezés keretében idősebbek és fiatalabbak együtt dolgoztak azért, hogy a település egy még rendezettebb képet mutathasson.

Tovább 2020-07-06

Modernizálják a Tulipán utcai rendelőt

12,5 millió forintból újul meg a Tulipán utcai felnőtt háziorvosi rendelő belső tere, valamint annak udvara. Az épületet nemrégiben Farkas Éva Erzsébet polgármester és Varga Ferenc önkormányzati képviselő a kivetelező GOLD-PEFA Kft. cégvezetőivel közösen tekintették meg.

Tovább 2020-07-06

Óföldeák vezetése tervekkel telve néz a jövőbe

A Magyar Falu Program keretében orvosi eszközökhöz jutottak több, mint két és fél millió forint értékben, de útfelújításra és játszótérbővítésre is pályáznak Óföldeákon. Simonné Sinkó Erika polgármester elmondta: igyekeznek minden adódó lehetőséget kihasználni, amely a jövőben még élhetőbbé teheti a települést.

Tovább 2020-07-06

Gyalogolnak és kerékpártúráznak a MENYUKE tagjai

Rendszeresen mozognak a MENYUKE tagjai, akik hetente gyűlnek össze a Petőfi parkban, hogy együtt sétáljanak. Emellett rendszeresen szerveznek kerékpártúrát a városban és Makó külterületén.

Tovább 2020-07-06

Társalgó – Közéleti és kulturális magazin 2020.07.02.

Mai adásunkból kiderül, milyen gyakorlati képzésben vehetnek részt a Jugyus fiatalok, majd Czeglédi Szilvia otthonába látogatunk el, aki szeretett munkájáról mesél. A jó időnek köszönhetően elkalauzolom Önöket a Hagymatikumba és a Marospartra, de még a Zenepavilonba is, hiszen könnyed dallamok csendültek fel a nagyszerű művészeknek köszönhetően.

Tovább 2020-07-02

Makói Híradó 2020.07.02.

- Turizmus élénkítés: Kiskaska és augusztus 20-ai programok - Hétfőn megindul a Kálvin téri bölcsőde bővítése - Rövidhírek - Értékőrzés az apátfalvi Tóth Tamással - Idén is igénybe vehető a Hagymatikumban a kamaszbérlet

Tovább 2020-07-02

Turizmus élénkítés: Kiskaska és augusztus 20-ai programok

Összesen húsz vállalkozó, civilszervezet és helyi lakos kereste fel Farkas Éva Erzsébet polgármestert szerdai fogadóóráján. A város első embere kiemelten ejtett szót a város turisztikáját élénkítő rendezvényekről, mint a Kiskaska kézműves vásár és az augusztus 20-ai Szent István államalapító ünnepség.

Tovább 2020-07-02

Társalgó 2020.06.25.

Mai adásunkból kiderül, hogy a Szegedi Nemzeti Színház milyen 2020-21-es előadással örvendezteti meg a művészet kedvelőei, de ellátogatunk a makói Pintér házaspárhoz, akik bepillantás engedtek szenvedélyükbe az agyagozásba. Vendégeimmel az Erzsébet- ház táborairól is beszélgetünk

Tovább 2020-07-02

Idén is igénybe vehető a Hagymatikumban a kamaszbérlet

A Hagymatikum Kamasz bérlet kedvezményét az idén is igénybe vehetik a tizennyolcéven aluli gyermekek. Lajtosné Papp Noémi a fürdő divízióvezetője kitért arra is, hogy a héten pedig már kezdetét vette a csobbanós napközi, amely mindig valamilyen tematika köré épülve foglalja le a fiatalokat.

Tovább 2020-07-02

Hétfőn megindul a Kálvin téri bölcsőde bővítése

Ötven milliós keretből bővül a Kálvin téri bölcsőde. Ez 12 új férőhelyet és 3 új munkahelyet jelent, valamint az intézmény épülete több tekintetben is újjászülethet. Farkas Éva Erzsébet polgármester és a nyertes kivitelező cég ügyvezetője, Silye Zoltán a szerdai napon írták alá a kivitelezési szerződést, így jövő héten el is kezdődhetnek a munkák.

Tovább 2020-07-02

Értékőrzés az apátfalvi Tóth Tamással

A régi motívumvilágot alapul véve szabadidejében pár éve népi bútorokat renovál Tóth Tamás, mindehhez egy családi hagyaték, egy karospad felújítása vezetett. Az apátfalvi lakos az ecset mellett ügyesen bánik a húrokkal és a pengetővel is, ugyanis szívesen citerázik – derült ki forgatásunk alkalmával, melynek a Langó Hagyományőrző Ház adott otthont.

Tovább 2020-07-02

Makói Híradó 2020.07.01.

- Tegyük szebbé közösen Makót! - Felénél tart a Szent István Király Plébániatemplom felújítása - Kőszeghy László egykori csanádi püspökre emlékeztek - Vonósok muzsikáltak a Zenepavilonban - Hétvégén még áradt a Maros, azonban már apad a folyó

Tovább 2020-07-01

Tegyük szebbé közösen Makót!

Makó Város Önkormányzata a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdeti városszépítő programját, mely keretében a település több pontját szeretnék megtisztítani a szétdobált hulladéktól. A szombaton megrendezésre kerülő akcióra várják az önkénteseket - tájékoztatták a média képviselőit szerdán Csermák Szilvia Zöld Város Program Tanácsnok, valamint Szűcs Gábor városgazdálkodási – és fejlesztési divízióvezető.

Tovább 2020-07-01

Vonósok muzsikáltak a Zenepavilonban

Két hegedű, egy brácsa egy cselló dallamai csendültek fel a Zenepavilonban Szombat délután. A Quartetto együttes szegedről érkezett, tagjai a komolyzenei szakma neveseitől tanulhatott.

Tovább 2020-07-01

Kőszeghy László egykori csanádi püspökre emlékeztek

Korának modern gondolkodója, nagy egyházszervezője volt Kőszeghy László egykori csanádi püspök, aki Maros – menti településünkön sokat tartózkodott a 19. században. Életútja napjainkban is jó példaként szolgálhat az emberek számára. Tiszteletére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Csoportja nemrégiben egy ünnepséget szervezett a Csanád vezér téri, hajdani püspöki rezidencia épületénél.

Tovább 2020-07-01

Felénél tart a Szent István Király Plébániatemplom felújítása

Felénél tart a Szent István Király Plébániatemplom belső terének megújítása. Egyebek mellet teljesen új padokat kap a templom, amelyek Szűcs Gábor makói asztalosmester műhelyében nyerik el végső formájukat.

Tovább 2020-07-01

Hétvégén még áradt a Maros, azonban már apad a folyó

A Maros magas vízállása sem tántorította el a szabadstrandra kilátogatókat a hétvégén. A Kalandpart elemeinek része már látogatható, azonban a Lombkorona sétány még zárva tart.

Tovább 2020-07-01

Makói Híradó 2020.06.30.

-Zseblámpás tárlatvezetés a makói Múzeumok Éjszakáján -Nyár végére megújulhat az óföldeáki erődtemplom -Rövid hírek -Kevés gyümölcsre számíthatunk az idén -Közösségépítés kerékpártúrával egybekötve

Tovább 2020-06-30

Nyár végére megújulhat az óföldeáki erődtemplom

Ha minden jól halad, augusztus végére teljesen befejeződhetnek az óföldeáki erődtemplom felújítási munkálatai. A Szeged-Csanádi Egyházmegye 83,5 millió forintos állami támogatást fordított erre a projektre.

Tovább 2020-06-30

Zseblámpás tárlatvezetés a makói Múzeumok Éjszakáján

A makói Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők lámpások segítségével ismerhették meg Csanád vármegye ősgalériáját, a szabadtéri néprajzi gyűjteményt és a "Küzdelmes évszázadok" című állandó kiállítást. A rendhagyó eseményre kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak, hiszen egészen más megközelítésből vehették szemügyre a látnivalókat.

Tovább 2020-06-30

Kevés gyümölcsre számíthatunk az idén

Rendkívüli volt a növénytermesztés szempontjából az első féléves időszak. A több mint két hónapig tartó aszály és a tavaszi fagyok komoly veszteséget okoztak, melyet hirtelen több napon át tartó heves esőzés váltott fel.

Tovább 2020-06-30

Közösségépítés kerékpártúrával egybekötve

Vasárnap népes csapat gyűlt össze a Hagymaház előtti téren, ugyanis a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda és a Makói Természetbarát Sportegyesület szervezésében egy újabb kerékpártúrára került sor. A résztvevők útjuk során érintették a magyar – román – szerb hármashatárt, mely találkozási pontját egy emlékmű, a Triplex jelöli.

Tovább 2020-06-30

Makói Híradó 2020.06.29.

Egyre gyakoribbak a temetői lopások - Több mint ezren látogatták meg a Hagymatikumot a hétvégén - Missziós küldetés Peruban - A csapatmunka meghozta gyümölcsét a KERI tanulói számára - Történelmi kirándulásra kerekedtek a Honismereti tábor tagjai

Tovább 2020-06-29

Egyre gyakoribbak a temetői lopások

Újra gyakorivá váltak a lopások a belvárosi római katolikus sírkertben. Leggyakrabban virágokat, palántákat visznek el a tolvajok, de előfordult már olyan is, hogy a sírkövekről bronzdíszeket feszegettek le. Csermák Szilvia, a temető gondnoka a közeljövőben még szigorúbb eszközökkel igyekszik majd tenni a tendencia ellen.

Tovább 2020-06-29

Történelmi kirándulásra kerekedtek a Honismereti tábor tagjai

A XIV. Honismereti tábor fiataljai Trianonról, az 1970-es árvízről, valamint Csanád vezérről és a vármegyékről is tanulhattak. A József Attila Múzeum egy hetes foglalkozásai során a gyerekek izgalmas utazásokon is részt vehettek, így mélyítve el a történelmi tudásukat.

Tovább 2020-06-29

Missziós küldetés Peruban

Augusztusban utazott ki Peruba egy missziós küldetésre Nyúl Patrícia Fidelis Nővér, a vírus miatt azonban haza kellett térnie. A kint töltött idő alatt a tanulásban segítkezett a helybéli gyerekeknek, mindeközben ő maga is sokkan jobban elkezdte értékelni a számunkra hétköznapi dolgokat.

Tovább 2020-06-29

Több mint ezren látogatták meg a Hagymatikumot a hétvégén

A jó időnek köszönhetően visszatért az élet a Hagymatikumba. A hétvégén több mint ezren választották kikapcsolódásuk helyszínéül a fürdőkomplexumot, amely a kültéri és a beltéri medencékkel, valamint az élményvilággal várta a vendégeket.

Tovább 2020-06-29

A csapatmunka meghozta gyümölcsét a KERI tanulói számára

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai ismét eredményesen szerepeltek. A K&H bank által meghirdetett „Vigyázz, kész, pénz!” vetélkedően, ugyanis az intézmény négy főből álló lánycsapata az első helyet vívta ki magának.

Tovább 2020-06-29

Társalgó 2020.06.25.

Mai adásunkból kiderül, hogy a Szegedi Nemzeti Színház milyen 2020-21-es előadással örvendezteti meg a művészet kedvelőei, de ellátogatunk a makói Pintér házaspárhoz, akik bepillantás engedtek szenvedélyükbe az agyagozásba. Vendégeimmel az Erzsébet- ház táborairól is beszélgetünk.

Tovább 2020-06-25

Makói Híradó 2020.06.25.

-Szűcs Gábor asztalosmestert látogatta meg Farkas Éva Erzsébet és Botlik Anita -Tárlatvezetések lámpásokkal -A turizmust sújtotta a leginkább a veszélyhelyzet Makón -Mondj IGEN-t az ÉLET-re! Adj vért! -A zene gazdagítja művelőit -Négy újabb kinccsel bővült településünk értéktára

Tovább 2020-06-25

Szűcs Gábor asztalosmestert látogatta meg Farkas Éva Erzsébet és Botlik Anita

Botlik Anita önkormányzati képviselőt Farkas Éva Erzsébet polgármester is elkísérte a vállalkozói kerékpártúra utolsó állomására. Szűcs Gábor asztalosmestert látogatták meg, aki családjával közösen példamutató, a fejlődést szem előtt tartó vállalkozást működtet. A szakember többek között a bogárzói templom ablakait és a Szent István Király plébániatemplom új padjait is készíti.

Tovább 2020-06-25

A zene gazdagítja művelőit

Szerdán újra a muzsikáé volt a főszerep a városközpontban, a TérZene című koncertsorozat keretében ezúttal Gábor – Nagy Árpád és Benkő Zoltán művészek léptek fel. Az előadók egy változatos műsort állítottak össze: hazai és külföldi zeneszerzők tollából született alkotások egyaránt felcsendültek a jeles alkalmon.

Tovább 2020-06-25

Tárlatvezetések lámpásokkal

Idén kicsit másként, de lesz Múzeumok Éjszakája, a József Attila Múzeumban most szombaton. Különlegesség lesz, hogy a városháza dísztermébe is ellátogathatnak majd a résztvevők. A legfontosabb, hogy mindenki zseblámpával érkezzen az eseményre.

Tovább 2020-06-25

A turizmust sújtotta a leginkább a veszélyhelyzet Makón

A válsághelyzet egy teljesen új költségvetési és gazdasági időszakot fog elindítani városunkban – mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester HírExtra című hírháttérmagazinunkban. A beszélgetésből kiderült: vannak olyan projektjei a városnak, amelyek rendben megszülethetnek, de vannak olyanok is, amelyek csúszni fognak.

Tovább 2020-06-25

Négy újabb kinccsel bővült településünk értéktára

Újabb kulturális és természeti kincsekkel bővült a településünk értéktára. Takács munkák, a makói fehérhímzés, helyi fazekas portékák, valamint a molnárfecske-kolónia is gyarapítja a listát.

Tovább 2020-06-25

Mondj IGEN-t az ÉLET-re! Adj vért!

Kiemelten fontos, hogy a nyári időszakban is minél többen adjanak vért, éljenek a segítségnyújtás ilyen formájával- hangsúlyozta Sasvári Krisztina a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének elnöke. Elengedhetetlen, hogy folyamatosan biztosítani tudják a vérkészítményeket az egészségügyi intézményeknek, így ennek érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Mondj IGEN-t az ÉLET-re! Adj vért! felhívással közös kampányt indít.

Tovább 2020-06-25

Makói Híradó 2020.06.24.

-A Hagymaház is megnyitott és már elérhetőek a szolgáltatásai -Több változás is életbe lépett a Hagymatikumban és a Maros-parton -Tarisznyát kaptak a KERI végzősei -Jól vizsgáztak a diákok és a tanárok -Mi mindenre jók az ásványok?

Tovább 2020-06-24

Mi mindenre jók az ásványok?

Vannak, akik szépségükért viselnek ásványból készült ékszereket, még mások kifejezetten, azért vásárolnak meg egy – egy darabot, mert bíznak a testre és a lélekre kifejtett jótékony hatásunkban. A témával kapcsolatban Czeglédi Szilviát kerestük fel otthonában, a makói hölgy évek óta foglalkozik a kristályokkal.

Tovább 2020-06-24

A Hagymaház is megnyitott és már elérhetőek a szolgáltatásai

A Hagymaház is megnyitotta kapuit és június 25-től már kezdetét veszi a mozivetítés. Az elmaradt előadásokra megvásárolt jegyek visszaváltását is megkezdték az intézményben, amelyre július 31-ig van lehetőség – emelte ki televíziónknak Zsámboki Erika, Kulturális és Közművelődési Divízió vezetője.

Tovább 2020-06-24

Tarisznyát kaptak a KERI végzősei

89 végzős diák búcsúzott el a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziumától, Szakközépiskolájától és Kollégiumától. Az eseményen rövid ünnepség keretében jutalmazták a legjobb tanulmányi és versenyeredményeket elért diákokat és a négyéves közösségi munkát végző nebulókat. Illetve átadásra került a Návay-díj is.

Tovább 2020-06-24

Jól vizsgáztak a diákok és a tanárok

Az elmúlt hónapok a makói Magán Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai elé egyaránt kihívásokat állítottak, hiszen az oktatás online keretek között folyt. A rendhagyó helyzet ellenére az intézményben sikeres tanévet zártak: mintegy ezer helyi és térségi diák kapta kézhez bizonyítványát – osztotta meg televíziónkkal Dr. Csikota József igazgató.

Tovább 2020-06-24

Több változás is életbe lépett a Hagymatikumban és a Maros-parton

A Hagymatikumot és a Maros-partot érintő változásokról is szó lesz ma esti HírExtra című hírháttér magazinunkban. Lajtosné Papp Noémi a fürdő divízióvezetője beszámolt arról, hogy már a belső medencék is használhatóak és július 1-től minden szolgáltatás az eredeti áron lesz elérhető. Szűcs Gábor a városgazdálkodás divízióvezetője pedig a Maros-parti és a Lombkoronasétány elemeiről ejtett szót. Az áradást követően takarítási feladatok lesznek az elsődlegesek, a folyóvízben még nem lehet megmártózni, azonban a hatósági engedélyek után már ez a lehetőség is megnyílik a látogatók előtt.

Tovább 2020-06-24

Hírextra – Több változás a Hagymatikumban és a Maros-parton

Hírextra - Több változás a Hagymatikumban és a Maros-parton

Tovább 2020-06-24

Makói Híradó 2020.06.23.

- Városszerte takarítják az árkokat - Makón is vége a vészhelyzetnek - Rövidhírek - Több változás a Hagymatikumban és a Maros-parton - Bölcsőde és közösségi ház is épülhet Maroslelén

Tovább 2020-06-23

Makón is vége a veszélyhelyzetnek

Június 18-ával véget ért a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet. Ennek következtében a rendkívüli intézkedések egy része azonnal hatálytalanná vált, mellettük azonban megjelentek az átmeneti rendelkezések és vannak olyan előírások is, melyek hosszabb ideig velünk maradnak még, igaz ez Makóra is. Ennek részleteiről a város polgármesterét kérdeztük.

Tovább 2020-06-23

Bölcsőde és közösségi ház is épülhet Maroslelén

Egy bölcsőde megépítésére nyújtottak be pályázatot, új közösségi házat alakítanának ki, de az óvoda épületét is korszerűsíteni szeretnék – csak néhány példa azok közül a tervek közül, amelyekkel Maroslele vezetősége továbbra is fejleszteni kívánja a települést. Drimba Tibor polgármester úgy fogalmazott: a helyiek összefogása számos fronton előre mozdítja a községet.

Tovább 2020-06-23

Helyszíni változás a Pótnagymama tábornál

A Béke utcai, volt ENI épülete ad otthont az idei Pótnagymama tábornak. Az intézmény egykoron bölcsőde volt, így nagyon jól felszerelt, nagy udvara van, így akár egész nap a szabad levegőn lehetnek majd a gyerekek.

Tovább 2020-06-23

Városszerte takarítják az árkokat

A mai napon a város számos pontján megkezdték az árkok kitakarítását a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai, ugyanis a több napja tartó esőzések miatt az eldugult átereszek nem tudják elvezetni a megnövekedett vízmennyiséget. Stábunk Kovács Sándor, Varga Ferenc és Csermák Szilvia önkormányzati képviselőkkel tekintették meg a folyamatokat.

Tovább 2020-06-23

Hírextra – Makóinfó 2020.06.23.

Hírextra - Makóinfó 2020.06.23.

Tovább 2020-06-23

Makói Híradó 2020.06.22.

- 95. éves lett a Nemzedékek Nevelője - Tetőzés után apadás - Teljes fertőtlenítésen esett át az I. számú Idősek Klubja - Kulcsra zárta suszter műhelyét Lajos bácsi - Egyiptom rejtelmeit kutatták a kis régészek a múzeumi táborában

Tovább 2020-06-22

Tetőzés után apadás

Június huszadikán, 320 centiméterrel tetőzött a Maros vízállása Makónál, azóta a folyó apad – tájékoztatta televíziónkat Dr. Kozák Péter, az Alsó – Tisza - vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. A szakember ennek ellenére arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárás előrejelzéseket figyelembe véve elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét áradással kell számolnunk.

Tovább 2020-06-22

Kulcsra zárta suszter műhelyét Lajos bácsi

Nagylaktól egészen Klárafalváig javította a hibás lábálliket a makói Börcsök Lajos cipész. A mesterség egyik utolsó művelője településünkön nyugdíjba vonult, ám stábunknak lehetősége volt belesnie műhelyébe és közelebbről megismerkednie a szakmával.

Tovább 2020-06-22

Teljes fertőtlenítésen esett át az I. számú Idősek Klubja

Egy magáncég kereste fel nemrégiben a Makói Egyesítette Népjóléti Intézmény vezetőjét Tóthné Balázs Andreát, hogy hálájuk jeléül szolgáltatásukat nyújtanák. Kollégáik szárazgőz tisztításos technológiával fertőtlenítették ki a Munkás utcai Idősek klubját.

Tovább 2020-06-22

Egyiptom rejtelmeit kutatták a kis régészek a múzeumi táborában

A kis régészek többek között Egyiptomról, a fáraókról, valamint a piramisokról is megtudhattak többet a József Attila Múzeum táborában. Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógus élménydús és informatív foglalkozásokkal szerettette meg a rejtélyes ókori birodalmat a gyerekekkel.

Tovább 2020-06-22

95. éves lett a Nemzedékek Nevelője

Június 20-án ünnepelte életének 95. születésnapját Tatár István, a Nemzedékek nevelője, Rátz Tanár úr életműdíjas és Apáczai- díjas Kiváló Tanár. A szépkorú memóriája irigylésre méltó, szinte mindenre emlékszik, ami vele történt.

Tovább 2020-06-22

Makói Híradó 2020.06.19.

-Újraindul az élet a városban -Jó ütemben halad a Gazdakör Székház felújítása -Közel 11 millióból újul meg a bogárzói Páduai Szent Antal Templom -Elballagtak a Szikszai iskola végzősei -Kiválósági Díjat kapott Pipisné István Ildikó, a Návay oktatója -Ingyenes nyári táboroknak ad majd otthont az Erzsébet-ház

Tovább 2020-06-19

Újraindul az élet a városban

A nemrégiben megjelent kormányrendelet értelmében megszűnnek az eddigi vásárlási idősávok a boltokban, ez természetesen Makóra is igaz. A városi piac újra szabadon látogatható mindenki számára, emellett pedig az eddig nem vagy csak részlegesen működő intézmények is szép lassan visszaállhatnak a korábban megszokott működési rendbe. Megnyit a Hagymaház, a Hagymatikum beltéri medencéi, valamint a múzeum belső kiállítóterei is várják majd a látogatókat. Mindezekről bővebben Farkas Éva Erzsébet polgármester a legutóbbi MakóInfó keretén belül számolt be.

Tovább 2020-06-19

Kiválósági Díjat kapott Pipisné István Ildikó, a Návay oktatója

A kimagasló szakmai, elméleti és gyakorlati oktatásáért kapott elismerést Pipisné István Ildikó, a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának pedagógusa. A "Kiválósági Díjat" a közelmúltban nyújtotta át a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum vezetősége Maros-parti településünkön.

Tovább 2020-06-18

Bemutatta új évadát a Szegedi Nemzeti Színház

Komédia, dráma, balett és még sok más – számos műfaj szerelmesei megtalálhatják a kedvükre valót a Szegedi Nemzeti Színház következő évadának felhozatalában. Egy összesen 20 produkcióból álló repertoárral készül a társulat, ezekből rövid ízelítőt is kaphattak az kilátogatók múlt héten a szegedi Dugonics téren.

Tovább 2020-06-18

Makói Híradó 2020.06.18.

- Kiválósági Díjat kapott Pipisné István Ildikó, a Návay oktatója - Nyári gyakorlat újragondolt formában - Népszerű a Makói Király Team fitness nyári tábora - Bemutatta új évadát a Szegedi Nemzeti Színház - Szájmaszk készítő Angyalok az ország minden pontján

Tovább 2020-06-18

Nyári gyakorlat újragondolt formában

A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolában hosszú évek óta zajlik az oktatás egészségügyi, szociális, rendészeti és közszolgálati ágazatokban. Az elméleti képzés mellé gyakorlat is párosul, utóbbi az idén nyáron rendhagyó formában valósul meg.

Tovább 2020-06-18

Népszerű a Makói Király Team fitness nyári tábora

A fitness és a kick-box alapjaival ismerkedhetnek meg a fiatalok a Makói Király Team szakosztályának nyári táborában. Tóth Jennifer edző nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyermekek az egyéni és a csoportos feladatok alkalmával érezzék a csapatmunka erejét és a sport iránti szeretetet.

Tovább 2020-06-18

Társalgó 2020.06.18.

- Szűcs Balázs makói bűvész - görögkatolikus templom - Erzsébet-ház táborai

Tovább 2020-06-18

A keris fiatalok történelmi és irodalmi sétával zárták az idei tanévet

Történelmi és irodalmi sétát tehettek a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai az idei tanév utolsó napján városunkban. Az osztályok egy-egy történelmi, irodalmi témához köthető helyszíneket kutattak fel, ilyen volt többek között a Trianonhoz, a régi Csanád vármegyéhez és a József Attilához köthető emlékhelyek.

Tovább 2020-06-17

Szájmaszk készítő Angyalok az ország minden pontján

Több mint 112 ezer ingyenes, újrafelhasználható, mosható maszkot készített el eddig a Szájmaszk készítő Angyalok csoportja, akik tagjai az interneten verbuválódtak össze, de ország szinte minden pontján megtalálhatóak. A kezdeményezés ötletgazdája a szegedi Brillmann Zsolt volt.

Tovább 2020-06-17

Élménydús táborok a makói múzeumban és könyvtárban

Huszonkettő tábornak ad otthon a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum az idei nyári szünetben. A gyerekek a skanzenben elsőkörben a régészettel ismerkedhetnek meg, a bibliotékában pedig a „Varázskezűek a Négyszögletű Kerek Erdőben” című kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A kezdőnapon Farkas Éva Erzsébet polgármester és Botlik Anita önkormányzati képviselő üdvözölték a kis archeológusokat.

Tovább 2020-06-17

Páduai Szent Antal élete példa lehet mindenki számára

Páduai Szent Antal tiszteletére tartottak szentmisét a hétvégén a teológusról elnevezett bogárzói templomban. Az itteni tanyavilágban minden esztendőben sor kerül erre a rendezvényre, amelyet most is Pálfai Zoltán római katolikus plébános celebrált. Ezt követi majd szeptemberben a Szent Antal-napi búcsú, amelyet szintén nagy érdeklődés övez évről-évre.

Tovább 2020-06-17

Felefelé ívelő pályán Csanádalberti

Javában zajlanak a beruházások és a fejlesztések Csanádalbertin. Épül a minibölcsőde, megújul az általános iskola és az óvoda épülete, önkormányzati bérlakást alakítanak ki, de belterületi utakat is felújítanak. Csjernyik Zoltán polgármester úgy fogalmazott: az 500 főt számláló községben a folyamatos munkának köszönhetően néhány hónap múlva már nem lesz olyan szolgáltatás, amit ne tudnának helyben biztosítani.

Tovább 2020-06-17

Makói Híradó 2020.06.17.

-A keris fiatalok történelmi és irodalmi sétával zárták az idei tanévet -Élménydús táborok a makói múzeumban és könyvtárban -Páduai Szent Antal élete példa lehet mindenki számára -Felefelé ívelő pályán Csanádalberti -A varázslat illúziójának a kulcsát csak a bűvészek tudják

Tovább 2020-06-17

Makói Híradó 2020.06.16.

- Ingyenes nyári táboroknak ad majd otthont az Erzsébet ház - Közel 11 millióból újul meg a bogárzói Páduai Szent Antal - Templom - Rajztáblát kaptak a legügyesebb alkotók - Rendhagyó módon, de lesz előadás a Dóm téren - A makói Pintér házaspár szenvedélye az agyagozás

Tovább 2020-06-16

Rajztáblát kaptak a legügyesebb alkotók

Makó Város Önkormányzata a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rajzpályázatot hirdetett három korcsoportban. A legügyesebbeknek a díjakat és az okleveleket Farkas Éva Erzsébet polgármester és Csermák Szilvia önkormányzati képviselő, Zöld Város Programért felelős tanácsnok adták át. Valamint vállalkozói felajánlásból egy rajzasztalt is átvehettek a Makói Óvoda Kassai utcai tagintézményének képviselői.

Tovább 2020-06-16

A makói Pintér házaspár szenvedélye az agyagozás

Gondos kézmozdulatokra, nagy koncentrációra és türelemre van szükség ahhoz, hogy egy agyag darabból kerámia születhessen. A fazekasok igazi mesterei voltak az edénykészítésnek, az iparművészet ezen válfajának eredete az ősi időkig nyúlik vissza. A Maros – menti településünkön élő Pintér Attila és felesége, Anikó otthonukban létrehoztak egy műhelyt, ahol szabadidejükben alkotnak. Az itt folyó szorgos munkába stábunk is betekintést nyert.

Tovább 2020-06-16

Rendhagyó módon, de lesz előadás a Dóm téren

Mint arról már korábban beszámoltunk a koronavírus felülírta a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm térre tervezett előadásait. A szervezők azonban nemrégiben jó hírrel tudtak szolgálni a közönségnek: rendhagyó formában, de két új produkciót mégis bemutatnak a Fogadalmi templom impozáns környezetében – derült ki egy általuk közzétett videóban. Az érdeklődőket arról is tájékoztatták, hogy a jövő hónapban az Újszegedi Színpadon is felgördülnek majd a függönyök.

Tovább 2020-06-16

Közel 11 millióból újul meg a bogárzói Páduai Szent Antal Templom

Megkezdődött a bogárzói tanyavilágban a Páduai Szent Antal Templom renovációja. A több, mint 110 éves épület mindvégig fontos szerepet töltött be az itt élők életében és tölt be mai napig is. Éppen ezért az önkormányzat fontosnak tartja a beruházást.

Tovább 2020-06-16

A varázslat illúziójának a kulcsát csak a bűvészek tudják

A varázslat illúziójának a kulcsát csak a bűvészek tudják, akik mindig örömmel kápráztatják el közönségüket. Szűcs Balázs makói fiatal is ennek a nem mindennapi szórakoztató ágnak hódol, amelyet autodidakta módon sajátított el és egyre ügyesebb benne. A mágust volt szerencsénk közelebbről is megismerni és pár apró, de annál cselesebb mutatványt sikerünk lencsevégre kapni.

Tovább 2020-06-16

Ingyenes nyári táboroknak ad majd otthont az Erzsébet-ház

Kézműves, terápiás foglalkozások, különféle bemutatók és koncertek – csak egy pár példa arra, hogy mi minden vár az Angyalsóhaj Alapítvány szervezésében megvalósuló díjmentes táborok résztvevőire. A nyári elfoglaltságoknak az Erzsébet-ház ad majd otthont. Az épület adottságait kihasználva a halmozottan sérült fiatalokat is szeretnék bevonni a programokba a szervezők.

Tovább 2020-06-16

Makói Híradó 2020.06.15.

- Ingyenesen biztosítja az önkormányzat a bárhányhimlő elleni védőoltást - Távozik posztjáról Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi - Központ igazgatója - Jó ütemben halad a Gazdakör Székház felújítása - Családias kikapcsolódás a Hinkó Tanyán - Elballagtak a Szikszai iskola végzősei - Kürtszólamok a Zenepavilonban

Tovább 2020-06-15

Ingyenesen biztosítja az önkormányzat a bárhányhimlő elleni védőoltást

Az idén is ingyenesen lesz igényelhető a bárányhimlő elleni védőoltás – osztotta meg Farkas Éva Erzsébet polgármester legutóbbi online tájékoztatóján. Továbbá beszámolt a helyi vállalkozások helyzetét célzó konzultáció részeredményeiről valamint a várost érintő ügyekről és beruházásokról is.

Tovább 2020-06-15

Családias kikapcsolódás a Hinkó Tanyán

Többek között az EgyLendület technikát is elsajátíthatták, azok a makói nagycsaládos tagok, akik ellátogattak a Hinkó Tanyára. Egy pályázat tette lehetővé, hogy egy igazán önfeledt és jó hangulatú napot töltsenek el kicsik és nagyok a varázslatos birtok környezetében.

Tovább 2020-06-15

Távozik posztjáról Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója

Lemondott Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lemondást elfogadta, melyet azzal indokolt, hogy ”az érintett igazgató több szakmai hibát is vétett az utóbbi időszakban”.

Tovább 2020-06-15

Elballagtak a Szikszai iskola végzősei

A Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskolától huszonhét ballagó diák vett pénteken búcsút, a fiatalok számára ezzel egy korszak lezárult. A nyolcadikosok tarisznyájuk mellé jó kívánságokat is kaptak útravalóul.

Tovább 2020-06-15

Kürtszólamok a Zenepavilonban

A barokk hangzástól egészen a reneszánsztáncokig repítették a muzsika kedvelőit a zene szárnyán a szegedi Kürt Kvartett tagjai. Néhány átiratot énekszó is kísért Somogyvári Tímea Zita a Szegedi Nemzeti Színház magánénekesének közreműködésével.

Tovább 2020-06-15

Jó ütemben halad a Gazdakör Székház felújítása

Nyolcvan százalékos készültségben a Gazdakör Székházának felújítása- örömmel osztotta meg televíziónkkal Kádár József a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke. A negyven milliós rekonstrukciót a SZAK-MA CENTER végzi.

Tovább 2020-06-15

Társalgó – kulturális magazinműsor 2020.06.11.

Mai adásunkban szó lesz az idősebb és ifjabb Hangai Józsefről, hiszen elismeréssel jutalmazták munkájukat, majd a többet megtudhatnak az idei Osvát Ernő- és Makói Medáliák-díjazottjairól is. Mindezek mellett ellátogatunk a Kiskaskára, a kézműves vásárra és a TérZene elnevezésű szabadtéri rendezvényre is.

Tovább 2020-06-11

Makói Híradó 2020.06.11.

- Épül a minibölcsőde Csanádalbertin - A szeszélyes időjárás a piacon is érezteti hatását - Rövid híreket láthatnak! - A fém megmunkálásának mestere a kovács - Először érhető el virtuális térben a REÖK Palota egyik kiállítása

Tovább 2020-06-11

Először érhető el virtuális térben a REÖK Palota egyik kiállítása

Virtuális térben lehet körbejárni a REÖK Palota megvalósításában a XVIII. Táblaképfestészeti Biennálé összesen 109 alkotását. A tárlat a kortárs magyar művészek legfrissebb képeit vonultatja fel, ugyanis a cél az volt, hogy a legutóbbi kiállítás óta született munkákat mutassa meg, ezeket pedig most mindenki otthonról is végigcsodálhatja.

Tovább 2020-06-11

A fém megmunkálásának mestere a kovács

A Makói József Attila Múzeum skanzenjének egyik műhelye őrzi Farkas Lajos kovácsmester eszközeit, emlékeit. A fém megmunkálása ősi szakma, amely mára elfeledetté vált és csak nagyon kevesen művelik. Stábunk betekintést nyerhetett a mesterségbe Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógusnak köszönhetően, aki a lőcsöskocsiról is érdekességeket mesélt.

Tovább 2020-06-11

Épül a minibölcsőde Csanádalbertin

Négy településről fogad majd gyermekeket a csanádalberti minibölcsőde, a kiválasztott épületen még márciusban elkezdték az átalakítási munkálatokat. A helyi önkormányzat 71 millió forintos, TOP-os pályázati forrásból valósíthatja meg a beruházást, amelyhez nem kellett önerőt biztosítaniuk.

Tovább 2020-06-11

A szeszélyes időjárás a piacon is érezteti hatását

Az aszály, a fagyok, valamint a jégeső is megnehezítették idén a zöldség - és gyümölcstermelők munkáját – derült ki a szerdai piaci látogatásunk alkalmával. Az árusoknál már kapható például a püszke, a meggy de nem csak a szezonális termékek miatt keresik fel Makó egyik közkedvelt helyszínét, hiszen van olyan is, akit a lángos csalogat oda.

Tovább 2020-06-11

Makói Híradó 2020.06.10.

-A makói ENI is fogadhatja a hozzátartozókat -A fokhagyma betakarítása következik -A kormány továbbra is támogatja az új elektromos autók vásárlását -Rövid hírek -Egyéni és csapatversenyre is készül a Duocor - Makói SVSE csapata

Tovább 2020-06-10

Egyéni és csapatversenyre is készül a Duocor – Makói SVSE csapata

Nagy erővel edz online formában a Duocor - Makói SVSE, hiszen hamarosan egyéni és csapatversenyen is bizonyíthatnak a tagok. Horváth Zsolt ügyvezető elnök megosztotta, hogy idén júliusban, a József Attila Könyvtár ad otthont a kétszer egyhetes sakktábornak, amelyre jelentkezni a tudásközpontban lehet.

Tovább 2020-06-10

A kormány továbbra is támogatja az új elektromos autók vásárlását

Akár 2,5 millió forintos támogatást is kaphat a jövőben a magyar kormánytól az, aki elektromos autót szeretne vásárolni. A pályázati lehetőség június 15-én nyílik meg és csak elektronikus úton lehet majd benyújtani. Ehhez azonban több dologra is oda kell figyelni és néhány fontos kritériumot is be kell tartani a vásárlással kapcsolatosan.

Tovább 2020-06-10

A makói ENI is fogadhatja a hozzátartozókat

Már látogathatóak, azok a szociális intézményekben élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt, ugyanis Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos részlegesen feloldotta a március 8-án elrendelt tilalmat. A Makói Egyesítette Népjóléti Intézményben továbbra sincs regisztrált beteg, így a június 3-án életbe lépett határozat lehetőséget biztosít a gondozottakkal való találkozásra.

Tovább 2020-06-10

A fokhagyma betakarítása következik

A csapadékos időjárás már nagyon hiányzott a haszonnövényeknek. A fokhagyma beszedése következik, majd a gabonaféléket fogják aratni. A gazdák remélik, hogy idén egy közepes terméssel számolhatnak- mondta el televíziónknak Kádár József a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke.

Tovább 2020-06-10

Makói Híradó 2020.06.09.

- A Kalandpart és a Lomkorona sétány egyes elemei már használhatóak - Orbán Viktor: „Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs!” - Rövid híreket láthatnak! - A zenei összhang megtestesítői - Mi mindent rejt egy épület?

Tovább 2020-06-09

A zenei összhang megtestesítői

A TérZene című programsorozat keretében legutóbb az Ezüsthang duó muzsikált a közönségnek a városközpontban. A négykezes zongorajáték során ismert klasszikus dallamok csendültek fel, köztük volt például a Virágkeringő is.

Tovább 2020-06-09

A Kalandpart és a Lombkorona sétány egyes elemei már használhatók

Át lehet csúszni és kerékpározni a Maros felett, de a Kalandpart ingája és trambulinja is igénybe vehető minden hétvégén- mondta el Szűcs Gábor a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. divízióvezetője. A fürdőzők számára jó hír, hogy a víz bevizsgálása is megtörténik már a napokban és a hatósági engedélyek után június közepén megnyithat a strand rész.

Tovább 2020-06-09

Orbán Viktor: „Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs!”

„A magyarság az emberi szív módjára hol összehúzódik, hol pedig kitágul, de 1100 éve ott él, ahol a nagy államalapítóink kijelölték a helyét és méltósággal őrzi a Kárpát-medencét!” – hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Sátoraljaújhelyen, a Trianoni békediktátum 100. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésen, ahol felavatták a Centenáriumi Turulszobrot. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a következő évtized nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd.

Tovább 2020-06-09

Mi mindent rejt egy épület?

A ma látható görögkatolikus templom 1776-78 között épült, a külső homlokzatán található emléktáblán az áll, hogy Mária Terézia királynő támogatásával. Ajtaja mögött megannyi érdekesség rejlik, köztük egy közel kétszáz éves míves kereszt. E helyről, azonban nem csak a kézzel fogható dolgok mesélnek, hanem a hozzá fűződő emlékek is. Makó egyik meghatározó épített örökségét Biró István, görögkatolikus parókus és Kiss Géza, a vallási felekezet egyik tagjának segítségével ismerhettük meg közelebbről.

Tovább 2020-06-09

Makói Híradó 2020.06.08.

- Csongrád –Csanád megye, Trianon 100 évfordulóján - Gémes László: június 4-én az összetartásra kell fókuszálni - Újabb adomány érkezett a makói kórházba - Rövid híreket láthatnak! - Látogathatóak a szociális intézmények egészséges lakói

Tovább 2020-06-08

Látogathatóak a szociális intézmények egészséges lakói

Már látogathatóak azok a szociális intézményekben élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt- erről számolt be nemrég dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Mint kiderült az autós szabadtéri koncertek és a végzős ballagások megszervezése is megengedett a szabályok betartása mellett.

Tovább 2020-06-08

Újabb adomány érkezett a makói kórházba

Infúziós pumpákkal és betegőrző monitorokkal bővült a makói kórház eszközparkja a Dancsi és Társa Kft. jóvoltából. A Maros – menti településünkön működő vállalkozás felajánlása a kritikus állapotú betegek ellátását segíti. A készülékek átadására nemrégiben került sor a média képviselőinek jelenlétében.

Tovább 2020-06-08

Gémes László: június 4-én az összetartásra kell fókuszálni

Szegeden, a megyei önkormányzat épülete előtt tartottak június 4-én megemlékezést Trianon 100. évfordulója alkalmából, valamint annak apropóján, hogy megyénk attól a naptól hivatalosan is felvette a Csongrád-Csanád megye elnevezést. Gémes László, a közgyűlés elnöke a rendezvényen felhívta a figyelmet ezeréves örökségünk megőrzésének fontosságára, továbbá emlékérmék átadására is sor került

Tovább 2020-06-08

Összetartoztunk, összetartozunk

Trianon 100. évfordulójáról történő megemlékezés már a június 4-ét megelőző estén megkezdődött. A lovasfelvonulást követően az országzászlónál gyújtottak mécseseket és fáklyákat, de ökumenikus istentiszteletet is tartottak a részvevőknek. A centenárium a városháza előtti téren Csongrád-Csanád megye zászlojának felvonásával indult, ezt követően a Petői parkban kopjafát állítottak.

Tovább 2020-06-08

Makói Híradó 2020.06.05.

-Farkas Éva Erzsébet: nem volt olyan család, akit ne érintett volna valamilyen formában Trianon -Már nem csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek a fogorvosok -Gyermekhangok a Bartókban -Négy iskola kapott 5-5 számítógépet a Givaudan Hungary Kft. jóvoltából -Apát és fiát díjazták

Tovább 2020-06-05

HírExtra – Trianon 100.

HírExtra - Trianon 100.

Tovább 2020-06-05

Farkas Éva Erzsébet: nem volt olyan család, akit ne érintett volna valamilyen formában Trianon

„Eszmei kárpótlása ezeréves múltunknak, lokálpatriotizmusunknak, keresztény magyar és csanádi identitásunknak, értékeinknek és hagyományainknak.” – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester június 4-én, a Trianon 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, utalva a Csongrád-Csanád megye név felvételére. Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: több dologgal is készültek az esemény tiszteletére.

Tovább 2020-06-05

Megszólaltak a makói harangok – Trianon 100

Megszólaltak a makói harangok - Trianon 100

Tovább 2020-06-05

„Magyar ember nem felejt”- Csanád nemzetsége visszakapja 1000 éves múltját.

Az elkészült film kettős jelentőségű. Első körben a száz éves évfordulóról emlékezünk meg, másod sorban pedig, hogy Csongrád megye vissza kapja a Csongrád- Csanád megye nevet

Tovább 2020-06-04

Makói Híradó 2020.06.04.

-Jubileumi megemlékezés Makón -Trianoni dokumentumfilmet készített a Makói Városi Televízió -Lélekből szól az igazi muzsika -Pozitívan tekint a jövőbe a Szegedi Szabadtéri Játékok csapata -Apát és fiát díjazták

Tovább 2020-06-04

Apát és fiát díjazták

Az Országos Mentőszolgálat fennállásának 72. évfordulója alkalmából idősebb Hangai József elismerésben részesült négy évtizedes helytállásáért. A mentőápoló gyermekét, ifjabb Hangai Józsefet pedig a Dél – alföldi régióban végzett kommunikációs munkájáért részesítette főigazgatói dicséretben a szervezet. Apa és fia elkötelezettek abban, hogy tudásuk legjavát nyújtva emberi sorsokat óvjanak meg nap mint nap.

Tovább 2020-06-04

Jubileumi megemlékezés Makón

A trianoni békediktátum 100. évfordulójának előestéjén többek között lovas- és fáklyásfelvonulással emlékeztek a makóiak. Dr. Halmágyi Pál történész és nyugalmazott múzeumigazgató osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, ezt követően ökumenikus istentiszteletet tartottak a Csanád vezér téren található Szervita kápolnában. Majd nagymagyarország térképe is körvonalazódott az égő fáklyák által.

Tovább 2020-06-04

Trianoni dokumentumfilmet készített a Makói Városi Televízió

„Magyar ember nem felejt”- Csanád nemzetsége visszakapja 1000 éves múltját. Ezzel a címmel kerül vetítésre Trianon 100. évfordulóján, június 4-én 19 órától a Makói Városi Televízió által készített dokumentumfilm. A két alkotó Kisistók Tímea és Borka Péter volt a Társalgó című színes, kulturális magazinunk vendégei, akik a forgatásról és néhány kulisszatitkokról is beszámoltak.

Tovább 2020-06-04

Pozitívan tekint a jövőbe a Szegedi Szabadtéri Játékok csapata

A koronavírus-járvány okán elrendelt veszélyhelyzet miatt a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai egy az egyben elmaradnak ebben az évben. Az azonban reményre adhat okot, hogy az újszegedi kisszínpad idén is várja majd a kultúra szerelmeseit, igaz előfordulhat, hogy még különböző biztonsági előírások betartása mellett. Akik előre megvásárolták jegyeiket az elmaradó produkciókra, azoknak több alternatíva is rendelkezésükre áll azok visszaváltására.

Tovább 2020-06-04

Lélekből szól az igazi muzsika

A klasszikus darabok népszerűsítése a célja a TérZene címet kapó országos programsorozatnak. A kezdeményezés keretében Maros – menti településünkön nemrégiben a Liszt Ferenc – díjas hegedűművész, Szecsődi Ferenc és Benedekfi István zongoraművész varázsoltak üdítő perceket a muzsika kedvelők számára.

Tovább 2020-06-04

Társalgó – Trianon 2020.06.04.

Makói Városi Televízió a centenárium apropóján egy dokumentum filmet forgatott.A József Attila Múzeum Trianon kiállítást készített, a Forgatós Táncegyüttes egy Kárpát-medencei felhíváshoz csatlakozott megemlékezés kapcsán.

Tovább 2020-06-04

Makói Híradó 2020.06.03.

- Négy iskola kapott 5-5 számítógépet a Givaudan Hungary Kft. jóvoltából - A gondoskodás meghozza gyümölcsét - Két napos megemlékezés Trianon 100. évfordulójáról - A Kiskaska volt az első szabadtéri esemény Makón - Rangos versenyt nyert Panyor Krisztina

Tovább 2020-06-03

Két napos megemlékezés Trianon 100. évfordulójáról

Makón is megemlékeznek a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról és a Csongrád-Csanád megye név felvételéről. Ez alkalomból beszédet mond június 3-án dr. Halmágyi Pál történész az Országzászlónál, majd június 4-én a Petőfi Parkban emlékező gondolatait osztja meg Farka Éva Erzsébet polgármester és Gémes László, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

Tovább 2020-06-03

A gondoskodás meghozza gyümölcsét

Várhatóan az elkövetkezendő napokban kezdődik majd meg a szőlő virágzása, a természetes folyamat végbemenetele előtt és az után is számos tennivalója akad a termelőknek. Televíziónk május végén kereste fel Sarró Mihály makói borlovagot, aki előszeretettel mesélt nekünk hobbijáról.

Tovább 2020-06-03

Négy iskola kapott 5-5 számítógépet a Givaudan Hungary Kft. jóvoltából

Két makói, egy földeáki és egy kiszombori oktatási intézmény jutott hozzá számítástechnikai eszközökhöz a Givaudan Hungary Kft. jóvoltból a múlt hét folyamán. A vállalat mindig is fontosnak tartotta az adományozást és a jótékonykodást, erre pedig az elmúlt hónapok nehéz helyzetére való tekintettel még nagyobb szükség van.

Tovább 2020-06-03

Rangos versenyt nyert Panyor Krisztina

A makói Panyor Krisztina lett a győztese a 2019 Nyúlcipőbolt Trails versenysorozatnak. A terepfutó a Mecsekben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Budai-hegységben mérettette meg magát 28-35 kilóméteres távokban.

Tovább 2020-06-03

A Kiskaska volt az első szabadtéri esemény Makón

A Kiskaska volt az első szabadtéri esemény Makón. A kézműves vásár a rendkívüli helyzet miatt nem a megszokott programokkal és rendezvényekkel várta a kilátogatókat, de ennek ellenére is voltak érdeklődők, akik mindig örömmel veszik szemügyre a szebbnél-szebb kézzel készített ékszereket, termékeket és finomságokat.

Tovább 2020-06-03

Makói Híradó 2020.06.02.

- A rendkívüli jogrend megszűnik, de marad a járványügyi készültség - Gyermekhangok a Bartókban - Gyermekrajzok a Hagymaházról és városunkról - Már nem csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek a - fogorvosok - Borovics Tamás színész otthon is dolgozott

Tovább 2020-06-02

Már nem csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek a fogorvosok

A koronavírus miatt márciusban a fogászati kezelések a sürgős esetek ellátására korlátozódtak. Az enyhítéseknek köszönhetően nemrégiben újfent kibővült a beavatkozások sora: igény esetén például lehet fogtömést és fogkő eltávolítást is végezni a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. A témával kapcsolatban Dr. Juhász Tamás fogorvost kerestük fel Hollósy Kornélia utcai rendelőjében.

Tovább 2020-06-02

Gyermekrajzok a Hagymaházról és városunkról

Több mint száz gyermek meséje elevenedett meg a Hagymaház előtti téren. A kulturális és közművelődési intézmény gyermeknapi alkotópályázatot hirdetett óvodások és általános iskolás diákok részére, melynek eredményhirdetésére a közelmúltban kerítettek sort.

Tovább 2020-06-02

A rendkívüli jogrend megszűnik, de marad a járványügyi készültség

A rendkívüli jogrend hamarosan megszűnik, de marad a járványügyi készültség- hangsúlyozta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban. Az enyhítésekkel egyre több szomszédos ország állampolgárai előtt nyílik meg a szabad határátlépés a szabályok betartása mellett.

Tovább 2020-06-02

Borovics Tamás színész otthon is dolgozott

Újfent próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei, akik több mint két hónap kihagyás után térhettek vissza társulatukba. Borovics Tamás színész az otthon töltött időről és az újrakezdésről beszélt televíziónknak.

Tovább 2020-06-02

Gyermekhangok a Bartókban

A hónap második napjától újra nyithatnak az iskolák és gyerekeket is fogadhatnak, akiknek elsősorban felzárkóztató, és tanulást támogató foglalkozásokat szervezzenek a pedagógusok. Stábunk az első napon a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók székhelyintézményébe látogatott el, ahol szorgosan folytatták a tanulást a nebulók néhány társuk körében.

Tovább 2020-06-02

TRIANON határon innen és túl… IV. rész

TRIANON határon innen és túl... IV. rész

Tovább 2020-06-02

Makói Híradó 2020.05.29.

-Egész nyáron nyitva lesznek az önkormányzat óvodái és bölcsődéi -Czirbus Gábor: nem kérünk Márki-Zay Péter polgármester úr segítségéből -40 férőhelyes bölcsőde épült Kiszomboron -Személyes történetek a ’70-es makói árvíz idejéből -Ezeréves öröksége előtt tiszteleg a megye

Tovább 2020-05-29

HírExtra – MakóInfó

HírExtra - MakóInfó

Tovább 2020-05-29

40 férőhelyes bölcsőde épült Kiszomboron

Mintegy 360 millió forint értékben egy régi iskolát alakítottak át bölcsődévé és egy új épületrészt is felhúztak mellé Kiszomboron a Rákóczi utcában. A nevelési intézményben három csoportszoba, egy tornaszoba és egy modern konyha került kialakításra. A hivatalos átadást megelőzően pénteken Lázár János országgyűlési képviselő valamint Szirbik Imre polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármester tekintették meg a negyven férőhelyes létesítményt.

Tovább 2020-05-29

Czirbus Gábor: nem kérünk Márki-Zay Péter polgármester úr segítségéből

„Nem szeretnénk olyan kőművesnek a munkáját igénybe venni, aki nemhogy házat nem tud építeni, hanem a rábízott, jó állapotú háznak az állagát is le tudja rontani.” – így fogalmazott Czirbus Gábor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezetének elnöke reagálva Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester közelmúltban tett, Makóval kapcsolatos megnyilvánulására és tevékenységére. A sajtótájékoztatón Mágori András József, a FIDESZ helyi szervezetének frakcióvezetője azt mondta: míg Hódmezővásárhelyen akadozó projektekről lehet hallani, addig Maros-menti településünkön a megtervezett beruházások folyamatos megvalósítás alatt állnak.

Tovább 2020-05-29

Egész nyáron nyitva lesznek az önkormányzat óvodái és bölcsődéi

Piacot érintő időkorlát változásról, a könyvtári kölcsönzésről, valamint az oktatási intézmények ballagásairól is beszámolt Farkas Éva Erzsébet polgármester online tájékoztatóján. Szó esett még az önkormányzathoz tartozó óvodákról és bölcsődékről is, amelyek egész nyáron nyitva tartanak.

Tovább 2020-05-29

TRIANON határon innen és túl… III. rész

TRIANON határon innen és túl... III. rész

Tovább 2020-05-28

Makói Híradó 2020.05.28.

-Személyes történetek a ’70-es makói árvíz idejéből -TriaNON 100 című kiállítás nyílik a József Attila Múzeumban -Turisták is fürdőzhetnek a Hagymatikumban -A szentlélek eljövetelének ünnepe lesz vasárnap -Idén nyáron is lesz Pótnagymama tábor -Május utolsó hétvégéjén rendezik meg Makón a Kiskaskát

Tovább 2020-05-28

TriaNON 100 című kiállítás nyílik a József Attila Múzeumban

TriaNON 100 címmel nyílik kiállítás a József Attila Múzeumban, amelyet az érdeklődők virtuálisan tudnak majd körbejárni. A közgyűjtemény a saját tárgyi, fotó és iratanyagon kívül, a hatvani múzeum hímzett falvédői is fellelhetőek, amelyeken a békediktátum utáni időszak szlogenjei olvashatóak.

Tovább 2020-05-28

Társalgó – kulturális magazin 2020.05.28.

Legújabb adásunkban vendégemmel a Kiskaskáról beszélgetek, majd színes összeállítást láthatnak a József Attila Könyvtár építési munkálatairól, az átadó ünnepségről, valamint a arról is, hogy egy év alatt mi minden történt. Ezt követően szintén visszatekintünk a Maros Vidék folyóirat húsz éves fennállására és az 59. lapszámra is. Végezetül, de nem utolsó sorban megtudhatjuk, hogy a rendkívüli időszakban a VargaBalett Táncműhelyben milyen munka folyt.

Tovább 2020-05-28

Turisták is fürdőzhetnek a Hagymatikumban

Március 14-én zárta be kapuit a Hagymatikum Gyógyfürdő. Két hónap szünet után, a Május 18-i újranyitást csak a makóiak és a térségben élők élvezhették, azonban mostantól turisták is fürdőzhetnek a komplexumban, de külföldi vendégeket csak a kormányrendeletben engedélyezett országokból tudnak fogadni. A városba érkezők is a kedvezményes belépőjegyek megváltásával vehetik igénybe a parkfürdő szolgáltatásait.

Tovább 2020-05-28

Személyes történetek a ’70-es makói árvíz idejéből

Ha átszakad a gát, Makó egyes részeit 6 méter magasan borította volna be a víz – emelte ki Forgó Géza történész azon a kerekasztalbeszélgetésen, melynek központi témája az 1970-es nagy makói árvíz volt. Ugyanitt Kovács Sándor, települési képviselő és Vékony László, helyi lakos is szolgáltak személyes történetekkel az ominózus napokról, amikor a Maros városunkat fenyegette, ugyanis mindketten aktívan részt vettek a védekezési munkálatokban.

Tovább 2020-05-28

A szentlélek eljövetelének ünnepe lesz vasárnap

A kereszténység egyik fő ünnepe pünkösd, amikor a szentlélek eljövetelére emlékeznek meg a hívek. A rendelkezések értelmében május kilencedikével kezdőden a katolikus egyházakhoz tartozó templomokban újfent lehet nyilvános szertartásokat tartani. Makón is több helyszínen várják szentmisére a lakosságot ez alkalomból.

Tovább 2020-05-28

HírExtra – 1970-es nagy makói árvíz

HírExtra - 1970-es nagy makói árvíz

Tovább 2020-05-28

TRIANON határon innen és túl… II. rész

TRIANON határon innen és túl... II. rész

Tovább 2020-05-27

Makói Híradó 2020.05.27.

-Bölcsőde épülhet Újvároson -Trianoni emlékművek Makón -További szigorítások léptek életbe a dohánytermékekkel kapcsolatban -A belföldi utazások nagyobb figyelmet kaphatnak -Fejbőrvizsgálat egy kis kamerával

Tovább 2020-05-27

Bölcsőde épülhet Újvároson

Összesen 670 millió forintból óvodabővítés és bölcsődeépítés valósulhat meg Újvároson, a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskolában. Előbbi munkálatai már megkezdődtek és amint a gyermekek visszaköltözhetnek a felújított épületbe, elkezdődhetnek a bölcsőde építési feladatai is.

Tovább 2020-05-27

Trianoni emlékművek Makón

Június 4 -én lesz 100 éve annak,hogy a versailles-i Grand Trianon kastélyban aláírásra került a Trianoni békeszerződés. Ez a téma hosszú évtizedeken át tabunak számított. Az elmúlt években azonban egyre gyakrabban kerül a figyelem középpontjába. Az elmúlt esztendőkben például számos településen hoztak létre emlékhelyeket,köztük Makón többet is. Televíziónk a centenáriumra készített dokumentumfilmjében ezeket is meglátogatta.

Tovább 2020-05-27

További szigorítások léptek életbe a dohánytermékekkel kapcsolatban

Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos újabb jelentős mérföldkőnek nevezte május 20-át az Európai Unióban és Magyarországon, ugyanis ettől a naptól megszűnt a mentolos ízesítésű cigaretta és cigarettadohány forgalmazása. A magyar kormány most is szigorúbb intézkedéseket határozott meg az uniósnál: az említettek mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem árusítható.

Tovább 2020-05-27

Fejbőrvizsgálat egy kis kamerával

Egészséges haj csak akkor nő, ha fejbőrünk is az. Ebben segít Bodogán Margit dermokozmetikai szaktanácsadó. Az egyik ilyen vizsgálaton stábunk is részt vett.

Tovább 2020-05-27

A belföldi utazások nagyobb figyelmet kaphatnak

Jelenleg belföldön a legbiztonságosabb nyaralni. Idén turisztikai szempontból nagyobb figyelmet kaphatnak majd a hazai üdülő területek és városok, így remélhetőleg Makó is. Az emberek többsége óvatos, ennek ellenére az utazási kedv már érezhető. A napokban több környező ország is megnyitja határait.

Tovább 2020-05-27

TRIANON határon innen és túl… I. rész

TRIANON határon innen és túl... I. rész

Tovább 2020-05-26

Makói Híradó 2020.05.26.

- Ezeréves öröksége előtt tiszteleg a megye - Május 25-től elindult a kölcsönzés a könyvtárban - A Magyar Vöröskereszt segíti a Mentősök munkáját - Fagyikupont kapnak a város gyermekei - Online is eredményesen szerepeltek a VargaBalett növendékei

Tovább 2020-05-26

HírExtra – Csongrád-Csanád megye

Június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján megyénk hivatalosan is felveszi a Csongrád-Csanád megye elnevezést. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Dr. Miklós Péter és Gémes László.

Tovább 2020-05-26

Fagyikupont kapnak a város gyermekei

Városunk közösségi élete elképzelhetetlen a május végi Gyermeknap programjai nélkül, azonban az idei évben a járványügyi helyzet felülírta ezt. Makó Város Önkormányzata ezért a makói lakcímmel rendelkező, 4053 gyermek részére ajándékkal, 2 db fagylalt kuponnal kedveskedik.

Tovább 2020-05-26

Május 25-től elindult a kölcsönzés a könyvtárban

Nem maradnak olvasmány nélkül a József Attila Könyvtár tagjai, mivel elindult május 25-től a kölcsönzés. Az intézmény nem nyitotta meg kapuit, csupán ez az egy szolgáltatás indult el, de ez is rendhagyó módon. Előre leadott rendelések alapján tudják a köteteket kiadni az olvasók részére, amelyet az intézmény elől tudnak elvinni személyes találkozás nélkül.

Tovább 2020-05-26

Ezeréves öröksége előtt tiszteleg a megye

Június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján megyénk hivatalosan is felveszi a Csongrád-Csanád megye elnevezést. Ezzel Csanád vármegye visszakaphatja 1000 éves múltját. Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte: a lakosoknak semmi teendőjük nincs ezzel kapcsolatosan, okmányaik érvényesek maradnak, adatokat sem kell egyeztetniük.

Tovább 2020-05-26

Együttműködés

A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének önkéntesei is bekapcsolódtak a koronavírus járvány idején a határon és a mintavételezési buszokon lévő munkába, amelyeket az Országos Mentőszolgálat munkatársai is a végeznek. A vöröskereszt továbbá a véradásokat és a karitatív segítségnyújtást nap, mint nap tovább folytatja.

Tovább 2020-05-26

Online is eredményesen szerepeltek a VargaBalett növendékei

A több mint háromszáz növendéket számláló VargaBalett Táncműhelyben is megállt a próbatermi munka egy időre a járványhelyzet miatt. Az elmúlt hetek ennek ellenére nem teltek eseménytelenül a csapat számára: egy országos online megmérettetés keretében több díjat is bezsebeltek a fiatalok.

Tovább 2020-05-26

Idén is lesznek tematikus táborok a makói múzeumban

Idén 22 napközis tábort hirdetett meg a József Attila Múzeum. Nagy érdeklődés mutatkozik a nyári foglalkozásokra, hiszen a meghirdetés óta csupán pár nap telt el és már a negyede be is telt. A jelentkezési lapok, előzetes egyeztetés alapján tölthetőek ki a múzeumban.

Tovább 2020-05-25

Makói Híradó 2020.05.25.

- Makón továbbra sincs koronavírusos beteg - Benépesedett a Makói Óvoda - Idén is lesznek tematikus táborok a makói múzeumban - Várják a legszebb kertek nevezéseit - Egyre több túra kerül megrendezésre

Tovább 2020-05-25

Egyre több túra kerül megrendezésre

Egy pályázat keretében, a Makói Természetbarát Sportegyesület és a helyi önkormányzat közös szervezésében tartották meg szombaton a már több éves hagyománnyal bíró Bartók Béla emléktúrát. Az újragondolt kirándulás résztvevői mintegy 70 kilométert tettek meg kerékpárral.

Tovább 2020-05-25

Várják a legszebb kertek nevezéseit

Május 31-ig adhatják le nevezésüket a kertművelők a „Virágos Makóért” környezetszépítő versenyre. A nevezési lapot az InfoPont előtt elhelyezett dobozba kell bedobniuk a megmérettetésen részt venni kívánó lakosoknak.

Tovább 2020-05-25

Makón továbbra sincs koronavírusos beteg

A hétfői adatok tükrében elmondható, hogy több gyógyult van, mint aktív fertőzött. Makón még mindig nincs koronavírusossal ápolt beteg. További enyhítések vannak iskolákra, óvodákra nézve, de a külföldre utazás még szigorú szabályokhoz kötött, amelynek részleteiről az Operatív Törzs tájékoztatóján számoltak be.

Tovább 2020-05-25

Benépesedett a Makói Óvoda

Május 25-től minden vidéki nevelési intézmény megnyithatta kapuit. A Makói Óvodában mintegy háromszáz gyermek tért vissza már az első napon, szigorú szabályokat betartva. A helyi rendelet szerint nyáron sem lesz megtartva a két hetes szünet.

Tovább 2020-05-25

Makói Híradó 2020.05.22.

-Makón is újranyitnak a bölcsődék és az óvodák -Vállalkozói konzultáción keresztül nyújt segítő kezet az önkormányzat -Nagyvolumenű haltelepítés zajlott az országban -A virágba borult Füvészkert is várja a látogatókat -Örökzöld nóták a Silver étterem teraszán

Tovább 2020-05-22

A virágba borult Füvészkert is várja a látogatókat

Virágoznak az azáleák és a hortenziák is a szegedi Füvészkertben, mely május nyolcadika óta fogadja újonnan az érdeklődőket. Az ide látogatók a megfelelő óvintézkedések betartásával számos növényfajt ismerhetnek meg a terület festői környezetében.

Tovább 2020-05-22

Nagyvolumenű haltelepítés zajlott az országban

A koronavírus miatt a halgazdálkodási ágazatban is értékesítési nehézségek adódtak, a munkahelyek megtartása érdekében egy rendkívüli haltelepítési program ment végbe nemrégiben a kormány támogatásával. Az akció keretében 1177 tonnányi pontyot juttattak a Magyar Országos Horgász Szövetség dolgozói a hazai vizekbe. A kezdeményezés többek között a Maros folyót is érintette.

Tovább 2020-05-22

Vállalkozói konzultáción keresztül nyújt segítő kezet az önkormányzat

Makó Város Önkormányzata vállalkozói konzultációt indított annak érdekében, hogy a helyi cégek a lehető legkönnyebben tudják felvenni a harcot a veszélyhelyzetből fakadó új kihívásokkal. Online kérdőív formájában van lehetőség eljuttatni a legfontosabb információkat, véleményeket és javaslatokat a városvezetéshez, a kitöltési határidő június 3.

Tovább 2020-05-22

Örökzöld nóták a Silver étterem teraszán

A színpompás koktélok, és az ínyenc fogások mellett a szórakozás sem maradhatott el csütörtök este a Silver étterem teraszán. A jó hangulatról Sztojkó Mihály zenész gondoskodott az asztaltársaságoknak.

Tovább 2020-05-22

Makón is újranyitnak a bölcsődék és az óvodák

Május 25-étől a makói bölcsődék és az óvodák működése is visszatér a megszokott kerékvágásba, gyereknapra fagyikupont kapnak a 18 év alattiak és június 16-ától a nyári táborokat is meg lehet tartani. Ezek és több más téma is szóba került HírExtra című hírháttérmagazinunkban, melynek vendége Farkas Éva Erzsébet polgármester volt

Tovább 2020-05-22

HírExtra Aktuális 2020.05.22.

vendég: Farkas Éva Erzsébet Makó polgármestere

Tovább 2020-05-22

Makói Híradó 2020.05.21.

-Az 1970-es árvíz 50. évfordulójára közös összefogással állítottak emlékművet -„Magyar ember nem felejt” -Magas a levegő pollenkoncentrációja -Rántott kovászosuborka is került az étlapra -A Szegedi Nemzeti Színházban is újból próbálhatnak a színészek

Tovább 2020-05-21

Rántott kovászosuborka is került az étlapra

Az utolsók között nyitotta meg kapuit a belvárosban Makó impozáns, műemlékvédelem alatt álló épülete, a Korona Szálló étterme. Az újranyitás alkalmából egy színes ízvilágú étlappal kedveskednek a vendégeknek.

Tovább 2020-05-21

„Magyar ember nem felejt”

Idén június 4 én lesz 100 éve annak ,hogy a Trianoni békediktátum megcsonkította Magyarországot ,ezzel nemcsak területeket de családokat is elszakítva egymástól. A centenáriumra készülve televíziónk egy dokumentumfilmet készít ,melyben bemutatja Csanád vármegye történetét születésétől 1950 ig ,amikor a tanácsrendszerben még a térképről is lekerült. A filmben megszólalnak a trianoni szerződés következtében a határ román oldalán rekedt magyarok is ,akik máig be nem gyógyuló sebeikről és emlékeikről mesélnek.

Tovább 2020-05-21

Az 1970-es árvíz 50. évfordulójára közös összefogással állítottak emlékművet

Makó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete csütörtökön csendes megemlékezést tartott az 1970. évi Alsó-Tisza vidéki árvíz 50. évfordulója alkalmából kialakított Árvízi EmlékPontnál. A jubileumi évfordulóra közös összefogásnak köszönhetően tudtak méltó emlékművet állítani.

Tovább 2020-05-21

Magas a levegő pollenkoncentrációja

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint április 1. és 30. között országos átlagban csak 8,8 milliméter eső hullott. 1946 és 2007 után az idei április a harmadik legszárazabb az elmúlt 120 évben. A meleg időjárás csupán az allergéneknek kedvez.

Tovább 2020-05-21

A Szegedi Nemzeti Színházban is újból próbálhatnak a színészek

A koronavírus miatt márciusban a Szegedi Nemzeti Színház is bezárta kapuit a nagyérdemű előtt. Az enyhítéseknek köszönhetően a teátrumban újból lehet próbákat tartani. A társulat tagjai a korábban elmaradt előadásokat ősztől szeretnék pótolni.

Tovább 2020-05-21

Társalgó 2020.05.21.

Legújabb adásunkból kiderül, hogy Bárdi Andrea művésztanár, fafaragó milyen munkával foglalatoskodik mostanság, majd a Békési Band 40+ című lemezéről is megtudhatnak többet. Végezetül, de nem utolsó sorban Tandi Flóra szegedi születésű énekesnő legújabb közös produkciójáról beszámolunk Önöknek.

Tovább 2020-05-21

Lendületben a WelcomeBack

Mint arról már korábban beszámoltunk a makói WelcomeBack együttes második dala is megszületett. A formáció két tagja egy felhívásban arra kérte a szerelmes párokat, hogy küldjenek nekik fotókat, ugyanis szeretnék, ha videóklipjüket ezzel színesíthetnék. A lehetőséggel többen is éltek a banda legnagyobb örömére.

Tovább 2020-05-21

Makói Híradó 2020.05.20.

- A Givaudan korháztechnikai eszközöket adományozott a makói kórháznak - Makón nincs koronavírussal fertőzött beteg - Covid gyanús, lélegeztetésre szoruló betegeknek alakítottak ki. - Megnyugtatók az országos koronavírus szűrővizsgálat eredményei - Lendületben a WelcomeBack

Tovább 2020-05-20

Mikor a Maros Makót fenyegette

50 évvel ezelőtt az egyébként áldást adó Maros sokkal veszélyesebb arcát mutatta, amikor hatalmas áradással fenyegette Makót és térségét. A katasztrófa elkerülése érdekében rengeteg embert kellett kitelepíteni, ám a jól szervezett és fegyelmezett védekezési munkálatoknak köszönhetően a károk rendezése után településünk újra fejlődésnek indulhatott.

Tovább 2020-05-20

A Givaudan korháztechnikai eszközöket adományozott a makói kórháznak

Nagy értékű adománnyal: betegőrző monitorokkal, infúziós pumpákkal, szájmaszkokkal, valamint védőszemüveggel segíti a makói kórház gyógyító munkáját a Givaudan Hungary Kft. A vállalat a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének közreműködésével juttatta el a több millió forint értékű kórháztechnikai eszközöket.

Tovább 2020-05-20

Makón nincs koronavírussal fertőzött beteg

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Makói telephelye teljes mértékben felkészült a koronavírussal fertőzött betegek ellátására,hangzott el ugyncsak a mai sajtótájékoztatón. Dr. Kallai Árpád főigazgató az orvosi eszközök átadása után bemutatta televíziónknak, azt a kórtermet, amelyet a Covid gyanús, lélegeztetésre szoruló betegeknek alakítottak ki.

Tovább 2020-05-20

Megnyugtatók az országos koronavírus szűrővizsgálat eredményei

Lezárult az országos, reprezentatív koronavírus-szűrés, amelyre csaknem 18 ezer embert hívtak meg a szakemberek. Makón 44 főt értesítettek erről, amiknek fele részt vette a vizsgálaton. Az elsődleges adatok szerint az országos eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma. A szűrésnek május végén lesz pontos eredménye.

Tovább 2020-05-20

Makói Híradó 2020.05.19.

-A Hagymatikum kültéri medencéi már üzemelnek -Sok fejlesztés előtt áll a könyvtár és a múzeum -Rövid hírek -Az Országos Mentőszolgálat gépparkja folyamatos megújuláson megy keresztül -A Forgatós is csatlakozott a „Körbe táncoljuk a Kárpát medencét” – felhíváshoz

Tovább 2020-05-19

Az Országos Mentőszolgálat gépparkja folyamatos megújuláson megy keresztül

A járványhelyzetben az Országos Mentőszolgálat munkatársai eddig mintegy 400 ezer kilométert róttak le. Munkájukat a kormány is segíteni kívánja, nemrégiben húsz új járművet bocsájtottak rendelkezésükre, egy a megyébe is került belőlük.

Tovább 2020-05-19

A Forgatós is csatlakozott a „Körbe táncoljuk a Kárpát medencét” – felhíváshoz

„Körbe táncoljuk a Kárpát medencét” - felhívásnak tett eleget a Forgatós Táncegyüttes Makón az I. Világháborús emlékmű előtt. Ördöngősfüzesi csárdást adtak elő, amelyet a Makói Városi Televízió rögzített és remélhetőleg a másfélperces produkció majd, a Trianon 100.évfordulóján a közszolgálati tévében viszont látható lesz.

Tovább 2020-05-19

Sok fejlesztés előtt áll a könyvtár és a múzeum

Tanulmánytárat szeretnének létrehozni a múzeumban, az Espersit-házat és az itt látogatható kiállításokat is fejleszteni szeretnék, valamint a könyvtár új épületében is terveznek újdonságokat. Ezekről a törekvésekről számolt be részletesen Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Múzeum és Könyvtár igazgatója HírExtra című hírháttérmagazinunkban, de több más téma is előkerült.

Tovább 2020-05-19

A Hagymatikum kültéri medencéi már üzemelnek

Május 18-án a Makói Gyógyfürdő Zrt. megnyitotta kapuit a Maros-parti településen és a térségben élő vendégek előtt. A hét minden napján látogatható a komplexum, mivel az öt kültéri medence már üzemel. A fürdőzőket kedvezményes jegyárakkal várják.

Tovább 2020-05-19

HirExtra – hírhéttér magazin 2020.05.19.

vendég: Szikszai Zsuzsanna igazgató, József Attila Múzeum és Könyvtár

Tovább 2020-05-19

Makói Híradó 2020.05.18.

- Farkas Éva Erzsébet: az elsődleges szempont az, hogy a családok megélhetése ne sérüljön - Mától újabb enyhítések léptek érvénybe vidéken és Budapesten is - Rövid híreket láthatnak! - A Návay iskola két tanulója is szépen szerepelt a matematika - OKTV fordulóin - Madárvédelem a kertünkben

Tovább 2020-05-18

Farkas Éva Erzsébet: az elsődleges szempont az, hogy a családok megélhetése ne sérüljön

Hétfőtől minden óvodai és bölcsődei tagintézményben biztosítanak felügyeletet a városban, a mai napon a Hagymatikum, a keddi naptól pedig a sportcsarnok is megnyitja kapuit, valamint alkalmazkodásra kérik a piacra látogatókat – többek között ezekről is beszámolt Farkas Éva Erzsébet legutóbbi HírExtra című hírháttérmagazinunkban. A polgármester elmondta: számos rendezvény, mint például a Hagymafesztivál idén elmarad, ám az intézkedésekkel az elsődleges céljuk az, hogy megtartsák a munkahelyeket.

Tovább 2020-05-18

A Návay iskola két tanulója is szépen szerepelt a matematika OKTV fordulóin

Simosca Marián és Sóki Krisztián, a makói Návay iskola végzős tanulói az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny matematika döntőjébe jutottak, a rangos esemény a járványhelyzet miatt, azonban nem került lebonyolításra. A fiatalok a korábbi fordulókban elért eredményeik alapján lettek rangsorolva.

Tovább 2020-05-18

Madárvédelem a kertünkben

A magyarországi füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt évtizedekben eltérő mértékben, de folyamatosan csökkenek. A két legfontosabb kiváltó okot - az élőhelyek nagymértékű átalakítását és a klímaváltozást – nem tudjuk befolyásolni, de sokban hozzájárulhatunk különböző eszközök alkalmazásál, hogy minél több fióka repülhessen ki a fészekből.

Tovább 2020-05-18

Mától újabb enyhítések léptek érvénybe vidéken és Budapesten is

Május 18-tól újabb enyhítések léptek életbe vidéken és Budapesten is egyaránt. Mától valamennyi üzlet, park, játszótér, strand, fürdő, szabadtéri múzeum, állatkert látogatható, valamint a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők. Továbbá az istentiszteletek, misék, a polgári házasságkötések és a temetések is megtarthatók.

Tovább 2020-05-18

Szombat délután a Maros-parton

Heti Reakció különkiadás

Tovább 2020-05-15

Makói Híradó 2020.05.15.

- Két új divízióvezetőt neveztek ki - Félmilliós pályázatot nyert a Makói Nagycsaládosok Egyesülete - A csapat együtt tartása a következő feladat a Makó FC-nél - Határontúli magyar fiatalnak ítélték oda a Makói Medáliák díjat

Tovább 2020-05-15

A csapat együtt tartása a következő feladat a Makó FC-nél

Szigorú szabályok mellett szerdától ismét együtt edz a Makó FC, a tervek szerint heti kétszer. A világjárvány miatt a megyei bajnokságokat a Magyar Labdarúgó Szövetség lezárta, a marosmentiek a tabella harmadik helyén végeztek.

Tovább 2020-05-15

Félmilliós pályázatot nyert a Makói Nagycsaládosok Egyesülete

500 ezer forintos támogatási forráshoz jutott a Nagycsaládosok Makói Egyesülete a közelmúltban, amelyből a veszélyhelyzet lecsengése után különböző közösségi programokat, kirándulásokat terveznek megvalósítani. Addig pedig ahol tudnak, segítenek ezekben a nehéz időkben.

Tovább 2020-05-15

Két új divízióvezetőt neveztek ki

Mint arról már korábban beszámoltunk június 1-től az eddig az önkormányzathoz tartozó négy cég, a Makói Hagymaház és Kulturális központ, a Városi Televízió, a Hagymatikum és a Városgazdálkodási Nonprofit kft. Dr Ember Alex igazgatásával egy konzorciumhoz fog tartozni. Az első két cég vezetői a régiek maradnak, míg utóbbiaknál személyi változás lesz. A fürdőt Lajtosné Papp Noémi, míg a városüzemeltetést Szűcs Gábor fogja irányítani a jövőben. Televíziónk felkereste az új divízióvezetőket, hogy osszák meg a terveiket a nézőkkel.

Tovább 2020-05-15

Határontúli magyar fiatalnak ítélték oda a Makói Medáliák díjat

A tizenötödik Makói Medálik díjat 2020-ban a kuratórium Cirok Szabó István Agancspark című verseskötetének elismeréséül ítélte oda. A kitüntetést 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata.

Tovább 2020-05-15

Hirextra Aktuális 2020.05.15.

Hirextra Aktuális 2020.05.15.

Tovább 2020-05-15

Makói Híradó 2020.05.14.

-1 éves a József Attila Könyvár -Trianon 100. -Javában tart a Maros – híd felújítása -Országos mintavétel folyik négy magyar egyetem összefogásában -Nem állt meg az oktatás a Maros Táncegyüttesnél

Tovább 2020-05-14

Országos mintavétel folyik négy magyar egyetem összefogásában

A veszélyhelyzetre való tekintettel nagyszabású mintavételi akciót hirdetett négy magyar egyetem közösen. Véletlenszerűen hívnak be 14 év feletti lakosokat a különböző szűrési pontokra, ahol pár perc alatt elvégzik rajtuk a vizsgálatokat. Az így megszerzett információk birtokában a szakemberek könnyebben fel tudják mérni a jelenlegi helyzetet, valamint meg tudják szervezni a jövőbeni védekezést.

Tovább 2020-05-14

Nem állt meg az oktatás a Maros Táncegyüttesnél

A járványhelyzet miatt márciustól a Maros Táncegyüttes tagjai online keretek között tanulják a koreográfiákat. A csapat művészeti vezetője, Tóthné Döme Mária stábunknak elárulta, hogy nagyszabású, jubileumi előadásukat, melyet idén nyáron tartottak volna, jövőre láthatja majd a nagyérdemű.

Tovább 2020-05-14

Kis híján Makó Román város lett

100 éve ,hogy Magyarország 1920.ban az I. világháborút lezáró Trianoni békeszerződést aláírta,aminek következtében Csanád vármegyét is megcsonkították. Idén június 4 én azonban Csongrád megye makói kezdeményezésre és Lázár János javaslatára felveszi a Csanád nevet is. Stábunk az egykori vármegye 1000 éves múltjáról és történelemben elszenvedett veszteségeiről ,múltápolásról és identitástudatról filmet forgatott,melynek kapcsán megtudtuk,hogy nagyon kicsin múlt ,hogy Makó ma nem Román város.

Tovább 2020-05-14

Javában tart a Maros – híd felújítása

Ütemterv szerint halad a Maros – híd rekonstrukciója – tájékoztatta televíziónkat Hadabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hidászmérnöke. Jelenleg az egyik oldalon bontási munkálatok zajlanak, illetve a festés előkészítése is folyamatban van.

Tovább 2020-05-14

1 éves a József Attila Könyvár

Május 14-én, pontosan egy éve adták át ünnepélyes keretek között a Makói József Attila Könyvtár épületét, amelyet Makovecz Imre építész tervei alapján építették meg. A kétszintes, modern épület több mint kétszáznegyven rendezvénynek, kiállításnak, könyvbemutatónak adott otthont, melyeknek köszönhetően a látogatottság elérte a tízezret.

Tovább 2020-05-14

Társalgó – Közéleti és kulturális magazin

Társalgó - Közéleti és kulturális magazin

Tovább 2020-05-14

Makói Híradó 2020.05.13.

-Továbbra is a lakosság együttműködését kérik a piac látogatásakor -Újabb öt évre kapott bizalmat Szikszai Zsuzsanna -Fellélegezhetünk-e a járványhelyzet kapcsán? -72 éves az Országos Mentőszolgálat -Dalszöveg író pályázat a 112-es segélyhívószám népszerűsítésére

Tovább 2020-05-13

Dalszöveg író pályázat a 112-es segélyhívószám népszerűsítésére

A szegedi Tandi Flóra énekesnő és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az Országos Rendőr-főkapitányság Ügyeleti Főosztályának támogatásával országos pályázatot hirdetett. A szervezők továbbra is várják az ötleteket a 112-es segélyhívószámot népszerűsítő kampánydal „zenei csúcspontjára”, amely magába foglalja a program fő üzenetét.

Tovább 2020-05-13

Fellélegezhetünk-e a járványhelyzet kapcsán?

Járványhelyzet idején a pánikhangulat egyáltalán nem kedvez a racionális védekezésnek – emelte ki Dr. Letoha Tamás, szegedi kutatóorvos a koronavírussal kapcsolatosan. A szakember hangsúlyozta: az adatok szerint Magyarország jól áll a fertőzés elleni harcban.

Tovább 2020-05-13

Újabb öt évre kapott bizalmat Szikszai Zsuzsanna

2020. május 1-től 2025 április 30-ig a korábbi vezető Szikszai Zsuzsanna látja el a József Attila Városi Múzeum és Könyvtár irányítás. Ahogyan az elmúlt öt esztendőben, az elkövetkezendő ciklusban is célul tűzte ki gyűjteményük megóvását, valamint annak folyamatos gyarapítását.

Tovább 2020-05-13

Továbbra is a lakosság együttműködését kérik a piac látogatásakor

Makó egyik legforgalmasabb helyszíne a piac, ahol a koronavírus miatt az elmúlt hetekben már több óvintézkedés bevezetésére került sor a lakosság védelme érdekében. A szerdai vásárnapon Varga Ferenc önkormányzati képviselő és Szűcs Gábor a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. műszaki koordinátora újabb tájékoztatást adtak a betartandó szabályokról valamint mindenkitől együttműködést kértek.

Tovább 2020-05-13

72 éves az Országos Mentőszolgálat

A Magyarországi Szervezet mentés 133 éves, míg az Országos Mentőszolgálat 72 éves fennállásáról emlékeztek meg május 10-én a Mentők napján. Európában másodikként alakult meg hazánkban a szervezet mentés, amely a mai napig a koronavírus idején is hősiesen helyt áll.

Tovább 2020-05-13

Hírextra – hírháttér magazin 2020.05.12.

Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatója a koronavírus-járvány Makót érintő legfontosabb intézkedésekről

Tovább 2020-05-12

Makói Híradó 2020.05.12.

- Ismeretterjesztő videósorozatot indított a Csongrád Megyei Kormányhivatal - Idén Nagy Gabriellának ítélték oda az Osvát Ernő - díjat - Burkolatkarbantartást végeznek az Aradi utca egy szakaszán - Megjelentek az első eprek a makói piacon - Pongrác ma üzen Szervácnak és Bonifácnak

Tovább 2020-05-12

Megjelentek az első eprek a makói piacon

A legkelendőbb zöldség félék mellett, mint a hagyma, sárga és - fehérrépa már a görögdinnye is terítéken volt pénteken a piacon. Most van szezonja az epernek, melyet sokan raktak kosarukba, de többen érdeklőknek a különféle palánták iránt is.

Tovább 2020-05-12

Burkolatkarbantartást végeznek az Aradi utca egy szakaszán

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai karbantartási munkákat végeznek az Aradi utca egy 1 kilométeres szakaszán. Az utat a tervek szerint május végén vehetik újra teljesen igénybe az arra közlekedők, addig pedig fél sávon haladhat a forgalom.

Tovább 2020-05-12

Idén Nagy Gabriellának ítélték oda az Osvát Ernő – díjat

Az országosan is egyedülálló Osvát Ernő – díjjal a szerkesztők munkáját kívánja elismerni a makói író és költő, Janáky Marianna. A kitüntetés idén Nagy Gabriellát illeti meg, aki a Litera című portál főszerkesztője.

Tovább 2020-05-12

Ismeretterjesztő videósorozatot indított a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A madarak és fák napját május tizedikén ünnepeljük. A jeles esemény apropóján a Csongrád Megyei Kormányhivatal vasárnap egy videósorozatot indított, mely keretében a lakosság több madárfajt is megismerhet. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a minket körülvevő természet megóvására.

Tovább 2020-05-12

Pongrác ma üzen Szervácnak és Bonifácnak

Lehűlést hozott a fagyosszentek első napja. A régi nagyöregek szerint: Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz! Stábunk utána járt, hogy milyen népi megfigyelések és mondások fűződnek a májusi szentekhez.

Tovább 2020-05-12

Makói Híradó 2020.05.11.

- Makón is érzékelhetők az enyhítések - Közel ezren már kigyógyultak a koronavírusból - Kedvezménnyekkel nyit a Hagymatikum Május 18-án - Újra élettel telt meg a Maros – part - Családjának szenteli felszabadult idejét Rákász Gergely

Tovább 2020-05-11

Kedvezménnyekkel nyit a Hagymatikum Május 18-án

Kedvezményes jegyárral, de kifejezetten csak a makóiak és a kistérségben élők előtt nyitják meg Május 18- tól a város legnagyobb turistalátványosságát a Hagymatikumot. A rendeleteket betartva a kikapcsolódni vágyók csakis a külteret és az ott található medencéket használhatják, ám a gyógyhatású termálvízbe továbbra sem csobbanhatnak.

Tovább 2020-05-11

Közel ezren már kigyógyultak a koronavírusból

Közel ezren már kigyógyultak a koronavírusból, azonban ma reggel elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Május 11-től ismét az első ajtón kell felszállni a Volánbusz járataira, és bizonyos feltételekkel jegyet, bérletet is lehet vásárolni a sofőröktől. Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján szó volt arról, hogy a vidéki enyhítések ellenére sem ugrott meg a fertőzöttek száma.

Tovább 2020-05-11

Családjának szenteli felszabadult idejét Rákász Gergely

A jelenlegi járványhelyzet miatt a művészek élete is jelentősen megváltozott, a fellépéseik elmaradnak, követőikkel a kapcsolatot a közösségi oldalaikon tartják. Rákász Gergely, győri koncertorgonista, televíziónk felkérésére készített videóüzenetében elmondta: várja már, hogy újra találkozhasson a közönséggel, de addig is a családjára koncentrál.

Tovább 2020-05-11

Újra élettel telt meg a Maros – part

A megfelelő óvintézkedések betartásával idén szombaton volt először látogatható a Maros – part strand része, valamint a Lombkorona sétány is fogadta az érdeklődőket. A verőfényes napsütésnek köszönhetően a délutáni órákban több család és baráti társaság töltődött a természetben.

Tovább 2020-05-11

Makón is érzékelhetők az enyhítések

Makón egyre több óvodában van lehetőség ügyelet igénybevételére és a kórházi szakellátásra vonatkozóan is feloldásra kerültek bizonyos korlátozások – többek között ezek a témák is szóba kerültek a legutóbbi, csütörtök esti MakóInfó élő bejelentkezésben. Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatójában a május 4-étől érvényes kormányzati döntések városi vonatkozásaira hívta fel a figyelmet.

Tovább 2020-05-11