Híradó

Hiteles hírműsor hétfőtől-péntekig este 18 órától. Naponta 12 – 20 percben a nap legfontosabb eseményei Makóról és a kistérségről, napi sporttal és időjárás jelentéssel.

Makói Híradó – 2023.03.24.

- A Nemzeti Befektetési Ügynökség díját az „Év befektetője” gálán a Makói Ipari Park nyerte el - Bartók Béla Emlékkoncertet tartottak a Makói Általános Iskolában - Rövid hírek - Görgei Artúrról tanulhattak meg többet a makói diákok a városi könyvtárban - Új fényében tündököl a restaurált Barcsay Jenő Kékegű táj festménye

Tovább 2023-03-24

A Nemzeti Befektetési Ügynökség díját az „Év befektetője” gálán a Makói Ipari Park nyerte el

A gazdasági szféra kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit 9 kategóriában díjazta a Nemzeti Befektetési Ügynökség az „Év befektetője” gálán, ahol a 2022-es év ipari parkjának járó elismerést a Makói Ipari Park nyerte el. A Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő ünnepségen Farkas Éva Erzsébet beszédében kiemelte: különös jelentőséggel bír ez a díj Makó közössége számára akkor, amikor a kontinensen zajló politikai viták miatt uniós támogatások és nagy beruházások szorulnak ideológiai nézeteltérések csapdájába.

Tovább 2023-03-24

Új fényében tündököl a restaurált Barcsay Jenő Kékegű táj festménye

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően tud régi fényében tündökölni Barcsay Jenő Kékegű táj című festménye. A közel száz éves alkotás a közelmúltban került vissza a restaurátortól Makóra és hamarosan a Maros-parti közönség is megcsodálhatja a József Attila Múzeumban.

Tovább 2023-03-24

Görgei Artúrról tanulhattak meg többet a makói diákok a városi könyvtárban

Pintér István történész, ezredes tartott rendhagyó történelemórát csütörtök délelőtt a fiataloknak a József Attila Városi Könyvtárban Görgei Artúr szerepe a téli hadjáratban és a kápolnai csatában címmel. A szakember televíziónknak elmondta: már az 1980-as évek óta kutatja az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban kiemelkedő szerepet játszó katonatiszt életét, ám emellett a magyar történelem több más korszakát is behatóbban vizsgálja.

Tovább 2023-03-24

Bartók Béla Emlékkoncertet tartottak a Makói Általános Iskolában

Bartók Béla emlékkoncertet rendezett a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az egykori névadó március 25-ei születésnapjának tiszteletére. A diákok mellett több pedagógus is képviseltette magát az előadók sorában. Az este folyamán kizárólag klasszikus zenei művek csendültek fel, melyek között természetesen Bartók darabok is helyet kaptak.

Tovább 2023-03-24

Makói Híradó 2023.03.22.

Új József Attila kiállítással készülnek a makói múzeumban Szélpál Szilveszter volt a Hagymatikum nyugdíjastalálkozójának sztárvendége Szikszai György élete elevenedett meg a Makó-Újvárosi Református Templomban A lakberendezés szakma egy komplex képzésen alapszik

Tovább 2023-03-22

Szikszai György élete elevenedett meg a Makó-Újvárosi Református Templomban

A Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola diákjai egy, az intézmény névadójának életével foglalkozó előadást mutattak be a Makó-Újvárosi Református Templomban. A műsorban három rövid történetet meséltek el a gyermekek Szikszai Györgyről, akinek igen sokat köszönhet a makói református közösség.

Tovább 2023-03-22

Új József Attila kiállítással készülnek a makói múzeumban

Nagy a sürgés-forgás a József Attila Múzeumban, mivel készülnek az újranyitásra. Ez alkalomból egy teljesen új kiállítással szeretnék meglepni a közönséget. Stábunk bepillanthatott a kulisszák mögé.

Tovább 2023-03-22

Szélpál Szilveszter volt a Hagymatikum nyugdíjastalálkozójának sztárvendége

Egészségügyi szűrések, finom falatok és zenei csemegék – többek között ezek várták azokat, akik ellátogattak a keddi napon a Hagymatikum Gyógyfürdő Tavaszi Nyugdíjas Találkozójára. A rendezvényen ez alkalommal is a jó hangulaté volt a főszerep.

Tovább 2023-03-22

A lakberendezés szakma egy komplex képzésen alapszik

Tíz ágazatban, összesen 15 szakmát tanulhatnak nappali tagozaton és felnőtt képzésben a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium tanulói. Az általános mesterségek mellett egy különleges terület is helyet kap, még pedig a lakberendezés. Az oktatáson során műszaki rajzokat és portfólióit is készítenek a hallgatók.

Tovább 2023-03-22

Makói Híradó 2023.03.21.

Mintegy száz Návay-s végzős kapta meg a szalagját ünnepélyes keretek között Újabb két érmet zsebeltek be a Makói Budo Klub bokszolói Milyen feladatokat tűzött ki maga elé Magyarcsanád 2023-ban? A boldogságról énekeltek a Szikszais ovisok és iskolások

Tovább 2023-03-21

Milyen feladatokat tűzött ki maga elé Magyarcsanád 2023-ban?

Nagyon sok pályázatot nyert el a magyarcsanádi önkormányzat a tavalyi évben, de a 2023-as esztendőre is vannak konkrét elképzeléseik. Gyűjtik az önerőt a közvilágítási rendszer korszerűsítésére, de eszközbeszerzésre is nyújtottak be egy tendert, ennek köszönhetően az egészségház gazdagodhatna új felszerelésekkel.

Tovább 2023-03-21

Újabb két érmet zsebeltek be a Makói Budo Klub bokszolói

Szép eredményeket ért el a közelmúltban a Makó Budo Klub két ökölvívója, Antal László és Nadobán Alex a Budapesten megrendezett Énekes István Emlékversenyen. A részletekről és a jövőbeni tervekről egy sajtótájékoztató keretében tudhatott meg többet televíziónk.

Tovább 2023-03-21

A boldogságról énekeltek a Szikszais ovisok és iskolások

A Boldogság Világnapja alkalmából egy flasmobbal készültek a Szikszai György Református Óvodába és Általános Iskolába járó gyerekek és dolgozóik. Az intézmény apraja-nagyja körbeállta a „boldogság-logót” és együtt énekeltek, táncoltak.

Tovább 2023-03-21

Mintegy száz Návay-s végzős kapta meg a szalagját ünnepélyes keretek között

Hat osztály, mintegy 100 tanulója kapta meg a szalagját a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium ünnepélyes rendezvényén a hétvégén. Az eseményen két keringőt láthatott a közönség illetve az iskola jelenlegi és volt tehetséges diákjai is szórakoztatták a közönséget.

Tovább 2023-03-21

Makói Híradó – 2023.03.20.

- A VargaBalett Táncműhely minden produkciója bejutott az országos táncművészeti fesztivál döntőjébe - 89 JAG-os diáknak tűzték fel a gombját - Magyarcsanádon is megoldottá válik a csapadékvíz elvezetése - A boldogságról tanulnak az Erdélyi püspök utcai óvodában a gyerekek

Tovább 2023-03-20

A boldogságról tanulnak az Erdélyi püspök utcai óvodában a gyerekek

Március 20-a a Boldogság világnapja, ez alkalomból a Makói Óvoda Erdélyi püspök utcai székhelyintézményében a gyerekeknek apró kedvességgel készültek az óvónénik, illetve egy közös dalt is elénekeltek. Az intézmény két évvel ezelőtt csatlakozott a Boldogságóra programhoz, melynek kiemelt célja a pozitív érzelmek fejlesztése az életkori sajátosságok figyelembevételével.

Tovább 2023-03-20

89 JAG-os diáknak tűzték fel a gombját

40 megtekintés 2023. márc. 20. Három osztály 89 diákjának tűzték fel gombjaikat szombaton a Makói József Attila Gimnázium gombavató ünnepségén. Az Erdei János Városi Sportcsarnokban az este folyamán a végzős diákok, hozzátartozóik és szüleik közösen ünnepelhettek.

Tovább 2023-03-20

A VargaBalett Táncműhely minden produkciója bejutott az országos táncművészeti fesztivál döntőjébe

Makó adott otthont a 32. Országos Táncművészeti Fesztiválnak szombaton. A Hagymaház színpadán 41 produkciót láthatott a közönség és értékelhetett a szakmai zsűri. A házigazda VargaBalett Táncműhely minden előadását díjban részesítették a nap végén, ami utat nyitott a döntő felé.

Tovább 2023-03-20

A sportcsarnok és a jégpálya felújítására pályázik a makói önkormányzat

Egy közel 300 millió forintos pályázatot nyújtott be Makó Város Önkormányzata az Erdei János Városi Sportcsarnok felújítására, egy 25 milliós tenderből pedig a Deák Ferenc utcai jégpályát szeretnék modernizálni. Ezekről Farkas Éva Erzsébet polgármester számolt be televíziónknak a péntek reggeli rendkívüli testületi ülés után, ahol ezekről a kezdeményezésekről határozott a grémium.

Tovább 2023-03-17

Makói Híradó 2023.03.17.

- A sportcsarnok és a jégpálya felújítására pályázik a makói önkormányzat - Lázár János: „Abból a józan megfontolásból indulunk ki, hogy semlegesnek kell maradnunk!” - Március 20-ig lehet jelentkezni a Galamb iskola hamarosan induló két felnőtt képzésére - A második orvosi rendelő is újjászületett Földeákon

Tovább 2023-03-17

Makói Híradó – 2023.03.17.

- Lázár János: „Abból a józan megfontolásból indulunk ki, hogy semlegesnek kell maradnunk!” - Március 20-ig lehet jelentkezni a Galamb iskola hamarosan induló két felnőtt képzésére - Magyarcsanádon is megoldottá válik a csapadékvíz elvezetése - A második orvosi rendelő is újjászületett Földeákon

Tovább 2023-03-17

A második orvosi rendelő is újjászületett Földeákon

Egy 40 millió forintos belügyminisztériumi forrásból felújították Földeákon a 2-es számú háziorvosi rendelőt. Több helyen komoly szigetelési problémák voltak az épületen, ezeket mind kiküszöbölték, emellett pedig több belső átalakítást is végrehajtottak a létesítményen.

Tovább 2023-03-17

Magyarcsanádon is megoldottá válik a csapadékvíz elvezetése

400 millió forintos TOP-os forrást tud Magyarcsanád két ütemben a helyi csapadékvízelvezető rendszer korszerűsítésére költeni. Már megkezdődtek a konkrét kivitelezési munkák, a tervek szerint még ez év nyarán be kell fejeződnie az összes betervezett munkának.

Tovább 2023-03-20

Lázár János: „Abból a józan megfontolásból indulunk ki, hogy semlegesnek kell maradnunk!”

A magyar kormány álláspontja továbbra is, hogy a szomszédunkban dúló katonai konfliktusból ki kell maradni, erőforrásainkat a háború utáni időszakra kell tartalékolni – hangsúlyozta Lázár János építési és közlekedési miniszter a közelmúltban Kiszomboron. A politikus ugyanitt elmondta: fel kell készülnünk arra, hogy a következő egy-két évben egyre nehezedő gazdasági körülmények között kell boldogulnunk.

Tovább 2023-03-17

Március 20-ig lehet jelentkezni a Galamb iskola hamarosan induló két felnőtt képzésére

Március 20-ig lehet jelentkezni az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola felnőtt képzéseire. Két szakirányt céloztak meg: virágkötő- és virágkereskedő, illetve mezőgazdasági gépjavító.

Tovább 2023-03-17

Makói Híradó 2023.03.16.

A márciusi ifjak célkitűzéseinek egy része jelenünkben is megállja a helyét Lóháton adott koncertet Makón Sasvári Sándor Kocsis Dénes színművész műsorával nyitotta meg kapuit a Hagymaház március 15-én Polyák Lilla énekesnő adott műsort Makón március 15-én

Tovább 2023-03-16

Lóháton adott koncertet Makón Sasvári Sándor

A magyar rockoperák ismertebb dalait hozta el Makóra lóháton Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas magyar színművész Március 15-e előestéjén. A koncerten közösen lépett fel idősebbik lányával, Lénával, akivel már évek óta együtt dolgoznak. A Csanád vezér tér teljesen megtelt érdeklődőkkel, sokan voltak kíváncsiak a produkcióra.

Tovább 2023-03-16

Kocsis Dénes színművész műsorával nyitotta meg kapuit a Hagymaház március 15-én

Március 15-én újra megnyitotta kapuit a Hagymaház. Kocsis Dénes színművész műsora köszöntötte elsőként a kultúrakedvelőket. A koncertje után a hölgyek egy-egy szál virágot is kaptak.

Tovább 2023-03-16

A márciusi ifjak célkitűzéseinek egy része jelenünkben is megállja a helyét

„Béke, fejlődés, gyarapodás – ezt kívánja most a magyar nemzet!” – így fogalmazott Lázár János építési és közlekedési miniszter a keddi napon Makón, az 1848/49-es hősök tiszteletére megrendezett városi ünnepségen a Kossuth szobor talapzatánál. A politikus kiemelte: akárcsak a 19. század végén, úgy az országépítéshez most is békére van szükség. A szó szoros értelmében Ukrajnában, átvitt értelemben pedig az európai politikában.

Tovább 2023-03-16

Polyák Lilla énekesnő adott műsort Makón március 15-én

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi programsorozat keretében Polyák Lilla énekesnő is koncertet adott a Hagymaházban. A kicsiket pedig a Habakuk bábszínház művészei szórakoztatták a Hagymatikumban.

Tovább 2023-03-16

Makói Híradó 2023.03.14.

Vitézes foglalkozás várta a gyerekeket a könyvtárban Stabil lábakon áll a földeáki önkormányzat Interaktív foglalkozásokon keresztül ismerhették meg az óvodások a hangszereket Mit gondolnak a makóiak a Hagymatikum fürdő bővítéséről?

Tovább 2023-03-14

Vitézes foglalkozás várta a gyerekeket a könyvtárban

Csákók és színes huszárrajzok készültek a József Attila Városi Könyvtár délelőttjén, Március 15 – t megelőzően. A programot a Lúdas Matyi című bábszínházi előadás is színesítette.

Tovább 2023-03-14

Mit gondolnak a makóiak a Hagymatikum fürdő bővítéséről?

Magyarország egyik legnagyobb turisztikai beruházása zajlik Makón. A Hagymatikum fürdőkomplexum mintegy 10 milliárd forintból megvalósuló bővítése nem csupán városunkban, de a térség más településein is érezteti majd hatását. Televíziónk kíváncsi volt, hogy a helyi lakosok hogyan viszonyulnak a fejlesztéshez.

Tovább 2023-03-14

Interaktív foglalkozásokon keresztül ismerhették meg az óvodások a hangszereket

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai gyerekkoncerttel és hangszersimogató foglalkozásokkal lepték meg az intézményükbe látogató óvodásokat a hétvégén. Az interaktív állomásokon élményeket szerezhettek a gyermekek a különféle művészeti ágaknak köszönhetően.

Tovább 2023-03-14

Stabil lábakon áll a földeáki önkormányzat

Lecserélték a polgármesteri hivatal tetőszerkezetét, kialakítottak egy új játszóteret, de saját erőből a helyi kamerarendszert is felújították Földeákon – tudtuk meg a közelmúltban Hajnal Gábortól. A polgármester a 2023-as évre vonatkozó tervekről is beszélt stábunknak.

Tovább 2023-03-14

Makói Híradó – 2023.03.13.

- Továbbra is cél az energiahatékonyság fejlesztése Makó városában - Útlezárásokra kell számítani március 14-én délutántól - Virággal köszöntötte a hölgyeket Dr. Hadik György - Programok és rendezvények a József Attila Városi Könyvtárban és Múzeumban - Országos kézilabdabajnokságot rendeztek Makón

Tovább 2023-03-13

Virággal köszöntötte a hölgyeket Dr. Hadik György

Virággal és verssel köszöntötte a Bányai Júlia Klub, valamint a Szépkorúak Klubja hölgy tagjait Dr. Hadik György önkormányzati képviselő. Kiemelte: a férfiak joggal lehetnek hálásak a nőknek, hiszen tőlük kapnak életet.

Tovább 2023-03-13

Útlezárásokra kell számítani március 14-én délutántól

Érdemes időben tájékozódni az elkövetkezendő napok útlezárásairól. Makón március 15-e előestéjén, kedden kerítenek sort az ünnepségre és így számos útszakaszon várható lesz forgalmi rend változás.

Tovább 2023-03-13

Továbbra is cél az energiahatékonyság fejlesztése Makó városában

Rá szeretnék csatlakoztatni a távhőrendszerre a Korona Konferenciaközpontot és a Kálvin utcai óvodát, emellett pedig automatizálási fejlesztéseket terveznek a Hagymatikum Gyógyfürdőben, illetve a Deák Ferenc utcai hőközpontban. Mindezekről a tervekről Farkas Éva Erzsébet számolt be a 7 Híre című magazinunk legutóbbi adásában. Itt a polgármester hangsúlyozta: továbbra is a makóiak megsegítése az önkormányzat elsődleges feladata, de a tavaly útjára indított energiahatékonysági racionalizálási folyamatok sem torpannak meg 2023-ban.

Tovább 2023-03-13

Programok és rendezvények a József Attila Városi Könyvtárban és Múzeumban

A nemzeti ünnepet megelőzően több rendezvénynek is otthont ad a József Attila Városi Könyvtár. Továbbá könyvbemutatóra és versmondó versenyre is sort kerítenek az elkövetkezendő időszakban a bibliotékában. Szikszai Zsuzsanna intézményigazgatótól azt is megtudtuk, hogy március 31 –én nyitja meg kapuit a múzeum egy József Attila kiállítással.

Tovább 2023-03-13

Országos kézilabda bajnokságot rendeztek Makón

Makón került megrendezésre a Magyar Kézilabda Szövetség által szervezett leány U15-s korosztályú kézilabdatorna. Négy csapat részvételével zajlott a bajnokság az Erdei János Városi Sportcsarnokban. A Makó KC csapatai tehát visszatértek a küzdőtérre és várják a szurkolni vágyókat a lelátóra.

Tovább 2023-03-13

Makói Híradó – 2023.03.10.

- Mi a helyzet a jelenleg is futó makói beruházásokkal? - Makón állomásozott a Kossuth Rádió - Önkéntesek szedték össze az eldobott hulladékot Makó közterein - Megnyitott a Makó Aréna - Méhek költöztek a makói könyvtárba

Tovább 2023-03-10

Önkéntesek szedték össze az eldobált hulladékot Makó közterein

Többek között a Makovecz téren, a Petőfi parkban és a Maros-parton is dolgoztak az önkéntesek pénteken, hogy még szebbé tegyék városunkat. A programra ovisok, általános és középiskolások valamint civilek is jelentkeztek. Az esemény Csermák Szilvia Zöld város tanácsnok vezetésével valósult meg, melyen részt vett Varga Ferenc alpolgármester, Mágori András József önkormányzati képviselő.

Tovább 2023-03-10

Megnyitott a Makó Aréna

A mai naptól újra birtokba vehetik a Makó Arénát a Makó FC labdarúgócsapatai. A felnőtt bajnokságok tavaszi fordulói már elkezdődtek, most szombaton 15 órától az Üllés együttesét fogadja a hagymaváros Megyei II-es együttese.

Tovább 2023-03-10

Méhek költöztek a makói könyvtárba

A méhészek munkaeszközeit vehették szemügyre és próbálhatták ki azok az óvodások és kisiskolások, akik pénteken ellátogattak a József Attila Városi Könyvtárba. A kollektíva emellett persze sok minden mással is készült a Beporzók Napjának apropóján: ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozással és ismeretterjesztő kisfilmmel várták a kicsiket.

Tovább 2023-03-10

Makón állomásozott a Kossuth Rádió

Makó érdekes emberei, értékálló alkotásai és természeti csodái a Kossuth rádió szerkesztőségének érdeklődését is felkeltették. Az első Hagymás Csücsür fesztivál alkalmával a Makovecz térről jelentkezett be az Országjáró stábja élő adásban. A műsorban több mint ötven vendéget hívtak a mikrofonokhoz, akiken keresztül bemutatták, hogy az ország különböző pontjairól miért érdemes Maros-menti településünkre látogatni.

Tovább 2023-03-10

Mi a helyzet a jelenleg is futó makói beruházásokkal?

A Hagymatikum Gyógyfürdő bővítésének beruházásáról, a kézilabda munkacsarnok építéséről, a Honvéd Program jelenlegi állapotáról, valamint a tavalyi járdaépítések befejező lépéseiről tájékozódhattak a legutóbbi 7 Hírében. Farkas Éva Erzsébet polgármester beszámolója szerint várhatóan december 15-ig elkészül a fürdő új épülete.

Tovább 2023-03-10

Makói Híradó – 2023.03.09.

- Április 15-ig az összes ideiglenesen bezárt makói intézmény újranyitja kapuit - A Rónay-kastély felújítása előtt annak lehetséges funkcióját kell meghatározni - A szemes cirok a humán táplálkozásban is felhasználható - Lőrincz Mária Magdolna és Ádók Zsanett közös munkái láthatóak a könyvtárban

Tovább 2023-03-09

A szemes cirok a humán táplálkozásban is felhasználható

A cirok egy ősi, szárazságtűrő növényfaj, amelynek egyes fajtáit az emberi táplálkozásban is használják. Stábunk egy olyan Csongrád-Csanád vármegyei családi vállalkozásnál járt, ahol a cirokmagot lisztté őrlik, megteremtve ezzel a széleskörű gasztronómiai felhasználás lehetőségét.

Tovább 2023-03-09

A Rónay-kastély felújítása előtt annak lehetséges funkcióját kell meghatározni

A Rónay-kastély felújításának semmi értelme nincs, ha utána az üresen fog állni – emelte ki Lázár János építési és közlekedési miniszter a közelmúltban a kiszombori falugyűlésen. Az országgyűlési képviselő az eseményen több olyan lehetséges alternatívát is felvázolt, amely mentén elindulhat a jövőben a település vezetése.

Tovább 2023-03-09

Április 15-ig az összes ideiglenesen bezárt makói intézmény újranyitja kapuit

A Tanuszoda és a makói könyvtár már újra várja a látogatókat, a következő hetekben pedig további intézményeket nyitnak meg. Így a fűtési szezon végére az összes korábban bezárt közösségi tér fogadhat majd vendégeket, civil szervezeteket.

Tovább 2023-03-09

Lőrincz Mária Magdolna és Ádók Zsanett közös munkái láthatóak a könyvtárban

Nagy érdeklődés övezte a Kép-Más című kiállítást. Lőrincz Mária Magdolna képzőművész és Ádók Zsanett fotográfus munkáiból nyílt tárlat, amelyen női portré festmények, szobrok és fotók is megtekinthetőek.

Tovább 2023-03-09

„Tegyük még szebbé városunkat!”

Pénteken 9 órai kezdettel a szervezők a Makovecz térre várnak mindenkit, akik szeretnének részt venni a „Tegyük még szebbé városunkat!” elnevezésű kezdeményezésben. Az akció célja, hogy az érdeklődők az önkormányzat, valamint a Városgazdálkodási és Városfejlesztési divízió közreműködésével megtakarítsák, megszépítsék Makó különböző pontjai. A program igen széleskörű, hiszen minden városrészben érint bizonyos területeket.

Tovább 2023-03-08

Makói Híradó – 2023.03.08.

- A stabilitás és biztonság megteremtése volt a fő cél az idei költségvetés összeállításakor - Több napos rendezvénysorozattal készülnek Makón a március 15-ei ünnepségre - A virág volt a legkelendőbb Nőnap alkalmából - Makó csak profitálhat a Hagymatikum bővítésből - „Tegyük még szebbé városunkat!”

Tovább 2023-03-08

Több napos rendezvénysorozattal készülnek Makón a március 15-ei ünnepségre

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére több napos színes és változatos rendezvénysorozattal készülnek Makón. A részletekről ma Farkas Éva Erzsébet polgármester, Szikszai Zsuzsanna a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, Zsámboki Erika divízióvezető és Barna Gábor Projekt és Városmarketing iroda vezetője számoltak be egy sajtótájékoztató keretében.

Tovább 2023-03-08

A virág volt a legkelendőbb Nőnap alkalmából

A nemzetközi nőnapra minden év március 8-án kerül sor. Csokoládéval, apró ajándékkal, de leginkább virággal köszöntik a hölgyeket a jeles napon. Televíziónk a városi piacra látogatott ki, ahol színpompás virágok közül válogathattak a férfiak.

Tovább 2023-03-08

A stabilitás és biztonság megteremtése volt a fő cél az idei költségvetés összeállításakor

Az energiaválság mellett még a covid járvány utóhatásai is éreztetik hatásukat a gazdaságban. Ezért sem volt könnyű összeállítani Makó város idei költségvetését, melyet 3 hónapos előkészítési munka és számtalan egyeztetés előzött meg. Mint az a 7Híre című magazinunkban elhangzott a stabilitás a tarthatóság és a lakosság létbiztonsága kiemelt szerepet kapott a tervezéskor.

Tovább 2023-03-08

Makó csak profitálhat a Hagymatikum bővítésből

A tinédzser korosztály lehet a legnagyobb nyertese a Hagymatikum bővítésének, hiszen az új attrakcióelemek még vonzóbbá tehetik számukra a fürdőt és ezzel Makót is. A világjárványt követően ismét fellendült a turizmus és elmondható, hogy nem csak a hétvégéken és az ünnepnapokon, de hétközben is sokan választják a településünket.

Tovább 2023-03-08

Makói Híradó 2023.03.07.

Milyen volt az élet a jurtában? A Galambos diákok már 3D nyomtatóval is dolgoznak Logopédiai előadások hangzottak el a könyvtárban Önkéntesek jelentkezését várják a makói József Attila Múzeumba és Könyvtárba

Tovább 2023-03-07

Milyen volt az élet a jurtában?

Az első makói Hagymás Csücsür ünnepen nem csak a gasztronómiában, de a teljes tematikában megjelent az ősi életmód. Parasztolimpián tehették próbára magukat a gyerekek, bepillanthattak abba, hogy milyen volt az élet a jurtában és elfeledett mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.

Tovább 2023-03-07

Önkéntesek jelentkezését várják a makói József Attila Múzeumba és Könyvtárba

Diák és nyugdíjas önkéntesek jelentkezését várják a makói József Attila Múzeumba és Könyvtárba. Ha valaki úgy érzi, hogy sok a szabad ideje és nincs mivel elfoglalja magát, vagy esetleg érdekli a történelem, a néprajz, az irodalom és a képzőművészet, akkor jelentkezzen március 15-ig segítőnek.

Tovább 2023-03-07

Makói Híradó 2023.03.06.

Elhunyt Dr. Sánta Sándor, Makó egykori polgármestere Ősi ételünk a „csücsür” Lázár János: tervezünk infrastrukturális változtatásokat Makó és Kiszombor vonatkozásában A héten a könyvtár a Beporzók napjának és egy kiállításnak is otthont ad

Tovább 2023-03-06

Elhunyt Dr. Sánta Sándor, Makó egykori polgármestere

Életének 82. évében elhunyt Dr. Sánta Sándor, makói születésű háziorvos, a település díszpolgára, Makó városának rendszerváltás utáni első polgármestere. A köztiszteletben álló szakember 1990 és 1994 között töltötte be az említett tisztséget.

Tovább 2023-03-06

Ősi ételünk a „csücsür”

Első alkalommal tartottak Makón „hagymás csücsür” ünnepet a hétvégén. Az ősmagyar étel nemcsak ízvilágban jelent meg, de a programok is ezen idők tematikája szerint szórakoztatták az érdeklődőket a Makovecz téren. A turistacsalogató rendezvényből hagyományt szeretnének teremteni a városban.

Tovább 2023-03-06

A Galambos diákok már 3D nyomtatóval is dolgoznak

Az Agrárminisztérium felajánlásának köszönhetően tudott megújulni az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola egyik tantermének elektromos hálózata. Továbbá az eszközpark is bővült, mégpedig egy 3D nyomtatóval, amelyen már a diákok alkatrészeket is tudnak tervezni és kivitelezni.

Tovább 2023-03-06

Lázár János: tervezünk infrastrukturális változtatásokat Makó és Kiszombor vonatkozásában

A hídnak nagyon nagy a forgalma és az átmenő forgalom is jelentős, hiszen határátlépési pont mellett fekszik Kiszombor. Ezeket rendezni kell. – hangsúlyozta Lázár János a településen tartott falugyűlésen a közelmúltban. A miniszter elmondta: vizsgálják a térség infrastrukturális fejlesztési lehetőségeit, amelyekkel Makón és Kiszomboron is érezhető változásokat érnének el.

Tovább 2023-03-06

A héten a könyvtár a Beporzók napjának és egy kiállításnak is otthont ad

Programokkal teli a március hónap a József Attila Városi Könyvtár számára. Kedden a Kép-Más címmel nyílik kiállítás a bibliotékában, pénteken pedig a Beporzók napjára várják majd az érdeklődő fiatalokat.

Tovább 2023-03-06

Makói Híradó – 2023.03.03.

- A Givaudan svájci vezetői álmukban nem gondolták, hogy a makói gyár ekkora siker lesz - Az újvárosi református közösségről ír tanulmányt Forgó Géza történész - Szakmai tanácsadással is segít a Makói Ipartestület - Baba-mama zenés foglalkozás a könyvtárban

Tovább 2023-03-03

Szakmai tanácsadással is segít a Makói Ipartestület

"Alapoktól a fugázásig" címmel tartottak szaktanácsadást építőipari szakemberek a Makói Ipartestület székházában. Az ágazatban folyamatos a megújulás az alapanyagok terén, néhány új termékkel most megismerkedhettek a jelenlévők és hasznos tanácsokkal gazdagodhattak.

Tovább 2023-03-03

A Givaudan svájci vezetői álmukban nem gondolták,hogy a makói gyár ekkora siker lesz

10 éve nyitotta meg makói gyárát az ízesítő és az illatanyagok gyártása területén a világon a mai napig globálisan piacvezető Givaudan. A jubileumi ünnepségen az anyacég több vezetője is elismerően nyilatkozott az itt végzett munkáról és eredményekről.

Tovább 2023-03-03

Az újvárosi református közösségről ír tanulmányt Forgó Géza történész

Az újvárosi református közösségről ír tanulmányt Forgó Géza történész ezekben a hetekben, hónapokban. A felkérés a templom megépítésének kerek 140. évfordulója apropóján merült fel, a kiadvány azonban nem csupán az épülettel foglalkozik majd, az olvasó például Csécsi Miklós református lelkész életéről is többet megtudhat majd.

Tovább 2023-03-03

Baba-mama zenés foglalkozás a könyvtárban

Népi mondókák és énekek csendültek fel citerakísérettel a Babusgató elnevezésű baba-mama találkozókon, amelyet Tariné Tóth Hajnalka tart a makói könyvtárban. A fejlesztő foglalkozásoknak számos jótékony hatása van a gyermekekre.

Tovább 2023-03-03

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2023.03.02.

- Lázár János is fontos feladatnak tartja a kerékpárútrendszer bővítését vármegyénkben - Különleges tésztákat gyártanak Óföldeákon - Szentesen teljesíthet gyakorlatot a jövőben néhány Galambos diák - PET Kupát szerveznek a Maroson

Tovább 2023-03-02

PET Kupát szerveznek a Maroson

2012-ben először a Tiszán, majd kiterjedve a Tisza-tóra és a Bodrog folyóra, tíz éve szervezi meg a PET Kupa versenyt a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, nemrégiben pedig bejelentették, hogy az idén a Maros folyóra is elhozzák rendezvényüket. A cél nem más, mint megtisztítani az árteret, ami köré egy megmérettetést is szerveznek a csapatok között. A feladat teljesítésében a Maros Vízisport Egyesület is oroszlánrészt vállal.

Tovább 2023-03-02

Lázár János is fontos feladatnak tartja a kerékpárútrendszer bővítését vármegyénkben

A helyi lakosok életminőségének javításán túl turisztikai szempontból is lehet jelentősége a bicikliútendszer fejlesztésének a vármegyében – hívta fel a figyelmet Lázár János építési és közlekedési miniszter a közelmúltban a kiszombori falugyűlésen. A politikus úgy fogalmazott: az ilyen jellegű beruházásokat mindenképpen napirenden kell tartani.

Tovább 2023-03-02

Különleges tésztákat gyártanak Óföldeákon

A hagyományos száraztészták mellett különleges, zöldségekkel és gyümölcsökkel ízesített tésztákat is gyártanak az óföldeáki tésztaüzemben. Az innováció egyik alapvető része a gyár életének, ennek egyik legfontosabb célja az, hogy az emberek étrendjében így próbálják meg növelni az egészséges összetevők arányát.

Tovább 2023-03-02

Szentesen teljesíthet gyakorlatot a jövőben néhány Galambos diák

Újabb komoly, a diákok számára fontos szakmai tapasztalatokat tartogató lehetőséget igyekszik kiaknázni az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola. Az intézménybe járó mezőgazdasági gépész és kertész tanulók Szentesre, valamint a Délkertész cégcsoport vállalkozóihoz látogathatnak el, ahol gyakorlatot végezhetnek majd. Az együttműködés megszületéséről és arról, hogy a fiatalok ebből mennyit profitálhatnak a jövőben, Horváth Zoltán igazgató beszélt stábunknak.

Tovább 2023-03-02

Makói Híradó 2023.03.01.

Élénk forgalom jellemezte a könyvtár újranyitásának első pillanatait A változókorba lépett hölgyeknek is tud segíteni Dr. Kocsis Ernő szülész-nőgyógyász A kora tavaszi metszések időszaka van Farsangolás MENYUKE módra

Tovább 2023-03-01

Élénk forgalom jellemezte a könyvtár újranyitásának első pillanatait

Élénk forgalom jellemezte a könyvtár újranyitásánák első pillanatait. Már 9 óra előtt néhány perccel megérkezett az első érdeklődő Bólya Zoltán, akit Szikszai Zsuzsanna intézményvezető ajándékcsomaggal köszöntött. Virágos környezet, friss napilapok és új könyvek várják a látogatókat.

Tovább 2023-03-01

A változókorba lépett hölgyeknek is tud segíteni Dr. Kocsis Ernő szülész-nőgyógyász

Dr. Kocsis Ernő szülész- nőgyógyász nem csak az élet megszületésénél segít a nőknek, hanem számos életszakaszban is. Ilyen többek között a klimaxos, változó kor, amikor a páciens érzi ennek a mellékhatásait, illetve emiatt csontritkulásban szenved. A makói főorvos megosztotta észrevételeit és példákon keresztül mutat rá a hormonkezelés pozitívumaira.

Tovább 2023-03-01

A kora tavaszi metszések időszaka van

A kertekben elkezdődtek a metszési munkálatok. A gyümölcsfák lombkoronájának kialakításáról, valamint hasznos praktikákról számolt be televíziónknak Sipos József növényorvos egy telefonos interjú keretében.

Tovább 2023-03-01

Farsangolás MENYUKE módra

A farsang jegyében egy vidám jelenettel készült a MENYUKE néhány tagja többi klubtársának. A „ Makói hagyományőrző asszonyok okoskodásai” címmel a modern technológiákkal kapcsolatos ismertekeiket osztották meg egy kis humorral fűszerezve.

Tovább 2023-03-01

Makói Híradó 2023.02.28.

Lázár János: az időskorúakról való gondoskodást én minden polgármester és testület figyelmébe ajánlom Megemelték a Maros-parti Zöld Ház és a Korona Konferenciaközpont bérleti díját Rövid híreket láthatnak! Február 15-éig minden önkormányzat megkapta az igényelt állami tűzifamennyiséget A Galamb iskoláról és a vetéstechnológiáról hallhattak előadást a gazdák

Tovább 2023-02-28

A Galamb iskoláról és a vetéstechnológiáról hallhattak előadást a gazdák

A Makón és a térségben élő gazdákat együttműködésre kérte fel Horváth Zoltán a Galamb iskola igazgatója egy beszélgetés során. Az este folyamán az oktatási intézmény megismerése mellett vetéstechnológiáról is hallhattak a mezőgazdaságban dolgozók előadást.

Tovább 2023-02-28

Február 15-ig minden önkormányzat megkapta az igényelt állami tűzifamennyiséget

5 milliárd forintot biztosított tavaly Magyarország Kormánya a szociális tűzifaprogramra. Az önkormányzatokon keresztül biztosított kiegészítő támogatási formával a leginkább rászorulók helyzetét igyekezték könnyebbé tenni. Csongrád-Csanád Vármegyében összesen 3630 m3 fát értékesítette a Délalföldi Erdészeti Zrt..

Tovább 2023-02-28

Megemelték a Maros-parti Zöld Ház és a Korona Konferenciaközpont bérleti díját

Az energiaválság sok más magyarországi település vezetéséhez hasonlóan Makó Város Önkormányzatát is nehéz döntések elé állította. Tavaly ősszel számos intézmény ideiglenes bezárása mellett döntöttek. Ezek most - a fűtési szezon - végével fokozatosan újranyitnak, ám a Maros-parti Zöld Házat és a Korona Konferenciaközpontot a képviselőtestület döntésének értelmében ezentúl megemelt bérleti díj ellenében lehet majd igénybe venni.

Tovább 2023-02-28

Lázár János: az időskorúakról való gondoskodást minden polgármester és testület figyelmébe ajánlom

A következő 20 évben az lesz az egyik legfontosabb kérdés, hogy az egyedül maradó időseket hogyan tudják az egyes községek segíteni – hívta fel a figyelmet Lázár János, a térség országgyűlési képviselője múlthéten a kiszombori falugyűlésen. A miniszter úgy fogalmazott: a jövőben térségünkben is felértékelődik az egészségügyi szociális ellátás.

Tovább 2023-02-28

Makói Híradó – 2023.02.27.

- Lázár János: célunk, hogy az embereknek ne kelljen nagyvárosokba elköltöznie - Gyertyát gyújtottak a kommunizmus áldozatainak emlékére - Rövid hírek - A Galamb iskola egyik felnőtt osztálya finom falatokkal vendégelte meg a többi tanulót - Szalagos fánkot készítettek a Vertán- telepi Nyugdíjasklub tagjai

Tovább 2023-02-27

Szalagos fánkot készítettek a Vertán- telepi Nyugdíjasklub tagjai

A jól bevált régi recept szerint készítették a Vertán- telepi Nyugdíjasklub női tagjai a hagyományos szalagos fánkot. Családias jó hangulat és az önfeled beszélgetések, amiért szeretnek találkozni a tagok.

Tovább 2023-02-27

Gyertyát gyújtottak a kommunizmus áldozatainak emlékére

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezete csendes gyertyagyújtást tartott a Csanád vezér téri kopjafáknál, megemlékezve a kommunizmus áldozatairól. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Halmágyi Pál, nyugalmazott múzeumigazgató, aki rávilágított: sose szabad elfelejteni az egypárti diktatúra elszenvedőit.

Tovább 2023-02-27

Lázár János: célunk, hogy az embereknek ne kelljen nagyvárosokba elköltöznie

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a múlt hét folyamán Kiszomboron úgy fogalmazott: a következő 4 évben azt szeretnék, hogy minél több kistelepülésen élő ember az eddigieknél jobb körülmények között éljen úgy, hogy ne kelljen nagyvárosba költöznie. Ennek a célnak a megvalósulását szolgálja többek között a tömegközlekedés megreformálása is.

Tovább 2023-02-27

Makói Híradó 2023.02.24.

Lázár János: a jó gazda gondossága most is érvényesül Kiszomboron Több fejlesztés is megvalósulhat a jövőben Makón a TOP Plusznak köszönhetően Egy makói villamossági szaküzlet is pályázik a város által kiírt támogatási pályázatra A tavalyi aszályban sem esett vissza a hazai fehér gólyák fiókaszáma Makramé szakkörre várják Óföldeákon az érdeklődőket

Tovább 2023-02-24

Egy makói villamossági szaküzlet is pályázik a város által kiírt támogatási pályázatra

Makó Város Önkormányzata továbbra is várja azon mikrovállakozások jelentkezését, amelyek részt szeretnének venni a rezsitámogatási pályázaton. Stábunk egy olyan villamossági szaküzletben járt, amely az elsők között nyújtotta be kérelmét a város felé.

Tovább 2023-02-24

Lázár János: a jó gazda gondossága most is érvényesül Kiszomboron

Kiszombor mindig is egy jól gazdálkodó, adósságok nélkül működő, fejlődő település volt – így fogalmazott Lázár János Kiszomboron, a település csütörtöki falugyűlésén. Az építési és közlekedési miniszter az eseményen a község jövőbeni terveit értékelte, emellett pedig több olyan területre is felhívta a figyelmet, amellyel a magyar kistelepüléseknek komolyan foglalkoznia kell majd a következő néhány évben.

Tovább 2023-02-24

Több fejlesztés is megvalósulhat a jövőben Makón a TOP Plusznak köszönhetően

10 milliárd forintos Európai Uniós fejlesztési keretet fordíthat majd Makó városa beruházásokra a következő években. Az ezekkel kapcsolatos különböző tervezési feladatokra már a 2023-as költségvetésébe is tervezett be sorokat az önkormányzat.

Tovább 2023-02-24

A tavalyi aszályban sem esett vissza a hazai fehér gólyák fiókaszáma

A tavalyi nagyon komoly aszály ellenére az 5 évvel ezelőtti szinten stagnál a fehérgólya állomány Magyarországon – osztotta meg televíziónkkal Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A szakember rávilágított: a nagyüzemi mezőgazdasági termelés negatív hatásai azonban továbbra is éreztetik hatásukat, éppen ezért az egyének hozzáállása is nagyon fontos lenne annak érdekében, hogy környezeti értékeink évek, évtizedek múlva is megmaradjanak.

Tovább 2023-02-24

Makramé szakkörre várják Óföldeákon az érdeklődőket

Jó társaság, családias hangulat és kézműves alkotások – ezek jellemzik Óföldeákon azokat a foglalkozásokat, amelyek ezekben a hetekben a polgármesteri hivatalban kerülnek megrendezésre. Ezen a héten makramé foglalkozást tartottak, a munkába pedig televíziónk is bepillantott.

Tovább 2023-02-24

Makói Híradó – 2023.02.23.

- Nagyvonalú, mintegy 3,9 millió forintos felajánlással segít Makó polgármestere - Pölöskei Gáborné: a szakképzés biztosítja a minőségi munkaerőt - Hogyan tájékozódjunk tudatosan korunk hírtengerében? - Hatvan év felett is aktívak a makóiak - Beléptünk a nagybőjt időszakába.

Tovább 2023-02-23

Pölöskei Gáborné: a szakképzés biztosítja a minőségi munkaerőt

A szakképzés képes biztosítani a fejlődő magyar gazdaság számára szükséges minőségi munkaerőt - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős államtitkára szerdán Szentesen. Egy több mint 120 millió forintos beruházás kapcsán szó esett arról is, hogy a tervek között szerepel a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum vásárhelyi és makói intézményeinek megújítása is.

Tovább 2023-02-23

Hogyan tájékozódjunk tudatosan korunk hírtengerében?

Fotelrádió néven indult útjára Szent Gellért Borházban a szerdai a napon egy eseménysorozat, melynek keretében minden hónapban egy meghívott szakember segítségével kerülnek átbeszélésre olyan témák, amelyek az átlagemberek számára is érdekesek. Az első alkalmon Herczeg Sándor publicista, politológus volt a rendezvény vendége.

Tovább 2023-02-23

Beléptünk a nagyböjt időszakába

Idén február 22-re esett hamvazószerda, amellyel kezdetét vette a kereszténység legfontosabb ünnepe, Jézus kereszthalálára és feltámadására való lelki felkészülés időszaka. Ebben a negyven napban tilos volt mindenféle zenés-táncos mulatság: bál, lakodalom, koncert és a húsmentes étkezésekre is nagyobb hangsúlyt fektettek.

Tovább 2023-02-23

Hatvan év felett is aktívak a makóiak

Róják a köröket a Petőfi parkban a Makói Diabétesz Egyesület tagjai, valamint a mozogni vágyó idősek. A sétában az úgynevezett nordic walking botok segítik őket, melyek kellő lendületet adnak a mozgásban.

Tovább 2023-02-23

Nagyvonalú, mintegy 3,9 millió forintos felajánlással segít Makó polgármestere

Farkas Éva Erzsébet közel 9 éve vezeti Makó városát. Ez idő alatt több millió forintot ajánlott fel jótékony célokra. Számos alkalommal nyújtott segítséget rászorulóknak és hátrányos helyzetűeknek. A legutóbbi testületi ülésen bejelentette, hogy a közigazgatásban eltöltött 35 éve után járó jubileumi jutalmát a Törökországban és Szíriában rengeteg emberéletet követelő és súlyos károkat okozó földrengés károsultjainak ajánlja fel. A támogatás összege több mint 3 millió forint.

Tovább 2023-02-23

Makói Híradó 2023.02.22.

Fegyelmezett, célorientált és takarékos költségvetést állítottak össze Makón Kézzel fogható történelem Kézműves mesterségek költöztek a kiszombori Rónay-kúriába A 2022-es esztendőt értékelte Óföldeák polgármestere

Tovább 2023-02-22

Fegyelmezett, célorientált és takarékos költségvetést állítottak össze Makón

Makó Város Önkormányzatának februári rendes testületi ülésén a grémium elfogadta a település 2023-as költségvetését egy 12 milliárd 106 millió forintos keretben. Farkas Éva Erzsébet polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: fegyelmezett, célorientált és takarékoskodó gazdálkodásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdasági- és energiaválság sújtotta viszonyok között is stabil lábakon állhasson a település.

Tovább 2023-02-22

Kézzel fogható történelem

Egy egyetemi dolgozat szemléltetéseként készítette el első vármakettjét Budai László, makói történelem szakos tanár, de a munkája a hobbijává vált. Több mint húsz éve foglalkozik a tanítás mellett azzal, hogy a Kárpát-medencében található várak miniatűr mását gipszből kiönti és ahogy az ideje engedi, mára már sokszor feledésbe merült erődítmények éleszt újra ilyen formában.

Tovább 2023-02-22

A 2022-es esztendőt értékelte Óföldeák polgármestere

Mind a Magyar Falu Program elemeire, mind pedig TOP Pluszos forrásokra sikeresen pályázott Óföldeák az elmúlt években, így 2022-ben is több fejlesztés meg tudott valósítani az önkormányzat. Simonné Sinkó Erika polgármestertől megtudtuk: 2023-ra is vannak már megnyert tendereik, így ez az esztendő is bőven hoz magával feladatokat.

Tovább 2023-02-22

Kézműves mesterségek költöztek a kiszombori Rónay-kúriába

Mára már szinte feledésbe merült, kevesek által űzött, régi népi mesterségeket elevenít fel képein Ádók Zsanett. A fotográfus ilyen témájú sorozatából múlt hét pénteken, a kiszombori Rónay-kúria emeleti kiállítóterében rendeztek be egy tárlatot, a megnyitóra pedig stábunk is ellátogatott.

Tovább 2023-02-22

Makói Híradó 2023.02.21.

A város költségvetése is terítéken lesz az e havi képviselőtestületi ülésen Dr. Kocsis Ernő szülész- nőgyógyász szenvedélye a munkája Rövid híreket láthatnak! Rég látott utazási kedv mutatkozik eddig Csaknem tízezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

Tovább 2023-02-21

Rég látott utazási kedv mutatkozik eddig

Rég látott utazási kedv mutatkozik eddig- osztotta meg tapasztalatait televíziónkkal Fleisz Tünde. A makói irodavezető továbbá beszámolt arról is, hogy a drágulás ellenére mindenki talál megfelelő kikapcsolódási lehetőséget és virágkorát élik a buszos utazások.

Tovább 2023-02-21

A város költségvetése is terítéken lesz az e havi képviselőtestületi ülésen

Több mint 12 milliárd forinttal tervez Makó Város Önkormányzata a 2023-as költségvetésben, melyben nagyobb összeget különítettek el például a Honvéd városrész fejlesztésére és egy szálloda megtervezésére. Emellett döntenek majd a Zöld ház, valamint a Korona Üzleti és Konferenciaközpont bérleti díjáról. A február 22-én 9 órától kezdődő rendes képviselőtestületi ülés televíziónk élőben közvetíti majd.

Tovább 2023-02-21

Dr. Kocsis Ernő szülész- nőgyógyász szenvedélye a munkája

Immáron 50 éve végzi munkáját a legnagyobb alázattal és szeretettel Dr. Kocsis Ernő szülész-nőgyógyász főorvos Makón. Interjúalanyunk elárulta, hogy mindig is törekedett a páciensekkel kialakítani a bizalmat. A munkája során rengeteg szeretetet kapott, amely igazán élteti és motiválja, hogy a jövőben is folytassa ezt a szép szakmát, amelyet elkezdett.

Tovább 2023-02-21

Csaknem tízezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. Az elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt, a beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt.

Tovább 2023-02-21

Makói Híradó – 2023.02.20.

- Május elsejétől bevezetik a kedvezményes ország- és vármegyebérletet - 200 millió forintot fordítanak a csapadékvíz elvezetőrendszer modernizálására - Nem csak a szén-monoxid, hanem a füst érzékelő is életet ment - Rövid hírek - Első helyezést hoztak Ádók Zsanettnek a Langó kápolnánál készült fotók

Tovább 2023-02-20

200 millió forintot fordítanak a csapadékvízelvezető rendszer modernizálására Királyhegyesen

A tavalyi évben két nyertes pályázatot sikerült megvalósítani Királyhegyesen, míg az idei esztendőben az önkormányzatnak négy tendere vár pozitív elbírálásra. Megújul a játszótér, befejeznek egy újabb járdaszakaszt, valamint nagy hangsúlyt fektetnek majd a csapadékvízelvezető rendszer kiépítésére is.

Tovább 2023-02-20

Május elsejétől bevezetik a kedvezményes ország- és vármegyebérletet

Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybe vételével. A Magyar Kormány, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával és közreműködésével létrejövő új vármegye- és országbérlet-konstrukció révén az elmúlt három évtized legjelentősebb díjszabási fejlesztését hajtják végre a hazai helyközi közösségi szolgáltatók.

Tovább 2023-02-20

Nem csak a szén-monoxid, hanem a füst érzékelő is életet ment

Egyre több háztartásba szerelnek fel szén-monoxid érzékelőt, amelynek köszönhetően emberi életek menekülnek meg. Molnár Krisztina a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője továbbá hozzátette, hogy a füstérzékelőkre ugyanilyen nagy szükség van az otthonokban.

Tovább 2023-02-20

Első helyezést hoztak Ádók Zsanettnek a Langó kápolnánál készült fotók

Komoly szakmai sikert tudhat a magáénak Ádók Zsanett, aki nemrégiben egy országos pályázaton fotósorozatával bezsebelte az első helyezést. A makói fotográfus stábunknak részletesen beszámolt arról, minek köszönhető egy-egy témaválasztás, de azt is megtudtuk, hogy életében milyen régre nyúlik vissza a fényképezés szeretete.

Tovább 2023-02-20

Makói Híradó – 2023.02.17.

- Újra vár mindenkit a Tanuszoda! - Civil szervezetek tagjait és magánszemélyeket várnak vért adni - Rövid hírek - Az érzelmek megbeszélése és a higgadtság fontos alappillére a hosszú kapcsolatnak - Egyre több autó gyullad ki, ezért érdemes lehet poroltókészüléket tartani bennük

Tovább 2023-02-17

Az érzelmek megbeszélése és a higgadtság fontos alappillére a hosszú kapcsolatnak

Az érzelmek megbeszélése és a higgadtság, valamint a tudatosság fontos alappillére a hosszú kapcsolatnak, házasságnak-emelte ki Dr. Mihalec Gábor nemzetközi párterapeuta. A vendégelőadó megosztotta kutatásainak eredményét és tapasztalatait a Makó-Újvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében az érdeklődőkkel.

Tovább 2023-02-17

Újra vár mindenkit a Tanuszoda!

Makó Város Önkormányzatának grémiuma a hét elején úgy határozott, hogy fokozatosan újranyitja az energiaválság miatt korábban ideiglenesen bezárt intézményeit. A sorban elsőként a Tanuszoda fogadhat újra vendégeket már a mai naptól. Lajtosné Papp Noémi fürdő divízióvezető az első napon beavatta televíziónkat a lefontosabb tudnivalókba.

Tovább 2023-02-17

Civil szervezetek tagjait és magánszemélyeket várnak vért adni

Az országos Véradó héten nem csak civil szervezetek delegációit, de magánszemélyeket is várnak, hogy kezüket nyújtsák, ezzel megsegítve beteg embertársainkat. Makón hétfőn 8 órakor kezdődik az esemény, ahol egészséges donorokat invitálnak a Véradóállomsra, innen értékes ajándékokkel térhetnek haza a résztvevők.

Tovább 2023-02-17

Egyre több autó gyullad ki, ezért érdemes lehet poroltókészüléket tartani bennük

Az idei fűtési szezonban az eddigi adatok alapján nem volt több tűzeset, mint az előző két évben. Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt is megosztotta televíziónkkal, hogy egyre több autó gyullad ki, ezért érdemes lenne minden gépjárműben poroltót tartani.

Tovább 2023-02-17

Makói Híradó – 2023.02.16.

- Egyetlen átmenetileg bezárt makói intézményben sem keletkezett kár a nyitvatartási szünet alatt - A Törökországot és Szíriát érintő földrengés helyszínén több életet is megmentettek a szegedi hivatásos tűzoltók - Már benyújthatják a makói mikrovállalkozások a rezsitámogatási pályázatot - 116 millió forintból alapszolgáltató központot létesítenek Királyhegyesen - Többen váltottak gázról, a fatüzelésű megoldásra

Tovább 2023-02-16

A földrengés sújtotta területen több életet is megmentettek a szegedi hivatásos tűzoltók

A földrengés sújtotta Törökország és Szíria területén a halálos áldozatok száma mára meghaladta a 40 ezret, azonban a gyors nemzetközi segítségnek is köszönhetően sok életet meg tudtak menteni. A tragédia bekövetkezte után az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata, a Hunor - köztük 3 szegedi hivatásos tűzoltóval - azonnal a helyszínre érkezett, ahol 6 napos küldetésüket maximálisan teljesítették. Erről és megrázó élményeikről hazaérkezésük után beszéltek televíziónknak.

Tovább 2023-02-16

Egyetlen átmenetileg bezárt makói intézményben sem keletkezett kár a nyitvatartási szünet alatt

Mára biztossá vált ,hogy február 17-én pénteken nyit a tanuszoda, a holdinghoz tartozó többi szüneteltetés alatt álló intézményben pedig az elfogadott újra nyitási dátumokig folyamatosan végzik az esedékes karbantartási munkálatokat és műszaki ellenőrzéseket – ezek részleteiről számolt be 7Híre magazinunkban Dr. Ember Alex. A Makói Szolgálató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: különös figyelmet fordítottak az épület állagmegóvására, ezért nem keletkeztek károk a zárva tartás ideje alatt.

Tovább 2023-02-16

Már benyújthatják a makói mikrovállalkozások a rezsitámogatási pályázatot

Makó Város Önkormányzata tavaly novemberben indította útjára a Makó Segít! névre keresztelt támogatási programot 220 millió forintos keretösszegben. Ennek célja, hogy az energiaválság időszakában is minél nagyobb mértékben tudják támogatni a város lakóit. A grémium a mikrovállalkozásokra is gondolt: számukra február 15-étől elérhető az az adatlap, amellyel a megnövekedett villamosenergia, gáz és távhőköltségeik fedezésére nyújtott önkormányzati támogatásra pályázhatnak.

Tovább 2023-02-16

Többen váltottak gázról, a fatüzelésű megoldásra

Csökkent tavaly decemberben az energiafogyasztás Magyarországon az előző évihez képest- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Stábunk kíváncsi volt arra, hogy az utca embere mivel fűt és mennyire spórol az árammal.

Tovább 2023-02-16

116 millió forintból alapszolgáltató központot létesítenek Királyhegyesen

Szinte az összes szociális szolgáltatás egy épületbe költözik össze, így újra funkcióval töltik meg a hosszú ideje raktárként használt iskolaépületet Királyhegyesen. Ehhez először elengedhetetlen felújítási munkákat kell elvégezni a létesítményen, erre 116 millió forintot nyert el a község.

Tovább 2023-02-16

Makói Híradó 2023.02.15.

Makó is segíteni szeretné a törökországi és szíriai földrengés károsultjait A 95 éves grafikusművész, Szekeres István szerint a hosszú élet titka a génekben rejlik Rövid híreket láthatnak! A házaspárok többsége a megértést és a szeretetet tartja fontosnak Először nyert a Galamb iskola a Téli Sportnapokon

Tovább 2023-02-15

A 7híre – hírháttérmagazin

Rendkívüli testületi ülés 2023.02.13. részlet

Tovább 2023-02-15

Makó is segíteni szeretné a törökországi és szíriai földrengés károsultjait

„Mindenképp szükségét érezzük annak, hogy kifejezzük szolidaritásunkat. Ezt városi szintű összefogás és pénzadománygyűjtés formájában szeretnénk megvalósítani!” - hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet egy keddi sajtótájékoztatón. Itt a polgármester részletesen beszámolt arról a kezdeményezésről, mellyel a Törökországban és Szíriában rengeteg emberéletet követelő és súlyos károkat okozó földrengés károsultjainak kívánnak segítő kezet nyújtani.

Tovább 2023-02-15

A 95 éves grafikusművész, Szekeres István szerint a hosszú élet titka a génekben rejlik

Szekeres István szerint a hosszú élet titka a génekben rejlik. A grafikusművészt köszöntötte 95. születésnapja alkalmából Farkas Éva Erzsébet polgármester és Szikszai Zsuzsanna a József Attila Múzeum és Könyvtár igazgatója.

Tovább 2023-02-15

Először nyert a Galamb iskola a Téli Sportnapokon

Floorballban mérték össze erejüket a makói középiskolák csapatai a „Téli Sportnapok” programsorozat utolsó fordulójában a Návay tornatermében. A mérkőzéseket követően az eredményhirdetésre is sor került. A sok éves múlttal rendelkező sporteseményt összesítésben először nyerte meg az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola.

Tovább 2023-02-15

A házaspárok többsége a megértést és a szeretetet tartja fontosnak

Mi a jó házasság titka? – erre a kérdésre kereste a választ stábunk Makón. A legtöbb nyilatkozó elárulta, hogy folyamatosan dolgozni kell kapcsolatainkon, de a megértés, a figyelem és a szeretet is elengedhetetlen

Tovább 2023-02-15

Makói Híradó 2023.02.14.

A makói szíjgyártók büszkék a barokk ötösfogat szerszámaira, amelyet Mezőhegyesre készítettek Modern zenetermet avattak a Maroslelei Általános Iskolában Rövid híreket láthatnak! Farsangra hangolódás Valentin-napon sokan virággal kedveskednek szerelmüknek

Tovább 2023-02-14

Valentin-napon sokan virággal kedveskednek szerelmüknek

A szerelmesek ünnepe a Bálint-nap, más néven Valentin-nap. Ilyenkor a párok gyakran apró ajándékokkal lepik meg egymást. Az ünnep apropóján a Galamb Iskola virágvásárt szervezett, ahol a tankertben nevelt palántákat kínálták eladásra.

Tovább 2023-02-14

Modern zenetermet avattak a Maroslelei Általános Iskolában

A Maroslelei Általános Iskolában egy 11,5 millió forintos Magyar Falu Programos forrásnak köszönhetően kialakítottak egy minden igényt kielégítő zenetermet. Az épület az önkormányzat tulajdonában van, ám a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ a fenntartó, a művészeti oktatásról pedig a Makói Magán Zeneiskola munkatársai gondoskodnak.

Tovább 2023-02-14

Farsangra hangolódás

Kreatívkodni hívták a kicsiket és szüleiket a SZIGNUM aulájába szombaton a Hagymaház munkatársai. Farsangra hangolódtak a vendégek a családi délelőttön, ahol többek között bábelőadással is készültek. A „Kecskegidák története” című feldolgozást a Truffaldino Bábszínház színészei játszották el.

Tovább 2023-02-14

A makói szíjgyártók büszkék a barokk ötösfogat szerszámaira, amelyet Mezőhegyesre készítettek

Büszke a makói Lenhardt család a Mezőhegyesi Mánesbirtok noniusz lovaira gyártott barokk ötösfogat szerszámaira. Stábunknak lehetősége adódott a szíjgyártó családdal ellátogatni a hagymavárostól közel 35 kilóméterre lévő tangazdaságba és szemügyre venni a régi 1937-es lószerszámot, valamint az újat is

Tovább 2023-02-14

Makói Híradó – 2023.02.13.

- Fokozatosan újranyitnak az energiaválság miatt bezárt makói intézmények! - Már az attrakcióelemek beépítését készítik elő a Hagymatikum új szárnyában - Galamb József emléknapot tartottak Makón - Anyagmozgatásból vizsgáztak a Duocorban - A Galambos diákok saját vállalkozásban gondolkoznak a szakmaszerzést követően

Tovább 2023-02-13

A Galambos diákok saját vállalkozásban gondolkoznak a szakmaszerzést követően

Három osztály 61 diákja kapta meg szalagját az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában szombaton. A vacsorával egybekötött eseménynek a Kelemen ház rendezvényterme adott otthont, ahol a végzősök szüleikkel, nagyszüleikkel együtt ünnepelhettek.

Tovább 2023-02-13

Már az attrakcióelemek beépítését készítik elő a Hagymatikum új szárnyában

Májusban lesz 2 éve ,hogy elkezdődött a Hagymatikum bővítése, amelynek során a Makovecz Imre organikus stílusában megtervezett fürdő kapacitása a kétszeresére nő. Múlt heti híradónkban arról számoltunk be,hogy jelenleg 60 %-os a beruházás készültségi szintje. A két leglátványosabb attrakcióelem közül az Atlantisz formavilága már jól kirajzolódik a csúszdatorony szinte teljes egészében elkészült, a hozzátartozó elemek pedig egy raktárban várják a beépítést.

Tovább 2023-02-13

Fokozatosan újranyitnak az energiaválság miatt bezárt makói intézmények!

Fokozatosan újranyithatnak a következő hetekben az energiaválság miatt ideiglenesen bezárt makói intézmények. Többek között erről határozott Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete a hétfői rendkívüli ülésén, emellett pedig a Makó város közigazgatási területén található közoktatási intézmények beiskolázási körzeteivel, valamint a Makói Óvoda nyári nyitvatartásával kapcsolatban határoztak.

Tovább 2023-02-13

Galamb József emléknapot tartottak Makón

A Maros-Parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete egy konferencia keretében emlékezett meg a 142 évvel ezelőtt született Galamb Józsefről. A rendezvényen átadták az egyesület által alapított Galamb József emlékdíjat is, amelyet a világhírű magyar mérnök leszármazottjának, Galamb Erzsébetnek ítéltek oda, akinek fia, Lőrincz Péter vette át az elismerést Szilágyi László elnöktől.

Tovább 2023-02-13

Anyagmozgatásból vizsgáztak a Duocorban

A targonca és anyagmozgatás egy nagyon keresett szakma, amelynek gyakorlásához tanfolyam elvégzésére és engedély megszerzésére van szükség. A Duocor Ipari Bt. folyamatos technikai fejlődésen megy keresztül, ezért szükségesnek tartják, hogy munkavállalóik is ezzel párhuzamosan bővítsék szakmai tudásukat.

Tovább 2023-02-13

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2023.02.10.

- Belülről is egyre több részlet rajzolódik ki a Hagymatikum új részlegében - Röplabdában mérték össze ügyességüket a makói középiskolák diákjai - Megkoszorúzták József Attila egykori osztályfőnökének emléktábláját - Kedvezőbb áron lehet műtrágyát vásárolni a gázárak csökkenésének köszönhetően - Rövid Hírek - 2023.02.10.

Tovább 2023-02-10

Belülről is egyre több részlet rajzolódik ki a Hagymatikum új részlegében

Hamarosan a végső helyére kerülhet a csúszda, az élményrészlegben pedig a belső galéria részletein dolgozik a kivitelező a Hagymatikum bővítésén. Az elmúlt egy héten betekintést nyújtottunk Önöknek abba, hogy miként alakult Makó városának egyik legnagyobb beruházása az első kapavágástól a jelenlegi helyzetig, a következő percekben pedig a most aktuális feladatokból láthatnak egy ízelítőt, valamint a közeljövőbe is előre tekintünk.

Tovább 2023-02-10

Kedvezőbb áron lehet műtrágyát vásárolni a gázárak csökkenésének köszönhetően

Kedvezőbb áron lehet műtrágyát vásárolni a gázárak csökkenésének köszönhetően- tudtuk meg Nagy- György Róbert termelésirányítótól. Továbbá arról is szó esett, hogy az ukrán gabona behozatala rossz helyzetbe hozta a magyar gazdákat, de szó esett a csapadékhiányról is.

Tovább 2023-02-10

Megkoszorúzták József Attila egykori osztályfőnökének emléktábláját

Dr. Eperjessy Kálmán, makói gimnáziumi tanár születésének 130. évfordulóján a Szirbik Miklós Egyesület a pénteki napon megkoszorúzta a József Attila Gimnázium oldalában található, a neves pedagógus előtt tisztelgő emléktáblát. A történelem-latin szakos pedagógus két éven keresztül volt József Attila osztályfőnöke a helyi középiskolában, emellett pedig komoly kutatómunkát is végzett. Mindezekért a jelenkor helytörténészei a mai napig őrzik emlékét.

Tovább 2023-02-10

Röplabdában mérték össze ügyességüket a makói középiskolák diákjai

A Téli Sportnapok következő állomása a röplabda volt. Fiúk és lányok közösen alkottak csapatokat és harcoltak az értékes pontokért, hogy a végső ranglistán az elsők lehessenek. A rangadóknak a helyszínt a Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, valamint a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium tornatermei biztosítják.

Tovább 2023-02-10

Makói Híradó – 2023.02.09.

- Hogyan ölt lassan végső formát a Hagymatikum új részlegének jellegzetes tetőszerkezete? - Fókuszban a civilek - Életmentő készüléket kapott a Maros Télisport Egyesület - Milyen feladatok várnak a kövegyi önkormányzatra 2023-ban? - Ady és Adél „lázálmok” az életünkből címmel írt monodrámát a makói Tatár Rózsa

Tovább 2023-02-09

Ady és Adél „lázálmok” az életünkből címmel írt monodrámát a makói Tatár Rózsa

A Társalgó című színes kulturális magazinunk vendége Tatár Rózsa többek között mesélt az alkotásáról, amely az Ady és Adél „lázálmok” az életünkből címet kapta. A monodrámában az író próbálta objektíven bemutatni a magyar költő és múzsája kapcsolatát.

Tovább 2023-02-09

Fókuszban a civilek

A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Központ feladata, hogy támogassa és segítse a vármegyénkben működő civil szervezetek tevékenységét. A Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő 3 évben is a Tiszaparti Civil Közösségekért Egyesület koordinálja majd. A címbirtokosi oklevél ünnepélyes átadására nemrégiben került sor, amelyet Molnár Elvira elnök vehetett át Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszertől.

Tovább 2023-02-09

Életmentő készüléket kapott a Maros Télisport Egyesület

Baj esetén, bárki a kezébe veheti majd azt a defibrillátor eszközt, melyet a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. ajánlott fel a Maros Télisport Egyesület részére, melyet egy Marosi Pengék mezzel köszöntek meg a gyár vezetőségének. Az életmentő eszköz beszerzése két okból volt szükséges.

Tovább 2023-02-09

Milyen feladatok várnak a kövegyi önkormányzatra 2023-ban?

Két viszonylag nagy költségvetésű beruházás is folyik párhuzamosan Kövegyen: dolgoznak a művelődési ház felújításán és a csapadékvízelvezetőrendszer korszerűsítésén is. Az idei év egyik fontos feladata ezek sikeres lezárása, de egyéb más terveihez is keresi a forrásokat a képviselőtestület.

Tovább 2023-02-09

Hogyan ölt lassan végső formát a Hagymatikum új részlegének jellegzetes tetőszerkezete?

Jellegzetes Makovecz motívumok köszönnek vissza a Hagymatikum épülő új részlegének tetőszerkezetén is, ennek kialakítása komoly felkészültséget és nem kevés időt igényel. Jelenleg is folynak az ezzel kapcsolatos munkák, Horváth Attilával, a kivitelező Fehérép Kft. általános igazgatójával visszatekintettünk a kezdeti fázisokra.

Tovább 2023-02-09

A 2022-es év már látványos mozzanatokat tartogatott a fürdőbővítés kapcsán

Körülbelül 2000 köbméternyi építési törmeléket kellett elszállíttatni az érintett területről, mielőtt megkezdődhetett az új élményfürdő felhúzása – osztotta meg stábunkkal Horváth Attila, a fürdőbővítés beruházását kivitelező Fehérép Kft. általános igazgatója. Ezután azonban már minden adott volt ahhoz, hogy a Hagymatikum új részlege elkezdjen alakot ölteni.

Tovább 2023-02-08

Makói Híradó – 2023.02.08.

- A 2022-es év már látványos mozzanatokat tartogatott a fürdőbővítés kapcsán - Mindig örömmel tér vissza Makóra Tatár Rózsa, aki könyvet írt a szomszédjairól - Rövid hírek - Janáky Mariannának három kézirata vár kiadásra - Télen is érdemes állatkertbe menni

Tovább 2023-02-08

Janáky Mariannának három kézirata vár kiadásra

Termékeny időszak van Janáky Marianna háta mögött. Stábunk a közelmúltban járt a makói írónál, aki megosztotta, hogy három kézirata van készen és az egyik már kiadónál van.

Tovább 2023-02-08

Mindig örömmel tér vissza Makóra Tatár Rózsa, aki könyvet írt a szomszédjairól

Mindig nagy örömmel tér vissza a szépen fejlődő hagymavárosba Tatár Rózsa. Az író azt is megosztotta a Társalgó című magazinunkban, hogy „Az Úri utca 5. szám lakói” című könyvéről a legkedvesebb és legjobb visszajelzést egykori tanárától kapta Stenger Gizellától, amire mindig szeretettel gondol vissza.

Tovább 2023-02-08

Télen is érdemes állatkertbe menni

Sokan azt gondolnák, hogy télen nem érdemes állatkertbe menni, pedig a legtöbb ilyen intézményhez hasonlóan a Szegedi Vadaspark is az év minden napján nyitva tartja kapuit a látogatók előtt, az állatokat - egészen kevés kivétellel - ebben az időszakban is zavartalanul meg lehet tekinteni. A kert teljesen más arcát mutatja ilyenkor, mint nyáron, ezért ilyenkor is érdemes egy kellemes sétát tenni a kifutók között.

Tovább 2023-02-08

Makói Híradó 2023.02.07.

A fürdőbővítés legelső lépéseiig repítjük vissza Önöket Makovecz-makettparkkal színesítené Makó attrakcióit három egyetemista Bajnoki címet ünnepelt Pálfi László Ősi mesterség a cirokseprű készítés Rajzkurzusra várják a jelentkezőket a Makói Általános Iskolába

Tovább 2023-02-07

Makovecz-makettparkkal színesítené Makó attrakcióit három egyetemista

A "Makóra-ma" csapata pályamunkájával a Check-INN Turisztikai Innovációs Versenyen különdíjban részesült. Juhász Kornélia, Lőrincz Kata és Pap Erős egy olyan makettparkot álmodott meg és dolgozott ki részletesen, amelyben Makovecz Imre meg nem épített tervei elevenednének meg, ezzel is hozzájárulva Makó turisztikai fejlődéséhez.

Tovább 2023-02-07

Rajzkurzusra várják a jelentkezőket a Makói Általános Iskolába

Bárhonnan jelentkezhetnek gyermekek a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola berkein belül működő rajzkurzusra. Bárdi Andrea művésztanár vezeti a foglalkozásokat, ahol rengeteg témát dolgoznak fel az ifjú alkotók a legkülönfélébb technikák alkalmazásával.

Tovább 2023-02-07

A 2022-es év már látványos mozzanatokat tartogatott a fürdőbővítés kapcsán

Körülbelül 2000 köbméternyi építési törmeléket kellett elszállíttatni az érintett területről, mielőtt megkezdődhetett az új élményfürdő felhúzása – osztotta meg stábunkkal Horváth Attila, a fürdőbővítés beruházását kivitelező Fehérép Kft. általános igazgatója. Ezután azonban már minden adott volt ahhoz, hogy a Hagymatikum új részlege elkezdjen alakot ölteni.

Tovább 2023-02-07

Bajnoki címet ünnepelt Pálfi László

Bajnokként zárta a tavalyi versenyszezont a makói Pálfi László. A motorcsónak vagy másnéven hydroplan pilóta az F-500-as kategóriában szelte a hullámokat Szlovákiában. A bajnokságban nem csak az ellenfelekkel, de néha a járművel is meggyűlt a csapat baja, kitartásuk azonban meghozta a végső győzelmet.

Tovább 2023-02-07

Ősi mesterség a cirokseprű készítés

Egyre kevesebben űzik a cirokseprű készítés mesterségét. Kovács Ferenc kivétel ez alól hiszen már közel három évtizede végzi szenvedéllyel és szeretettel ezt a munkát . Stábunk ellátogatott a nyugdíjas hódmezővásárhelyi otthonába, ahol közelebbről is megismerhettük a munkafolyamat lépéseit.

Tovább 2023-02-07

Makói Híradó – 2023.02.06.

v

Tovább 2023-02-06

A gyermekkel töltött minőségi idő a legértékesebb, amit a szülő adhat

Miért nem működik a „százszor megmondtam!” címmel tartott előadást Makón Uzsalyné Dr. Pécsi Rita. A neveléskutató rámutatott és elmagyarázta a sikeres neveléshez vezető utat. A legfontosabb, amire felhívta a figyelmet, hogy az érzelmi intelligencia egy életen át fejleszthető és a gyermekkel töltött értékes, minőségi időt nem lehet kispórolni.

Tovább 2023-02-06

Kiszebáb égetéssel, táncházzal és hagyományőrző mohácsi busókkal űzték el a telet Makóról

Makón is megelevenedett a téltemetés hagyománya. A mohácsi busók is ellátogattak a hagymavárosba, hogy a gyerekekkel és felnőttekkel, valamint a néptáncosokkal együtt elűzzék a telet. A zord idő ellenére nagyon sokan részt vettek a hétvégi eseményen, amelynek a Borház adott otthont.

Tovább 2023-02-06

Nem jelent többé gondot Kövegyen a hirtelen lehulló, sok csapadék

100 millió forintból korszerűsítik a kövegyi csapadékvízelvezető rendszer még elmaradott szakaszait ezekben a hetekben. Nagy szükség van erre a beruházásra, hiszen több esztendőben is előfordult már, hogy nem csak az udvarokban, de a házakban is bent volt a víz.

Tovább 2023-02-06

54 Juhász Gyulás kapott szalagot

Február első péntekjén rendezte meg szalagavató bálját a Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola saját berkein belül. A szalagok feltűzése után a végzősök eltáncolták keringőiket, majd bemutatták osztálytáncaikat. Az eseményen az intézmény tehetséges diákjai mellett vendégelőadók ünnepi műsora színesítette az estet.

Tovább 2023-02-06

Makói Híradó – 2023.02.03.

- 100 éves Makó kereskedelmi iskolája - Tavaszjóslás Micitől és Ursulától - Közel száz egyedi alkotás tekinthető meg a képzőművészeti félévzáró vizsgakiállításon - Mennyit fejlődött Kiszombor 2022-ben? - Pezseg az élet a makói jégpályán

Tovább 2023-02-03

100 éves Makó kereskedelmi iskolája

Többek között tanulmányi versenyekkel, túrázással, lakatfallal és bállal készülnek a jövő tanévben a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumban, ugyanis az intézmény idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Érdekesség, hogy egy évszázaddal ezelőtt szintén a földeáki születésű, magyar politikus nevét viselte az intézmény, melynek eddig tizenkét igazgatója volt.

Tovább 2023-02-03

Pezseg az élet a makói jégpályán

A Maros Télisport Egyesület a korábban megszokottakhoz hasonlóan ebben az időszakban is rengeteg szabadidős elfoglaltságot kínál a makói jégpályán, céljuk, hogy megismertessék és megszerettessék a makóiakkal a télisportokat. Folyamatosan fejlesztik a létesítményt, emellett pedig a magyar bajnokságban is igen jól szerepelnek korosztályos csapataikkal.

Tovább 2023-02-03

Közel száz egyedi alkotás tekinthető meg a képzőművészeti félévzáró vizsgakiállításon

Közel száz egyedi alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában. A képzőművészeti félévzáró vizsgakiállítás remek lehetőség arra, hogy a fiatalok megmutassák önmagukat a rajzaikon keresztül.

Tovább 2023-02-03

Tavaszjóslás Micitől és Ursulától

Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A hagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor időjósnak lépnek elő a nagyvadak. A Szegedi Vadaspark barnamedvéit, Micit és Ursulát a finom falatok mellett a gyerekek énekei és versei csalogatták ki. Bár sütött a nap, az állatok nem látták meg az árnyékukat, tehát már számíthatunk a jó időre.

Tovább 2023-02-03

Mennyit fejlődött Kiszombor 2022-ben?

A közvilágítási rendszer rendbetétele, infrastrukturális fejlesztések vagy a szolgáltatóház teljeskörű felújítása – csak néhány példa azokra a beruházásokra, amelyek már megvalósultak vagy előkészítés alatt állnak Kiszomboron. Szirbik Imre polgármester televíziónknak adott interjújában visszatekintett a 2022-es év legfontosabb mérföldköveire, valamint az idei esztendő terveire.

Tovább 2023-02-03

Makói Híradó – 2023.02.02.

- Országos razzia zajlott a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos ügyben - Rengeteg lehetőséget nyújt a fiatalok számára a Magyar Honvédség - 1,3 milliárd forintnyi fejlesztést nyert el Maroslele a tavalyi évben - Rövid hírek - Február 4-én Makón is elűzik a telet a mohácsi busókkal

Tovább 2023-02-02

Rengeteg lehetőséget nyújt a fiatalok számára a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség nagy hangsúlyt fektet a toborzásra és több alternatívát is nyújt azon fiatalok számára, akiket érdekel a honvédelem és szeretnének részt venni valamely szervezetének működésében. Csongrád-Csanád vármegyében is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik azok iránt a karrierlehetőségek iránt, amiket a honvédelem rejt magában.

Tovább 2023-02-02

Országos razzia zajlott a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos ügyben

Makói gyanúsított is van a rendőrség gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos ügyében. Közel 250 rendőr, több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat abban a büntetőeljárásban, amely a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál. Az összehangolt akció keretében újabb 17 embert – köztük orvosokat és cégvezetőket – fogtak el, így jelenleg már 26 gyanúsítottal szemben folyik büntetőeljárás.

Tovább 2023-02-02

Február 4-én Makón is elűzik a telet a mohácsi busókkal

Február 4-én Makón is elűzik a telet 10 órától a hagyomágyőrző mohácsi busókkal. Maskarás felvonulás, táncház, jelmezverseny, álarckészítés és kézműveskedés is várja az érdeklődőket a Makói József Attila Múzeum udvarán.

Tovább 2023-02-02

1,3 milliárd forintnyi fejlesztést nyert el Maroslele a tavalyi évben

Megnyitotta kapuit a minibölcsőde, elkészült az egykori jegyzői lakás felújítása és megkezdődtek a tornacsarnok kivitelezési munkálatai is – csak néhány azok közül a sikerek közül, amelyekkel a maroslelei önkormányzat büszkélkedhet a 2022-es esztendőre visszatekintve. A lendület idén sem hagy alább, ennek az évnek is komoly tervekkel vágott neki a település.

Tovább 2023-02-02

Makói Híradó – 2023.02.01.

- Hamarosan az új csúszda is a helyére kerülhet a Hagymatikum épülő részlegében - Makó is csatlakozott a VIII. Civil Véradás országos programhoz - Rövid hírek - Újjászületik a művelődési ház Kövegyen - Futsalban mérték össze a diákok ügyeségüket a Návay-ban

Tovább 2023-02-01

Makó is csatlakozott a VIII. Civil Véradás országos programhoz

Február 1-e a Civilek Napja. A Civil Központok Országos Hálózat immáron nyolcadik alkalommal hirdet véradást, melyhez idén is csatlakozik Csongrád – Csanád Vármegyei szervezetük. Ezen alkalomból Makó Város Önkormányzata sok éves hagyományukhoz híven tízezer fürdőbelépőt adományozott a Magyar Vöröskereszt régiós csoportjának, hogy aki a karját nyújtotta, az a Hagymatikum fürdőben töltődhessen fel.

Tovább 2023-02-01

Hamarosan az új csúszda is a helyére kerülhet a Hagymatikum épülő részlegében

Épül a régi és az új épületrészt összekötő úgynevezett nyaktag, a következő hetekben pedig maga a csúszda és az annak alapját képező vázszerkezet is a helyére kerül majd – tudtuk meg Horváth Attilától, a fürdőbővítést lebonyolító Fehérép Kft. általános igazgatójától. Stábunk a szerdai napon kint járt a helyszínen, ahol azt is megtudtuk, hogy az élményrészleg központi elemének számító Életfa az esztétika mellett milyen más, fontos funkciókat tölt majd még be.

Tovább 2023-02-01

Futsalban mérték össze a diákok ügyeségüket a Návay-ban

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium adott otthont kedden a futsal bajnokságnak. A középiskolák közötti rangadó mindig izgalmakkal teli a Galambos, Jugyus, Jagos és Návay-s diákok körében, hogy kié lesz a végén a vándorkupa.

Tovább 2023-02-01

Újjászületik a művelődési ház Kövegyen

Két pályázatot is elnyert Kövegy a helyi művelődési ház felújítására, így összesen 75 millió forintot tudnak az épületre fordítani. A munkák már tavaly elkezdődtek, a remények szerint pedig idén nyáron már újra tudnak itt programokat szervezni a kövegyieknek.

Tovább 2023-02-01

Makói Híradó 2023.01.31.

Makó Város Önkormányzata is büszke a Makói Városi Televízió sikerére. Félmilliárd forintból újítják fel a szolgáltatóházat Kiszomboron Rövid híreket láthatnak! Pénteken kapják meg szalagjukat a JUGYU –s diákok A Szépírók Társaságának gyűjtenek, amelyhez Janáky Marianna is csatlakozott

Tovább 2023-01-31

Makó Város Önkormányzata is büszke a Makói Városi Televízió sikerére.

Tovább 2023-01-31

Pénteken kapják meg szalagjukat a JUGYU –s diákok

A Juhász Gyula Református Gimnázium,Technikum és Szakképző Iskola végzős diákjai izgatottan készülnek szalagavató báljukra. Az eseményre most pénteken kerítenek sort az intézmény saját tornacsarnokában.

Tovább 2023-01-31

A Szépírók Társaságának gyűjtenek, amelyhez Janáky Marianna is csatlakozott

A Szépírók Társaságának támogatására egy adománygyűjtő estet szerveznek Szegeden február 1-jén. A kezdeményezéshez csatlakozott a makói Janáky Marianna író is, aki szintén felolvas majd a rendezvényen a kortárs alkotókkal együtt.

Tovább 2023-01-31

Félmilliárd forintból újítják fel a szolgáltatóházat Kiszomboron

Ybl-díjas tervezők készítették el a felújítás előtt álló kiszombori szolgáltatóház terveit – tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől. Az önkormányzat egy nettó 512 millió forintos, TOP Pluszos forrást nyert el erre a célra, a beruházás a település legnagyobb fejlesztése lesz a rendszerváltás óta.

Tovább 2023-01-31

Makói Híradó – 2023.01.30.

- Makó büszkeségeit és támogatóit díjazták Páger Antal születésnapján - Czirbus Gábor:” Egy képviselő ne a mások támadásával, hanem saját teljesítményével törődjön” - Mikrovállalkozásokat támogat Makó - Kettős funkciót lát el az egykori maroslelei jegyzői lakás - Képzőművészeti vizsgakiállítást rendeznek a MÁI Alapfokú Művészeti

Tovább 2023-01-30

Mikrovállalkozásokat támogat Makó

Akár 300.000 forint értékű, vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a makói mikrovállalkozások megnövekedett villamosenergia-, gáz- és távhőköltségeik fedezésére. Makó Város Önkormányzata erre a célra 50 millió forintot különített el. A kérelmeket február 15-e és március 31-e között lehet benyújtani online formában a város hivatalos weboldalán.

Tovább 2023-01-30

Makó büszkeségeit és támogatóit díjazták Páger Antal születésnapján

Közel négyszáz makóit díjaztak Páger Antal színészóriás születésnapján a Koronában. Ünnepélyes keretek között köszönte meg Makó Város Önkormányzata és Farkas Éva Erzsébet polgármester azokat az eredményeket, amelyeket fiatalok és felnőttek 2022-ben elértek és így öregbítették a hagymaváros hírnevét.

Tovább 2023-01-30

Kettős funkciót lát el az egykori maroslelei jegyzői lakás

„Az egykori jegyzői lakás Maroslele egyik legrégebbi épülete, ezért a felújítás során arra törekedtünk, hogy kívül-belül hűek maradjunk az eredeti stílushoz!” – hangsúlyozta stábunknak Drimba Tibor polgármester. Mióta véget értek a munkák, kettős funkciót tölt be a létesítmény: az egyik felében a helytörténeti gyűjtemény tekinthető meg, a másikban pedig ideiglenesen a helyi szociális intézmény kapott helyet.

Tovább 2023-01-30

Képzőművészeti vizsgakiállítást rendeznek a MÁI Alapfokú Művészeti Iskolában

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az idei évben is megrendezi hagyományos képzőművészeti félévzáró vizsgakiállítását. Az eseményre február 2-án délután 15 órakor kerítenek sort, amelyet Oláh Nóra művésztanár nyit meg.

Tovább 2023-01-30

Czirbus Gábor:” Egy képviselő ne a mások támadásával,hanem saját teljesítményével törődjön”

Olyan kihívásokkal kellett szembenézni az elmúlt 2 évben amire eddig még nem volt példa, fogalmazott Czirbus Gábor magazin műsorunkban. Azt is elmondta ,hogy születtek fájdalmas döntések,de mindig a makóiak érdeke volt és lesz az elsődleges .A képviselő körzetében a nehézségek ellenére számos fejlesztés valósult meg. Mindemellett arról is beszélt,azt taasztalja hogy a helyi politikai párbeszéd új irányt vett.

Tovább 2023-01-30

Makói Híradó – 2023.01.27.

- 38,5 millióból újult meg a kiszombori óvoda - Ma van a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja - Rövid hírek - A jubileumi évfordulókra is megemlékeznek idén a Makói Honismereti Kör tagjai - Kosarat dobtak a makói diákok

Tovább 2023-01-27

Ma van a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja

Ma van a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja. Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulóján, január 27-én azokra emlékezünk, akik a 20. század derekán áldozatául estek a nemzetiszocialista diktatúrának.

Tovább 2023-01-27

Kosarat dobtak a makói diákok

A HSZC Návay Lajos Technikum és a Kollégium, valamint a Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola ad otthont a „Téli sportnapok” elnevezésű városi programsorozatnak. Utóbbi intézmény tornacsarnokában kosárlabdában mérték össze erejüket a makói középiskolások csütörtök délután.

Tovább 2023-01-27

A jubileumi évfordulókra is megemlékeznek idén a Makói Honismereti Kör tagjai

Tartalmas évet zárt tavaly a Makói Honismereti Kör, akik csütörtökön délután tartották meg idei első összejövetelüket a Galamb Iskolában. Az eseményen többek között újévi köszöntőt mondott Szikszai Zsuzsanna a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, valamint előadást tartott Forgó Géza történész, de Tamásy Gabriella alkotót is megismerhették a jelenlévők, továbbá megvitatták az jövőbeni programokat is.

Tovább 2023-01-27

38,5 millióból újult meg a kiszombori óvoda

„Az óvoda most olyanná vált, amilyennek már régóta szerettük volna!” – így fogalmazott Szirbik Imre, kiszombori polgármester a helyi nevelési intézmény felújításával kapcsolatban. Szeptember óta összességében egy komfortosabb, biztonságosabb és szebb környezet fogadja a gyermekeket.

Tovább 2023-01-27

Makói Híradó 2023.01.26.

- Megduzzadtak vármegyénk folyói - Petőfi, Madách, vagy a Himnusz lehet az idei Natura Marosmenti Művésztelep témája - 25 millió forintból szépül meg a Szent László Király templom belső terének egy része - Mit hoz 2023 Pitvaros életében? - Rövid hírek - 2023.01.26.

Tovább 2023-01-26

Petőfi, Madách, vagy a Himnusz lehet az idei Natura Marosmenti Művésztelep témája

A Marosmenti Művésztelep terveiről számolt be a Társalgó című színes, kulturális magazin keretében Karsai Ildikó vezető, aki elárulta, hogy az idei témák kezdenek körvonalazódni. A tervek között szerepel a 200. éves jubileumát ünneplő Petőfi Sándor és Madách Imre, valamint a Himnusz. Továbbá szó esett több alkotó kiállításáról is, amelyet szeretnének megrendezni.

Tovább 2023-01-26

25 millió forintból szépül meg a Szent László Király templom belső terének egy része

Állami forrásból 15 millió forintot nyert el a Makó Újvárosi Egyházközség, nagylelkű adakozóknak köszönhetően pedig további 10 millió forintot gyűjtöttek össze, így összesen mintegy 25 millió forintot tudnak az újvárosi Szent László Király templom belső terének részleges felújítására fordítani. Az épület igen rossz állapotban volt, több helyen már a vakolat is omladozott, így a két kereszthajót az utóbbi két évben már le is kellett zárni – tudtuk meg Pálfai Zoltán plébánostól.

Tovább 2023-01-26

Megduzzadtak vármegyénk folyói

Az elmúlt héten leesett nagy mennyiségű csapadék hatására Csongrád-Csanád vármegye folyói is megduzzadtak, azonban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mérései szerint nem kell számítani árvízvízvédelmi készültségre. Egy egyre csökkenő intenzitású áradás várható az Alsó-Tisza vízrendszerében, ami egy lassú, hosszan tartó apadást eredményez majd

Tovább 2023-01-26

Mit hoz 2023 Pitvaros életében?

Élet költözött az egészségházba, folyik az öregek napközi otthonának felújítása, hamarosan pedig elindulhat a falut átszelő kerékpárút építése is – mondta el televíziónknak Pitvaros polgármestere. Radó Tibor úgy fogalmazott: 2022-ben az volt az egyik feladatuk, hogy a Covid után újra felvegyék azt a lendületet, amely korábban is jellemző volt az önkormányzatra. A falu vezetése pozitívan tekint a jövőbe, hosszú évekre előremutató tervekkel is rendelkeznek.

Tovább 2023-01-26

Makói Híradó – 2022.01.25.

- Folyamatosan növekszik a felnőttképzésben résztvevőknek a száma a HSZC-ben - Elérte a 75 %-os készültségi szintet a maroslelei tornacsarnok - Rövid hírek - Minden fejlesztési lehetőséget meg szeretne ragadni Csanádpalota 2023-ban - Csaknem a felére csökkent a verebek száma

Tovább 2023-01-25

Csaknem a felére csökkent a verebek száma

Mintegy 600 millió fészkelő madárral lett kevesebb az Európai Unióban 1980 óta. A legnagyobb veszteséget 247 millió egyeddel a házi veréb szenvedte el. A mezőgazdasági területek növekedése, a természetes élőhelyek eltűnése az, ami az oka lehet a madárállományok csökkenésének. Első lépésként amit fogyasztók tehetünk, az az, ha nem pazaroljuk az élelmiszert.

Tovább 2023-01-25

Folyamatosan növekszik a felnőttképzésben résztvevőknek a száma a HSZC-ben

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum beiskolázása sikeresen alakult a 2022/2023-as tanévben- emelte ki Kincses Tímea főigazgató a 7Híre című hírháttér magazinunkban. Továbbá szó esett a felnőtt és a nappali képzésekről, valamint a makói Návay-ban lévő legkedveltebb ágazatokról is.

Tovább 2023-01-25

Elérte a 75 %-os készültségi szintet a maroslelei tornacsarnok

„Maroslele történetének legnagyobb beruházásáról beszélünk!” – osztotta meg televíziónkkal Drimba Tibor polgármester a jelenleg épülő tornacsarnok kapcsán. A sportlétesítmény nem csupán a gyermekek rendszeres testnevelésóráinak biztosít majd helyszínt, hiszen egyre több szakosztály is érdeklődik az új lehetőség iránt.

Tovább 2023-01-25

Makói Híradó 2023.01.24.

- Szekeres István életéről mesél 60 alkotás - A magyar kultúráról bővítették tudásukat a SZIGNUM diákjai - Zeitler Ádám: Az ellenzéki összefogás legnagyobb vesztese a Jobbik... - Több mint 500 millió forintból tudott fejleszteni Apátfalva 2022-ben. - Pálfai Zoltán: A hatalmasokat ledöntötte trónjukról és a megalázottakat felemelte

Tovább 2023-01-24

Zeitler Ádám: Az ellenzéki összefogás legnagyobb vesztese a Jobbik…

Országos politikában nem, helyiben viszont erősíteni kíván Zeitler Ádám képviselő, aki televíziónkon keresztül üzent a Jobbik felső vezetésének. Emellett szó volt hírháttér magazinunkban azokról az ügyekről melyeket képvisel és azt is megtudtuk, hogyan látja a makói turizmus helyzetét.

Tovább 2023-01-24

Szekeres István életéről mesél 60 alkotás

„A szív kulcsai” címmel nyílt meg Szekeres István grafikusművész kiállítása, Makó Város Önkormányzatának aulájában. 60 alkotáson keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a művész életútját. A Magyar Kultúra Napja apropóján szervezett tárlat megnyitóján beszédet mondott Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Tovább 2023-01-24

A magyar kultúráról bővítették tudásukat a SZIGNUM diákjai

A Magyar Kultúra napja alkalmáról és az ökumené ünnepéről emlékeztek meg a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskolában hétfőn délelőtt. Az eseményen közösen elszavalták a 200 éves Himnuszt, majd egy kerekasztalbeszélgetés keretében a város lelkipásztorai meséltek hivatásukról.

Tovább 2023-01-24

Pálfai Zoltán: A hatalmasokat ledöntötte trónjukról és a megalázottakat felemelte

Az ökumenikus imahét zárása szombaton a Baptista imaházban volt, ahol az Evangélikus Egyházközösség volt a vendéglátó. Az igét Pálfai Zoltán római katolikus plébános hirdette, amely Mária hálaéneke volt Lukács evangéliumából, amely arra mutat rá, hogy a hatalmasokat ledöntötte trónjukról, míg a megalázottakat felemelte a megváltó.

Tovább 2023-01-24

Több mint 500 millió forintból tudott fejleszteni Apátfalva 2022-ben

Piactérátadó, a csapadékvízelvezető rendszer korszerűsítése, út- és járdafelújítások – csak néhány beruházás azok közül, amiket az apátfalvi önkormányzat sikeresen megvalósított 2022-ben. Szekeres Ferenc polgármester elmondása szerint az idei évet is hasonlóan mozgalmasra tervezik.

Tovább 2023-01-24

Makói Híradó – 2023.01.23.

- Kislányok lettek az év első újszülöttjei Makón és Kiszomboron - Botlik Anita: Nemcsak ünnepekkor segítek a körzetemben élőknek - 11 éves a Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum - Ézsaiás: „Tanuljunk meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra” - Télen sem alszanak a kullancsok

Tovább 2023-01-23

11 éves a Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum

A fürdőzőkkel együtt közösen ünnepelték meg a Hagymatikum 11 éves születésnapját a hétvégén. A jeles eseményen fellépett Ya Ou énekes, valamint Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művészei szórakoztatták a kikapcsolódni vágyókat műsorukkal. A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan most is gondoltak a kicsikre és nagyokra egyaránt a változatos és színes programokkal, így mindenki megtalálhatta a hozzá illő kikapcsolódási formát.

Tovább 2023-01-23

Botlik Anita: Nemcsak ünnepekkor segítek a körzetemben élőknek

A nehéz gazdasági helyzet ellenére, szinte mind a 8 körzetben jutott fejlesztésre, valamint a lakosság nagy részét is tudta támogatni az önkormányzat egy átfogó segítséget nyújtó program keretében. Osztották meg a képviselők az évértékelő beszélgetések alkalmával. Botlik Anita arról beszámolt, hogy mindemellett ő maga személyesen is sokat segített az 5- ös választókerületben élőknek.

Tovább 2023-01-23

Kislányok lettek az év első újszülöttjei Makón és Kiszomboron

Január elsején picivel hajnali három óra után jött a világra Kiss Gréta Szegeden, akit Makó első szülöttjeként köszöntött a polgármester és Kovács Sándor települési képviselő. Szintén az év első napján látta meg a napvilágot a kiszombori Árva Viola. A családot Szirbik Imre polgármester a községházán fogadta a Makói Kistérség Többcélú Társulás elnökével, Farkas Éva Erzsébettel.

Tovább 2023-01-23

Télen sem alszanak a kullancsok

Az enyhébb téli hónapok miatt még ilyenkor is találkozhatunk kullancsokkal. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya januárban egy főt regisztrált Lyme-kórral. A megelőzési lehetőségekkel kapcsolatban érdemes felkeresni háziorvosunkat.

Tovább 2023-01-23

Ézsaiás: „Tanuljunk meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”

Makón az idén a békéért imádkoztak az ökumenikus imahéten, amely többek között azt a célt hivatott szolgálni, hogy a különböző felekezetű gyülekezetek tagjai kapcsolódási pontokat találjanak egymással. Stábunk kint járt azon az eseményen is, amelyen Stefán Zoltán református lelkész hirdetett igét.

Tovább 2023-01-23

Makói Híradó – 2023.01.20.

- 12 tonna barnakőszenet kapott a királyhegyesi általános iskola - Fontos felújításokat eszközöltek az apátfalvi művelődési házban - Rövid hírek - Az elhivatottság és a minőség, ami 150 év alatt sem változott a Lenhardt családnál - Farsang a bálok és esküvők, valamint a disznóvágások az időszaka

Tovább 2023-01-20

12 tonna barnakőszenet kapott a királyhegyesi általános iskola

A Barnakőszén Program egy olyan hazai program, amely magyar alapanyagra épít és a hazai gyermekek, valamint időskorúak hasznára válik – hangsúlyozta Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a csütörtöki napon Királyhegyesen, amikor a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Királyhegyesi Tagintézménye számára 12 tonna tüzelőanyagot szállítottak ki az említett kezdeményezés keretein belül. Vármegyénkben ez az első olyan oktatási intézmény, amely részesedhet ebből a támogatási formából.

Tovább 2023-01-20

Farsang a bálok és esküvők, valamint a disznóvágások az időszaka

Farsang időszakába léptünk, amikor már megengedett a bálozás, a mulatozás és az esküvők. Ilyenkor a disznóvágásokra is sort kerítenek és jellemző még erre az időszakra, hogy zsírosabb ételeket fogyasztunk.

Tovább 2023-01-20

Az elhivatottság és a minőség, ami 150 év alatt sem változott a Lenhardt családnál

A 150 év alatt az örömök mellett rengeteg viszontagságot is megélt a Lenhardt szíjgyártó család. Ami ezen idő alatt nem változott, az a munka iránti elhivatottság, alázat és a minőség. Stábunk ellátogatott a műhelybe, ahol az ősi mesterség titkai apáról fiúra szállnak.

Tovább 2023-01-20

Makói Híradó 2023.01.19.

Gáspár Sándor: Elégedett is vagyok meg nem is..... Akár már februárban elkezdődhet a csanádpalotai művelődési ház felújítása Berobbant a pollenszezon A lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdetnek

Tovább 2023-01-19

Gáspár Sándor: Elégedett is vagyok meg nem is…..

A körzetben megvalósult és befejeződött projektekkel elégedett Gáspár Sándor, azonban vannak még megoldásra váró feladatok osztotta meg a képviselő hírháttér magazinunkban. A Hagymatikumot és annak bővítését egy csodának tartja és büszke arra, hogy a kezdetektől fogva nyomon kísérhette annak kivitelezését.

Tovább 2023-01-19

Berobbant a pollenszezon

Az enyhe időjárásnak köszönhetően a vártnál sokkal hamarabb elkezdődött az idei pollenszezon. A mogyoró virágporának levegőben mért koncentrációja már eléri az allergiás tüneteket kiváltó, közepes szintet. A szénanáthában szenvedők étkezésükkel is enyhíthetik panaszaikat.

Tovább 2023-01-19

Akár már februárban elkezdődhet a csanádpalotai művelődési ház felújítása

Egy 250 millió forintos pályázatnak köszönhetően újulhat meg a csanádpalotai Kelemen László művelődési ház. Az épület nagyterme már átesett egy nagyobb felújításon, most hőszigetelésre, energetikai korszerűsítésre és parkosításra írt ki az önkormányzat egy közbeszerzési pályázatot. A közösségi tér a civil szervezetek egyik központi épülete lehet majd a teljes rekonstrukciót követően.

Tovább 2023-01-19

A lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdetnek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. A programban bárki részt vehet, ami remek szabad levegős elfoglaltságot is kínál. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít január 20-tól 23-ig.

Tovább 2023-01-19

Makói Híradó 2023.01.18.

Sikeres évet zárt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Végre élet költözött a pitvarosi egészségházba Karsai Ildikó grafikái köszönnek vissza bizonyos térképekről Egynapos kirándulásokat tervez a MENYUKE 2023-ban Apátfalván nem okoz majd gondot az özönvízszerű esőzés

Tovább 2023-01-18

Sikeres évet zárt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

Sikeres évet zárt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum, közel 600 millió forintot fordítottak a négy városban a szakképző iskolák épületeire. A 7 híre című hírháttér magazinunk vendégei megosztották, hogy a beiskolázás is jól alakult: közel 5000 tanulóval indult a 2022/2023-as tanév, a diákok 14 ágazat 21 szakmáját sajátíthatják el. Makón tavaly egy tanműhely épült, amelyet fel is szereltek szakmai eszközökkel, a beruházás közel 32 millió forintból valósult meg.

Tovább 2023-01-18

Egynapos kirándulásokat tervez a MENYÜKE 2023-ban

Újévköszöntő klubdélutánt tartott kedden a MENYUKE az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola előadótermében. Az összetartó közösség számos kirándulást szervezett a tavalyi évben, amit az idén is szeretnének folytatni. Rendszeresen mozognak a Petőfi parkban és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy együtt töltsék az időt. Az idei első találkozójukra Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott.

Tovább 2023-01-18

Fontos felújításokat eszközöltek az apátfalvi művelődési házban

Újjászületett az apátfalvi művelődési ház nagyterme, de a főbejárat környéke is megszépült a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Az önkormányzat további beruházásokon is gondolkodik az épületet illetően, hiszen energetikailag is vannak hiányosságok az intézményen.

Tovább 2023-01-18

Karsai Ildikó grafikái köszönnek vissza bizonyos térképekről

Zsúfolt és nagyszerű- így jellemezte Karsai Ildikó grafikusművész az elmúlt időszakot. Több megbízás és munka is rátalált, amelyekről örömmel számolt be a Társalgó című színes kulturális magazinunk vendégeként. Többek között szó esett a Szarvasi Arborétum térképéről és Makói Templomok, Kápolnák elnevezésű projektről is.

Tovább 2023-01-18

Végre élet költözött a pitvarosi egészségházba

Tavaly november óta a pitvarosi egészségház teljesen új épületében várja a falubeli, valamint a csanádalberti pácienseket a védőnői szolgálat. A komplexum egyik fele ezzel már hivatalosan is betölti eredeti funkcióját, hamarosan pedig a másik részlegbe is élet költözhet, hiszen a remények szerint a fogorvosi ellátás is hamarosan a modern komplexumba költözik.

Tovább 2023-01-18

Makói Híradó 2023.01.17.

Visszatekintés a makói önkormányzat 2022-es testületi üléseire 2,7 milliárd forintból épül kerékpárút térségünkben Makón is együtt imádkoznak a keresztény hívek az Imahéten 143 éve született Homonnai Nándor fotós

Tovább 2023-01-17

2,7 milliárd forintból épül kerékpárút térségünkben

Megkezdődtek a Csanádpalota-Pitvaros-Mezőhegyes közti kerékpárút Csongrád-Csanád vármegyei szakaszának előkészítő munkálatai. A 2,7 milliárd forintos beruházás egy újabb fontos mérföldköve annak a célkitűzésnek, hogy egy egybefüggő bicikliútrendszer épüljön meg térségünkben, valamint az egész vármegyében.

Tovább 2023-01-17

Visszatekintés a makói önkormányzat 2022-es testületi üléseire

A 2022-es esztendő Makó Város Önkormányzatát is komoly kihívások elé állította. A képviselőtestület igen komoly, a város jövőjét komolyan befolyásoló döntéseket hozott meg a rendes, illetve rendkívüli ülések alkalmával. A költségvetés megszavazásától kezdve a 200 millió forintos tartalékkeret elkülönítésén át az energiaválságra reagáló intézkedéscsomagig rengeteg téma előtérbe került, de ilyen volt például a 220 millió forint összegben útjára indított Makó Segít program is. Ezekből a döntésekből láthatnak a következő percekben egy összefoglalót.

Tovább 2023-01-17

143 éve született Homonnai Nándor fotós

143 éve született Homonnai Nándor fotográfus, aki a fényképezőjén keresztül egy teljesen más perspektívából látta Makót és az embereket. A székely származású művész munkássága és üvegnegatívjai fontos szerepet játszanak irodalom- és várostörténeti szempontból.

Tovább 2023-01-17

Makói Híradó – 2023.01.16.

- Kovács Sándor:” Soha nem mondtam, hogy be kell keríteni a Petőfi parkot” - Bogárzó és a cserkész évek inspirálták a 95 éves Szekeres Istvánt - Rövid hírek - 2023-ban is számos feladata lesz a nagyéri önkormányzatnak

Tovább 2023-01-16

Kovács Sándor:”Soha nem mondtam ,hogy be kell keríteni a Petőfi parkot”

2022 ben a gazdasági nehézségek ellenére nagy projektek valósultak meg Kovács Sándor körzetében. Közülük kiemelt figyelmet kapott a kisposta bezárásának majd újra nyitásának ügye. Ezekről a beruházásokról a testület legfontosabb döntéseiről és a Petőfi park rehabilitációja kapcsán megjelent sajtóhírekről is beszélt a képviselő hírháttérmagazinunkban.

Tovább 2023-01-16

2023-ban is számos feladata lesz a nagyéri önkormányzatnak

100 millió forintos költségvetéssel gazdálkodhatott Nagyér a 2022-es esztendőben – tudtuk meg Lőrincz Tibor polgármestertől. Energetikailag modernizálták a községházát, felújították a ravatalozót, de útrekonstrukció is történt. 2023 is bőven tartogat feladatokat az önkormányzat számára: be kell fejezniük a piaccsarnok építését, de két nyertes TOP PLUSZ-os tender kivitelezése is elkezdődhet majd.

Tovább 2023-01-16

Bogárzó és a cserkész évek inspirálták a 95 éves Szekeres Istvánt

A jó egészségnek örvendő és mosolygós 95 éves Szekeres István grafikusművészt, két dolog inspirálta igazán: a Bogárzóban és a cserkészetben eltöltött évei. A ma is aktív nyugdíjas megosztotta életének főbb eseményeit, valamint arról is szó esett, hogy kiállításra készül, amelyben a fiatalkori munkáit mutatja be az érdeklődőknek Makón.

Tovább 2023-01-16

Makón is együtt imádkoznak a keresztény hívek az Imahéten

Makón baptisták, római és görögkatolikusok, reformátusok, valamint evangélikusok imádkoznak az egységért január 15-e és 22-e között az Ökumenikus Imahét keretében. A nyitó istentiszteletet Baranyi-Bozi Károly, görögkatolikus segédlelkész celebrálta a vasárnapi napon.

Tovább 2023-01-16

Makói Híradó 2023.01.13.

Elégedett Hadik György a választókerületét illetően Nyolcvan évvel ezelőtt történt a Doni katasztrófa, amelyre Makón is megemlékeztek Teljeskörű szűrésen esnek át a fogorvosnál a páciensek január 1-től A békéért imádkozhatunk Makón egy héten keresztül

Tovább 2023-01-13

Teljeskörű szűrésen esnek át a fogorvosnál a páciensek január 1-től

Az idei év változást hozott többek között a fogorvosok számára is, mivel úgynevezett indikátor rendszeren belül a szakembereket minőségi teljesítmény munkára ösztönzik. Továbbá kötelezővé tették január elsejétől a teljeskörű fogászati szűrést az első látogatás alkalmával a páciensek számára.

Tovább 2023-01-13

Elégedett Hadik György a választókerületét illetően

A nehézségek ellenére a 2022 es év az utóbbi évek legeredményesebbje volt- osztotta meg Dr. Hadik György a 7 Híre magazinunkban. A képviselő arról is beszélt, hogy az energiaválság kezelése kapcsán jó döntések születtek és ennek köszönhetően tudtak az év végén 220 millió forintból segíteni az embereknek.

Tovább 2023-01-13

Nyolcvan évvel ezelőtt történt a Doni katasztrófa, amelyre Makón is megemlékeztek

1943. január 12-én a Don- kanyarban elesett hősökre emlékeztek Makón. A nyolcvan évvel ezelőtt történt harcban több mint százezer magyar katona, köztük számos makói és térségi is életét vesztette, vagy fogságba esett.

Tovább 2023-01-13

A békéért imádkozhatunk Makón egy héten keresztül

Vasárnaptól egy héten keresztül, minden nap más-más felekezetben kerülhetnek közelebb a hívek a megváltóhoz, ugyanis kezdetét veszi Makón is az Ökumenikus imahét. Az első igehirdetéseknek a Baptista imaház ad otthont.

Tovább 2023-01-13

Makói Híradó – 2023.01.12.

- Már javában készülnek a tavaszi virágosításra Makón a kertészek - Pályázatok kiírásával segíti a megyei önkormányzat a településeket - Jól haladnak a nagyéri piaccsarnok építésével - Rövid hírek - Több mint 20 értékekkel bővül a Makói települési értéktár

Tovább 2023-01-12

Több mint 20 értékekkel bővül a Makói települési értéktár

A tavalyi évhez képest több mint húsz értékkel gyarapodott a Makói települési értéktár. Többek között felvételre kerül József Attila Szépség koldusa kötete, Kesztner Zoltán élete, Szundi Jenő kertészmérnök munkássága, valamint a teknyőkaparó is- mondta el Szikszai Zsuzsanna a Társalgó című kulturális magazinunkban.

Tovább 2023-01-12

Már javában készülnek a tavaszi virágosításra Makón a kertészek

Stábunk kint járt Makó Város Önkormányzatának fóliasátraiban, ahol már készítik elő a tavaszi kiültetésre a különböző növényeket, virágokat. Többségében muskátlikat szaporítanak, de az évelő és fásszárú növények teleltetését is végzik a szakemberek.

Tovább 2023-01-12

Pályázatok kiírásával segíti a megyei önkormányzat a településeket

2022-ben is számos település pályázatát bírálta el pozitívan a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat. Az energiaválság és a brüsszeli szankciók ellenére a munka dandár részét sikerült elvégezniük és továbbra is azon dolgoznak, hogy minden település fejlődéséhez hozzá tudjanak járulni.

Tovább 2023-01-12

Jól haladnak a nagyéri piaccsarnok építésével

Jól haladnak a nagyéri piaccsarnok építésével, az enyhe időjárás is elősegíti a hatékony munkát – mondta el stábunknak a helyszínen Lőrincz Tibor. A polgármester úgy fogalmazott: ebben az évben biztosan elkészül a létesítmény, amely biztonságos, modern és kényelmes helyszínt biztosít majd a helyi és környékbeli kereskedőknek ahhoz, hogy értékesíteni tudják portékáikat.

Tovább 2023-01-12

Makói Híradó 2023.01.11.

Több mint 280 000-en választották a Hagymatikumot 2022-ben Szabó Sándor „Életmű díjat kapott” Rövidek Mi tehetünk a legtöbbet saját egészségünk megőrzéséért! Ingyen árulhatnak a kereskedők az új apátfalvi piacon

Tovább 2023-01-11

Több mint 280 000-en választották a Hagymatikumot 2022-ben

Már évek óta Makó legnagyobb turisztikai attrakciója és célpontja a Hagymatikum Gyógyfürdő. Belföldről és külföldről is egyaránt sokan választották komplexumot a kikapcsolódásra 2022-ben. A fürdőzők megannyi hétvégén élvezhették a tematikus, zenés programokat és a szaunaszeánszokat. A tervek szerint ugyanezeket a sikereket szeretnék idén is elérni a komplexum vezetőség

Tovább 2023-01-11

Szabó Sándor „Életmű díjat kapott”

A vendéglátásban több mint harminc évet töltött el Szabó Sándor aki, szívvel-lélekkel végezte munkáját feleségével. Tavaly év végén a Csongrád-Csanád Megyei Iparkamara Makó Térségi Szervezete ismerte el az Autós Csárda és Panzió tulajdonosának a hosszú évek alatt nyújtott magaszszínvonalú munkáját.

Tovább 2023-01-11

Mi tehetünk a legtöbbet saját egészségünk megőrzéséért!

Az egészségügyi, higiéniás szabályok betartása továbbra is fontos annak érdekében, hogy az enyhe téli időszakban terjedő vírusokat visszaszorítsuk – emelte ki Dr. Horváthné Dr. Czanik Sarolta, makói házi gyermekorvos. A szakember hozzátette: emellett persze az egészséges, vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozással is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a komoly megbetegedéseket.

Tovább 2023-01-11

Ingyen árulhatnak a kereskedők az új apátfalvi piacon

„Nem kell helypénzt fizetniük az árusoknak az új apátfalvi piacon, így tudunk a legtöbbet segíteni a helyi termelőknek, kézműveseknek és kereskedőknek” – osztotta meg televíziónkkal Szekeres Ferenc, a falu polgármestere. Egy 50 millió forintos pályázati forrásból nagyot tudott előre lépni a település a tavalyi év második felében.

Tovább 2023-01-11

Makói Híradó 2023.01.10.

Szakmai esteket is tart a Csanád és Térsége Gazdakör 268 lakástűz keletkezett tavaly Csongrád-Csanád vármegyében Rövid híreket láthatnak! 2022-ben is bőven akadt tennivalója a Magyar Közútnak Megtévesztő a jó idő a növények számára

Tovább 2023-01-10

Szakmai esteket is tart a Csanád és Térsége Gazdakör

„Téli esték” címmel minden pénteken szakmai előadásokat tartanak a Csanád és Térsége Gazdakör székházában. Mivel a nyári főszezonban a gazdáknak folyamatosan a földeken kell dolgozniuk, a téli holtidőben tudnak arra is időt szánni, hogy válaszokat kapjanak a mezőgazdaság aktuális kérdéseire és új ismereteket szerezzenek.

Tovább 2023-01-10

Megtévesztő a jó idő a növények számára

Megváltoztathatja a növények szokványos életritmusát az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás, ugyanis azok a decemberi-januári mélynyugalmi állapotban a legellenállóbbak és ilyenkor a nagy hőingadozás kárt tehet a terményekben. A telet a kártevők is gond nélkül túlélhetik és a tavaszi kedvező körülmények beálltával azonnal károsítani, fertőzni kezdenek.

Tovább 2023-01-10

268 lakástűz keletkezett tavaly Csongrád-Csanád vármegyében

268 lakástűz keletkezett tavaly Csongrád-Csanád vármegyében, ezekben három ember életét vesztette, 35-en pedig megsérültek – tájékoztatta televíziónkat Molnár Krisztina. A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a statisztikákban némi romlás mutatható ki a 2021-es évhez képest, az viszont pozitívum, hogy a tapasztalatok szerint egyre többen szereltetnek fel otthonaikba szén-monoxid érzékelőt.

Tovább 2023-01-10

2022-ben is bőven akadt tennivalója a Magyar Közútnak

„2010 óta összesen közel 8000 kilométernyi útfelújítást végeztek el a kivitelezők állami beruházásokon keresztül. Ebből csak 2022-ben mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékúti szakasz volt érintett.” – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. televíziónkhoz eljuttatott közleményében. Bartal Tamás, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára ebben hangsúlyozta: a gazdasági nehézségek ellenére nem hagynak félbe beruházást, így a tavaly elkezdődött, de még nem befejezett projektek közül 2023 tavaszán további 130 kilométernyi úton folytatódnak a kivitelezések.

Tovább 2023-01-10

Makói Híradó – 2023.01.09.

- Összetartó közösséget alkot a makói gazdakör - Interaktív József Attila kiállítással készül a múzeum! - Rövid hírek - Elengedhetetlen, hogy rendszeresen tegyünk fogaink egészségéért! - Január elsejétől már nem gond, ha nincs nálunk a jogosítvány és a forgalmi engedély

Tovább 2023-01-09

Január elsejétől már nem gond, ha nincs nálunk a jogosítvány és a forgalmi engedély

A feledékeny autóvezetőknek már nem kell félniük a retorzióktól. Január 1-jétől nem minősül jogsértésnek, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jogosítványát, valamint a jármű forgalmi engedélyét.

Tovább 2023-01-09

Összetartó közösséget alkot a makói gazdakör

Pénteken este tartotta meg a Csanád és Térsége Gazdakör idei első eseményét a székházukban, ahol egy vacsora elfogyasztása mellett adtak számot a tavalyi évről, illetve tekintettek a jövőbe. Létszámuk megközelíti a száz főt, egy nagyon összetartó közösségről van szó, ahol egyre több a fiatal gazda.

Tovább 2023-01-09

Elengedhetetlen, hogy rendszeresen tegyünk fogaink egészségéért!

A reggeli és esti fogmosással, valamint a féléves kontrolvizsgálatokkal sokat tehetünk fogaink egészségének megőrzése érdekében. A szájhigiénia a mindennapi komfortérzetünkre, illetve az emésztésünk minőségére is kihat.

Tovább 2023-01-09

Interaktív József Attila kiállítással készül a múzeum!

A jeles napokhoz és évfordulókhoz kapcsolódó programokat 2023-ban is maradéktalanul meg szeretné rendezni a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum kollektívája. Az újév legjelentősebb eseménye mégis az a József Attila makói éveivel foglalkozó, új, interaktív kiállítás lesz, amely március végén nyitja majd meg kapuit a múzeum időszakos kiállítóterében.

Tovább 2023-01-09

Makói Híradó – 2023.01.06.

- Rövid idő alatt 5 gépjárművet loptak el Makón - Nyugodtan teltek az ünnepek a mentősök számára - Rövid hírek - Petőfi Sándort Dobsa Lajos személye köti Makó városához - Vízkereszt január 6-ára esik, amelyhez számos szokás kapcsolódik

Tovább 2023-01-06

Petőfi Sándort Dobsa Lajos személye köti Makó városához

Az Országgyűlés 2022-t és 2023-at Petőfi-emlékévvé nyilvánította, 2023. január elsején ünnepeltük ugyanis a világhírű magyar költő születésének 200. évfordulóját. Ezen apropóból hazánk több kulturális és közgyűjteményéhez hasonlóan a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum is programokkal készül ebben az esztendőben. A részletekről Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatót kérdezte televíziónk.

Tovább 2023-01-06

Rövid idő alatt 5 gépjárművet loptak el Makón

Rövid idő alatt 5 gépjárművet loptak el Makón, minden esetben ugyanazt a módszert alkalmazták az elkövetők. A Csongrád- Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a bűncselekményekkel kapcsolatban tájékoztatást adott televíziónknak, illetve Balázs Csaba sajtóreferens kitért az ünnepi időszak történéseire is.

Tovább 2023-01-06

Vízkereszt január 6-ára esik, amelyhez számos szokás kapcsolódik.

Vízkereszt ünnepe van ma, január 6-án. Ezen a napon szentelték meg a házakat, illetve bontották le a karácsonyfákat- emelte ki televíziónknak Terendi Viktória néprajkutató, muzeológus.

Tovább 2023-01-06

Nyugodtan teltek az ünnepek a mentősök számára

Nem volt kiugróan magas esetszámuk a makói mentősöknek az ünnepek alatt. A szolgálatban lévőket a belgyógyászati rosszullétek mellett kettő közúti balesethez riasztották. Szilveszter éjjel nem történt komolyabb sérülés.

Tovább 2023-01-06

Makói Híradó 2023.01.05.

Magyarországon influenza, koronavírus és a RSV vírus terjed Termékeny évet zárt a Makói Magán Zeneiskola Programdús évet zárt a Román Nemzetiségi Önkormányzat A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb voksot az év hala közönségszavazáson

Tovább 2023-01-05

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb voksot az év hala közönségszavazáson

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett „Az Év Hala” közönségszavazáson. A szervezet elnöke, Dr. Nagy Sándor Alex továbbá azt is megosztotta, hogy a vízben élő állat eszmei értéke 250.000 forint.

Tovább 2023-01-05

Termékeny évet zárt a Makói Magán Zeneiskola

Külföldi utazások, jó hangulatú hangversenyek és nívós versenyeken elért komoly szakmai sikerek – így lehetne összegezni a Makói Magán Zeneiskola 2022-as évét. Dr. Csikota József karnagy-igazgatótól megtudtuk: az új esztendő is legalább ennyire mozgalmasnak ígérkezik.

Tovább 2023-01-05

Programdús évet zárt a Román Nemzetiségi Önkormányzat

Eredményekben gazdag volt a 2022-es esztendő a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat számára. Számos programot valósítottak meg városunkban és határon túlon is. Ezt a lendületes munkát az idei évben is folytatni szeretnék – tudtuk meg Birta Julia Mihaela elnöktől.

Tovább 2023-01-05

Magyarországon influenza, koronavírus és a RSV vírus terjed

Több vírus is terjed egyszerre Magyarországon, leginkább influenza, koronavírus és RSV vírus. Az utóbbi leginkább gyermekekre jelent nagyobb veszélyt- osztotta meg televíziónkkal Dr. Horváthné Dr. Czanik Sarolta gyermek háziorvos.

Tovább 2023-01-05

Makói Híradó – 2023.01.04.

- 150 millió forintos kormányzati támogatást kapott Makó - Immáron 29. alkalommal adott Újévi koncertet a Makói Magán Zeneiskola - Rövid hírek - Inspirációt és lendületet ad Dr. Tóth Feri bácsi hagyatéka - 2023-ban külföldi turnék is várnak a Forgatós Táncegyüttesre

Tovább 2023-01-04

150 millió forintos kormányzati támogatást kapott Makó

Makó Város Önkormányzata 150 millió forintos rendkívüli támogatásban részesült Magyarország Kormányának döntése értelmében – olvasható egy Farkas Éva Erzsébet polgármester hivatalos Facebook oldalán közzétett bejegyzésben. Az állam a 10 ezer lakosnál nagyobb városok vezetését igyekszik segíteni, hogy azok könnyebben fel tudják venni a harcot a települések üzemeltetése során felmerülő, megemelkedett rezsiköltségekkel.

Tovább 2023-01-04

Inspirációt és lendületet ad Dr. Tóth Feri bácsi hagyatéka

„Tóth Feri bácsi életműve megkerülhetetlen!” – hangsúlyozta Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója a neves néprajzkutató és polihisztor születésnapján szervezett megemlékezésen szerdán. A kilátogatók az eseményen koszorúkat és mécseseket helyeztek el az egykori múzeumigazgató előtt tisztelgő emléktáblánál.

Tovább 2023-01-04

2023-ban külföldi turnék is várnak a Forgatós Táncegyüttesre

2023-ban több külföldi turné is vár a Forgatós Táncegyüttesre. A határon túli fellépések mellett a makóiak is számíthatnak tavasszal egy nagyszabású gálára, amelyet a húsvéti népszokásokra fűznek fel, és egyben Doktor Lászlónak, az együttes alapítójának a hatvanadik születésnapjára is sor kerül, aki pedagógusként negyven éve van a pályán.

Tovább 2023-01-04

Immáron 29. alkalommal adott Újévi koncertet a Makói Magán Zeneiskola

Makón méltóképpen búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újat. Lélekemelő koncerttel örvendeztette meg a nagyérdeműt a Makói Magán Zeneiskola Koncert Fúvószenekara. A klasszikusok mellett kortárs zeneszerzők művei is felcsendültek, amelyek szintén elnyerték a közönség tetszését.

Tovább 2023-01-04

Makói Híradó 2023.01.03.

Farkas Éva Erzsébet: A béke az, amire az idei évben törekedni kell 16 %-al nő a minimálbér 2023-ban Január elsejétől a megye elnevezést felcserélte a vármegye Mozgalmas év lesz a 2023-as a Szirbik Miklós Egyesület életében

Tovább 2023-01-03

Futással hangolódtak szilveszter éjjelére Makón

Több mint 160-an vállalkoztak arra, hogy futással búcsúznak 2022-től. Az év utolsó napján, a délelőtti órákban a Makovecz téren gyülekeztek kicsik és felnőttek, hogy teljesítsék a köröket a Hagymatikum körül. A futást követően a résztvevők között tombolatárgyakat sorsoltak ki.

Tovább 2023-01-03

16 %-al nő a minimálbér 2023-ban

Szinten minden területen jelentős béremelésre számíthatunk 2023-ban. A családok támogatása mellett a nyugdíjasokra is gondolt a kormány, akik 15 százalékkal kapnak többet már január hónapban. Emellett továbbra is fenntartják a rezsicsökkentést és az élelmiszerárstoppot.

Tovább 2023-01-03

Farkas Éva Erzsébet: A béke, amire az idei évben törekedni kell

A békére kell törekednünk az idei évben- az újévi koncerten mondott beszédében emelte ki Farkas Éva Erzsébet polgármester. A városvezető a jövőbeni tervek és célok megosztása előtt értékelte a 2022-es évet, amely az előző esztendökhöz hasonlóan megpróbáltatásokat tartogatott.

Tovább 2023-01-03

Mozgalmas év lesz a 2023-as a Szirbik Miklós Egyesület életében

Új kiadványokkal és konferenciákkal készül a Szirbik Miklós Egyesület 2023-ban, de a MarosKult vlogsorozat sem áll meg – tudtuk meg Zeitler Ádámtól. Az elnök televíziónknak elmondta: a remények szerint egy, a tavalyinál eseménydúsabb esztendő áll előttük.

Tovább 2023-01-03

Január elsejétől a megye elnevezést felváltotta a vármegye

Az Országgyűlés döntése alapján 2023. január elsejétől a megye elnevezés megszűnt a közigazgatásban és a vármegye kifejezés vete át a helyét. Néhány hónappal ezelőtt egy másik fontos, megnevezésbeli változás is történt, amikor a kormánymegbízottakat főispánokká nevezték át.

Tovább 2023-01-03

Melegséget adományoz az Angyalsóhaj Alapítvány

2,5 millió forint értékben osztott szét tűzifát az Angyalsóhaj Alapítvány a makói Givaudan Hungary Kft. felajánlásából ötven rászoruló család részére. A Honvéd városrészben élők fejenként öt mázsa adományban részesültek a napokban. A faanyagot Farkas Éva Erzsébet polgármester és Dr. Csikota József, az alapítvány kuratórium tagja is megtekintette.

Tovább 2022-12-23

Makói Híradó – 2022.12.23.

- Melegséget adományoz az Angyalsóhaj Alapítvány - Az emberek szeretete és az egészséges életmód az, ami frissen tartja a 90 éves Dégi Imrét - Karácsonyi hagyományok, amelyek még ma is élnek - Körültekintően éljünk az internetes kereskedelem nyújtotta lehetőségekkel - Megérkeztek a fagyok – vigyázzunk háziállatainkra!

Tovább 2022-12-23

Karácsonyi hagyományok, amelyek még ma is élnek

A lelki felkészülés mellett a karácsonyi készülődés egyik fontos pillérei az ünnepi fogások, amelyek közül a bableves, a mákosguba vagy a töltöttkáposzta sem hiányozhat az asztalról. Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum és Könyvtár igazgatója elevenítette fel azokat a régi karácsonyi szokásokat, hagyományokat, amelyek még ma is élnek a családok körében.

Tovább 2022-12-23

Az emberek szeretete és az egészséges életmód az, ami frissen tartja a 90 éves Dégi Imrét

Az emberek szeretete, valamint az egészséges életmód az, aminek köszönheti, hogy megélte a 90 évet Dégi Imre. A világutazó, kíváncsi természetű pedagógust otthonában köszöntötte Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Tovább 2022-12-23

Körültekintően éljünk az internetes kereskedelem nyújtotta lehetőségekkel

Fontos, hogy vásárlás előtt mindig győződjünk meg az interneten vásárolt termékek származásáról, próbáljuk meg azonosítani az adott vállalkozást – hívta fel a figyelmet Petrik Sándor, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Műszaki Hatósági Főosztályának vezetője. A karácsony előtti időszakban sokan élnek az online vásárlás lehetőségével, ám ez sok buktatót is rejthet magában.

Tovább 2022-12-23

Megérkeztek a fagyok – vigyázzunk háziállatainkra!

Ezekben a napokban már a napközbeni és az éjszakai hőmérsékletek is a telet idézik. A fagyos időjárásból kifolyólag nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy háziállatainknak megfelelő körülményeket biztosítsunk. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője televíziónkkal több olyan fontos tudnivalót is megosztott, melyeket betartva megóvhatjuk kint tartott kutyáinkat és cicáinkat azoktól a veszélyektől, amik a téli hidegben leselkednek rájuk.

Tovább 2022-12-23

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2022.12.22.

- Karácsonyi vetélkedőn bizonyíthattak a Szikszais diákok - A karácsonyi sütés-főzés is rejthet magában veszélyeket - Hanuka, a fények ünnepe - Virtuális séta József Attilával Makón - Lázár János :Háborúban a legfontosabb a fizikai biztonság és a lét biztonság

Tovább 2022-12-22

Karácsonyi vetélkedőn bizonyíthattak a Szikszais diákok

Karácsonyi vetélkedőt szervezett a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola kollektívája az alsó és felső tagozatos tanulóknak. A délelőtt célja az volt, hogy a fiatalok játékos formában szerezzenek ismereteket úgy, hogy közben a csapatban tevékenykedés képességét is fejlesztik magukban. Az esemény a karácsonyra való készülődés utolsó állomása volt az intézményben, hiszen december 22-én kezdetét vette a téli szünet.

Tovább 2022-12-22

A karácsonyi sütés-főzés is rejthet magában veszélyeket

„Egyre több olyan jellegű bejelentésünk van, ahol a konyhában magára hagyott, felhevült olaj okoz tüzet!” – hívta fel a figyelmet a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Molnár Krisztina televíziónknak elmondta: a karácsonyi sütés-főzés okozta baleseteken túl abból is komoly baj származhat, ha a lakásunk vagy házunk villamoshálózatát túlterheljük eszközeinkkel.

Tovább 2022-12-22

Hanuka, a fények ünnepe

A hanuka idén december 18-tól december 26-ig tart. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 18-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 25-én este gyújtják meg. A második láng fellobbanásánál stábunk is jelen volt Makón.

Tovább 2022-12-22

Virtuális séta József Attilával Makón

Virtuális sétára invitálnak minden irodalomkedvelőt a József Attila Múzeum és Könyvtár dolgozói. Egy link letöltésével a hagymaváros térképe tárul elénk, amely a fiatal költő lakhelyeit, fontosabb makói helyszíneit, a hozzákapcsolódó, támogató neves személyek lakhelyeit jelöli.

Tovább 2022-12-22

Makói Híradó 2022.12.21.

Évet értékelt a Makó Budo Klub A könyvtári kirakatkiállítás új színt hoz a téli hétköznapokba Újult erővel vette az akadályokat a Szirbik Miklós Egyesület 2022-ben Régi szép szokás volt a betlehemezés, amely már kiveszőben van Megbízható helyről vásároljunk karácsonyi fényfűzért és világító dekorációt

Tovább 2022-12-21

Megbízható helyről vásároljunk karácsonyi fényfűzért és világító dekorációt

A karácsonyi fényfűzéreket, a világító dekorációkat érdemes megbízható helyről beszerezni. Mindig kérjünk bizonylatot és azt tartsuk is meg, mert a reklamáció esetén csak ezzel lehet bizonyítani a vásárlást és a megvétel helyszínét.

Tovább 2022-12-21

A könyvtári kirakatkiállítás új színt hoz a téli hétköznapokba

Mint az ismeretes: a megnövekedett energiaárakra való tekintettel a József Attila Városi Könyvtár jelenleg zárva tart, azonban a dolgozók alternatív megoldásokkal biztosítják a kultúra tovább éltetését. Erre jó példa az a nemrégiben megnyílt „Lelkünk művészete” című kiállítás, amit a bibliotéka üvegablakain keresztül egészen 2023. január végéig szemlélhetnek meg az arra járók. A válogatott munkák az egykori makói lakos, Tamásy Gabriella tehetségét dicsérik.

Tovább 2022-12-21

Évet értékelt a Makó Budo

A Makó Budo Klub elnöksége egy évzáró ünnepség keretében köszönte meg az edzők, edzésvezetők egész éves munkáját, valamint díjban részesítették Körömi Ábel és Nadobán Alex ökölvívókat, akik idén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A szakosztályok legtöbbje országos versenyeken szerepelt, ahonnan dobogós helyezésekkel tértek haza.

Tovább 2022-12-21

Régi szép szokás volt a betlehemezés, amely már kiveszőben van

A vidékünkre jellemző régi hagyomány volt a betlehemezés, amely ma már kiveszőben van. A gyermekeknek ez egy kereseti lehetőség teremtett, illetve a meglátogatott családok számára ez a kedves szokás egy fontos pillére volt az adventi időszakban az ünnepre hangolódásban.

Tovább 2022-12-21

Makói Híradó – 2022.12.20.

- Lázár János: Háborúban a legfontosabb a fizikai biztonság és a létbiztonság - Több száz család karácsonyát teszi szebbé az Angyalsóhaj az adakozók jóvoltából - Ünnepi koncertet adott Szentpéteri Csilla és a Dr. Mihálka György Vegyeskar - Ünnepélyes keretek között átadták Makón a Szent József Átmeneti Otthont - A karácsonyra hangolódott a makói román közösség

Tovább 2022-12-20

Lázár János :Háborúban a legfontosabb a fizikai biztonság és a lét biztonság

Választókerülete 19 települését is érintette a válság ,itt is voltak olyan beruházások ,melyek felfüggesztéséről kellett dönteni ,azonban a legfontosabb cél,hogy a folyamatban lévő fejlesztések megvalósulhassanak . Mondta el Lázár János magazin műsorunkban .Hozzátette:A háború árnyékában nem az építkezés a lefőbb feladat,hanem a fizikai és a lét biztonság .A miniszter úgy fogalmazott Makó eddig jól vizsgázott válságkezelésből és segítségnyújtásból egyaránt.

Tovább 2022-12-20

Több száz család karácsonyát teszi szebbé az Angyalsóhaj az adakozók jóvoltából

Több száz rászoruló családnak a karácsonyát teszi szebbé az Angyalsóhaj Alapítvány, a Figyi Coffee-nak, valamint az akcióhoz csatlakozó adakozóknak köszönhetően. Az élelmiszer és játék, illetve ajándékcsomagokat már elkezdték kiosztani a múlthét folyamán, amelyet a héten tovább folytattak és sort kerítenek hús- és terményosztásra is.

Tovább 2022-12-20

A karácsonyra hangolódott a makói román közösség

Román énekek csendültek fel a Korona étteremben a hétvégén. A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat az egyik legfontosabb eseményükkel zárta a programokban gazdag 2022-es évet. Fellépett két román kórus és a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola diákjai is megörvendeztették a közönséget.

Tovább 2022-12-20

Ünnepi koncertet adott Szentpéteri Csilla és a Dr. Mihálka György Vegyeskar

Meghitt ünnepi koncertet adott advent utolsó hétvégéjén Szentpéteri Csilla zongoraművész és zenésztársai, valamint a Dr. Mihálka György Vegyeskar. Az eseménynek a Szent István Király Plébániatemplom adott otthont, amely teljesen megtelt zeneszerető közönséggel.

Tovább 2022-12-20

Makói Híradó 2022.12.19.

Aranyvasárnap fellobbant a negyedik gyertyaláng Továbbra is 150 ezer forinttal támogatja az önkormányzat a makói újszülöttek családjait Meghitt karácsonyi koncertet adtak az Almási utcai iskola tanítványai A robotizáció volt a legkedveltebb téma a Váll-Ker Kft. rajzversenyén Praktikus tanácsok a fenyőfa kiválasztásához

Tovább 2022-12-19

Praktikus tanácsok a fenyőfa kiválasztásához

Napjainkban egyre többször felmerül a kérdés, hogy műfenyőt vagy élő fát vegyünk? Tény, hogy a műanyag változatnak is vannak előnyei, de az nem tudja visszaadni az igazi karácsonyi hangulatot, már csak a tipikus fenyőillat hiánya miatt sem. A kerti és szobamövényeink felkészítése címmel tartott előadást követően megkérdeztük Sipos József növényorvost hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe a a fenyő választáskor.

Tovább 2022-12-19

Meghitt karácsonyi koncertet adtak az Almási utcai iskola tanítványai

Nagyszabású karácsonyi koncertet adtak a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenekarai, kamaracsoportjai és szólistái. A kétnapos rendezvénynek az Almási utcai iskola tornaterme adott otthont, ahol az este folyamán köszöntőt mondott Borkáné Dudás Mónika intézményvezető.

Tovább 2022-12-19

Ünnepélyes keretek között átadták Makón a Szent József Átmeneti Otthont

Ünnepélyes keretek között átadták Makón a Szent József Átmeneti Otthont, amely 11 család befogadására alkalmas. A Béke utca 9. szám alatt található intézmény egy teljes felújításon esett át, amely a lakhatás biztosítása mellett szakemberek bevonásával segítségnyújtást is biztosít az arra rászorulóknak.

Tovább 2022-12-19

Továbbra is 150 ezer forinttal támogatja az önkormányzat a makói újszülöttek családjait

„Egy település legfontosabb döntései és célkitűzései közé tartozik a családok segítése!” - fogalmazott Farkas Éva Erzsébet polgármester szombaton délelőtt a KERI iskola tornatermében, ahol ünnepélyes keretek között átadták a makói újszülötteknek odaítélt, 150 ezer forint értékű babakötvényeket. Az eseményen 123 baba és szülei vehették át az önkormányzati támogatást.

Tovább 2022-12-19

Aranyvasárnap fellobbant a negyedik gyertyaláng

A városi adventi ünnepségsorozat tovább folytatódott aranyvasárnap, amikor a hit, a remény és az öröm gyertyái után elérkeztünk a szeretet fényéhez. Az elmúlt három hétvégéhez hasonlóan a Makovecz téren összegyűltek ezúttal is egy lélekemelő élmény részeseivé válhattak a helyi művészeti csoportoknak köszönhetően. A jeles alkalmon részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő, Építési és Közlekedési miniszter is.

Tovább 2022-12-19

Makói Híradó 2022.12.16.

- Fő az elővigyázatosság! - Az égő gyertyák és a rossz állapotú fényfüzérek is lakástűzhöz vezethetnek - Jó hírekkel szolgált a kormány - A köztársasági elnök előtt is fellépett a Forgatós Táncegyüttes 2022-ben - Lázár János mond ünnepi beszédet az aranyvasárnapon Makón

Tovább 2022-12-16

Az égő gyertyák és a rossz állapotú fényfüzérek is lakástűzhöz vezethetnek

Az adventi koszorún vagy a karácsonyfán elhelyezett, égő gyertyák igazán meghitt hangulatot varázsolnak minden szobába, ám használatuk közben nagyon körültekintően kell eljárni, ugyanis néhány perc vagy akár másodperc alatt lakástüzet okozhatnak. Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője televíziónknak adott interjújában kitért azokra a legfontosabb kritériumokra, amelyek betartásával megelőzhető a baj!

Tovább 2022-12-16

A köztársasági elnök előtt is fellépett a Forgatós Táncegyüttes 2022-ben

Nyertes pályázatok, rangos versenyeken elért szép eredmények és egy eseménydús külföldi út – színes és sikeres évnek tudhatja be a Forgatós Táncegyüttes 2022-t. Doktor László művészeti vezető és Doktor-Bagaméri Andrea művészeti asszisztens stábunknak összefoglalta az egyesület elmúlt egy évének legfontosabb mozzanatait.

Tovább 2022-12-16

Jó hírekkel szolgált a kormány

A héten több jó hírrel is szolgált Magyarország Kormánya. A válságos időben a családok védelmére törekszenek beleértve minden korosztályt. Ennek érdekében a nyugdíjasok újabb emelést kapnak, hozzáférhetünk az uniós források egy részéhez és áprilisig fenntartják az élelmiszer- árstoppot is.

Tovább 2022-12-16

Lázár János mond ünnepi beszédet az aranyvasárnapon Makón

Advent negyedik hétvégéje sem telhet el programok nélkül Makón. Szombaton Szentpéteri Csilla zongoraművész, zeneszerző ad koncertet a Szent István Király Plébániatemplomban, vasárnap pedig a Makovecz téren meggyújták a szeretetet szimbolizáló gyertyát. 18 órai kezdettel Lázár János építési és közlekedési miniszter, országgyűlési képviselő mond ünnepi köszöntöt és megérkezik a Betlehemi láng i

Tovább 2022-12-16

Fő az elővigyázatosság!

A mindennapos rohanásban és az ünnepi előkészületekben könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy pillanatok alatt jogsértések áldozatává válhatunk – hangsúlyozta ki Mózesné Toronykőy Márta rendőr alezredes. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy olykor a legtriviálisabbnak tűnő dolgokon múlhat a legtöbb, ezért a következő jó tanácsokat érdemes szem előtt tartani az év hátralévő részében is.

Tovább 2022-12-16

Makói Híradó – 2022.12.15.

- Lázár János: „Az építésgazdaság a legfontosabb ágazatok egyike!” - Díjkiosztó az IPOSZ közgyűlésén - Komplex művészeti rendezvénnyé nőtte ki magát a JAG-os Gimi est - Megyénkben rendben találták a csokimikulást, a szaloncukrot és a virslit - A segítségnyújtásról és családi hagyományokról is szó lesz a Társalgóban

Tovább 2022-12-15

Lázár János: „Az építésgazdaság a legfontosabb ágazatok egyike!”

„Magyar építőipari vállalatokról van szó, amelyek magyar embereknek építenek, a magyarok munkájából a magyarok haszna lehet!” – így összegezte Lázár János építési és közlekedési miniszter az építésgazdasági szektor fontosságát hazánkban. A politikus a FogadóÓra című közéleti magazinunk vendége volt, ahol részletekbe menően beszámolt az áprilisban indult, december elején pedig a közlekedésüggyel is kibővült tárca eddigi eredményeiről, valamint jövőbeni terveiről.

Tovább 2022-12-15

Komplex művészeti rendezvénnyé nőtte ki magát a JAG-os Gimi est

A több mint két évtized alatt egy komplex művészeti rendezvényé nőtte ki magát a Makói József Attila Gimnázium Gimi estje. Az esemény remek lehetőséget teremt arra, hogy a tehetséges fiatalok bemutatkozzanak, illetve díjakat is kiosztottak, elismerve ezzel a kimagasló teljesítményt nyújtó diákok és pedagógusok munkáját.

Tovább 2022-12-15

Megyénkben rendben találták a csokimikulást, a szaloncukrot és a virslit

Idén is sor került a szaloncukrok és a csoki mikulások, illetve a virslik címkéjén feltüntetett információk ellenőrzésére. Összeségében elmondható, hogy Csongrád- Csanád megyében a levett minták alapján jól vizsgáztak a termékek.

Tovább 2022-12-15

FogadóÓra – Közéleti magazin vendége: Lázár János

FogadóÓra – Közéleti magazin vendége: Lázár János

Tovább 2022-12-15

Díjkiosztó az IPOSZ közgyűlésén

Juhos János, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke nem érkezett üres kézzel a makói szervezet ünnepi közgyűlésére. Hagyomány, hogy ezen az alkalmon díjban részesítik azokat a tagokat, akik munkájukkal több évtizede szolgálják a makóiakat és a térségben élőket.

Tovább 2022-12-15

A segítségnyújtásról és családi hagyományokról is szó lesz a Társalgóban

Csütörtöki ünnepi Társalgóban felidézzük a harmadik adventi hétvége eseményeit, továbbá vendég lesz a Kómár család, akikkel a karácsonyi hagyományokról és a segítségnyújtásról beszélgetünk, majd a beton ékszerekről tudhatunk meg többet. Csábi Mihály, a Grand Hotel Glorius igazgatója pedig értékeli az elmúlt egy évet.

Tovább 2022-12-15

Makói Híradó 2022.12.14.

- Február 15-étől pályázhatnak a mikrovállalkozások az önkormányzati támogatásra - Tanácskozott a grémium - Egyedi beton nyakláncokat készít Oláh Nóra művésztanár - „Ha szeretettel vetsz, szeretetet aratsz!” - Mozgalmas évet zár a Maros Táncegyüttes és tervekkel néz a jövőbe - Legyen az ünnepi asztal dísze idén is a hal!

Tovább 2022-12-14

Február 15-étől pályázhatnak a mikrovállalkozások az önkormányzati támogatásra

A szerdai napon tartotta Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete a 2022-es esztendő utolsó, soron következő, rendes testületi ülését, ahol szó esett a makói 2-es posta újranyitásáról, de a mikrovállalkozások számára életre hívott önkormányzati rezsitámogatási pályázatról is. A grémium az eseményen 22 nyílt és egy zárt napirendi pontot vitatott meg, de néhány sürgősségi előterjesztésben is döntés született.

Tovább 2022-12-14

„Ha szeretettel vetsz, szeretetet aratsz!”

Sipos József növényorvos a kerti és szobanövények téli felkészítéséről tartott elődást kedd este az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában. Kézenfekvő tippek hangzottak el arra vonatkozóan, hogy milyen környezetet teremtsünk virágainknak a hidegebb hónapokban.

Tovább 2022-12-14

Mozgalmas évet zár a Maros Táncegyüttes és tervekkel néz a jövőbe

Az idei év, számos fellépést és még egy külföldi vendégszereplést is tartogatott a Maros Táncegyüttesnek. Elmondható, hogy mozgalmas esztendőt tudhat a háta mögött az egyesület és a tervek szerint a jövő év is több műsort és közreműködést ígér.

Tovább 2022-12-14

Legyen az ünnepi asztal dísze idén is a hal!

A halat egy rendkívül jó fehérjeforrásként tartják számon, mely a keresztény kultúrkörben a Krisztus követők szimbólumává vált, nem beszélve arról, hogy a népi hiedelem szerint pikkelyei a bőséget jelképezik. Ezen alapanyag nélkül a karácsonyi fogások sora szinte elképzelhetetlen, az emberek ilyenkor előszeretettel készítenek például halászlevet és harcsapaprikást is. A téma kapcsán felkerestük Lévai Ferencet, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjét, aki elárulta: az ünnepi szezonban is teljes mértékig biztosított a változatos halkínálat hazánkban, annak ellenére, hogy nem volt könnyű évük.

Tovább 2022-12-14

Egyedi beton nyakláncokat készít Oláh Nóra művésztanár

Beton nyakláncok készítésébe kezdett a Makón jól ismert művésztanár Oláh Nóra. Stábunk ellátogatott hozzá és betekintést nyertünk a kulisszákba. Örömmel mesélt az alkotó az ötletről és a megvalósulás folyamatáról, valamint az ékszerek egyediségéről is.

Tovább 2022-12-14

Makói Híradó 2022.12.13.

- Adni jó! - Kisiparosok találkoztak szombaton Makón - Hat laptoppal gazdagodott a JUGYU - A kéményről könnyen át tud terjedni a tűz a tetőtérre - Luca napjához számos népszokás fűződik

Tovább 2022-12-13

Adni jó!

Mint, ahogy arról már a hétfői híradónkban is beszámoltunk Önöknek: a Makovecz téren vasárnap lángra lobbant az öröm gyertyája. Az adventi műsort követően Farkas Éva Erzsébet polgármester jelenlétében a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány nevében Dr. Tiszlavicz László elnök és Kincses Tímea kuratóriumi tag átadták a halmozottan hátrányos helyzetű családoknak szánt adományokat. Ez a szokás már több éves hagyományra tekint vissza a szervezet életében, mely aktívan kiveszi a részét a társadalmi szerepvállalásból.

Tovább 2022-12-13

III. Adventi gyertyagyújtás ” Az öröm”

III. Adventi gyertyagyújtás " Az öröm"

Tovább 2022-12-13

Hat laptoppal gazdagodott a JUGYU

„Kapni nagyon jó, de adni még jobb!” – ezt a mottót követve folytatja ebben az évben is a Givaudan Hungary Kft. azt a széleskörű társadalmi szerepvállalást Makó és térségében, amelyet az elmúlt esztendők során már többször bizonyított a cég. Karkas Mihály ügyvezető igazgató a hétfői napon a Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola diákjait lepte meg laptopokkal.

Tovább 2022-12-13

Kisiparosok találkoztak szombaton Makón

A Makói Ipartestület szombaton tartotta meg ünnepi közgyűlését, mely egyben egy évzáró is volt. Az eseményen részt vett Juhos János az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke valamint Farkas Éva Erzsébet polgármester. Beszédükben egyetértettek abban, hogy arra törekszenek országosan és helyi szinten is, hogy egyik vállalkozásnak se kelljen megszűnnie a válságokkal teli időben.

Tovább 2022-12-13

Luca napjához számos népszokás fűződik

December 13-án a keresztény hitért mártírhalált halt Szent Lúciára emlékezünk. A jeles naphoz számos jóslás és rítus kapcsolódik, amelyeket ma már nem tartunk meg olyan szigorúan, mint elődeink.

Tovább 2022-12-13

A kéményről könnyen át tud terjedni a tűz a tetőtérre

Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, vagy műanyaggal! Amellett, hogy ezek égetése környezetszennyező, a kémény belső falán vastag koromréteg rakódik le, ami meggyulladhat és átterjedhet a tetőtérbe.

Tovább 2022-12-13

Makói Híradó – 2022.12.12.

- A rózsaszínű gyertya is ég már Makó Adventi koszorúján - Különböző kultúrák karácsonyi dalait hozta el a Szent Efrém Férfikar - 200 kg liszt érkezett Makóra a Máltai csoportnak a Magyarok Kenyere jóvoltából - A Pápay iskolába is ellátogatott a Télapó - Ünnepi koncertre készülnek a művészeti iskola zenészei

Tovább 2022-12-12

Különböző kultúrák karácsonyi dalait hozta el a Szent Efrém Férfikar

Különböző kultúrák karácsonyi dalait hozta el Makóra a Szent Efrém Férfikar. A görögkatolikus templom megtelt zeneszerető közönséggel, akik egy lélekemelő koncertnek lehettek a részesei advent harmadik hétvégéjén.

Tovább 2022-12-12

A rózsaszínű gyertya is ég már Makó Adventi koszorúján

Adventben csendesedjünk el és tisztítsuk meg a lelkünket – emelte ki Bátori Éva makói születésű operaénekes a vasárnap esti harmadik gyertyagyújtás alkalmával. Az öröm lángját Biró István görögkatolikus parókus áldotta meg. Egy kis koncerttel készült a WOX zenekar és a Luca pogácsát is osztottak a Makovecz téren, melyekbe értékes nyereményeket rejtettek.

Tovább 2022-12-12

200 kg liszt érkezett Makóra a Máltai csoportnak a Magyarok Kenyere jóvoltából

200 kg liszt érkezett Makóra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának a Magyarok Kenyere Program jóvoltából. A karácsony előtti időszakban osztják majd szét a rászoruló családok részére az összeállított csomagokat, amely a gazdák adományát is tartalmazni fogja.

Tovább 2022-12-12

A Pápay iskolába is ellátogatott a Télapó

Énekkel fogadták a Pápay Endre oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekek a Váll-Ker Mikulást, aki segítői társaságában látogatta meg a fiatalokat. A Télapó és manói meghitt hangulatot varázsoltak a közösség köreibe.

Tovább 2022-12-12

Ünnepi koncertre készülnek a művészeti iskola zenészei

Két felvonásban, közel húsz produkcióval készül a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Karácsonyi koncertjére. A hangversenyt csütörtökön és pénteken 18 órától tekinthetik meg az érdeklődők, a belépőjegyek az intézmény nyitvatartási idejében vehetők meg. Különlegesség, hogy a helyszín ezúttal az Almási utcai tornaterem lesz.

Tovább 2022-12-12

Makói Híradó 2022.12.09.

Összetartó közösséget alkotnak a Makó-Rákoson és a külterületeken élők 300 makói család kapott élelmiszeradományt Túrával emlékeztek meg Makovecz Imréről Gyermekotthonban élő fiatalok alkotásaiból rendeztek kiállítást Makón Újabb két elismerést zsebelt be a makói énekes, Luigi

Tovább 2022-12-09

Gyermekotthonban élő fiatalok alkotásaiból rendeztek kiállítást Makón

A Csongrád-Csanád Megyei Dr. Waltner Károly Otthon ópusztaszeri és makói intézményeinek lakói és dolgozói arra vállalkoztak, hogy megmutatják milyen kreatívak. A gyerekek és felnőttek alkotásaiból csütörtökön nyílt kiállítás a Glorius Vigadóban, ahol január 15-ig valamennyi munka megtekinthető. A tárlat megrendezését Makó Város Önkormányzata is támogatta.

Tovább 2022-12-09

Újabb két elismerést zsebelt be a makói énekes, Luigi

Az idei évben is elismerték két aranylemezzel a makói származású énekes Kóczé Lajos, Luigi munkásságát. Az előadó pozitívan értékelte az elmúlt évet és még a tervben lévő dalának témájáról is beszélt stábunknak.

Tovább 2022-12-09

Összetartó közösséget alkotnak a Makó-Rákoson és a külterületeken élők

Egy szívhez szóló adventi műsor, szendvicsek, üdítők, sok gyümölcs és édesség – többek között ezekkel várták a Makó-Rákoson és a külterületen élőket csütörtök délután a rákosi közösségi házba, az ott megrendezett ünnepségre, ahová időközben a Télapó is megérkezett. Az esemény házigazdája, Mágori András József önkormányzati képviselő segítőivel közösen azon dolgozott, hogy a meghívottak egy jó hangulatú, családias délutánnal gazdagodjanak és semmiben sem szenvedjenek hiányt. Az eseményen Farkas Éva Erzsébet polgármester is részt vett.

Tovább 2022-12-09

300 makói család kapott élelmiszeradományt

Az élelmiszer- és adománygyűjtő akcióknak az ünnepi időszakban különösen fontos szerepe van, a rászoruló háztartások asztalára ilyenkor több étel kerülhet a különböző jótékonysági összefogásoknak és szervezeteknek köszönhetően. Csütörtökön este háromszáz makói család kapott tartós élelmiszerrel és édességgel teli csomagot a Szeretettel Egységben a Családokért Alapítványon keresztül.

Tovább 2022-12-09

Túrával emlékeztek meg Makovecz Imréről

Makó arculatát a 90-es évek végétől határozzák meg a Makovecz Imre és tanítványai által tervezett építmények. A Kossuth- és Ybl Miklós-díjas, világhírű organikus építész tizenhárom alkotással járult hozzá városunk örökségéhez. Ezeket vették szemügyre a napokban azok, akik részt vettek a Makovecz túrán.

Tovább 2022-12-09

Makói Híradó – 2022.12.08.

- Tovább színesedett a Makón nyújtott szolgáltatások palettája - Karácsonyi filmek a rajzpapíron - Az óföldeáki erődtemplom felújításához egy lebontott híd faanyagát is felhasználták - Változatos program Advent harmadik vasárnapján - Ünnepi Társalgóval jelentkezünk az elkövetkezendő három héten

Tovább 2022-12-08

Karácsonyi filmek a rajzpapíron

Az „én karácsonyi filmem” címmel hirdette meg rajzpályázatát az idén a Hagymaház Galéria. A beérkező legszínvonalasabb alkotásokból rendhagyó módon nem a kulturális intézményben, hanem a Polgármesteri Hivatal aulájában nyílt kiállítás szerdán délután. Az általános és középiskolás diákok a mozifilmek mellett saját történeteiket is papírra vitték.

Tovább 2022-12-08

Ünnepi Társalgóval jelentkezünk az elkövetkezendő három héten

A Grand Hotel Gloriusból jelentkezik ünnepi kulturális magazinunk az elkövetkezendő három hétben. Az adventi koncertek és gyertyagyújtások pillanatait idézzük fel minden alkalommal, valamint Makón jól ismert családok osztják meg szokásaikat a karácsonnyal kapcsolatban, de ajándékötletekkel is készültünk.

Tovább 2022-12-08

Tovább színesedett a Makón nyújtott szolgáltatások palettája

Közel 70 új munkahelyet teremt az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc szerdán megnyílt makói egysége, ennek a létszámnak jelentős része makói vagy a térségben élő polgár. Stábunknak Égi Zsolt, a hálózat hazai ügyvezető igazgatója elmondta: erre mindig nagy hangsúlyt fektetnek egy-egy új étterem megnyitásakor. A szakember további rézletekbe is beavatta stábunkat

Tovább 2022-12-08

Az óföldeáki erődtemplom felújításához egy lebontott híd faanyagát is felhasználták

Gilicze János nyugalmazott levéltáros segítségével a közelmúltban lehetőségünk nyílt arra, hogy betekintést nyerjünk az óföldeáki erődtemplom fordulatokban gazdag, szövevényes történetébe, mely egészen a középkorig nyúlik vissza. A szakembernek köszönhetően a „kirakós” több olyan apró részletét is megismerhettük, melyek felett a hétköznapok során elképzelhető, hogy figyelmünk elsiklana.

Tovább 2022-12-08

Változatos program Advent harmadik vasárnapján

Már a harmadik Adventi vasárnapra készülünk. A hét utolsó napján gyújtjuk meg az egyetlen rózsaszín gyertyát a koszorún, ami az örömöt jelképezi. A városi programok ezúttal is megannyi élményt tartogatnak. Pénteken este Makón koncertezik a Szent Efrém Férfikar, vasárnap pedig hazalátogat Bátori Éva operaénekes és Luca pogácsát is osztanak majd a Makovecz téren.

Tovább 2022-12-08

Makói Híradó 2022.12.07.

- Megnyitotta kapuit Makó legújabb gyorsétterme! - Díszes, zenélő fogattal járta a várost a Váll-Ker Kft. Mikulása - A Télapó a makói Szivárvány Otthonba is ellátogatott - A Télapó a makói Szivárvány Otthonba is ellátogatott - Megszűnt a benzinárstopot

Tovább 2022-12-07

Megnyitotta kapuit Makó legújabb gyorsétterme!

Modern, digitalizált és kényelmes környezetben várja a szerdai naptól a vendégeket az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc újonnan megnyílt, makói egysége. Az avatóünnepségen elhangzott: a város gazdasági életében fontos szerepet játszik a beruházás, emellett pedig építészeti oldalról is sikerült egyedit alkotni, hiszen az épület illeszkedik a város arculatába és egy olyan résszel is rendelkezik, amely különlegessé teszi és kiemeli a hálózat többi étterme közül.

Tovább 2022-12-07

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat Mikulása 150 gyermeknek osztott csomagot

A Mikulás hétfőn a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által szervezet vidám, zenés rendezvényen járt és minden gyermeket megajándékozott különféle finomsággal. Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott az eseményre, amelyre nem ment üres kézzel.

Tovább 2022-12-07

Díszes, zenélő fogattal járta a várost a Váll-Ker Kft. Mikulása

Jókedvet sugárzott és szaloncukrot szórt december 6-án, délután Makó utcáin a Váll-Ker Kft. Mikulása. A karácsonyi díszben úszó, kétlovas fogat felkereste a város legforgalmasabb csomópontjait, ahol a legkisebbek közelről is megszemlélhették a szánt, beszélgethettek a Télapóval, bátorságukat pedig édességgel jutalmazta.

Tovább 2022-12-07

A Télapó a makói Szivárvány Otthonba is ellátogatott

Többek között csokoládét és gyümölcsöt is tartalmaztak azok a csomagok, amelyeket a Mikulás vitt a Csongrád-Csanád Megyei Szivárvány Otthon Makói Idősek Otthonába egy nagylelkű makói vállalkozás jóvoltából. A bentlakók nagy örömmel fogadták a Télapót, de az intézményben dolgozók is gazdagodtak meglepetéss

Tovább 2022-12-07

Megszűnt a benzinárstop

Szerdától, azaz a mai naptól már piaci áron lehet a benzinkutakon tankolni. A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány megszüntette az üzemanyagárstopot- a Mol javaslatára. Erről a döntésről kedden késő este adott bővebb tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt a Mol elnök- vezérigazgatója Kormányinfo keretében.

Tovább 2022-12-07

Makói Híradó 2022.12.06.

Csomagot vitt a Mikulás a makói óvodákba 90 évesen is rendben tartja a kertet Fazekas Jánosné Fári Julianna Rövid híreket láthatnak! Stratégiák a válság idején A Mikulás fogadta a vendégeket a Korona étteremben a hétvégén

Tovább 2022-12-06

90 évesen is rendben tartja a kertet Fazekas Jánosné Fári Julianna

A 90 esztendős Fazekas Jánosné Fári Julianna meglátása szerint a hosszú élet egyik lehetséges titka a sok munka a szabad levegőn. Ez meg is adatott a makói szépkorúnak, aki már gyerekkorában is imádott a szabadban lenni és aki még a kilencedik X fölött is rengeteg növényt ápol udvarában és rendben tartja a kertet.

Tovább 2022-12-06

Csomagot vitt a Mikulás a makói óvodákba

Lovasszánon érkezett Farkas Éva Erzsébet polgármester és Varga Ferenc alpolgármester, valamint a krampusz kíséretében a Mikulás a makói óvodákba december 6-án, délelőtt. A kicsik énekkel, mondókákkal köszöntötték a télapót és nagyon örültek a gazdag ajándékcsomagnak.

Tovább 2022-12-06

A Mikulás fogadta a vendégeket a Korona étteremben a hétvégén

Jó hangulat, finom ételek és italok – semmi nem hiányozhatott a Molnár-Hermann páros hétvégi Mikulás-bulijáról. Az estének a Korona Étterem adott otthont, ahol az élőzene mellett a legnagyobb retro slágerek is felcsendültek.

Tovább 2022-12-06

Stratégiák a válság idején

Nagy Márta tanácsadó szakpszichológus "Így fejleszd a pszichés ellenállóképességed - Megküzdési stratégiák válság idején" címmel tartott előadást a SZIGNUM aulájában. A tréning üzenete az volt, hogy mindenkiben ott a küzdeni akarás, csak ezt nem mindig hisszük el, ebben kaptak megerősítést a megjelentek.

Tovább 2022-12-06

Makói Híradó 2022.12.05.

Advent második vasárnapján a Mikulás is megérkezett a Makovecz térre a gyerekekhez A 6-os választókörzet nyugdíjasai is kézhez vehették ezekben a napokban a vásárlási utalványokat Adventi vásár a Makói Óvodában Kerekasztal-beszélgetés keretében találkoztak a makói egyházi közösségek vezetői A Cimbalibanddel hangolódott a makói közönség a közelgő ünnepre

Tovább 2022-12-05

A Cimbalibanddel hangolódott a makói közönség a közelgő ünnepre

Mint, ahogy arról már korábban is beszámoltunk: Makó Város Önkormányzata a helyi felekezetekkel összefogva koncerteseményeket szervez az adventi hétvégékre. A programsorozat második állomásaként a zenekedvelő közönség a belvárosi református templomban gyűlt össze, ahol a Fonogram-díjas Cimbaliband teremtett bensőséges hangulatot a „Dicsérjétek az Urat pengő cimbalommal” című műsorával.

Tovább 2022-12-05

Advent második vasárnapján a Mikulás is megérkezett a Makovecz térre a gyerekekhez

Bronzvasárnap, a második gyertyát is meggyújtották Makón a város koszorúján, ami a reményt szimbolizálja. Ezúttal Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművész osztotta meg ünnepi gondolatait, majd Kondrát Zoltán református elnöklelkész áldotta meg a koszorút. Az eseményen műsort adott a Maros-táncegyüttes, és a Mikulás is meglátogatta a gyermekeket a Makovecz téren.

Tovább 2022-12-05

Kerekasztal-beszélgetés keretében találkoztak a makói egyházi közösségek vezetői

„Élet-kérdések Adventben” címmel, különleges kerekasztal-beszélgetésre kerítettek sort a Glorius Vigadóban. A makói egyházi közösségek vezetői személyes gondolataikat osztották meg az adventi ünnepkörrel kapcsolatban.

Tovább 2022-12-05

A 6-os választókörzet nyugdíjasai is kézhez vehették ezekben a napokban a vásárlási utalványokat

A többi körzettel rendelkező települési képviselőhöz hasonlóan Székely Ildikó is magához vette azokat a 15 ezer forint értékű vásárlási utalványokat tartalmazó borítékokat, amelyeket a 65 év feletti makóiaknak ítélt meg Makó Város Önkormányzata. A városvezetés ilyen módon is igyekszik könnyebbé tenni az érintettek körében az ünnepvárást és a karácsonyt.

Tovább 2022-12-05

Adventi vásár a Makói Óvodában

Hagyomány a Makói Óvoda minden intézményében, hogy karácsony közeledtével kézműves vásárt tartanak. Az Erdélyi püspök utcai oviban a múlt héten „Adventi csoda-vár” fantázia nevén, családi délutánt tartottak, ahol különböző foglalkozások, zeneszoba és csillámtetoválás várta a szülőket és a gyerekeket. Az eseményre Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott.

Tovább 2022-12-05

Makói Híradó – 2022.12.02.

- Hadik Györgyöt kísértük el utalványosztásra - A célok kitűzése és a felelősségvállalás elengedhetetlen pillérei a vállalkozói létnek - András és Borbála napkor a jövőévvel kapcsolatban jósoltak - Vasárnap szánon érkezik a Mikulás a Makovecz térre - December 4-én a piacon ajándékoznak

Tovább 2022-12-02

A célok kitűzése és a felelősségvállalás elengedhetetlen pillérei a vállalkozói létnek

Tapasztalt vállalkozók tartanak előadást egy mentorprogramnak köszönhetően a Galambos diákoknak. Csütörtökön Szilvásy László volt a vendég, aki már több mint két évtizede vállalkozó. Személyes történetein keresztül világított rá a fiataloknak arra, hogy csak akkor lehetnek sikeres üzletemberek, ha célokat tűznek ki maguk elé és tisztában vannak azzal is, hogy mekkora felelősséget vállalnak.

Tovább 2022-12-02

András és Borbála napkor a jövőévvel kapcsolatban jósoltak

Az adventi időszak alatt számos jeles dátum van, amelyhez régi szokások kapcsolódnak. Ilyen többek között András, Borbála és Miklós napja. Szikszai Zsuzsanna megosztotta az ezekhez fűződő hagyományokat.

Tovább 2022-12-02

Hadik Györgyöt is elkísértük az utalványosztásra

Dr. Hadik György is folyamatosan járja az utcákat, hogy még karácsony előtt át tudja adni a 65 év feletti szépkorúaknak a tizenötezer forintos ajándékutalványokat. Az önkormányzati képviselő munkáját felesége segíti, a napokban az Ujvári családhoz stábunk is elkísérte őket.

Tovább 2022-12-02

Vasárnap szánon érkezik a Mikulás a Makovecz térre

Advent második hétvégéjén, a szombati napon a Cimbaliband együttes szórakoztatja a makói közösséget a Belvárosi Református Templomban. Vasárnap 16 órai kezdettel a remény gyertyájának meggyújtása előtt Szalma Tamás színész mond ünnepi beszédet, de a Mikulás is megérkezik a Makovecz térre.

Tovább 2022-12-02

December 4-én a piacon ajándékoznak

December 4-én 8 órától a piac irodája előtt ajándékozásra kerítenek sort. Több árus segítette a vásárcsarnok vezetőségét a nemes cél érdekében. Most vasárnap megvendégelnek mindenkik kaláccsal és teával. A gyermek válogathatnak a számukra szükséges ruhák és játékok, illetve különféle eszközök közül.

Tovább 2022-12-02

Makói Híradó 2022.12.01.

A kevésből is sokat adtak a makói gazdák Botlik Anita már közel a felét kézbesítette a 15 ezer forint értékű utalványoknak Navracsics: Jól állnak az EU-s ügyek és bizakodó vagyok a további pénzek kapcsán Friss szemléletre van szükség a térségi turizmus területén!

Tovább 2022-12-01

Botlik Anita már közel a felét kézbesítette a 15 ezer forint értékű utalványoknak

Több, mint hétszáz 65 év feletti makói lakoshoz kell eljuttatni a 15 ezer forint értékű vásárlási utalványokat rejtő borítékokat az 5-ös számú választókörzetben. Botlik Anita, települési képviselő is azon dolgozik ezekben a napokban, hogy az érintettek minél hamarabb fel tudják használni az önkormányzat ilyen formában nyújtott támogatását.

Tovább 2022-12-01

Friss szemléletre van szükség a térségi turizmus területén!

Egy felfrissült arculattal és megújult lendülettel szeretne működni a jövőben a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület, hiszen meglátásuk szerint a környéknek erre van szüksége. Ennek első lépéseként a szakemberek csütörtökön egy tisztújító közgyűlést tartottak a Glorius Vigadóban, ahol több oldalról is vizsgálták a szektor jelenét és jövőjét, de a Visit Makó brandről is szó esett. A rendezvényre Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott.

Tovább 2022-12-01

Navracsics: Jól állnak az EU-s ügyek és bizakodó vagyok a további pénzek kapcsán

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán egy rendkívüli kormányinfón számolt be az uniós forrásokról zajló tárgyalások állásáról. A politikus szerint jól állnak az ügyek, a kormány Helyreállítási Tervét el is fogadta az Európai Bizottság, de jelen állás szerint a felfüggesztett EU-s források kapcsán is bizakodó a miniszter.

Tovább 2022-12-01

A kevésből is sokat adtak a makói gazdák

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban a makói gazdák kiemelkedően teljesítettek. Csongrád - Csanád megye hét gyűjtőpontja közül a legtöbb búzát a marosmentiek ajánlották fel. A kész lisztet olyan szervezeteknek adták, akik rászorulóknak gyűjtenek, illetve a határon túlra is került az élelmiszerből. A jelképes adományozó ünnepségen jelen volt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Szél István a NAK Csongrád - Csanád megyei elnöke valamint Vass Gábor a helyi gazdakör elnöke.

Tovább 2022-12-01

Makói Híradó 2022.11.30.

Lázár János: „Azt szeretném, ha minőségben mást és másképpen építkeznénk Magyarországon!” A hétvégén kezdte meg a vásárlási utalványok kiosztását Kovács Sándor Rövid híreket láthatnak! Az ünnepi ételek alapanyagai már mind megtalálhatóak a piacon Kihirdették a Szegedi Szabadtéri 2023-as évad műsorát

Tovább 2022-11-30

Meghirdették a Szegedi Szabadtéri 2023-as évad műsorát

A Szegedi Szabadtéri Játékok meghirdette a következő évad Dóm téri programját és újszegedi koncertműsorát. A nagyszínpad 5 zenés előadása között saját bemutató és továbbjátszás, valamint változatos koncertek is szerepelnek.

Tovább 2022-11-30

A hétvégén kezdte meg a vásárlási utalványok kiosztását Kovács Sándor

„Az én körzetemben 642 borítékot kell kézbesíteni!” – mondta el Kovács Sándor, aki ezekben a napokban – a többi, körzettel rendelkező önkormányzati képviselőhöz hasonlóan - személyesen juttatja el a 15 ezer forintos vásárlási utalványt tartalmazó borítékot a 65 év feletti makói lakosoknak. Ez az akció része annak az 5 lépcsőfokból álló, 220 millió forintos keretösszegű Makó Segít elnevezésű támogatási csomagnak, amelyet a múlt héten fogadott el Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete.

Tovább 2022-11-30

Az ünnepi ételek alapanyagai már mind megtalálhatóak a piacon

Savanyúság, káposzta, tejtermékek, valamint zöldségek széles kínálata várta szerdán is a kilátogatókat a makói piacon. Az árusok örömmel tapasztalják, hogy az ünnepekhez közeledve egyre többen részesítik előnyben a magyar termékeket..

Tovább 2022-11-30

Lázár János: „Azt szeretném, ha minőségben mást és másképpen építkeznénk Magyarországon!”

„Vannak építészeti példaképeink: mi Kósban, Lechnerben, Makoveczben hiszünk és az általuk képviselt, hagyományra építő, tájba illesztett, tradicionalista építészetet is fontosnak tartjuk a modernisták mellett!” – fogalmazott Lázár János a közelmúltban Debrecenben. Az építési és beruházási miniszter a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésének eleget téve tartott előadást a városban, ahol az építőipar, az állami beruházások és a közlekedésfejlesztés jövőjéről is részletesen szót ejtett.

Tovább 2022-11-30

Makói Híradó 2022.11.29.

Mágori András József is már javában osztja az utalványokat körzetében Az Angyalsóhaj Alapítvány sütikostolóján 248 ezer forint gyűlt össze Betlehemet állítottak a Szignum udvarán Visszatért 2. évadával a Szirbik Miklós Egyesület vlogsorozata Új műsorelemmel készül a Makó Tv az adventi időszakban

Tovább 2022-11-29

Új műsorelemmel készül a Makó Tv az adventi időszakban

Az ünnep előtti negyedik vasárnap kezdődik és december 24-ig tart az Advent, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Televíziónk idén is ki kívánja venni részét a ráhangolódásból. Ezért minden olyan eseményt megmutatunk nézőinknek,mely az ünnepkörhöz tartozik. Emellett készülünk Karácsonyi Társalgókkal és egy új műsorelemmel a Nekem a Karácsonnyal. Ebben közismert emberek osztják meg velünk napról -napra ,hogy mit jelent számukra ez az ünnep

Tovább 2022-11-29

Betlehemet állítottak a Szignum udvarán

Maguk alkotta koszorúkon gyújtották meg az első, lila színű gyertyát Advent előestéjén a makói Szignum Kéttannyelvű Egyházi Iskola diákjai. Mindezt egy kültéri Betlehem előtt tették, melyet szombaton este adtak át ünnepélyes keretek között az intézmény udvarán, majd szentmisére került sor a Plébániatemplomban.

Tovább 2022-11-29

Mágori András József is már javában osztja az utalványokat körzetében

Mágori András József települési képviselő is már javában osztja a 15. 000 forint értékű vásárlási utalványokat. Stábunk hétfőn kísérte el a képviselőt, amikor a Gyöngy utcában kereste fel az érintett szépkorúakat.

Tovább 2022-11-29

Az Angyalsóhaj Alapítvány sütikostolóján 248 ezer forint gyűlt össze

Idén is bebizonyosodott, hogy a makóiak össze tudnak fogni a jó ügy érdekében. Az Angyalsóhaj Alapítvány süti kóstolójához számos egyesület, civilszervezet és vállalkozás csatlakozott, hogy sikerrel járjanak advent első vasárnapján. A rászorulók megsegítésére fordítják az eseményen befolyt összeget- osztotta meg televízónkkal Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Tovább 2022-11-29

Visszatért 2. évadával a Szirbik Miklós Egyesület vlogsorozata

Az első részben a Maros-part, a másodikban pedig az Erzsébet árvaház épülete került bemutatásra a Szirbik Miklós Egyesület MarosKult névre keresztelt vlogsorozatának újabb évadában. Zeitler Ádám elnöktől megtudtuk: a korábbi részekben túlnyomóan klasszikus makói építményekkel foglalkoztak, az új adásokban azonban többek között egyházi témákat is feldolgoznak majd.

Tovább 2022-11-29

Makói Híradó – 2022.11.28.

- Koncertélmény a templomban - Makón a város adventi koszorúján is fellobbant a Hit lángja - Rövid hírek - A karácsonyi készülődésben nyújt segítséget az időseknek a vásárlási utalvány - Vízen és szárazföldön is szedték a szemetet a hétvégén

Tovább 2022-11-28

Koncertélmény a templomban

Az Adventi gyertyagyújtásokat megelőző estéken egy-egy ünnepi koncertélményben lehet részük a makóiaknak. Az első alkalomra az Újvárosi Református Templomban került sor, ahol a Makói Magán Zeneiskola egykori és jelenlegi növendékei valamint zenepedagógusai adtak hangversenyt, kihasználva a szakrális építmény egyedülálló akusztikáját.

Tovább 2022-11-28

Makón a város adventi koszorúján is fellobbant a Hit lángja

Makón is meggyújtották a Hit gyertyáját. Advent első vasárnapján Sonkodi Rita festőművész mondta el ünnepi gondolatait, majd Stefán Zoltán református lelkész áldotta meg a koszorút. A rendezvényen a Varga Balett Táncműhely növendékei léptek fel.

Tovább 2022-11-28

A karácsonyi készülődésben nyújt segítséget az időseknek a vásárlási utalvány

A 7-es számú választókörzetben 644 65 év feletti lakos kapja meg a Makó Város Önkormányzata által biztosított 15.000 forint értékű vásárlási utalványt. Czirbus Gábor településrészi képviselőt stábunk is elkísérte a mai napon.

Tovább 2022-11-28

Vízen és szárazföldön is szedték a szemetet a hétvégén

A szombati napon megtisztult a Maros folyó egy szakasza, de a Kalandpart területén is szemétszedésre került sor, itt a lehullott faleveleket gyűjtötték össze. A környezetszépítés több egyesület összefogásának köszönhetően valósulhatott meg, de Makó Város Önkormányzata is segítő kezet nyújtott. A nagyszabású megmozdulásra Farkas Éva Erzsébet polgármester és Csermák Szilvia Zöld Város Program Tanácsnok is kilátogatott.

Tovább 2022-11-28

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2022.11.25.

- Zenés és táncos előadások is várják azokat, akik ellátogatnak az idei első adventi programokra - Kováts Adél színésznő és színigazgató veheti át 2023-ban a Páger gyűrűt - Négy héten keresztül készülünk lélekben a megváltó eljövetelére - Egy naptár oldalain elevenedik meg a makói fürdőkultúra múltja és jelene - Több mint 2800 makói gyermek kap 10.000 forint értékű vásárlási utalványt

Tovább 2022-11-25

Több mint 2800 makói gyermek kap 10.000 forint értékű vásárlási utalványt

A mai napon minden makói nevelési és oktatási intézmény vezetője átvette azokat a 10.000 forint értékű vásárlási utalványokat, melyek kiosztásáról a hétfői napon döntött a grémium. A Makó Segít program részeként minden gyermeket támogatnak nullától 18 éves korig. Aki december 21-éig nem veszi fel a támogatást, ezt követően csak a Hagymatikum Gyógyfürdőben található InfoPont Irodában teheti ezt meg nyitvatartási időben.

Tovább 2022-11-25

Egy naptár oldalain elevenedik meg a makói fürdőkultúra múltja és jelene

„A néplavórtól a Hagymatikumig” – ezzel a címmel jelentette meg a Szirbik Miklós Egyesület legújabb naptárát, amelyet csütörtökön mutattak be a nagyközönségnek a Galamb iskolában. Az eseményen emellett egy másik kiadványról, Marosvári Attila történész legújabb könyvéről is szó esett, amely hiánypótló alkotás, ugyanis olyan eseményeket dolgoz fel megyénkre levetítve, amelyeket eddig nagyon kevesen kutattak.

Tovább 2022-11-25

Négy héten keresztül készülünk lélekben a megváltó eljövetelére

Advent időszakába lépünk, amely az előkészület, a várakozás és a reménykedés ideje, amelyet régebben böjttel is megszenteltek. Az elkövetkezendő négy hét remek alkalom arra, hogy elcsendesüljünk és lélekben is felkészüljünk a megváltó Jézus születésére.

Tovább 2022-11-25

Kováts Adél színésznő és színigazgató veheti át 2023-ban a Páger gyűrűt

Kováts Adélnak ítélte oda a kuratórium a 2022. évi Páger Antal színészdíjat, így a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő és színigazgató veheti át jövőre az oklevél mellett azt a pecsétgyűrűt, amely a színészóriás Vígszínháztól 80 éves korában kapott arany pecsétgyűrűjének pontos mása. Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete szerdai ülésén, zárt napirendi pontban elfogadta a döntést.

Tovább 2022-11-25

Zenés és táncos előadások is várják azokat, akik ellátogatnak az idei első adventi programokra

Szombaton 16 órától a Makói Magán Zeneiskola növendékei és tanárai vendégművészek társaságában lépnek fel az Újvárosi Református Templomban, vasárnap pedig a Makovecz térre invitálják a szervezők az érdeklődőket egy meghitt hangulatú eseményre a délutáni és esti órákban, ahol meggyújtják az első gyertyát a város adventi koszorúján. A részletes programról Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatta televíziónkat.

Tovább 2022-11-25

Makói Híradó 2022.11.24.

A legfontosabb tudnivalók a makói kórházról és a város egészségügyi helyzetéről Ünnepi köntöst öltött a Makovecz tér Koncertteremként debütált az új Almási iskola aulája Még nem robbant be az influenzajárvány „Az én karácsonyi filmem” címmel alkotópályázat indult

Tovább 2022-11-24

Még nem robbant be az influenzajárvány

Egyre többen fordulnak felső légúti betegségek gyanújával a háziorvosokhoz, de az országos járványküszöböt még nem érte el az influenza. A fertőzés elkerülése érdekében javasolt felvenni az ingyenesen kérhető vakcinát és célszerű rendszeresen C-, valamint D-vitamint szedni.

Tovább 2022-11-24

A legfontosabb tudnivalók a makói kórházról és a város egészségügyi helyzetéről

Az egészségügyben igazán nagy szükség van a stratégiai nyugalomra – fogalmazott a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója a legutóbbi rendes testületi ülésen tartott beszámolójában. Dr. Kallai Árpád részletesen beszámolt a makói intézménnyel kapcsolatban az utóbbi évek statisztikáiról, valamint a fontosabb beruházásokra is kitért. Mindezeken túl a város alapfokú egyészségügyi ellátásával kapcsolatban is elhangzott egy tájékoztató.

Tovább 2022-11-24

Ünnepi köntöst öltött a Makovecz tér

Advent első vasárnapjára és a szeretet ünnepére készülve már majdnem minden készen áll a Makovecz téren az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Díszek lógnak a város karácsonyfájáról, felállították az ország Betlehemét és kihelyezésre kerültek a faházak, ahol a kézműves értékesíthetik majd portékáikat. A helyszínt Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel járta körbe televíziónk.

Tovább 2022-11-24

„Az én karácsonyi filmem” címmel alkotópályázat indult

Most sem maradhat el a karácsonyi rajzpályázat. A Hagymaház Galéria minden esztendőben meghirdeti felhívását az ünnepekre hangolódva, az idén „Az én karácsonyi filmem” címet adták az akciónak. Minden kreatív és rajzolni szerető általános és középiskolás tanulót buzdítanak arra, hogy alkossanak.

Tovább 2022-11-24

Koncertteremként debütált az új Almási iskola aulája

Több mint 40 ifjú zenész mutatkozott be mintegy 19 produkcióban az Ifjú Zenebarátok Világnapja alkalmából a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A klasszikustól egészen a modern funky és jazz zenéig minden stílus képviseltette magát az este folyamán.

Tovább 2022-11-24

Makói Híradó 2022.11.23.

A Polgármesteri Hivatal téli igazgatási szünetéről is határozott a képviselőtestület Rövid híreket láthatnak! Istók Margit emlékszobát avattak az Almási utcai iskolában Egy ígéret révén nyerte vissza egykori mivoltát a magtárrá alakított templom Óföldeákon

Tovább 2022-11-23

Újabb elismerést kapott Makó

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településnek járó elismeréseket Budapesten. Az ünnepélyes díjkiosztón Csermák Szilvia Zöld város tanácsnok a 30.000 fős és kisebb városok kategória fődíját vehette át a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Tovább 2022-11-23

Istók Margit emlékszobát avattak az Almási utcai iskolában

Tehetséges zongorista volt Istók Margit, akinek a sors számos lelkes növendéket ajándékozott. A tanítványok úgy emlékeznek az egykori tanárnőre, mint végtelenül türelmes, kedves nagymamára, aki a zene szeretetével ajándékozta meg őket. A legendás művésztanár emléke örökre megmarad a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, mivel egy termet neveztek el róla. Ennek felavatására kedden délután, ünnepélyes keretek között került sor.

Tovább 2022-11-23

A Polgármesteri Hivatal téli igazgatási szünetéről is határozott a képviselőtestület

Közmeghallgatással egybekötött rendes testületi ülést tartott szerda délelőtt Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete a Polgármesteri Hivatal kistárgyaló termében. A grémium meghallgatta többek között Dr. Kallai Árpád kórházigazgató beszámolóját a makói intézmény helyzetével kapcsolatban, de az alapfokú egészségügyi ellátás aktualitásairól is szó esett.

Tovább 2022-11-23

Egy ígéret révén nyerte vissza egykori mivoltát a magtárrá alakított templom Óföldeákon

Az Alföld páratlan, középkori gyökerekkel bíró óföldeáki erődtemplomát nem csak az esztétikai látvány teszi különlegessé, hanem az a szövevényes múlt is, amit maga mögött tudhat. Ennek megismerésében Gilicze János történész volt stábunk segítségére. Az elmúlt évszázadok eseményeit szinte lehetetlen pár percben bemutatni, de összegzésként azt elmondhatjuk, hogy a hajdan magtárként is funkcionáló építményre tekinthetünk úgy, mint a „megújulás” szimbólumára.

Tovább 2022-11-23

Makói Híradó – 2022.11.22.

- Átvállalná az önkormányzat a makói kisposta működési költségeit! - Makón is felkészültek a télre! - Hatvan facsemetével bővül Makó zöldterülete - Civil szervezeteknek nyújt segítő kezet a Galamb iskola - A Makói Román Önkormányzat első szakácskönyvét mutatta be

Tovább 2022-11-22

Hatvan facsemetével bővül Makó zöldterülete

A MOL-Új Európa Alapítvány fenntarthatósági programsorozatának a Neked Zöldül akciónak az első eleme a VárosFa Program, melyhez az idén Makó is csatlakozott. Összesen hatvan facsemetét ültetnek majd el a város számos pontján az illetékesek. Az első helyszín a kórház parkoló volt, a munkálatokat Csermák Szilvia Zöld Város tanácsnok is megtekintette.

Tovább 2022-11-22

Civil szervezeteknek nyújt segítő kezet a Galamb iskola

Az összefogás és a társadalmi szerepvállalás egy-egy közösségben ezekben a gazdasági és energiaválság sújtotta nehéz időkben egyre inkább felértékelődik. Ezt felismerte az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola vezetősége is, ezért úgy döntöttek, hogy helyet biztosítanak azoknak a makói civil szervezeteknek, amelyek az ideiglenes intézménybezárások miatt nehezen tudják megvalósítani rendezvényeiket.

Tovább 2022-11-22

Átvállalná az önkormányzat a makói kisposta működési költségeit!

A 220 millió forintos támogatási csomagon túl több más témában is döntött a hétfői rendkívüli ülésen Makó Város Önkormányzatának képviselőtestülete. A grémium határozott a 2-es posta jövőbeni működésének támogatásáról, de a napirendi pontok között szerepelt a továbbra is jó számokat produkáló Hagymatikum Gyógyfürdő nyitvatartásának módosítása is.

Tovább 2022-11-22

A Makói Román Önkormányzat első szakácskönyvét mutatta be

A Korona Étterem adott otthont a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat első szakácskönyvének bemutatójának. Harminckét régi családi recept található meg abban a kiadványban, amely egy pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Tovább 2022-11-22

Makón is felkészültek a télre.

A Magyar Közút mellett már Makó is átállt a téli üzemmódra, hiszen a Városgazdálkodási és Városfejlesztési divízió munkatársai felkészültek a hideg időjárással járó körülményekre. Többek között beszedték a virágládákat és karbantartják városszerte a padokat, valamint tisztítják az utakat és a járdákat.

Tovább 2022-11-22

Makói Híradó 2022.11.21.

Átfogó támogatási programot indított útjára Makó Város Önkormányzata Idén is felállítják a város karácsonyfáját Kesztyűt húztak a Galambos diákok Az egészséghez kapcsolódó fontos témák kerültek fókuszba a Pulitzer Kollégiumban Az őszi, téli időszakban is érdemes odafigyelni a vitaminok szedésére

Tovább 2022-11-21

Kesztyűt húztak a Galambos diákok

„Tegyük szebbé az 5-ös választókörzetet!” – ezt a fantázianevet adta évekkel ezelőtt Botlik Anita önkormányzati képviselő annak az akciónak, melynek keretében rendszeresen szervez szemétgyűjtéseket. A mai napon a 43-as főút Apátfalva felé vezető szakaszát tisztította meg, ebben pedig a Galambos diákok segítettek neki.

Tovább 2022-11-21

Az egészséghez kapcsolódó fontos témák kerültek fókuszba a Pulitzer Kollégiumban

Érzékenyítő kutyabemutatót is tartottak HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium Pulitzer kollégiumában az egészséghét keretében. Továbbá a diákok a múlthét folyamán számos fontos témáról is beszélgettek, ilyen volt többek között az egészséges életmód és a cukorbetegség is.

Tovább 2022-11-21

Idén is felállítják a város karácsonyfáját

Pénteken került kivágásra és a héten már fel is állítják a Makovecz téren a város karácsonyfáját. A közel 15 méteres örökzöldet a makói Berkes József ajánlotta fel, aki családjával az első adventi vasárnapon már fel is akasztja saját készítésű díszeiket.

Tovább 2022-11-21

Átfogó támogatási programot indított útjára Makó Város Önkormányzata

Egy átfogó támogatási programot indít útjára a mai nappal Makó Város Önkormányzata! – jelentette be Farkas Éva Erzsébet polgármester a hétfői napon. Többek között a 18 éven aluliakat, a 65 év felettieket és a mikrovállalkozásokat is segíteni szeretné a városvezetés azzal az 5 lépcsőfokból álló támogatási rendszerrel, amelyet hétfő reggel, egy rendkívüli testületi ülésen szavazott meg a grémium.

Tovább 2022-11-21

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2022.11.18.

- Jótékonysági vacsoraestet tartott a Makói Óvoda - Istók Margit termet avatnak és hangversenyt rendeznek az Almási iskolában - Rövid Hírek 2022.11.18. - Egyre több fiatal gondolkozik vállalkozásban -Madárkolóniák a kertekben és a pusztákon

Tovább 2022-11-18

Jótékonysági vacsoraestet tartott a Makói Óvoda

Az önfeledt szórakozás jellemezte a Makói Óvoda jótékonysági estjét, amely egyben közösségkovácsoló esemény is volt. A támogatójegyekből és tombolából összegyűlt összeget a gyermekek eszközkészletének a javítására fordítják.

Tovább 2022-11-18

Istók Margit termet avatnak és hangversenyt rendeznek az Almási iskolában

Zongora- és növendéki hangversenyre, valamint az Istók Margit terem avatására invitálják a zenekedvelőket és érdeklődőket a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Almási utcai tagintézményének tanárai és növendékei. Az eseményt november 22-én, kedden délután rendezik meg az Ifjúsági Zenebarátok Világnapja apropóján.

Tovább 2022-11-18

Egyre több fiatal gondolkozik vállalkozásban

A makói IPOSZ előadásainak az a célja, hogy inspirálják a fiatalokat a vállalkozóvá válás felé tanulmányaik során. Az rendezvénysorozat legutóbbi vendége arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy milyen előnyei lehetnek annak, ha nem egyéni, hanem társas vállalkozásban gondolkodnak.

Tovább 2022-11-18

Madárkolóniák a kertekben és a pusztákon

Már megjelentek az első telelésre érkező madárfajok a Körös-Maros Nemzeti Park területeire. A nálunk költő madarak többsége már messze délen jár, úton a telelőhelyek felé, északról viszont egyre több vendég érkezik hozzánk. A Maros-ártérben is találkozhatunk darucsapatokkal, de nagy a kolóniája a récéknek is.

Tovább 2022-11-18

Makói Híradó 2022.11.17.

Megváltozott környezetben sajátos módon és újszerűen várja Makó a karácsonyt Komoly lépésekkel segíti a kormány a turizmust A könyvtár ablakain keresztül tekinthető meg a bibliotéka legújabb kiállítása Előadóként mérték össze tudásukat a Návay-s diákok

Tovább 2022-11-17

Megváltozott környezetben sajátos módon és újszerűen várja Makó a karácsonyt

A rendkívüli energiaválság időszakában, a megváltozott helyzethez igazodva, sajátos módon tartják meg városunkban az adventi ünnepkört. Makón több olyan épület is van, amely korábban helyet adott a rendezvényeknek, azonban jelenleg nyitvatartásuk szünetel, ezért más helyszínekre esett a választás. Az ünnepi programok összeállításakor fontos szempont volt, hogy az elmúlt évekhez hasonló színvonalat és hangulatot tudjanak varázsolni és mindenki számára meghitté, örömtelivé tegyék a várakozás időszakát.

Tovább 2022-11-17

Előadóként mérték össze tudásukat a Návay-s diákok

A piac, az energia és a gazdálkodás témákban kellett egy-egy beszámolót készíteniük azoknak a Návay-s diákoknak, akik részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által meghirdetett „Prezilimpia” pénzügyi versenyén. A házi fordulóra szerdán kerítettek sort a makói középiskolában.

Tovább 2022-11-17

Komoly lépésekkel segíti a kormány a turizmust

Felfüggeszti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást és a SZÉP Kártya szabályrendszerét is megváltoztatják – mindezeket a döntéseket Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a keddi Kormányinfón. A turisztikai akciótervvel Magyarország Kormánya az iparágban tevékenykedő cégeket és vállalkozásokat igyekszik segíteni abban, hogy azok a válsághelyzetben is talpon tudjanak maradni.

Tovább 2022-11-17

A könyvtár ablakain keresztül tekinthető meg a bibliotéka legújabb kiállítása!

„Egy régi fényképezőgéppel is csodálatos képeket lehet készíteni!” Ezt vallja Hunyad-Huszta Brigitta fotós, akinek hétfőn nyílt meg első kiállítása a József Attila Városi Könyvtárban. A bibliotéka épülete ugyan továbbra is zárva tart, ám a tárlatot úgy rendezték be, hogy a klárafalvi művész alkotásaiban az utcáról is lehet gyönyörködni.

Tovább 2022-11-17

Az őszi, téli időszakban is érdemes odafigyelni a vitaminok szedésére

Az egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a szervezetünk számára a folyamatos vitaminok és ásványi anyagok, valamint nyomelemek pótlása. Dr. Kómár Mária szakgyógyszerész megosztott jó pár tanácsot a megelőzés érdekében televíziónkkal.

Tovább 2022-11-17

Makói Híradó – 2022.11.16.

- Lázár János: „A lakhatás nagyon fontos kérdés Makón!” - A makói önkormányzat segíteni szeretné a kisposta működését - Kormányzati forrásból épül kézilabda munkacsarnok Makón - Stábunk nem rögzíthette Mucsi Tamás beszélgetős estjét - Szakképzésért díjban részesítették Rácz Margit Évát - „Társas-csütörtök” a makói EFI rendezésében

Tovább 2022-11-16

Kormányzati forrásból épül kézilabda munkacsarnok Makón

Tavaly ilyenkor adtuk hírül, hogy a „Kézilabda Munkacsarnok-fejlesztési Programhoz” Makó is csatlakozhat. Városunkban Makón 1,35 milliárd forintért épülhet meg az új csarnok. A kivitelezés az év elején meg is kezdődött. A mai napon Farkas Éva Erzsébet jelenlétében körbejárták az építkezést. Erről a polgármester közösségi oldalán számolt be.

Tovább 2022-11-16

Stábunk nem rögzíthette Mucsi Tamás beszélgetős estjét

Beszélgessünk a jövőnkről. Ezzel a címmel indította útjára beszélgetős estjét Mucsi Tamás a DK választókerületi elnöke Makón. A Kelemen ház kistermében 15- en voltak kíváncsiak arra a Hegedűs Andrea országgyűlési képviselőre, aki most ősszel került be a parlamentbe, de már szeptemberben felfüggesztették mentelmi jogát rágalmazásért, ügye azóta sem záródott le. Televíziónk interjút szeretett volna vele készíteni, azonban erre nem adtak lehetőséget, sőt Mucsi közölte stábunkkal, hogy kép és hanganyagot sem készíthetünk magáról a beszélgetésről.

Tovább 2022-11-16

Lázár János: „A lakhatás nagyon fontos kérdés Makón!”

Szociális és megélhetéssel kapcsolatos ügyek, energiaválság, élelmiszerinfláció – csak néhány téma azok közül, amelyek szóba kerültek Lázár János országgyűlési képviselő makói fogadóóráján, a Városháza épületében kedd délután. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország Kormányának célja továbbra is az, hogy a magyar embereket megvédje a válság negatív hatásaitól.

Tovább 2022-11-16

A makói önkormányzat segíteni szeretné a kisposta működését

A Magyar Posta ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében- olvasható volt az MTI-n. Makó Város polgármestere pedig közleményben tudatta, hogy a kisposta további működését segíteni szeretné az önkormányzat, így tárgyalásokat kezdeményeznek a Magyar Postával.

Tovább 2022-11-16

„Társas-csütörtök” a makói EFI rendezésében

Advent időszakában lehetőség nyílik minden érdeklődő számára, hogy több társasjátékot is megismerjen a Makói Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából. Közösségkovácsoló ereje is van ezeknek a találkozásoknak- emelte ki televíziónknak Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató.

Tovább 2022-11-16

Szakképzésért díjban részesítették Rácz Margit Évát

Szakképzésért díjban részesítették Rácz Margit Évát, a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pedagógusát. Az elismerést Budapesten vette át a kitüntetettet, ennek apropóján köszöntötte őt az oktatói testület előtt Kincses Tímea főigazgató és Hegedűs Zoltán kancellár.

Tovább 2022-11-16

Makói Híradó 2022.11.15.

Szolgálati lakás épül Honvédban A Mesterségek éjjele - pályaorientációs rendezvény a Návayban Folyamatosan ad feladatot az időjárás a városgazdálkodási divíziónak Települések a takarékosság jegyében Kukoricacsutkákból épült vár a könyvtár előtt

Tovább 2022-11-15

Települések a takarékosság jegyében

Sok település önkormányzatát nehéz helyzetbe hozza az energiaárak drasztikus megemelkedése, ezért különböző megoldásokkal igyekeznek racionalizálni ilyen jellegű kiadásaikat. Pitvaros ,Apátfalva , Csanádalberti és Királyhegyes. Ezeken a településeken jártunk és arról érdeklődtünk,hogyan kívánnak működni és milyen megoldásokkal igyekeznek racionalizálni kiadásaikat.

Tovább 2022-11-15

Szolgálati lakás épül Honvédban

Egy bruttó 44 millió forintos pályázatból alakítanak át egy régebbi épületet szolgálati lakássá a Honvéd városrészben található Türr utcában. A lakás környezetét is komfortossá varázsolják majd a kivitelezés során.

Tovább 2022-11-15

A Mesterségek éjjele – pályaorientációs rendezvény a Návayban

Színes és interaktív programokkal vártak minden általános iskolást és felnőttet a Mesterségek éjjelén Makón a Návayban. Az oktatási intézmény által kínált szakmákba és képzésekbe nyerhettek betekintés az érdeklődők.

Tovább 2022-11-15

Kukoricacsutkákból épült vár a könyvtár előtt

Népi játékok és népszokások elevenedtek meg a hétvégén a József Attila Városi Könyvtár előtti téren Márton nap alkalmából. Stábunk kint járt a helyszínen, ahol gyermekek, szülők és nagyszülők közösen tudtak eltölteni egy jó hangulatú délelőttöt.

Tovább 2022-11-15

Makói Híradó – 2022.11.14.

- Bepillantást nyerhettek az érdeklődők a Váll-Ker Kft. munkájába - Halloweeni jelmezbe öltözött a Hagymatikum Gyógyfürdő a hétvégén - Rövid hírek - Nyitott kapuk a Jugyuban - Kreativitásukat mutatták meg az ENI dolgozói

Tovább 2022-11-14

Kreativitásukat mutatták meg az ENI dolgozói

November 12-e a Szociális Munka Napja, amely minden évben jó alkalom arra, hogy a szakterület felhívja figyelmet azokra, akik az elesettekért dolgoznak. A makói Egyesített Népjóléti Intézmény az idén rendhagyó módon ünnepelt ezen alkalomból: egy kiállítást szerveztek a dolgozóik által készített kézműves alkotásokból.

Tovább 2022-11-14

Bepillantást nyerhettek az érdeklődők a Váll-Ker Kft. munkájába

Péntek este a Modern Gyárak Éjszakája keretében megnyitotta kapuját az érdeklődők előtt a Váll-Ker Kft. Bepillantást nyerhettek kicsik és nagyok egyaránt, hogy milyen munka folyik a gyárban és választ kaptak minden kérdésre.

Tovább 2022-11-14

Halloweeni jelmezbe öltözött a Hagymatikum Gyógyfürdő a hétvégén

Kézművesfoglalkozások, csokikeresőverseny és tematikus szaunaszeánszok – többek között ilyen programokkal várták a vendégeket a Hagymatikum Gyógyfürdőbe pénteken és szombaton, a komplexumban ugyanis a halloweeni hangulaté volt a főszerep a hétvégén. A fürdőben a gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhették magukat.

Tovább 2022-11-14

Folyamatosan ad feladatot az időjárás a városgazdálkodási divíziónak

Bőven akad tennivalója ezekben a napokban is a Városgazdálkodási és Városfejlesztési divízió dolgozóinak – tudtuk meg Szűcs Gábor divízióvezetőtől. A kültéri virágok beszedése és felkészítése az áttelelésre, fűnyírás, a lehulló levelek összegyűjtése és kezelése – csak néhány azon feladatok közül, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy Makó minden nap egy rendezett képet mutasson.

Tovább 2022-11-14

Nyitott kapuk a Jugyuban

A Nyitott Kapuk elnevezésű rendezvény keretében kaptak betekintést a leendő iskolások és szülők a Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola képzéseibe. A lelkes diákok szakmai bemutatókon keresztül próbálták közelebb hozni az egészségügy és a rendészet egyes területeit az érdeklődő általános iskolásoknak.

Tovább 2022-11-14

Makói Híradó 2022.11.11.

A Széchenyi Kártya is segíti a nehéz helyzetbe került magyar vállalkozásokat Nem módosult a makói Kormányablak nyitva tartása November 4-én elhunyt Tóth Valéria, Munkácsy díjas szobrászművész A Makó Budo Klub versenyzői bebizonyították rátermettségüket Márton napi családi programot szerveznek a városi könyvtár elé szombaton

Tovább 2022-11-11

A Makó Budo Klub versenyzői bizonyították rátermettségüket

A Makó Budo Klub két versenyzője, Körömi Ábel és Nadobán Alex nemrégiben az Ökölvívó Magyar Bajnokságon szerepelt, ahol Alex a harmadik helyen végzett, míg Ábel bajnoki címmel térhetett haza. Hasonlóan kimagasló eredményeket értek el a nádudvari VI. Gasztro Kupa Országos Kick-Box versenyen a sportolók, ahol mind az öt makói versenyző dobogóra állhatott.

Tovább 2022-11-11

November 4-én elhunyt Tóth Valéria, Munkácsy díjas szobrászművész

November 4- én elhunyt Tóth Valéria, országosan is ismert Munkácsy-díjas szobrászművész. A makói kötődésű alkotó keze munkáját dicséri a könyvtár belső udvarában látható „Kavicson ülő lány” szobra.

Tovább 2022-11-11

Nem módosult a makói Kormányablak nyitvatartása

Még októberben tájékoztatott arról a Miniszterelnökség, hogy e hónaptól változik egyes kormányablakok nyitvatartása. Csongrád-Csanád megyében viszont továbbra is minden ügyintéző iroda üzemel, a makói a megszokott ügyfélfogadási rendben fogadja a lakosokat és a térségben élőket

Tovább 2022-11-11

Márton napi családi programot szerveznek a városi könyvtár elé szombaton

A Makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum dolgozói Márton napi családi délelőttre várják az érdeklődőket ezen a szombaton. A több mint 1700 éve született Szent Márton személye köré épülő kultuszhoz számos népszokás kapcsolódik, amelyek jellemzően a paraszti életmódhoz kötődtek, így az eseményen is főként ebben a témában készülnek foglalkozásokkal a szervezők.

Tovább 2022-11-11

Makói Híradó – 2022.11.10.

- Nem emelkedhet a lakossági fogyasztók rendszerhasználati díja - 1956. november 9-én öt szovjet tank vonult be a városba - A Makói Egészségfejlesztési Iroda is szűrésre invitálja a férfiakat - A makói kötődésű Palócz Léna elnyerte a Szakmai Elit Év Arca 2022 díjat - Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat – vigyázzunk a sünökre!

Tovább 2022-11-10

A Makói Egészségfejlesztési Iroda is szűrésre invitálja a férfiakat

A prosztatamegbetegedések számtalan férfi életét keserítik meg. Ezek közül a prosztatarák a legsúlyosabb egészségügyi probléma, hiszen sokáig nem okoz tünetet. Az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda ingyenes szűrésre várja a férfiakat ebben a hónapban.

Tovább 2022-11-10

1956. november 9-én öt szovjet tank vonult be a városba

Egy történelmi utazáson vettek részt azok, akik a Szirbik Miklós Egyesület meghívására szerda kora este a Kopjafákhoz érkeztek. A forradalom és szabadságharc makói eseményit elevenítette fel Marosvári Attila történész, majd a hősök előtt egy- egy mécsessel tisztelegtek.

Tovább 2022-11-10

A makói kötődésű Palócz Léna elnyerte a Szakmai Elit Év Arca 2022 díjat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.

Tovább 2022-11-10

Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat – vigyázzunk a sünökre!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.

Tovább 2022-11-10

Nem emelkedhet a lakossági fogyasztók rendszerhasználati díja

Mint arról híradásunkban már beszámoltunk: a kormány úgy döntött, hogy a tojásra és a burgonyára is kiterjesztik a hatósági árat. A döntés év végéig szól, addig összesen tehát már hét alapvető élelmiszer árának maximumát rögzítették. A csütörtöki kormányinfón azt is bejelentették, hogy a kiegyenlítő energiát szolgáltató erőművekre extraprofitadót vezetnek be. Szó volt arról, hogy az utolsó akadály is elhárul az EU-s pénzekről való megállapodás elől és kiderült az is, hogy mikor számolhatják újra a gáz és az áram árát.

Tovább 2022-11-10

Makói Híradó 2022.11.09.

A tojásra és a burgonyára is kiterjesztik a hatósági árat Épül a közösségi ház a Honvéd városrészben Adományokat vár az Angyalsóhaj Alapítvány November a prosztatarák elleni hónap Szent Márton püspök az egyik legjelentősebb szentünk a középkorból

Tovább 2022-11-09

Adományokat vár az Angyalsóhaj Alapítvány

A tavalyi évhez képest idén dupla annyi, negyven darab adománygyűjtő dobozt helyez ki az Angyalsóhaj Alapítvány, de lesz sütivásár is. A megunt vagy már nem használt ruhaneműket, könyveket és játékokat pedig a Manó műhelybe adhatjuk le. A befolyt pénzbeli és tárgyi adományokból ezúttal is több száz családnak szeretné szebbé tenni a karácsonyát a szervezet. A december 10-ig tartó gyűjtőakció részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az illetékesek.

Tovább 2022-11-09

Épül a közösségi ház a Honvéd városrészben

Zajlik a közösségi ház építése a Honvéd városrészben, a Türr utcában egy nettó 284 millió forintos beruházás keretében. Az alapok már elkészültek, ezekben a napokban a téglafalakat húzza fel a kivitelező. A létesítményt számtalan funkcióval lehet majd megtölteni, többek között közös konyha és mosoda is helyet kap az épületben.

Tovább 2022-11-09

Szent Márton püspök az egyik leg jelentősebb szentünk a középkorból

Szent Márton püspök az egyik legjelentősebb szentünk volt a középkorban, akire november 11-én emlékezünk. A jeles dátum gazdasági határnap is volt, számos népszokás és hiedelem is kapcsolódik hozzá. A szent életéről és az ünnephez kapcsoló szokásokról Szikszai Zsuzsanna beszélt televíziónknak.

Tovább 2022-11-09

A tojásra és a burgonyára is kiterjesztik a hatósági árat

A kormány határozott szándéka ,hogy a jövő év végére a felére csökkentse az infláció mértékét,ezért tartják fent a rezsicsökkkentett árakat az átlagfogyasztásig emellett marad a lakossági fogyasztóknak a benzinárstop valamint a kis és közepes vállalkozásokra érvényben marad a kamatstop.Ezekkel a szavakkal kezdte mai kormányinfóját Gulyás Gergely.A miniszter aró is tájékozttott,hogy újabb két termékre terjesztik ki az árstop rendszerét.

Tovább 2022-11-09

November a prosztatarák elleni hónap

November 2009 óta itthon is a prosztatarák, a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatokra történő felhívás hónapja. Egészsémagazinunkban annak jártunk utána ,hogy mik lehetnek a betegség kialakulásának okai, a gyógyítás módjairól urológus és onkológus szakembereket kérdeztünk, valamint olyan érintettekkel beszélgettünk akik a korai felismerésnek köszönhetik életüket. Most ebből mutatunk részleteket.

Tovább 2022-11-09

Makói Híradó 2022.11.08.

Makón is megemlékeztek november 4-én az 56-os szabadságharc mártírjaira A térség számára is a turizmus a jövő Rövid híreket láthatnak! Súlyos károkat okozhat a használt sütőolaj Továbbra is gyűjtik a makói Máltaisok az adományokat

Tovább 2022-11-08

Összefogtak a térség települései a turizmus fellendítése érdekében

A makói kistérség több települése is: Ambrózfalva, Nagyér, Kövegy és Nagylak a turizmus fellendítését célozta meg. Közösen pályáztak a TOP Plusz Helyi és térségi turizmusfejlesztés felhívásra, melynek keretében többek között faluház építése és felújítás szerepel, de tervben van egy kerékpárúthálózat kiépítése is.

Tovább 2022-11-08

Továbbra is gyűjtik a makói Máltaisok az adományokat

Az elmúlt időszakban számos eseményen és kiránduláson vett részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Csoportja. A szervezett jelen van a régióban és munkájuk nélkülözhetetlen, így folyamatos a gyűjtés a rászoruló családok részére.

Tovább 2022-11-08

Súlyos károkat okozhat a használt sütőolaj

A környezettudatos szemlélet egyik alappillére lehet, hogy a használt sütolajat és zsiradékot nem a lefolyókba öntjük, hanem a város több pontján kihelyezett gyűjtőedényzetekbe tesszük. A háztartási hulladék ugyanis újra felhasználható, akár biodízel alapanyagaként is. A speciális kukákba kidobott zsiradék szabályellenes eltávolítsa, azonban bűncselekménynek számít.

Tovább 2022-11-08

Makón is megemlékeztek november 4-én az 56-os szabadságharc mártírjairól

November 4-e nemzeti gyásznap. Országszerte és Makón is megemlékeztek a jeles napon az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól. 66 évvel ezelőtt vonultak be a szovjet csapatok Magyarországra és ezzel megkezdődött a forradalom leverése.

Tovább 2022-11-08

Makói Híradó – 2022.11.07.

- Számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat - A kultúra tovább éltetése a cél Makón - Rövid hírek - Idén is megnyitotta kapuit A Manó Műhely - A ferencszállási szelfipont a Kukutyinban dolgozóknak állít emléket

Tovább 2022-11-07

Idén is megnyitotta kapuit A Manó Műhely

Idén is megnyitotta kapuit A Manó Műhely. December 10-ig gyűjtik az adományokat a Figyi Kávézóban, a rászoruló gyermekek részére.

Tovább 2022-11-07

A ferencszállási szelfipont a Kukutyinban dolgozóknak állít emléket

Egyszer már biztosan hallottuk azt a közmondást, hogy „Menjetek Kukutyinba zabot hegyezni”. A hozzá tartozó anekdotának állít emléket a Ferencszállás központjában található szelfipont, amely nemcsak a helyiek, de az átutazóknak is nagy örömet okoz.

Tovább 2022-11-07

A kultúra tovább éltetése a cél Makón

A József Attila Városi Könyvtár és Múzeum nyitvatartásának szüneteltetése alatt Makó Város Önkormányzatának alulája ad otthont a kiállításoknak. Emellett a bibliotéka ablakaiba is majd helyeznek ki olyan tárgyakat, amelyek érdekességként szolgálhatnak az arra sétálóknak.

Tovább 2022-11-07

Számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat

Még e hónap közepéig tart a 2022-es őszi népszámlálás. A számlálóbiztosok ezekben a napokban azokkal töltetik ki a kérdőíveket, akik a határidőig online nem tették meg azt. A cenzus célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk többek között Magyarország népességének nagyságáról, egészségi állapotáról, élet- és lakáskörülményeiről.

Tovább 2022-11-07

Makói Híradó – 2022.11.04.

- Elkészült Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása Mezőhegyesen - Helyükre kerültek az újvárosi református templom toronyórájának új számlapjai! - Rövid hírek - Az eddigi legeseménydúsabb egy évén van túl a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat - Makón állomásozott a „Béke Királynője”

Tovább 2022-11-04

Helyükre kerültek az újvárosi református templom toronyórájának új számlapjai!

Az eredeti, 140 esztendős, de már igen rossz állapotban lévő számlapokat teljesen újakra cserélték a makó-újvárosi református templom toronyóráján, amelyek remélhetőleg legalább ugyanennyi ideig fogják majd szolgálni a helyieket. A tervek szerint az óraszerkezet néhány héten belül már a pontos időt fogja mutatni. Stábunk is a helyszínen volt, hogy megörökítse a fontos pillanatokat.

Tovább 2022-11-04

Elkészült Magyarország legnagyobb öntözésfejlesztési beruházása Mezőhegyesen

Elkészült az elmúlt 40 év legnagyobb öntözési beruházása Mezőhegyesen. A Nemzeti Öntözési Mintaprogram támogatásának köszönhetően 10,5 milliárd forintból a duplájára növelték a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság egyszerre locsolható földterületét.

Tovább 2022-11-04

Az eddigi legeseménydúsabb egy évén van túl a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat

A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat több pályázatot is sikeresen megnyert az utóbbi hónapokban, ezzel pedig nem csak a makói román közösség, de minden lakos gazdagodhatott. Makó Város Képviselőtestületének legutóbbi rendes testületi ülésén Birta Júlia Mihaéla elnök részletesen beszámolt eredményeikről, de a tájékoztatóban a jövőbeli célokra is kitért.

Tovább 2022-11-04

Makón állomásozott a „Béke Királynője”

Három napon át fogadta a hívek fohászait a „Béke Királynője” vándormonstrancia a Szent István Király Plébániatemplomban. A Szűz Mária alakját megformázó kegytárgy szíve helyén a legszentebb Oltárszentség található, mely az élő Isteni imádságra buzdít.

Tovább 2022-11-04

Makói Híradó 2022.11.03.

Minden téren segítő kezet nyújt a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat Csanádpalotán is intézményi átszervezések történtek Továbbra is igényelhető a könyvtári- és múzeumi pedagógiai foglalkozás Jó hozamot értek el a méhészek a térségben Rövid hírek

Tovább 2022-11-03

Jó hozamot értek el a méhészek a térségben

A nagy aszály ellenére a méhészek, egészen jó hozamot tudtak elérni a térségben. A repce, napraforgó és akácmézből idén sem lesz hiány, így érdemes a helyi termelőket felkeresni és beszerezni a minőségi és egészséges nedüt.

Tovább 2022-11-03

Csanádpalotán is intézményi átszervezések történtek

A csanádpalotai városvezetés is számba vette azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthetik rezsiszámláikat. Perneki László polgármestertől megtudtuk: az önkormányzat intézményeire egy korábbi pályázatból napelemeket helyeztek fel, ez segítség a mostani helyzetben. Kilenc helyen vannak panelek, amelyek javarészt biztosítják az áramellátást, a fűtés tekintetében azonban szinte mindenhol a gázra vannak utalva. Jelenleg ennek a területnek a racionalizálásán dolgoznak.

Tovább 2022-11-03

Minden téren segítő kezet nyújt a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat

A Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat mozgalmas évet tudhat eddig a háta mögött. Hagyományőrző kirándulás, futball kupa és Roma Folk Klub – csak néhány azok közül a kezdeményezések közül, amelyeket sikeresen megszerveztek a képviselők és segítőik. Makó Város Önkormányzatának legutóbbi rendes testületi ülésén Simon Zsolt alelnök tájékoztatta a grémiumot az elmúlt hónapok eseményeiről.

Tovább 2022-11-03

Továbbra is igényelhető a könyvtári- és múzeumi pedagógiai foglalkozás

Továbbra is igénybe vehetik az iskolák és óvodák a könyvtári és a múzeumi pedagógiai foglalkozást, azonban most azok kitelepülnek az oktatási és nevelési intézményekbe. Szikszai Zsuzsanna a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója elmondta, hogy kollégái élményszerű előadásokkal készülnek.

Tovább 2022-11-03

Makói Híradó 2022.11.02.

Meghosszabbíthatják a fürdőzők a Hagymatikum bérleteket! November 1-től kezdetét vette az úgynevezett krízisidőszak! Rövid hírek Borzongás a Maros-parton Szakmai elismerést vehetett át Forgó Géza történészt és Börcsök Attila néprajzi gyűjtőt

Tovább 2022-11-02

November 1-től kezdetét vette az úgynevezett krízisidőszak!

Jelenleg mintegy 20 ezer férőhely van Magyarországon a nappali és az éjjeli menedékhelyeken. November 1-jétől veszi kezdetét a krízisidőszak, az ehhez szükséges egyeztetések a Makói Egyesítette Népjóléti Intézményben is megtörténtek. Ekkor még fokozottabban figyelnek ellátott területeikre a dolgozók.

Tovább 2022-11-02

Meghosszabbíthatják a fürdőzők a Hagymatikum bérleteket!

A szerdai testületi ülésen a grémium számba vette azokat az eddigi intézkedéseket, amelyeket az önkormányzat az energiaválságra reagálva igyekezett meghozni. A döntések Makó szinte összes intézményét érintik valamilyen mértékben, ez igaz a Makói Szolgáltató Nonprofit Zrt. berkein belül működő divíziókra is.

Tovább 2022-11-02

Szakmai elismerést vehetett át Forgó Géza történész és Börcsök Attila néprajzi gyűjtő

Két szakmai elismerést is odaítéltek a József Attila Múzeum dolgozóinak. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata Forgó Géza történész - muzeológust Gönczi Ferenc-díjban, Börcsök Attila néprajzi gyűjtő, és gyűjteménykezelőt a Kismúzeumok Szolgálatáért kitüntetésben részesítette.

Tovább 2022-11-02

Borzongás a Maros-parton

Halloween- i jelmezt öltött magára szombaton a Maros-part. A Makó és Térsége Turisztikai Egyesület szervezésében kézműves foglalkozással és kvízjátékkal várták a párokat, a barátokat és a családokat. Az est leszálltával pedig különleges megvilágítást kapott a Lombkoronasétány.

Tovább 2022-11-02

Makói Híradó – 2022.10.28.

- A makói könyvtár november 1-től kizárólag intézményen kívüli kölcsönzést biztosít - Mit kínál a makói Galamb iskola a jövő mezőgazdászainak? - Az elhunyt szeretteinkre és az üdvözült lelkekre emlékezünk - Jól szerepeltek a makóiak a népszámlálás első körében - Október 30-án, vasárnap jön a téli időszámítás!

Tovább 2022-10-28

Mit kínál a makói Galamb iskola a jövő mezőgazdászainak?

Agrárdigitalizáció, mikroszaporító labor, precíziós gazdálkodás – csak néhány olyan csábító terület, amely vonzóvá teheti az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola kínálatát a pályaválasztás előtt fiatalok számára. Mindezekről a pénteki napon testközelből is kaphattak ismereteket az érdeklődők, akiknek az iskola dolgozói különböző finomságokkal is készültek a délelőtt folyamán, ezeket a helyi diákok és pedagógusok készítették el.

Tovább 2022-10-28

Az elhunyt szeretteinkre és az üdvözült lelkekre emlékezünk

Az előttünk álló négy napos hosszú hétvégén elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Általános szokás ilyenkor a sírok rendbehozatala, virágok elhelyezése, valamint a gyertyagyújtás. Pálfai Zoltán római katolikus plébános megosztotta stábunkkal, hogy november 1-én és 2-án kikre emlékezünk.

Tovább 2022-10-28

A makói könyvtár november 1-től kizárólag intézményen kívüli kölcsönzést biztosít

A makói József Attila Városi Könyvtár november 1-től kizárólag épületen kívüli kölcsönzést tud biztosítani. A kötetek széles választéka mellett a közel kétszáz periodikát is kikérhetik a tagok.

Tovább 2022-10-28

Október 30-án, vasárnap jön a téli időszámítás!

Október 30-án, azaz vasárnap kell átállítani az óráinkat a téli időszámításra. Egy órával többet aludhatunk és onnantól kezdve egyre később világosodik, azonban az éj hamarabb száll le.

Tovább 2022-10-28

Jól szerepeltek a makóiak a népszámlálás első körében

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint Csongrád – Csanád megyében az országos eredményeket is meghaladva a legtöbben az online kérdőív kitöltését választották a népszámlálás első körében. Makóra levetítve csaknem 7400 címről érkeztek be adatok interneten keresztül.

Tovább 2022-10-28

Makói Híradó 2022.10.27.

Önkormányzati intézkedések, amelyek megvalósultak, vagy folyamatban vannak Kutyás intézkedés és lövések a JUGYU udvarán Megkezdődött a halottak napi virág- és koszorúvásár a piacon Tarantino és Scorsese is nagy tisztelője a Makón született filmrendezőnek, Tóth Endrének Továbbra is élvezhetjük a vénasszonyok nyarát

Tovább 2022-10-27

Önkormányzati intézkedések, amelyek megvalósultak, vagy folyamatban vannak

Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatást adott szerdán azokról az intézkedésekről, amelyek az előző testületi ülés óta elindultak. Számos energetikai felülvizsgálat és beruházás valósult meg, illetve folyamatban van, de szó esett a karácsonyi díszkivilágításról is.

Tovább 2022-10-27

Tarantino és Scorsese is nagy tisztelője a Makón született filmrendezőnek, Tóth Endrének

A „rendezők rendezőjeként” emlegeti a híres, filmes szakember Martin Scorsese a Makón 1913-ban napvilágot látott Tóth Endrét, aki Magyarországon kezdte pályafutását, majd Amerikában már André de Toth néven épített karriert – tudtuk meg Barkóczi Jankától. A Nemzeti Filmintézet és Filmarchívum munkatársa elárulta azt is, hogy a művész személyében egy izgalmas figura karaktere rajzolódik ki, aki sok tekintetben megelőzte korát. A téma apropóját az adta, hogy a Hollywoodban örök nyugalomra helyezett művész 20 évvel ezelőtt október 27-én hunyt el. Életművének újrafelfedezése épp most zajlik.

Tovább 2022-10-27

Kutyás intézkedés és lövések a JUGYU udvarán

Többek között intézkedéstaktikai és kutyás bemutató, valamint lézeres lőtér is várta azokat, akik ellátogattak a makói Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola pályaorientációs napjára. Több mint 260-an voltak kíváncsiak az intézmény nyújtotta lehetőségekre.

Tovább 2022-10-27

Megkezdődött a halottak napi virág- és koszorúvásár a piacon

Cserepes és vágott virágokból, koszorúkból, valamint mécsesekből egyaránt nagy a választék, a Deák Ferenc utcai nagyparkolóban, ugyanis a szokásokhoz híven az idén is itt kapnak helyet az árusok. Már szerdán is sok vásárlót láttunk, akik kikerülve a csúcsforgalmat a Halottak Napját és Mindenszenteket megelőző napokban szerezték be a kegyeletet hirdető portékákat.

Tovább 2022-10-27

Továbbra is élvezhetjük a vénasszonyok nyarát

Továbbra is élvezhetjük a vénasszonyok nyarát. A kellemes időjárás mellett reggelente a párás köd lesz a jellemző, de fagyokra még mindig nem kell számítani.

Tovább 2022-10-27

Makói Híradó – 2022.10.26.

- A Hagymaház és a József Attila Könyvtár feladatellátása új helyekre kerülnek - Maroslele is kidolgozott egy rezsi válságtervet - Mentorok fogadták a nyolcadikosokat a Keriben - Déri Dávid májtranszplantált sportolóként szerzett Európa-bajnoki címet - Sokan a halottak napja előtt keresik fel szeretteik sírjait, hogy rendbe tegyék

Tovább 2022-10-26

Déri Dávid májtranszplantált sportolóként szerzett Európa-bajnoki címet

2005 óta él májtranszplantáltként a csanádpalotai származású Déri Dávid, aki a sikeres műtétet követően kezdett el komolyabban foglalkozni a sporttal. Elszántságának köszönhetően kijutott a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságára, mely a közelmúltban került megrendezésre Angliában. A magyar csapatot erősítve triatlonosként versenyzett a sportember és bajnokként tért haza.

Tovább 2022-10-26

A Hagymaház és a József Attila Könyvtár feladatellátása új helyekre kerülnek

Makó Város Önkormányzata ma testületi ülés keretében döntött arról, hogy a Hagymaház és a József Attila Városi Könyvtár feladatellátása megmarad és áttevődik más helyszínekre a fűtési szezonban. Emellett többek között civilszervezetek, valamint oktatási- nevelési intézmények beszámolóit hallgatta meg a grémium.

Tovább 2022-10-26

Sokan a halottak napja előtt keresik fel szeretteik sírjait, hogy rendbe tegyék azokat

A napokban egyre többen keresik fel elhunyt szeretteiket a sírkertekben. Ebben az időszakban megemelkedik a forgalom és a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

Tovább 2022-10-26

Maroslele is kidolgozott egy rezsi válságtervet

Az oktatási és nevelési intézmények változatlan formában működnek tovább a többi intézményhez hasonlóan Maroslelén, egyedül egy esetben kellett átszervezéseket eszközölnie a helyi önkormányzatnak. A falu vezetése már az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett az épített örökség egyes elemeinek a felújítsa és, hogy újra funkcióval töltse meg. Ennek a törekvésnek köszönhetően a legtöbb épület energetikai korszerűsítésen is átesett, ez most erősen felértékelődött.

Tovább 2022-10-26

Mentorok fogadták a nyolcadikosokat a Keriben

Mentorokká váltak a Keri-s diákok, akik a pályaválasztás előtt álló gyerekeket vezették körbe a középiskolában. Az intézményben oktatott szakmákat játékos formában ismerhették meg a nyolcadikosok.

Tovább 2022-10-26

Makói Híradó 2022.10.25.

A térség egyik legmodernebb iskolája az Almási Tagintézmény Ismét Makón játszották az „Őrizd a lángot” című rockoperát Rövid híreket láthatnak! 64 millióból fejlesztik a közvilágítási rendszert Kiszomboron Szakmát is szerezhetnek a Pápay iskolában a gyerekek

Tovább 2022-10-25

Ismét Makón játszották az „Őrizd a lángot” című rockoperát

Immár második alkalommal játszották Makón az „Őrizd a lángot” című, Tóth Ilona és társai mártíromságát bemutató darabot, amit az érdeklődők október 23-a előestéjén láthattak a Hagymaházban az ’56-os városi megemlékezés részeként. A rockopera színpadra állítását egy hosszú kutatómunka előzte meg, hiszen a forgatókönyvírók: dr. Horváth Attila jogtörténész és Koltay Gábor rendező, érdemes művész egy történelmileg hiteles produkciót kívántak létrehozni. A lelki és fizikai gyötrődés, az árulás, a be nem teljesült álmok és a szebb jövőbe vetett hit egyaránt megjelennek az elgondolkodtató előadásban.

Tovább 2022-10-25

64 millióból fejlesztik a közvilágítási rendszert Kiszomboron

A kiszombori önkormányzat több lábon szeretne állni energiafelhasználás szempontjából – osztotta meg televíziónkkal a község polgármestere. Szirbik Imre televíziónknak elmondta: nagyon kedvező áron kapja a település a gázt 2023 októberéig, ám ettől függetlenül folyamatosan fejlesztenek, hogy az összes intézményükön napelemes rendszer is működjön.

Tovább 2022-10-25

A térség egyik legmodernebb iskolája az Almási Tagintézmény

Hétfő délután projektzáró ünnepség keretei között hivatalosan is átadásra került a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola teljesen átépített, Almási Tagintézménye. Az új, modern épületkomplexum 2,5 milliárd forintos támogatásból valósulhatott meg. Az eseményen beszédet mondott Farkas Éva Erzsébet polgármester és Borkáné Dudás Mónika intézményvezető.

Tovább 2022-10-25

Szakmát is szerezhetnek a Pápay iskolában a gyerekek

A makói Pápay Endre nevelési és oktatási intézménybe óvodás kortól egészen az első szakma megszerzéséig foglalkoznak az oda járó gyerekekkel. Az általános iskola elvégzése után két szakma közül választhatnak a diákok. Ezekbe nyerhettek bepillantást a pályaorientációs nap alkalmával a közelmúltban.

Tovább 2022-10-25

Makói Híradó 2022.10.24.

Lázár János: egy politikusnak a haza függetlenségének biztosítása kell, hogy a legfontosabb célja legyen! Felkerült a Hagymatikum új csúcsdísze ,ezzel az épület elérte 26 méteres teljes magasságát Hatalmas átalakuláson esett át a makói JUGYU A Vertán–telepi nyugdíjasklub szervezésében találkoztak a térség egyesületei Makón Buszban rendelt a fogorvos

Tovább 2022-10-24

Lázár János: ” A hazaárulás az hazaárulás 1956-ban is és 2022-ben is”

Makón is fejet hajtottak az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, a megemlékezésre október 23-a előestéjén került sor. A Csanád vezér téren megrendezett ünnepségen a mártírokért imádságot mondott dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, továbbá felszólalt Farkas Éva Erzsébet polgármester, valamint Lázár János építési és beruházási miniszter is. A térség országgyűlési képviselője aláhúzta, hogy neki mindig a haza szuverenitása lesz a legfontosabb, akik másképp tesznek, azok elárulják a nemzetet.

Tovább 2022-10-24

Felkerült a Hagymatikum új csúcsdísze ,ezzel az épület elérte 26 méteres teljes magasságát

Gőzerővel halad a Hagymatikum új részlegének kivitelezése. Az új szárnyban minden épület külső fala áll ,így már teljesen kivehető a komplexum végleges formája. Az élménymedence épületén látható központi kupolát 10 kisebb övezi ,melyek együttesen ölelik körbe azt csúcsdíszt,mely a mai napon került felhelyezésre. Ezzel az épület elérte teljes 26 méteres magasságát.

Tovább 2022-10-24

Hatalmas átalakuláson esett át a makói JUGYU

A korábbinál kétszer nagyobb tornaterem, nyelvi labor és természettudományos szaktantermek, lézeres lőtér – ilyen és ehhez hasonló új egységekkel bővült a makói Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola a közelmúltban, ezeket már a mindennapi oktatásban is igénybe vehetik a pedagógusok és a diákok. A beruházás egy 491 milliós, EFOP-os nyertes pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább 2022-10-24

A Vertán–telepi nyugdíjasklub szervezésében találkoztak a térség egyesületei Makón

A makói Vertán-telepi Nyugdíjas Klub megalakulásának 17. évfordulóját ünnepelte a térség egyesületeivel. A jó hangulatú eseményen részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester is, aki köszöntötte a jelenlévőket.

Tovább 2022-10-24

Buszban rendelt a fogorvos

Láttak már mosolygós gyermekeket kijönni egy fogorvosi buszból? Nos, a makói Pápay Endre nevelési és oktatási intézményben pénteken minden óvodás és iskolás boldogan hagyta el a vizsgálószéket. A Givaudan Alapítványnak köszönhetően a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrővizsgálattal és szájápolási kampánnyal hívta fel a figyelmet a szájhigiénia fontosságára.

Tovább 2022-10-24

A Vertán–telepi nyugdíjasklub szervezésében találkoztak a térség egyesületei Makón

A makói Vertán-telepi Nyugdíjas Klub megalakulásának 17. évfordulóját ünnepelte a térség egyesületeivel. A jó hangulatú eseményen részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester is, aki köszöntötte a jelenlévőket.

Tovább 2022-10-24

Megemlékezés az 1956-os Forradalom hőseiről

Megemlékezés az 1956-os Forradalom hőseiről

Tovább 2022-10-23

Makói Híradó – 2022.10.21.

- Tartós élelmiszereket gyűjt a makói ENI - Óföldeák is átszervezéseket eszközöl az energiaválság hatására - Rövid hírek - Fűtés előtt mindig ellenőriztessük szakemberrel berendezéseinket - Makói és fővárosi fotók „mesélnek” ’56-ról

Tovább 2022-10-21

Tartós élelmiszereket gyűjt a makói ENI

A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény Család- és Gyermekjóléti Szolgálata tartósélelmiszer gyűjtést szervez a szociálisan rászorulók részére. A csomagokat a nehéz sorban élők és a rászorulók között szeretnék szétosztani a későbbiekben.

Tovább 2022-10-21

Makói és fővárosi fotók „mesélnek” ’56-ról

„A legnagyobb bátorság a remény…” - ez az Illyés Gyula író és költő tollából származó idézet lett a címe annak a kiállításnak, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségre készült. Az anyagot a helyi József Attila Múzeum dolgozói állították össze. Mint megtudtuk: a tragikus és megrázó események fotókon és rajzokon elevenednek majd meg a Hagymaházban október 22-től.

Tovább 2022-10-21

Óföldeák is átszervezéseket eszközöl az energiaválság hatására

Minden helyi szolgáltatást a polgármesteri hivatal épületébe költöztet át Óföldeákon a falu vezetése, így igyekeznek mérsékelni a fűtési szezonban a rezsiköltségeket. Simonné Sinkó Erika polgármester stábunkat beavatta abba, hogy mely területeken igyekeznek még racionalizálni kiadásaikat.

Tovább 2022-10-21

Fűtés előtt mindig ellenőriztessük szakemberrel berendezéseinket

Országosan október 15-én vette kezdetét a fűtési szezon. Az energia és gázárak miatt számos család választott vegyestüzelésű, vagy egyéb költséghatékony berendezést. A szakember kitért televíziónknak a fa helyes tárolására, amely egyrészt hozzájárulhat a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megőrzéséhez, másrészt a környezetünkben élők egészségének és az otthonunk biztonságának védelméhez is.

Tovább 2022-10-21

Makói Híradó 2022.10.20.

"1956 a satuban, szorítóban élő magyarok kirobbanó elégedetlensége volt!” Kövegyen is felértékelődnek most a korábban beüzemelt napelemes rendszerek Változatos nyílt napi programok fogadták a vendégeket a JAG-ban A látás elvesztése megelőzhető a rendszeres szemvizsgálattal A MR Power Sportegyesület versenyzői a dobogó minden fokára felálltak

Tovább 2022-10-20

A MR Power Sportegyesület versenyzői a dobogó minden fokára felálltak

Jogosan mondhatjuk, hogy a MR Power Sportegyesület erőemelői már kivívták maguknak a tiszteletet. Az őszi versenysorozatban hazánkon túl külföldön is remekeltek a sportolók, az elismeréseket pedig nem csupán súlyban, de éremben is mérték.

Tovább 2022-10-20

Kövegyen is felértékelődnek most a korábban beüzemelt napelemes rendszerek

Minden intézményen napelemrendszer üzemel, ez nagy segítség a kövegyi önkormányzatnak az energiaválság idején. Emellett más módokat is keresnek, hogy a rezsiköltségeket tovább csökkentsék, tervben van például a komplett közvilágítási rendszer korszerűsítése is.

Tovább 2022-10-20

Változatos nyílt napi programok fogadták a vendégeket a JAG-ban

„Valami van a levegőben…”, „Gyorsulás mérése”, „Legyen Ön is milliomos!” – csak egy pár példa arra vonatkozóan, hogy milyen címeket kaptak a nyílt nap alkalmából szervezett bemutatóórák a Makói József Attila Gimnáziumban. Az oktatási intézményben nagy hagyománya van már annak, hogy lehetőséget biztosítanak a továbbtanulás előtt álló tanulóknak az iskolával való megismerkedésre. A szerdai program ezúttal is változatosra sikeredett, melyre nyolcadikosokat vártak a szervezők.

Tovább 2022-10-20

„1956 a satuban, szorítóban élő magyarok kirobbanó elégedetlensége volt!”

Magyar oldalról több, mint 2000 halálos áldozatot követelt 1956 és az azt követő megtorlások, a fővároson túl pedig a kisebb településeken, így köztük Makón sem múlt el események nélkül a forradalom. Október 22-én, szombaton városunkban azokra emlékezünk, akik mindenüket feláldozták a szabadság oltárán.

Tovább 2022-10-20

A látás elvesztése megelőzhető a rendszeres szemvizsgálattal

A cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érszűkület is nagyban befolyásolja a látásunkat. Ezért elengedhetetlen a teljeskörű és rendszeres szűrővizsgálat. Dr. Dehelán Aurélia szemész főorvos továbbá kitért a megfelelő szemüveg választásának jelentőségére is.

Tovább 2022-10-20

Makói Híradó – 2022.10.19.

- Együtt hatékonyabbak lehetünk az Európai Unióval szemben - Iskolakert nyílt a SZIGNUM-ban - Megszűnt a házikarantén, nem kötelező a COVID-19 teszt - Csongrád- Csanád és Békés megyét érinti legnagyobb mértékben az aszálykár - A szegedi körintenzíven töltött évtizedek inspirálták Horváth Ádámot az új kötetének megírásában

Tovább 2022-10-19

Együtt hatékonyabbak lehetünk az Európai Unióval szemben

Együtt hatékonyabbak lehetünk és egészen biztosan eredményt érünk el” -fogalmazott Szita Károly ,abban a levelében ,melyet az összes magyarországi polgármesternek elküldött ,megkérve őket, támogassák azon kérését,melyet az Európai Bizottság elnökéhez intézett .A Megyei Jogú Városok fideszes vezetője , arra szólította fel Ursula von der Leyent ,hogy változtasson az Európai Unió a szankciós politikán, valamint hogy küldjék el a felzárkóztatási és helyreállítási alap forrásait Magyarországnak. A mai napon Makó Város és 14 térségi polgármester együtt írta alá azt a nyilatkozatot ,mely szerint csatlakoznak ezen kéréshez.

Tovább 2022-10-19

A szegedi körintenzíven töltött évtizedek is inspirálták Horváth Ádámot az új kötetének megírásában

Horváth Ádám legújabb írását, a Kör" bezárt történetek című kötetét ismerhették meg az érdeklődők kedden, a József Attila Városi Könyvtárban. Az intenzív betegellátó szakasszisztens könyve leginkább az orvostan- és főiskolai hallgatóknak szól, de a hozzá nem értők is találnak benne 15 novellát.

Tovább 2022-10-19

Csongrád- Csanád és Békés megyét érinti legnagyobb mértékben az aszálykár

Az aszály országos szinten okozott károkat a gazdáknak, azonban a legnagyobb vesztesei a Csongrád- Csanád és Békés megyében élők. Vass Gábor a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke megosztotta, hogy milyen mértékben és milyen növényeket érintett jól, illetve rosszul az időjárás, valamint szó esett az őszi munkákról is.

Tovább 2022-10-19

Iskolakert nyílt a SZIGNUM-ban

Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár jelenlétében adták át a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola iskolakertjét. A tankert szemléltető és konyhakerti funkciókat is ellát, a megtermelt növényeket az iskola közössége hasznosítja majd. Az ünnepségen részt vett Farkas Éva Erzsébet polgármester is.

Tovább 2022-10-19

Megszűnt a házikarantén, nem kötelező a COVID-19 teszt

A kedvező járványadatokra való tekintettel szeptember 30-án változott a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó protokoll. A hatósági házi karantén megszűnt, azonban, aki igazolt COVID-19 fertőzött, vagy légúti megbetegedése van továbbra is otthonukban gyógyuljanak a tünetek megszűnéséig, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el azt, ez esetben pedig javasolt a maszkviselés. A súlyos tüneteket mutató betegeket továbbra is kórházban ápolják.

Tovább 2022-10-19

Makói Híradó 2022.10.18.

Hétfőtől megváltozott a Hagymatikum Gyógyfürdő nyitvatartási rendje! Szerda délelőttig meghosszabbodik a népszámlálás online kitöltési szakasza 1,5 milliárd forintot spórolhat meg Szeged az intézkedéscsomagjának köszönhetően A bogárzói rendezvények az összefogás és az összetartás erejét tükrözik Az egykori makói rajztanárra, Ecsődi Ákosra emlékeztek meg a könyvtárban

Tovább 2022-10-18

Hétfőtől megváltozott a Hagymatikum Gyógyfürdő nyitvatartási rendje!

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk: Makó Város Önkormányzata több intézményének ideiglenes bezárásáról döntött, hogy a fűtési időszakban így mérsékeljék a rezsiköltségeket. A Tanuszoda esetében is így jártak el, ám a Hagymatikum Gyógyfürdőnél erről nincsen szó, itt csupán a nyitvatartási időt gondolták újra. A részletekről Lajtosné Papp Noémi fürdő divízióvezető beszélt televíziónknak.

Tovább 2022-10-18

Szerda délelőttig meghosszabbodik a népszámlálás online kitöltési szakasza

A vártnál is jóval többen hagyták a népszámlálási kérdőív online kitöltését az utolsó napokra. A nagy érdeklődésre tekintettel a Központi Statisztikai Hivatal szerda 10.00 óráig meghosszabbítja a népszámlálás online adatszolgáltatási időszakát.

Tovább 2022-10-18

A bogárzói rendezvények az összefogás és az összetartás erejét tükrözik

Élet- és természetképeken keresztül mutatták be a fotózás szerelmesei Bogárzó arcát egy verseny keretében, melynek eredményhirdetésére is sor került a terményáldó és gazdatalálkozó rendezvényen. A találkozó számos egyesület, társaság és magánszemély összefogásával valósult meg, amelyre az egykor tanyavilágban élők még mindig örömmel és meghatódva tértek vissza.

Tovább 2022-10-18

1,5 milliárd forintot spórolhat meg Szeged az intézkedéscsomagjának köszönhetően

Ideiglenesen bezár a Szegedi Nemzeti Színház, a Városi Sportcsarnok és Sportuszoda, de három óvodaépületben és több szociális intézményben is szüneteltetik a működést – ilyen és ehhez hasonló intézkedésekkel készül a szegedi önkormányzat a fűtési szezonra. Az elszálló energiaárak miatt ugyanis a megyei jogú város is igen nehéz helyzetbe került. A lépésekkel garantálni tudnák, hogy a település működőképes maradjon, valamint azt, hogy senkinek ne kelljen felmondani és senkinek nem kell fizetés nélküli szabadságra mennie.

Tovább 2022-10-18

Az egykori makói rajztanárra és festőművészre Ecsődi Ákosra emlékeztek meg a könyvtárban

Október 18-a a Magyar Festészet Napja, amit 2002 óta ünneplünk. A jeles alkalomból kifolyólag országszerte változatos programokat tartanak, így volt ez Makón is. A József Attila Városi Könyvtárban a 120 évvel ezelőtt született tehetséges festőművészre és makói rajztanárra, Ecsődi Ákosra emlékeztek meg egy interaktív foglalkozás keretében. A rendezvényen résztvevő diákok nem csak kreativitásukat engedhették szabadon, hanem ismereteiket is bővíthették.

Tovább 2022-10-18

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2022.10.17.

Makói Híradó - helyi aktuális hírek 2022.10.17.

Tovább 2022-10-17

Felajánlásoknak köszönhetően valósult meg az Idősek Világnapja Makón

Makón nagylelkű felajánlásoknak és összefogásnak köszönhetően valósult meg az Idősek Világnapja, amelynek az Erdei János Városi Sportcsarnok adott otthont. Mintegy 600 szépkorút köszöntött Makó Város Önkormányzata. A rendezvényen fellépett a Korda György és Balázs Klári művészpáros.

Tovább 2022-10-17

A jó idő is kedvezett a horgászoknak

A Deszki-tónál 20 csapat mérte össze horgásztudását és szerencséjét. A Duocor Ipari Bt. dolgozói és családtagjai mindig örömmel vesznek részt az őszi rendezvényen, amely még jobban összekovácsolja őket.

Tovább 2022-10-17

A békéért imádkoztak a SZIGNUM iskola diákjai

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű kezdeményezéshez a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is csatlakoztak a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola tanulói. A diákok a Szent István Király Plébániatemplomban kérték Szűz Mária közbenjárását Jézusnál és az Úrnál azért, hogy megszűnjenek a Földön és a szívekben dúló háborúk.

Tovább 2022-10-17

Lázár János: időskorban a két legfontosabb dolog az egészség és a biztonság!

„Egy ilyen helyzetben felértékelődik az összefogás, egymás megbecsülése. Rám, ránk, akik az országot irányítják, mindig számíthatnak!” – hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő Nagylakon, a helyi Idősek Világnapi rendezvényen. Az Építési és Beruházási miniszter mellett Kolozsvári Rozália polgármester is köszöntötte a meghívott vendégeket.

Tovább 2022-10-17

Terményáldással egybekötött gazdatalálkozó Bogárzóban

A hagyományokhoz híven Bogárzó októberben, ismét megtelt élettel. A tanyavilágba épített templomhoz több mint százan látogattak vissza a Terményáldó ünnep alkalmából. Az esemény létrejötte jól tükrözte az összefogás és az összetartás erejét.

Tovább 2022-10-17

Makói Híradó 2022.10.14.

A fiatalok felé nyit a makói IPOSZ Október a látás hónapja A Návay turisztika szakos diákjai látogatták meg szerkesztőségünket Fotókon elevenedik meg Kárpát-medence

Tovább 2022-10-14

A fiatalok felé nyit a makói IPOSZ

Egy három előadásos programsorozatot indított az Ipartestületek Országos Szövetségének makói egyesülete, melynek elsődleges célcsoportja a fiatalság. Olyan aktív sportolókat hívtak meg vendégül, akik aktív pályafutásuk mellett sikeres vállalkozást indítottak. Ezzel szeretnék inspirálni a felnövekvő generációt arra, hogy merjenek belevágni saját cég alapításába és valósítsák meg álmaikat.

Tovább 2022-10-14

Fotókon elevenedik meg Kárpát-medence

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány „Velünk élő hagyományok - Fotókon a Kárpát-medence népszokásai” címmel egy versenyt hirdetett, melynek célja, hogy a máig élő népszokásokat és hagyományokat minél többen megismerjék. A pályaműveket december 31-ig várják emailben, ezeket egy szakmai zsűri értékeli majd.

Tovább 2022-10-14

A Návay turisztika szakos diákjai látogatták meg szerkesztőségünket

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium turisztika szakos fiataljai meglátogatták szerkesztőségünket. Mint kiderült sok hasonlóság van a média világa és az idegenvezetés között.

Tovább 2022-10-14

Október a látás hónapja

Október a Látás Hónapja. Ilyenkor nagyobb figyelem fordul a szem egészségére. A lakosság látása az elmúlt tíz évben egyre nagyobb mértékben romlott, ami a képernyők előtt töltött idő növekedésével, illetve az életmóddal hozható összefüggésbe.

Tovább 2022-10-14

Makói Híradó 2022.10.13.

Lázár János: Jelentem, elkészült az új beruházási kerettörvény Egyre szélesebb körben tájékoztatja a Návay a hozzájuk készülő diákokat Pályaorientációs délutánt szerveztek a kiszombori általános iskolásoknak Vásárlói bizonytalanság érezhető az ingatlanpiacon Mendei Árpád természetjáróra emlékeztek Makón a Világ Gyalogló Napon

Tovább 2022-10-13

Pályaorientációs délutánt szerveztek a kiszombori általános iskolásoknak

Makói, szegedi és ásotthalmi középiskolák igazgatói is bemutatták intézményeiket szerda délután a Kiszombori Dózsa György Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos diákjainak. A tornacsarnokban megrendezett pályaorientációs délutánon az iskolaválasztás előtt álló tanulók rengeteg információval gazdagodhattak, amelyek segíthetik majd őket a jövőben.

Tovább 2022-10-13

Vásárlói bizonytalanság érezhető az ingatlanpiacon

Az orosz-ukrán háború és az elszállt energiaárak miatt több olyan tényező vált megkérdőjelezhetővé, amelyek egyelőre kisebb mértékben, de visszafogják az ingatlanpiaci kereskedést – emelte ki televíziónknak adott interjújában Balogh László. A vezető gazdasági szakértő rávilágított arra is, hogy az eladó lakások javarészt még mindig a hagyományosnak mondható fűtési technológiákkal működnek.

Tovább 2022-10-13

Mendei Árpád természetjáróra emlékeztek Makón a Világ Gyalogló Napon

Mendei Árpád természetjáróra emlékeztek vasárnap azok, akik részt vettek a Világ Gyalogló Nap alkalmából megszervezett túrán. A cél a Maros mentén futó tanösvény közepén kialakított emlékmű volt, ezt volt, aki gyalogszerrel, de akadt olyan is, aki biciklivel érte el.

Tovább 2022-10-13

Lázár János: Jelentem, elkészült az új beruházási kerettörvény

Lázár János építési és beruházási miniszter kedden az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének konferenciáján ismertette az új beruházási kerettörvény részleteit. A kormány célja, hogy a szakmára vonatkozó döntéseket együtt hozzák meg a vállalkozókkal.

Tovább 2022-10-13

Egyre szélesebb körben tájékoztatja a Návay a hozzájuk készülő diákokat

A Hagymafesztivál a városnak az a rendezvénye, amely nagyon sok makóit érint, érdekel és nem csak a lakosokat, de az itt működő vállalkozásokat, vállalatokat is. Ezek közül több céggel is szoros munkakapcsolatot ápol a tanulók gyakorlati képzése kapcsán a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium. Ezért is tartották fontosnak, hogy együtt mutatkozzanak be az eseményen és a kilátogatókat tájékoztassák a szakképzés rendszeréről, valamint az iskola nyújtotta lehetőségekről.

Tovább 2022-10-13

Makói Híradó – 2022.10.12.

- A legtöbb helyen már végeztek a napelem rendszerek felszerelésével a kijelölt önkormányzati épületeken - A 90 éves Eta néni szerint a hosszú élet egyik titka a lustaság kerülésében rejlik - Az önvizsgálattal és a rendszeres szűrésekkel időben felismerhető lenne a mellrák - Családias hangulat jellemezte a Makón rendezett Táncegyüttesek Találkozóját - Makói csapatok jutottak a diákolimpia megyei döntőjébe

Tovább 2022-10-12

Családias hangulat jellemezte a Makón rendezett Táncegyüttesek Találkozóját

Ötödik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi, Hagyományőrző "Kaláka- Tánc" Táncegyüttesek Találkozóját a Maros Táncegyüttes, amelynek a Hagymaház adott otthont a hétvégén. A rendezvény családias hangulatban telt és barátságok kötődtek az együttesek között.

Tovább 2022-10-12

A 90 éves Eta néni szerint a hosszú élet egyik titka a lustaság kerülésében rejlik

Kedden 90. születésnapja alkalmából köszöntette Farkas Éva Erzsébet polgármester és Gáspár Sándor települési képviselő Farkas Péterné Borka Etelkát. Az ünnepelt arcáról a mai napig derű sugárzik, mely talán annak köszönhető, hogy nagy szeretetben nőtt fel és ennek hatására ő is nyitott szívvel áll másokhoz. Példáját látva a hosszú élet megalapozásához nem csak jókedvre van szükség, hanem jókora tenni akarásra is.

Tovább 2022-10-12

Az önvizsgálattal és a rendszeres szűrésekkel időben felismerhető lenne a mellrák

1985 óta a mellrák elleni küzdelem jegyében arra hívják fel a figyelmet a „Rózsaszín október” nevű kampánnyal, hogy a szűrések és a betegség korai felismerése életeket menthet. Évente több mint 200 nőt visz el a gyilkos kór.

Tovább 2022-10-12

Makói csapatok jutottak a diákolimpia megyei döntőjébe

Futsal diákolimpián mérték össze tudásokat a makói valamint a térségi általános és középiskoláinak csapatai. A mérkőzések tétje az volt, hogy ki jut a megyei döntőbe, melyik intézmény képviselni majd a várost és térségét.

Tovább 2022-10-12

A legtöbb helyen már végeztek a napelemek felszerelésével a kijelölt önkormányzati épületeken

A Búza utcai bölcsőde, az Erdélyi püspök utcai és a Kálvin téri óvodák, a makói ENI Tinódi utcai intézménye, valamint a távhőszolgáltató két telephelye is napelemrendszerrel gazdagodott ezekben a napokban. Makó Város Önkormányzata ilyen módon igyekszik csökkenteni az említett helyeken jelentkező energiaköltségeket. Stábunk utánajárt, hogy hol tartanak jelenleg ezek a beruházások.

Tovább 2022-10-12

Makói Híradó 2022.10.11.

Katasztrófavédelmi gyakorlatban vettek részt a megye leendő mezőgazdászai és erdészei Szezonális specialitások és fiatalos lendület a Korona Étteremben A gyermekdiabétesszel foglalkozó szakemberek tanácskoztak Egy 7,5 kilogrammos tőponty volt a nyerő Magabiztos makói diadal

Tovább 2022-10-12

Minőségi vendéglátás

Végre azt látjuk, ami talán eddig Makóból néha hiányzott, hogy a fiatalok megmozdulnak és egyre szívesebben vesznek részt közösségi rendezvényeken. Így értékelte a Hagymafesztiválon látottakat a Korona étterem jelenlegi üzemeltetője. A vendéglátóhely a jövőben még nagyobb teret kíván biztosítani a zenés táncos mulatságoknak, hiszen mint a működtető fogalmazott: óriási erre az igény.

Tovább 2022-10-12

Magabiztos makói diadal

Magabiztosan, végig vezetve nyert a Duocor- Makói KC a Köröstarcsa ellen hazai pályán az NBII-es kézilabda bajnokság 5. fordulójában. A marosmentieknek fontos győzelem volt a dobogó megtartása érdekében.

Tovább 2022-10-12

Egy 7,5 kilogrammos tőponty volt a nyerő

Aranyhal is horogra akadt a Val-Ker Kft. idei, utolsó horgászversenyén. Huszan vállalkoztak arra, hogy legjobb tudásuk szerint minél több halat fogjanak ki a tóból. A nap másodlagos célja az összetartás és a kapcsolatépítés volt. A legeredményesebbek díjban részesültek.

Tovább 2022-10-12

Katasztrófavédelmi gyakorlatban vettek részt a megye leendő mezőgazdászai és erdészei

A Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum vezetősége keretmegállapodást írtak alá. Ennek apropóján a közelmúltban egy katasztrófavédelmi gyakorlatot szerveztek a Maros-partra. Az eseményen részt vettek a Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum és a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjai.

Tovább 2022-10-12

A gyermekdiabétesszel foglalkozó szakemberek tanácskoztak

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának kongresszusát idén Hódmezővásárhely szervezte és adott otthont a többnapos rendezvénynek, ahol többek között szó esett a Makói Kórházban történő gyermek és csecsemő ellátásról.

Tovább 2022-10-12

Makói Híradó 2022.10.10.

A Makói Görögkatolikus Parókia két helyszínen is kialakított népszámlálási pontot Biomasszakazánokkal gazdálkodik a nagyéri önkormányzat Képzőművészeti remekek a Hagymaházban Újra íjászok lepték el a Maros árterét Rózsaszín hónap - küzdelem az emlőrák ellen

Tovább 2022-10-10

Képzőművészeti remekek a Hagymaházban

A XV. jubileumi Natura Marosmenti Művésztelep zárókiállításának megnyitójára került sor pénteken a Hagymaház Galériában. Az idei tematika az „Ég és Föld” köré épült fel, a művészek a két világ közti kapcsolatot formálták meg vagy vitték vászonra.

Tovább 2022-10-10

Újra íjászok lepték el a Maros árterét

Már nem első alkalommal adott otthont a Maros ártéri erdeje íjászversenynek. A Magyar Íjász Szövetség Dél-Alföldi Régiója rendezte meg itt a hétvégén az éves 3D-s versenysorozatának 5. fordulóját. A nevezőknek életszerű vadász szituációkban kellett jól teljesíteniük.

Tovább 2022-10-10

A Makói Görögkatolikus Parókia két helyszínen is kialakított népszámlálási pontot

Tovább 2022-10-10

Biomasszakazánokkal gazdálkodik a nagyéri önkormányzat

Jelen állás szerint egyik közintézményt sem kénytelenek bezárni Nagyéren, hiszen az összeset alternatív energiával fűtik a téli hónapokban – tudtuk meg Lőrincz Tibor polgármestertől. A faluban már évek óta egy jól működő, biomasszát feldolgozó rendszert üzemeltetnek, így az önkormányzatnak hosszú ideje nem kellett már gázszámlát fizetnie.

Tovább 2022-10-10

Vallási magazinunk legújabb részében közelebbről is megismerhetik Hedvig nővért

A „Sokszínű egyház” ma este ismét visszatér a TV képernyőre. Vallási magazinunkba a stábtagok ezúttal is igyekeztek minél érdekesebb és változatosabb témákat összegyűjteni. Összegzésként elmondhatjuk, hogy láthatják a Hedvig nővérről készített portrénkat, részt vehetnek lélekben egy egyházzenei időutazáson és templomi kincsek nyomába eredhetnek velünk. A felsoroltak mellett megtanulhatják például azt is a műsorból, hogy hogyan kell közösséget építeni görögkatolikus módra.

Tovább 2022-10-10

Rózsaszín hónap – küzdelem az emlőrák ellen

Október 1-e a mellrák elleni küzdelem világnapja, de az egész hónap e szörnyű kórral szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet. Makón péntek délután rózsaszínbe borult a főtér, ugyanis közel százan szerették volna szolidaritásukat kifejezni a betegséggel küzdőknek.

Tovább 2022-10-10

Makói Híradó – 2022.10.07.

- Az aradi vértanúkra és özvegyeikre emlékeztek Makón - Közel 7 millió forintos távhőtámogatást kap Makó városa a kormánytól -Ingyenes, biológiailag lebomló zöldhulladékgyűjtő zsákot biztosítanak Makón - Fűtő klímák felszerelésével próbálják mérsékelni a rezsiköltségeket Királyhegyesend - Vallási magazinunk legújabb részében közelebbről is megismerhetik Hedvig nővért

Tovább 2022-10-07

Fűtő klímák felszerelésével próbálják mérsékelni a rezsiköltségeket Királyhegyesen

Szüneteltetik a művelődési ház működését, az óvodába és az orvosi rendelőbe pedig fűtő klímákat szereltek fel Királyhegyesen, így próbálják meg visszaszorítani a fűtési időszakban a gázfogyasztást. Horváth Lajos polgármester elmondta: a lakosok számíthatnak az önkormányzat segítségére ebben a nehéz időszakban is, hiszen több támogatási formára, például tüzelőanyagra is pályázhatnak.

Tovább 2022-10-07

Távhőtámogatást kap Makó városa a kormánytól

Több más magyar településhez hasonlóan a kormányzat Makó városának távhőszolgáltatással kapcsolatosan felmerült költségeit is igyekszik mérsékelni. Az önkormányzat közel 7 millió forintos támogatási keretet kapott így az államtól. Az érintett háztartásokban élők továbbra is a kedvezményes, hatósági áron vehetik igénybe a szolgáltatást.

Tovább 2022-10-07

Az aradi vértanúkra és özvegyeikre emlékeztek Makón

Nem csupán a levert magyar szabadságharc kivégzett katonái előtt kell tisztelegni, hanem a hátrahagyott családtagok előtt is, akiket éveken át meghurcoltak apáik, férjeik tettei miatt - emelte ki Oroszné Kopányi Katalin. a Makói József Attila Gimnázium intézményvezetője az október 6-ai ünnepségen. Az aradi vértanúk 173 éve adták életüket hazájukért. Az eseményen közreműködött a Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekara, a színvonalas műsor után pedig mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el a jelenlévők.

Tovább 2022-10-07

Ingyenes, biológiailag lebomló zöldhulladék gyűjtő zsákot biztosítanak Makón

Már az osztás első napján nagy volt az érdeklődés az önkormányzat által, ingyenesen biztosított 10 db biológiailag lebomló zöldhulladék zsákokra. Aki még nem vette fel, lakcímkártya felmutatásával, a Hagymaház nyitva tartási idejében teheti ezt meg keddenként 13 és 18 óra között, valamint szerdán és csütörtökön reggel 9-től este 18-ig, továbbá hétvégente szintén 9-tól az utolsó mozi előadás végéig.

Tovább 2022-10-07

Makói Híradó – 2022.10.06.

- Makó Város Önkormányzata az előre menekülésben hisz - Tartósélelmiszer-adományokat gyűjt a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény - Október 8-áig késedelmi díj nélkül lehet visszavinni könyveket a városi könyvtárba - Makovecz épületeket érintve gyalogoltak le a Maros-partra a szépkorúak - A gyorsaságé volt a főszerep a Makó Arénában

Tovább 2022-10-06

Makó Város Önkormányzata az előre menekülésben hisz

A társadalmi segítségnyújtáson túl az önkormányzat szakadatlanul a rezsiköltségek racionalizálásán dolgozik és arra törekszik. Ahol csak lehet, igyekeznek függetleníteni az intézményeket az egyre dráguló energiáktól, alternatív megoldásokat keresnek, több épületre is napelemeket szerelnek fel ezekben a hetekben. Az is a testület feladatai közé tartozik, hogy mindeközben stabil lábakon tartsák a költségvetést.

Tovább 2022-10-06

Október 8-áig késedelmi díj nélkül lehet visszavinni könyveket a városi könyvtárba

A korábbi évekhez hasonlóan a József Attila Városi Könyvtár idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek keretében mindenféle szankció nélkül lehet visszavinni a bibliotékába azokat a kiadványokat, amelyekről eddig megfeledkezett a kölcsönző. A korábban megszokott egy hónap helyett azonban ebben az évben csupán 6 napon keresztül nyílik erre lehetőség.

Tovább 2022-10-06

A gyorsaságé volt a főszerep a Makó Arénában

Az első osztályostól egészen a középiskolás korosztályig, több korcsoportban mérték össze erejüket a gyerekek csütörtökön délután a Makó Arénában. Mezei futóversenynek adott otthont a sportpálya. A diákok a megyei szereplésért futottak.

Tovább 2022-10-06

Tartósélelmiszer-adományokat gyűjt a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény

Tartós élelmiszereket gyűjt a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény. Minden felajánlást örömmel fogadnak, hogy a nehéz helyzetben majd segíteni tudjanak a rászoruló családoknak.

Tovább 2022-10-06

Makovecz épületeket érintve gyalogoltak le a Maros-partra a szépkorúak

A MENYÜKE és a Makói Cukorbetegek Egyesületének tagjai gyülekeztek a Petőfi parkban a napokban, hogy együttesen csatlakozzanak a Világ Gyalogló hónaphoz. A szépkorúak a séta során a Makovecz épületeket érintve jutottak el a Kalandpartig.

Tovább 2022-10-06

Makói Híradó – 2022.10.05.

- Contitech: a város legnagyobb munkáltatójaként kötelességünk a segítségnyújtás - 800 új tanulóval indította el a tanévet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum - Újabb szakmai díjjal tüntették ki Makó főépítészét, Csernyus Lőrincet - Számos munka van ősszel, amelyet a kertben még a fagyok előtt elvégezhetünk - József Attila nyomában kétkeréken

Tovább 2022-10-05

800 új tanulóval indította el a tanévet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

Mint ahogy hazánkban mindenhol, így egy hónapja a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum berkein belül is becsengettek. A központ Hódmezővásárhely és Makó mellett Csongrádon és Szentesen összesen 8 intézményt üzemeltet, 14 telephelyen tanítanak gyermekeket és felnőtteket. A tanévvel kapcsolatos részletekről Kincses Tímea főigazgató és Hegedűs Zoltán kancellár számoltak be részletesen, akik a 7 híre című hírháttérmagazinunk vendégei voltak.

Tovább 2022-10-05

József Attila nyomában kétkeréken

A Makó-Újvárosi vasútállomás, Galamb Ödön és Juhász Gyula egykori lakóházai vagy az Espersit-ház. Csak néhány ikonikus helyszín azok közül, amelyeket a résztvevők meglátogattak a közelmúltban a József Attila Városi Múzeum és Könyvtár által megszervezett rendhagyó biciklitúra keretében. A mozogni és kulturálódni vágyók József Attila életének legfontosabb makói állomásait keresték fel.

Tovább 2022-10-05

Újabb szakmai díjjal tüntették ki Makó főépítészét, Csernyus Lőrincet

Főépítészi Életmű díjat vehetett át a közelmúltban a településhez ezer szállal kötődő Makovecz tanítvány, Csernyus Lőrinc egy Visegrádon tartott szakmai konferencián az Országos Főépítészi Kollégiumtól. Ez már nem az első elismerés a szakember életében, aki hosszú évek óta nagy szerepet játszik a városkép alakításában.

Tovább 2022-10-05

Contitech:a város legnagyobb munkáltatójaként,kötelességünk a segítsényújtás

Makó összetartó erejének köszönhetően több nehéz időszakot is átvészelt már .A mostani energiaválság kapcsán is nagy segítség lehet minden támogatás.A napokban a város legnagyobb munkaadója a Continentál döntött úgy ,hogy a vészterhes időkben 3.000.000 forintot adományoz ,amellyel a rászoruló és nehéz sorsú családok helyzetét kívánja megkönnyíteni.

Tovább 2022-10-05

Makói Híradó 2022.10.04.

A gázszankciók kérdése biztosan szerepel majd a Nemzeti Konzultációban A legkisebbekért adott koncertet Caramel a szegedi Dóm-ban Rövid híreket láthatnak! Egy nehéz helyzetben lévő makói családért fogtak össze a környékbeli motorosok! A költői indulás bölcsőjét fedezték fel a városba érkező turisták

Tovább 2022-10-04

A költői indulás bölcsőjét fedezték fel a városba érkező turisták

Mint ahogy arról már korábban is hírt adtunk: 100 éve annak, hogy megjelent József Attila első verseskötete, a „Szépség koldusa”. A centenárium alkalmából a város számos rendezvényt szervezett már egykori lakója tiszteletére. Az emlékezés jegyében múlt hét szombaton a helyi múzeum dolgozóinak és az Utazz Velünk! csapatának együttműködésében egy igazán különleges program valósult meg. Közel 180 érdeklődő érkezett vonattal Makóra, akik már az út alatt érdekességet tudhattak meg a költő életéről.

Tovább 2022-10-04

A gázszankciók kérdése biztosan szerepel majd a Nemzeti Konzultációban

Rövidesen indul a szankciókról szóló nemzeti konzultáció. A kérdőíven hét kérdés lesz, és ezek között biztosan lesz egy gázszankciókra vonatkozó rész - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Tovább 2022-10-04

A legkisebbekért adott koncertet Caramel a szegedi Dóm-ban

Molnár Ferenc Caramelt, a Szegedi Szimfonikus Zenekar kísérte fellépésén vasárnap este a szegedi Dómban. A rendezvény a Korábban Érkeztem Alapítvány 8. jótékonysági koncertje volt, és egyben fennállásuk 10. jubileumán.

Tovább 2022-10-04

Egy nehéz helyzetben lévő makói családért fogtak össze a környékbeli motorosok!

A kislányát egyedül nevelő, súlyosan látássérült, makói Kovács Máté megsegítésére ültek nyeregbe a hétvégén városunk és a térség motorosai. Hegedűs Dániel indította útjára a kezdeményezést, melynek köszönhetően az említett kis család mindennapjait jelentősen megkönnyítették ebben az időszakban.

Tovább 2022-10-04

Makói Híradó 2022.10.03.

Különleges tervrajzokat rejt magában a Makó anno… sorozat legújabb kötete Návay találkozón fociban és asztali teniszben is összemérték erejüket a diákok A természetvédelemre hívja fel a figyelmet a SZIGNUM Elbúcsúztak a szurkolók és a Makó FC NB3-s labdarúgói

Tovább 2022-10-03

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Budai László

Október elsején tragikus hirtelenséggel hunyt el Budai László, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Három évtizedes pályafutásából több évet töltött el Makón főosztályvezetőként. Rendkívüli alázattal végezte munkáját, kollégái egy kitűnő munkatársat és barátot veszítettek el.

Tovább 2022-10-03

A természetvédelemre hívja fel a figyelmet a SZIGNUM

Szombaton rendezte meg hagyományos családi napját a SZIGNUM Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola. Az egész napos rendezvény fő témája a energiatudatos gondolkodás és életmód népszerűsítése volt. Közel 30 állomás feladati várták a diákokat és szüleiket.

Tovább 2022-10-03

A Návay találkozón fociban és asztali teniszben is összemérték erejüket a diákok

A Návay ismét otthont adott a kollégiumi találkozónak, amelynek keretében a lányok és fiúk fociban és asztaliteniszben mérték össze ügyességüket. Az esemény idén egynapos volt, de még mindig remek lehetőséget teremt arra, hogy barátságok alakuljanak ki és sportoljanak egy jót a fiatalok.

Tovább 2022-10-03

Elbúcsúztak a szurkolók a Makó FC NB3-s labdarúgóitól

Egy nyilvános edzéssel, egy rövid, egymás közti játékkal búcsúzott el a szurkolóktól a Makó FC NB3-as csapata vasárnap délután. Viszonzásként a lelátó szűnni nem akaró tapssal ünnepelte őket. A makói ultrákként ismert Lángszórós Alakulat szervezte meg az eseményt, akik utoljára énekelték el a mindig bíztató indulókat és köszönték meg a játékosok és a szakmai stáb munkáját.

Tovább 2022-10-03

Különleges tervrajzokat rejt magában a Makó anno… sorozat legújabb kötete

Nyolcadik kötetének bemutatójához érkezett a nagysikerű „Makó anno...” sorozat. A kiadvány ismét tudott különlegességekkel szolgálni, hiszen a korábban már megszokott, gazdag képi anyagon túl az új könyv több híres makói épület tervrajzát is magába foglalja.

Tovább 2022-10-03

Makói Híradó – 2022.09.30.

- 100 éves a „Szépség koldusa” - Történelmi emlékülést tartottak a koronában - Október 1-jén indul a 2022-es népszámlálás - Pár percre se hagyjuk lezáratlanul az autónkat! - Két magyar népmese is megelevenedett a gyerekeknek a József Attila Könyvtárban

Tovább 2022-09-30

Történelmi emlékülést tartottak a koronában

Csütörtökön a Korona Konferenciaközpont földszinti díszterme adott otthont a Makó- belvárosi Szent István Király Plébániatemplom fölszentelésének 250. évfordulója alkalmából megrendezett történelmi emlékülésnek. Hat előadó járta körbe a Maros-vidék, a Csanádi Egyházmegye és a Szent István Király Plébániatemplom jelentőségét más- más olvasatban

Tovább 2022-09-30

100 éves a „Szépség koldusa”

Száz éve, 1922-ben jelent meg nyomtatásban József Attila első verseskötete, a Szépség koldusa. Az évforduló megünnepléséhez a költő nevét viselő könyvtár és múzeum emlékévet hirdetett. A bibliotékában a mai napon egy irodalmi konferencia keretében irodalomtörténészek és muzeológusok tanácskoztak a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjáról.

Tovább 2022-09-30

Pár percre se hagyjuk lezáratlanul az autónkat!

Az elmúlt időszakban megszaporodott az autólopások száma a térségben. A bűncselekmények elkerülése érdekében a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Szilvia Katalin televíziónknak adott interjújában arra kért mindenkit, hogy nagyon figyeljen oda az ingóságaira és gondoskodjon azok védelméről. Mint mondta: azzal, hogy megelőző lépéseket teszünk jelentős károktól óvhatjuk meg magunkat.

Tovább 2022-09-30

Október 1-jén indul a 2022-es népszámlálás

Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon, melyen kötelező részt venni. A cenzus eredményei hosszú távon alapot nyújtanak az országos, regionális és helyi társadalmi, illetve gazdasági fejlesztésekhez. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel.

Tovább 2022-09-30

Két magyar népmese is megelevenedett a gyerekeknek a József Attila Könyvtárban

Immáron második alkalommal csatlakozott a József Attila Városi Könyvtár gyermek részlege a Magyar Népmese Napjához. Ez alkalmából Rozsnyai Éva várta a kicsiket interaktív programokkal. Benedek Elekre emlékeztek bábszínházzal, valamint élőszavas meséléssel és kézműves foglalkozással.

Tovább 2022-09-30

Makói Híradó 2022.09.29.

Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban Egy sikeres makói cég, amely Európa több országába is szállít fokhagyma vetőmagot Keresik a megoldást az utánpótlás labdarúgó csapatok zavartalan működésére Az energiaválságot az előrelátó gondolkodásnak köszönhetően jól kezeli Csanádalberti önkormányzata A Germán Gyógytudomány alapjairól és törvényeiről tart előadást Fitor Zoltán Makón

Tovább 2022-09-29

Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban

A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani - ismertette a legújabb döntéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a Kormányinfón. Továbbá szó esett arról is, hogy a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, ezért nemzeti konzultációt indítanak, amelynek a kérdéseit hamarosan ismertetik.

Tovább 2022-09-29

Keresik a megoldást az utánpótlás labdarúgó csapatok zavartalan működésére

A Makó FC és Makó Város Önkormányzata elkötelezett a város futball utánpótlás jövője mellett, és tárgyalásokat kezdett annak megmentéséről és zavartalan működtetéséről. Erről a klub hivatalos közösségi oldalán adtak tájékoztatást egy sajtóközleményben.

Tovább 2022-09-29

Az energiaválságot az előrelátó gondolkodásnak köszönhetően jól kezeli Csanádalberti önkormányzata

Az elmúlt években benyújtott pályázatok és a segítségükkel megvalósított beruházások most kifejezetten jövedelmezőnek bizonyulnak Csanádalberti önkormányzata számára. A korábban véghez vitt energetikai fejlesztéseknek köszönhetően, ugyanis nem kell aggódniuk a megnövekedett energiaköltségek miatt – árulta el Csjernyik Zoltán. A polgármesterrel készített interjú során az is kiderült, hogy a hivatal a szociális tűzifatámogatás kapcsán is előrelátóan gondolkodott.

Tovább 2022-09-29

Egy sikeres makói cég, amely Európa több országába is szállít fokhagyma vetőmagot

Mint, ahogy arról már korábban is beszámoltunk: a Hagymafesztiválon a Vállalkozói Sziget ezúttal is több cégnek biztosított lehetőséget arra, hogy bemutatkozhassanak egy szélesebb közönség előtt. Erre rásegítettek a pódiumbeszélgetések is. A felhozatal rendkívül színes volt, ugyanis különböző területekről érkeztek üzlettulajdonosok és intézményvezetők. Köztük egy olyan helyi vállalatot is megemlíthetünk, melyik fő profilja a fokhagyma vetőmag forgalmazás.

Tovább 2022-09-29

A Germán Gyógytudomány alapjairól és törvényeiről tart előadást Fitor Zoltán Makón

A Germán Gyógytudomány alapjairól és törvényeiről tudhatnak meg többet a makóiak Fitor Zoltán előadásában október 1-én a József Attila Városi Könyvtárban. Az esemény remek lehetőséget teremt arra, hogy példákon keresztül is jobban megértsék az öngyógyító folyamatot.

Tovább 2022-09-29

Makói Híradó – 2022.09.28.

- Az energiaválságból adódóan változások várhatóak - Részleges intézménybezárásokat tervez Apátfalva önkormányzata az energiaválságra való tekintettel - Rövid hírek - Makóra is eljutott az Európát öszvérháton bejáró páros - Visszalépett a Makó az NBIII-tól

Tovább 2022-09-28

Az energiaválságból adódóan változások várhatóak

Nem zár be a Hagymatikum, de változás lesz a nyitvatartásban és a medencék működtetésében is. Továbbá a válságkezelési tervben szerepel az Erdei János Városi Sportcsarnok és a József Attila Múzeum és Espersit ház üzemeltetésének szüneteltetése. Makó Város Önkormányzata ma testületi ülés keretében tárgyalta meg a villamos energia és gáz válságra vonatkozó gazdasági javaslatokat.

Tovább 2022-09-28

Részleges intézménybezárásokat tervez Apátfalva önkormányzata az energiaválságra való tekintettel

A kialakult gazdasági krízis nagy erőfeszítést kíván meg mindannyiunktól, így a költségmegtakarítás érdekében az önkormányzatnak is szigorítania kell – világított rá az apátfalvi polgármester televíziónknak adott interjújában. Szekeres Ferenc elárulta azt is: a takarékosság jegyében részlegesen több épület bezárását tervezik, de minden dolgozójukat szeretnék megtartani. Minderről a szeptember 29-ei testületi ülésen fognak majd dönteni. Kihangsúlyozta továbbá: a lakosság terheit is enyhíteni kívánják többek között szociális tűzifa osztásával.

Tovább 2022-09-28

Visszalépett a Makó az NBIII-tól

Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság nem kíméli az önkormányzatokat és a gazdasági szereplőket sem. Mindez a labdarúgás világát is mélyen érinti, így a Makó FC-t sem kerüli el, a csapat visszalépett az NB3-as bajnokságtól – közölték hivatalos Facebook oldalukon.

Tovább 2022-09-28

Öszvérháton járják be Európát és Makón is járt a világjáró páros

A múlt héten térségünkben járt a Les Globe-Crotters [Lö Glób Khotőhz] nevű világjáró duó, akik Franciaországból indulva körbe szeretnék utazni Európát öszvérháton. A páros egy éjszakát Magyarcsanádon töltött, ahol Halmágyi Gábor fiatal operatőr itt kereste fel őket és örökítette meg itt tartózkodásukat kamerájával.

Tovább 2022-09-28

Makói Híradó 2022.09.27.

Az energiaválsággal kapcsolatos intézkedési tervről is döntenek majd a testületi ülésen Elbocsátások és négynapos munkahét a tervek között Hódmezővásárhelyen „Levéltárosok nélkül nincs múltunk, jelenünk és jövőnk sem” Mi mindent szimbolizálhat egy misézőoltár? Pontatlan játékkal győzött a Makói KC

Tovább 2022-09-27

Az energiaválsággal kapcsolatos intézkedési tervről is döntenek majd a testületi ülésen

Szeptember utolsó szerdáján, azaz a holnapi napon tartja e havi rendes ülését Makó Város Önkormányzat képviselőtestülete. A reggel kilenc órakor kezdődő gyűlés során a grémium tizennégy előterjesztést hallgat meg és dönt a legfontosabb kérdésekben, így például az energiaválsággal kapcsolatos intézkedési tervről is. Az ülést televíziónk élőben közvetíti.

Tovább 2022-09-27

„Levéltárosok nélkül nincs múltunk, jelenünk és jövőnk sem”

Nagy múltra tekint már vissza a Csongrád-Csanád megyei Levéltári Nap, melynek egy hosszabb kihagyást követően hétfőn újra Makó adhatott otthont. A szakmai tanácskozás a Koronában került megrendezésre, ahol a helytörténet-kutatás legújabb eredményeinek ismertetése mellett sort kerítettek az Oltvai-díj átadására is. A találkozót Farkas Éva Erzsébet polgármester nyitotta meg.

Tovább 2022-09-27

Pontatlan játékkal győzött a Makói KC

Szoros mérkőzésen 31-29-re győzött a Makói KC az Újkígyós együttese ellen a bajnokság harmadik fordulójában hazai pályán. A maros-menti kézilabdázók eddig 100%-an teljesítenek a csoportban.

Tovább 2022-09-27

Elbocsátások és négynapos munkahét a tervek között Hódmezővásárhelyen

Elbocsátások és négynapos munkahét a tervek között Hódmezővásárhelyen a megemelkedett rezsiárakra hivatkozva. Az önkormányzat 2,3 milliárdos hiánnyal számol úgy, hogy 100 milliót tud spórolni a tervezet kiadásokból. A közeljövőben ennek ellenére több száz milliót fordítanak a városháza homlokzatának megújítására.

Tovább 2022-09-27

Mi mindent szimbolizálhat egy misézőoltár?

A 250. évvel ezelőtt felszentelt Szent István Király Plébániatemplom megannyi látnivalót rejt magában. Televíziónk csapata nemrégiben arra vállalkozott, hogy ezek közül párat bemutasson Önöknek Pálfai Zoltán plébános segítségével. A forgatás alatt több érdekesség is elhangzott a szakrális építmény liturgikus térrendezése és berendezése kapcsán.

Tovább 2022-09-27

Makói Híradó 2022.09.26.

Példaképek a makói Nagy Sportágválasztón A szentesi önkormányzat igyekszik minden olyan lehetőséget megragadni, amely segíthet átvészelni az energiaválságot Rövid híreket láthatnak! Jubileumát ünnepli a Korábban Érkeztem Alapítvány a Szent Gellért Fesztiválon Az aszály utáni csapadék és lehűlés bizonyos növényeknek kedvezett, de ártott is

Tovább 2022-09-26

A szentesi önkormányzat minden olyan lehetőséget megragad, amellyel átvészelheti az energiaválságot

A vállalkozókat, a lakosságot és az önkormányzatokat is rendkívül nehéz helyzet elé állította az energiaválság - mondta el televíziónknak adott interjújában Szentes polgármestere. Szabó Ferenc Zoltán szót ejtett arról: nap mint nap azon dolgoznak, hogy az alapvető feladatokat továbbra is el tudják látni. Több lépést is megtettek a spórolás jegyében, azonban az előzetes pénzügyi kalkulációk szerint a jövőben olyan többletköltségek várhatók, amelyekkel egyedül nem fog tudni megbirkózni a hivatal.

Tovább 2022-09-26

Az aszály utáni csapadék és lehűlés bizonyos növényeknek kedvezett, de ártott is

Elvetették az őszi káposztarepcét, amelynek jót tesz az elmúlt időszakban leesett csapadék. A kártevők és rágcsálók is készülnek a telelésre ezért, egyre több rovar és állat keresi fel a raktárakat, otthonunkat.

Tovább 2022-09-26

Példaképek a makói Nagy Sportágválasztón

A Nagy Sportágválasztó a különböző mozgásformák kipróbálása mellett arra is lehetőséget adott a gyerekeknek, hogy olyan élsportolókkal találkozzanak, akik motivációt és elköteleződést adhatnal a sporthoz. Nagy Péter súlyemelő olimpikon és Bánhegyi Adrienn, többszörös világ- és Európa-bajnok ugróköteles tiszteletét tette a rendezvényen, ahol a makói Körömi Ábelt is köszöntötték, aki nemrégiben Törökországban a serdülő Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett.

Tovább 2022-09-26

Jubileumát ünnepli a Korábban Érkeztem Alapítvány a Szent Gellért Fesztiválon

Az idén 10 éves Korábban Érkeztem Alapítvány VIII. alkalommal rendezi meg a Szent Gellért Fesztivál keretein belül Jótékonysági koncertjét. Az október 2-i rendezvényen fellép Molnár Ferenc „Caramel” és a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Tovább 2022-09-26

Makói Híradó – 2022.09.23.

- Lázár János: Megígértük a makóiaknak, hogy marad a kórházuk, fejlesztjük és megcsináltuk! - 1534 méteren újítanak fel járdát Dr. Hadik György körzetében - 573 makói veszett oda a II. világháborúban - Színes repertoár és ősbemutató is várja a színház szerelmeseit Szegeden a Nemzetiben - A sport egyszerre szórakoztató és versenyszerűen küzdelmes

Tovább 2022-09-23

Lázár János: Megígértük a makóiaknak, hogy marad a kórházuk, fejlesztjük és megcsináltuk!

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménye az Arad Megyei Tanáccsal közösen egy határon átnyúló interregionális Európai uniós forrásból nagyszabású fejlesztéseket hajt végre. A projektnek köszönhetően magyar oldalon többek között a makói kórház két osztálya került korszerűsítésre, és a kórházhigiéné fejlesztéséhez eszközöket szereztek be. Lázár János miniszter a krónikus belgyógyászati beteg osztály átadóján úgy fogalmazott: Megígértük a makóiaknak és megcsináltuk!

Tovább 2022-09-23

A sport egyszerre szórakoztató és versenyszerűen küzdelmes

A harcművészetek különböző fajtái, a futball, a kézilabda, a kajak-kenu és a csapatsportok színes palettája várta a gyerekeket a Nagy Sportágválasztó rendezvényen. Kilencedik alkalommal csatlakozott Makó az országos rendezvényhez, melynek célja, hogy minél több emberhez eljusson a sport pozitív üzenete.

Tovább 2022-09-23

573 makói veszett oda a II. világháborúban 

A II. világháborúban elesett hősök előtt tisztelegtek a megjelentek csütörtök délután, a Csanád vezér téren található emlékműnél. Az eseményen a hagyományokhoz híven a Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzetiségi Szövetségének Makói Csoportja is részt vett.

Tovább 2022-09-23

1534 méteren újítanak fel járdát Dr. Hadik György körzetében

Mint arról már korábban beszámoltunk: Makó városa egy 350 millió forintos, a járdák rendbetételére fordítható állami forráshoz jutott. Ezt az összeget az önkormányzat saját erőből megtoldotta további 150 millió forinttal, így idén a nyolc választókerületben arányosan összesen 500 millióból tudnak gyalogutakat felújítani 51 utcában, mintegy 14 500 méter hosszúságban. A munkák jelenleg is folynak.

Tovább 2022-09-23

Színes repertoár és ősbemutató is várja a színház szerelmeseit Szegeden a Nemzetiben

A Szegedi Nemzeti Színház 2022/2023-as évadának közel felét magyar szerzők adják. Több mint tíz bemutató és hét továbbjátszás közül választhatnak az érdeklődők.

Tovább 2022-09-23

Makói Híradó – helyi aktuális hírek 2022.09.22.

- Egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak - Ütemezetten teljesíti a DALERD Zrt. a kedvezményes tűzifa iránti kérelmeket - Megújult a ravatalozó és a művelődési háznál is dolgoznak Nagylakon - Népszerű a Hagyma spuri kerékpárverseny - Számos kincset rejt a Szent István Király Plébániatemplom

Tovább 2022-09-22

Egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak

A könnyűszerkezetes házépítés elterjedt építési forma különösen az Egyesült Államokban és a skandináv országokban. Magyarországon az elmúlt években egyre több épület készül ebben a konstrukcióban. Sokan az energiatakarékosság miatt választják, de az előnyök közé sorolható a gyorsaság is. A témával kapcsolatban Szabó István, a Szabókert Plusz Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást 7Híre című hírháttérmagazinunkban.

Tovább 2022-09-22

Ütemezetten teljesíti a DALERD Zrt. a kedvezményes tűzifa iránti kérelmeket

Térségünkben is nagy igény mutatkozik a hatósági áras tűzifára – tudtuk meg Fazekas Józseftől, a Délalföldi Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesétől. A makói lakosoknak a szegedi erdészetüket kell felkeresni, ha élni szeretnének a kormány által biztosított lehetőséggel. A megrendeléseket ütemezetten teljesítik, ugyanis a fakitermelés volumenét sok tényező befolyásolhatja.

Tovább 2022-09-22

Számos kincset rejt a Szent István Király Plébániatemplom

A felszentelésének 250. éves jubileumát ünneplő belvárosi római katolikus templom impozáns berendezéssel büszkélkedhet. A szakrális építmény ajtaján belépve az ember tekintetét már messziről megragadja a főoltár, mely emléket állít a kereszténység alapjait lefektető Szent István királynak és Magyarország patrónájának, a Szűzanyának. Pálfai Zoltán atya jóvoltából stábunknak volt szerencséje részt vennie egy kisebb bejáráson, mely során számos érdekes dolgot tudhattunk meg a város egyik legrégebbi épületéről.

Tovább 2022-09-22

Népszerű a Hagyma spuri kerékpárverseny

A kilométerek mellett az erős széllel is meg kellett küzdeniük a résztvevőknek a Contitech Fluid Sportegyesület Hagyma spuri elnevezésű amatőr időfutam kerékpárversenyén. A nap végén kihirdették a négyfordulós bajnokság eredményeit is a cég Maros-parti nyaralójában.

Tovább 2022-09-22

Megújult a ravatalozó és a művelődési háznál is dolgoznak Nagylakon

Elkészült a nagylaki ravatalozó, mellette egy új parkolót is kialakítottak, a művelődési ház fűtéskorszerűsítése pedig az utolsó kanyarban van, itt szintén építenek várakozóhelyeket autók számára. A község mindezen fejlesztéseket a Magyar Falu Programban nyílt lehetőségeknek köszönhetően tudta vagy tudja megvalósítani ezekben a hetekben.

Tovább 2022-09-22

Makói Híradó – 2022.09.21.

A felháborodást követően,miután szárnyra kapott a hír ,hogy a Continentál a makói és térségi munkakeresők helyett Indonéz munkavállalókat vesz fel,megkerestük a cég igazgatóját,aki megerősítette:valóban több tucat a harmadik országból érkező dolgozót foglalkoztatnak a makói dolgozók mellett.Mint mondta :ennek egyik az ,hogy a közelben nem találnak számukra megfelelő munkaerőt,másrészt pedig az autópiac növekvő igényei miatt gyorsan kellett cselekedniük.

Tovább 2022-09-21

A makói Continentál igazgatója elismerte ,hogy több tucat Indonéz munkavállalót foglalkoztatnak a makói dolgozók mellett

A felháborodást követően,miután szárnyra kapott a hír ,hogy a Continentál a makói és térségi munkakeresők helyett Indonéz munkavállalókat vesz fel,megkerestük a cég igazgatóját,aki megerősítette:valóban több tucat a harmadik országból érkező dolgozót foglalkoztatnak .Mint mondta :ennek egyik az ,hogy a közelben nem találnak számukra megfelelő munkaerőt,másrészt pedig az autópiac növekvő igényei miatt gyorsan kellett cselekedniük.

Tovább 2022-09-21

Indonéz munkavállalókat foglalkoztat a Continental a makóiak helyett

Újabb botrány van kialakulóban a makói Continental körül. Czirbus Gábort a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezetének elnökét többen is megkeresték az utóbbi időben azzal, hogy a vállalathoz való jelentkezésüket elutasították de olyanok is vannak akiket válaszra sem méltattak. Ezzel szemben tudomására jutott, hogy több külföldi munkavállalót is foglalkoztatnak akiket nemrégiben vettek fel a céghez.Az elnök felháborítónak tartja ,hogy a makói és térségi családoktól ezzel elveszik a megélhetés lehetőségét.

Tovább 2022-09-21

Az Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára gyűjt a Szegedi Nemzeti Színház

A két éve tartó járványhelyzet és az energia-, valamint a gáz árak emelkedése hatalmas terheket ró a koraszülötteket mentő alapítványra. A Szegedi Nemzeti Színház arra kéri nézőit és a segítő szándékú embereket, hogy adományaikkal támogassák a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját.

Tovább 2022-09-21

Újabb energetikai korszerűsítésekben gondolkodik a csongrádi önkormányzat

A megnövekedett villany- és gázárak miatt Csongrád Város Önkormányzata is minden olyan lehetőséget igyekszik megragadni, amellyel csökkenteni tudja a plusz költségeket. A takarékosság jegyében például korlátozott nyitva tartással üzemel majd több intézményük, de lesz olyan, amit egy időre be is zárnak majd. Ezen rendkívüli intézkedések mellett az energetikai korszerűsítésekben látják a kiutat ebből a nehéz helyzetből, de a szociális segítségnyújtásról sem szeretnének elfeledkezni.

Tovább 2022-09-21

Válassz sportágat!

Izgalmas sportági bemutatókkal és nyílt edzésekkel készülnek a szervezők a Nagy Sportágválasztóra az Erdei János Városi Sportcsarnokban, ahol Bánhegyi Adrienn, többszörös világ- és Európa-bajnok ugrókötelessel és Nagy Péter súlyemelő olimpikonnal is találkozhatnak az érdeklődők. A mozgásformák széles palettája várja a gyerekeket, melyeket szakképzett edzők segítségével lehet majd megismerni és kipróbálni a helyszínen.

Tovább 2022-09-21

Makói Híradó 2022.09.20.

Asztalosmesterből ágyúöntő - Gábor Áron mítosza Közel 25.000 újszülött életét mentette már meg a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány Népszerű a Hagyma spuri kerékpárverseny Népes nemzetközi mezőny versenyzett a makói autócross pályán

Tovább 2022-09-20

Algyő mindent megtesz az energiahatékonyság érdekében

A települést érintő számos beruhás során az algyői városvezetés mindig szem előtt tartotta, hogy minél energiahatékonyabb épületeket működtessen. Az önkormányzat alá tartozó intézmények javarésze napelemrendszerrel ellátott, míg a földgázt, ahol csak lehet, termálvízzel váltják ki. Molnár Áron polgármester elmondta: egyik épületük lezárásán sem gondolnak.

Tovább 2022-09-20

Népes nemzetközi mezőny versenyzett a makói autócross pályán

Dübörögtek a lóerők a makói versenypályán, ugyanis városunk határában rendezték meg a hétvégén az Alföld Kupa Amatőr Autócross, valamint az Országos Autócross Bajnokság 5. fordulóját. A szervezők és a versenyzők dolgát igencsak megnehezítette a csapadékos időjárás, ám mégis egy jó hangulatú és magas színvonalú sporteseményről tudunk beszámolni, amelyre a hazaiakon felül hat másik országból is érkeztek pilóták.

Tovább 2022-09-20

Asztalosmesterből ágyúöntő – Gábor Áron mítosza

Egy újabb perspektívából vehették szemügyre az érdeklődők a „Lészen ágyú” - Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállítást a múzeumban pénteken. Ezúttal Dr. Süli Atilla őrnagy, történész tartott tárlatvezetést és osztotta meg a témához kapcsolódó legfrissebb kutatási adatait. A tárlat még ezen a héten látogatható.

Tovább 2022-09-20

Egy teljesen új szárnyat építenek a nagylaki orvosi rendelőhöz

Közel 46 millió forintot nyert Nagylak a helyi orvosi rendelő bővítésére, ugyanis eddig az ottani védőnői szolgálat nem tudott kényelmesen, 21. századi körülmények között működni – tudtuk meg Kolozsvári Rozáliától. A polgármester elmondta: a beruházás már folyik, melynek keretében a régi épület egy részét is fel tudják újítani.

Tovább 2022-09-20

Közel 25.000 újszülött életét mentette már meg a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány

Az elmúlt 30 év során közel 25.000 koraszülött, újszülött baba életét mentette meg speciális mentőautójával a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány. A szervezett munkájáról telefonos interjú során számolt be részletesen Dr. Pintér Gábor Sándor ügyvezető igazgató.

Tovább 2022-09-20

Makói Híradó 2022.09.19.

A mai naptól igényelhető a hatósági áras tűzifa az erdőgazdaságoktól! December 31-ig marad az árstoppok Pitvaros felkészülten néz szembe a téli hónapokkal az energiaválság idején is A vállalkozók közti együttműködés ékes példája lehet az egyik makói cégcsoport Rendhagyó évzáró ünnepséget tartott a Duocor

Tovább 2022-09-19

December 31-ig marad az árstoppok

Szokatlan időben, szombaton kora délután tartott kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, akihez csatlakozott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. Itt bejelentették, hogy a kormány december 31-ig meghosszabbította az árstoppokat, valamint újabb támogatási programokról döntöttek a hétvége folyamán.

Tovább 2022-09-19

Rendhagyó évzáró ünnepséget tartott a Duocor

Két év kihagyás után a Duocor Ipari Bt. hamarabb rendezte meg az évzáró ünnepségét, amelyen az elmúlt három év jubilálóit is köszöntötték. Gábor Zoltán ügyvezető beszédében kiemelten ejtett szót az idei esztendő mottójáról, amely a konszolidáció. Az este a kikapcsolódásról és az önfeled szórakozásról szólt.

Tovább 2022-09-19

Pitvaros felkészülten néz szembe a téli hónapokkal az energiaválság idején is

Sok település önkormányzatát nehéz helyzetbe hozza az energiaárak drasztikus megemelkedése, az egyes városok vagy községek vezetései különböző megoldásokkal igyekeznek racionalizálni ilyen jellegű kiadásaikat. Az 1400 főt számláló Pitvaros azonban szerencsés helyzetben van, hiszen szinte már az egész közintézményi rendszer megújuló energiákat hasznosít – osztotta meg televíziónkkal Radó Tibor polgármester.

Tovább 2022-09-19

A mai naptól igényelhető a hatósági áras tűzifa az erdőgazdaságoktól!

Magyarország Kormánya ebben a nehézségekkel teli időszakban több fronton is támogatja a magyar állampolgárokat és családokat. Az energiaválság lakosságra nehezedő nyomását igyekszik enyhíteni az állam a mai nappal induló tűzifatámogatási programmal, melynek köszönhetően hatósági áron juthatnak tüzelőhöz azok, akik ezt az illetékes erdőgazdaságnál igénylik.

Tovább 2022-09-19

A vállalkozók közti együttműködés ékes példája lehet az egyik makói cégcsoport

Mint, ahogy arról már korábban is hírt adtunk: a Hagymafesztivál nem csak a szórakozásról szólt, hanem szakmai programoknak is otthont adott. Az egyik ilyen a Vállalkozói Sziget volt, ahol több üzlettulajdonos is lehetőséget kapott a bemutatkozásra pódiumbeszélgetések keretében. Köztük szerepelt a makói GoInnova cégcsoport is, amit négy olyan lelkes szakember hozott létre, akik különböző szolgáltatásokat nyújtanak, de mégis egymás keze alá dolgozva építik a jövőt. Profiljukat figyelembe véve és az energiaválságra reagálva a diskurzus során szó esett olyan alternatívákról – mint például a napelemekről, a klímákról és a rájuk vonatkozó pályázatokról is–, melyek iránt most rendkívül megugrott a kereslet.

Tovább 2022-09-19

Makói Híradó 2022.09.16.

A nyugalomra és a dolgos életre esküszik a 95 éves Tóth Gáborné Városmarketing Gyémánt Díjat nyert Makó Város Önkormányzata 65 millió forint értékben modernizált Nagyér a Magyar Falu Programnak köszönhetően A világjáró misszionárius, Fodor Krisztián mesélt utazásairól a makói közönségnek Ezreket vonzott a Hagymafesztivál

Tovább 2022-09-16

A nyugalomra és a dolgos életre esküszik a 95 éves Tóth Gáborné

A 95 éves Tóth Gáborné Katona Piros elárulta stábunknak, hogy mindennap imádkozik és hálás a Jóistennek, hogy jó élete van. A hosszú élet titka szerinte a nyugalom és a dolgos mindennapok. Otthonában köszöntötte ma a szépkorút Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor települési képviselő.

Tovább 2022-09-16

Városmarketing Gyémánt Díjat nyert Makó Város Önkormányzata

Három kategóriában is elnyerte Makó Város Önkormányzata a Városmarketing Gyémánt Díjat. Farkas Éva Erzsébet polgármester csütörtökön este Budapesten a Várkert Bazárban vehette át az elismerést.

Tovább 2022-09-16

65 millió forint értékben modernizált Nagyér a Magyar Falu Programnak köszönhetően

A Magyar Falu Program lehetőségei Nagyéren is erősen éreztetik hatásukat. Több mint 29 millió forintból el tudták végezni a községháza energetikai korszerűsítését, 35 milliót pedig a ravatalozó teljes felújítására tudtak fordítani. Lőrincz Tibor polgármester hangsúlyozta: mindkét beruházásra nagy szükség volt már a faluban.

Tovább 2022-09-16

Ezreket vonzott a Hagymafesztivál

Pezsgett a város három napon keresztül a Hagymafesztivál ideje alatt. Kicsik és felnőttek egyaránt megtalálhatták a megfelelő szórakozási lehetőségeket, akiket mi is megkérdeztünk arról, hogy hogyan érezték magukat a rendezvényen.

Tovább 2022-09-16

A világjáró misszionárius, Fodor Krisztián mesélt utazásairól a makói közönségnek

Egy Teréz anyáról szóló film hatására döntött úgy a szegedi születésű Fodor Krisztián, hogy missziós testvérként szeretne szolgálni. Közel 25 éve járja már a világot és ahol csak tud, igyekszik segíteni a legelesettebbeken. Mindez azonban nem sikerülne azon jó szándékú adakozók nélkül, akik támogatják küldetése teljesítésében. A zarándok csütörtökön immár második alkalommal tartott élménybeszámolót a József Attila Városi Könyvtárban az utazásairól.

Tovább 2022-09-16

TÁRSALGÓ – színes, kulturális magazin 2022.09.15.

Mai adásunkban felelevenítjük a 30. Hagymafesztivál nyitónapjának pillanatait, valamint a Főzőversenyre is ellátogatunk.

Tovább 2022-09-15

Makói Híradó – 2022.09.15.

- Érdemes a fűtési szezon előtt megvizsgálni a melegítő eszközeinket - Luigi, a Kozmix és a Margaret Island is fellépett a Hagymafesztivál zárónapján - Rövid hírek - Szeged rendezi a KATTÁRS rendezvénysorozatott szeptember 22-től 25-ig - Szívvel – lélekkel készült termékek a Hagymafesztiválon

Tovább 2022-09-15

Luigi, a Kozmix és a Margaret Island is fellépett a Hagymafesztivál zárónapján

A Hagymafesztivál utolsó napja is megannyi kikapcsolódási lehetőséget biztosított az érdeklődők számára, köztük ilyenek voltak a koncertek is. A kilátogatók egyfajta időutazáson vehettek részt, ugyanis a retro dalok mellett napjaink népszerű slágerei is felcsendültek Luigi, a Kozmix és a Margaret Island tolmácsolásában. Mindegyek előadóban közös, hogy álmaik megvalósításáért nap mint nap megteszik a tőlük telhetőt.

Tovább 2022-09-15

Érdemes a fűtési szezon előtt megvizsgálni a melegítő eszközeinket

Hamarosan beköszönt a hűvösebb idő és egyre több otthonban kezdenek majd el fűteni. A Csongrád - Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy szakemberrel ellenőriztessék a tüzelő-fűtőberendezéseiket és a kéményeket is.

Tovább 2022-09-15

Szívvel – lélekkel készült termékek a Hagymafesztiválon

Közel ötven kézműves saját készítésű termékét vásárolhattuk meg a Hagymafesztiválon. A standok palettája széles skálán mozgott. Az ínycsiklandó sajtoktól kezdve, a csillogó ékszereken át, illatgyertyák és fa ajándéktárgyak is megtalálhatóak voltak a sorok között.

Tovább 2022-09-15

Szeged rendezi a KATTÁRS rendezvénysorozatott szeptember 22-től 25-ig

„Megújulni közös értékeinkben” mottóval rendezi meg idén a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Katolikus Társadalmi napokat, amely szeptember 22-től 25-ig tart, de már 19-től kapcsolódó programok kísérik. Többek között lesznek: kiállítások, tudományos- és egyháztörténeti konferenciák, beszélgetések, ifjúsági alkalmak, valamint családi nap, illetve számos kulturális program, könyvbemutató és koncert is.

Tovább 2022-09-15

Makói Híradó 2022.09.14.

Nagy fejlődésen ment keresztül a Vall-Ker Kft. az elmúlt 30 évben Mezőgazdasági gépmustra is volt a Hagymafesztiválon Hangosan szólt Makón is az ének Dolgoznak a nagyéri piaccsarnok építésén A vízisportoké lesz a főszerep a SportÉlet című magazinunkban

Tovább 2022-09-14

Nagy fejlődésen ment keresztül a Vall-Ker Kft. az elmúlt 30 évben

A makói alapítású Vall-Ker kft. az elmúlt harminc év alatt nagyívű fejlődésen és fejlesztésen ment keresztül, ami még most is tart. A hullámvölgyek után jelen pillanatban a cég sikeres időszakában van- tudtuk meg a Vállalkozói sziget beszélgetése alkalmával, amelyet A 7Híre című hírháttér magazinunkban holnap láthatnak.

Tovább 2022-09-14

A vízisportoké lesz a főszerep a SportÉlet című magazinunkban

Makó már többször bebizonyította, hogy az egyik legsportosabb városok közé tartozik. A klubok száma harminc fölött jár, amelyhez nemrég csatlakozott a Maros Vízisport Egyesület is. Vannak azonban olyanok is, akik egyénileg versenyeznek, mint például Pálfi László motorcsónak pilóta. SportÉlet című magazinunkban többet is megtudhatnak e sportágakról, továbbá arról is, hogyan kerülték körbe hazánkat a Csanádpalotai Kalandorok és milyen témákat érintettek az Aikido Konferencián.

Tovább 2022-09-14

Dolgoznak a nagyéri piaccsarnok építésén

Két hűtőkamra is helyet kap a már épülő nagyéri piaccsarnokban, ezeket bérbe lehet majd venni az önkormányzattól – mondta el stábunknak ottjártunkkor Lőrincz Tibor. A község polgármestere rávilágított: néhány felmerülő nehézség ellenére jól haladnak a munkákkal.

Tovább 2022-09-14

Mezőgazdasági gépmustra is volt a Hagymafesztiválon

A jubileumi Hagymafesztiválon a mezőgazdasági gépek is lehetőséget kaptak arra, hogy a nagyközönség jobban szemügyre vegye. Kicsik és nagyok körében egyaránt érdeklődést váltott ki a kombájn, a traktor, a vető és az ásógép.

Tovább 2022-09-14

Makói Híradó 2022.09.13.

- Nagy sikert aratott a fiatalok körében a Carson Coma - Számos új kültéri játékelemmel bővült a Kálvin téri és a Hold utcai Óvoda - A környezettudatosság köré épült fel az idei Vállalkozói Sziget - Immár 14. alkalommal rendeztek veteránjármű találkozót Makón - Rövid hírek

Tovább 2022-09-13

Nagy sikert aratott a fiatalok körében a Carson Coma

Szombaton délután egymást váltották az együttesek a Hagymafesztivál Vall-Ker színpadán. Tompeti és Baráti a gyerekeknek kedveztek, később a makói-szegedi rockbanda az Overdream lépett fel. Hatalmas bulival készült a Zanzibar, és nagykoncertet adott a Carson Coma, amelynek slágereit a közönség együtt énekelte a fiatalokkal.

Tovább 2022-09-13

Számos új kültéri játékelemmel bővült a Kálvin téri és a Hold utcai Óvoda

Számos új kültéri játékelemmel bővült a Makói Óvoda két tagintézménye, a Návay Kornél Vadásztársaság tavalyi jótékonysági bálján befolyt összegének köszönhetően. Mai napon a városvezetés és az adományozók képviselői megtekintették a 8 millió forintból megvásárolt játékokat.

Tovább 2022-09-13

A környezettudatosság köré épült fel az idei Vállalkozói Sziget

A Hagymafesztivál egyik kísérőrendezvényeként szombaton újra életre hívták az úgynevezett Vállalkozói Szigetet. A Korona Szálló parkolójában felállított színpadon olyan cégek, vállalkozások és intézmények mutatkozhattak be rövid beszélgetések keretében, amelyek szorosan kötődnek Makó városához. A fő téma az okos és környezettudatos megoldások alkalmazása, valamit az energiahatékonyság volt.

Tovább 2022-09-13

Immár 14. alkalommal rendeztek veteránjármű találkozót Makón

Idén rendhagyó módon a Hagymafesztivál második napján került megrendezésre a Maros-parti Randevú Nemzetközi Veteránjármű Találkozó. Az összejövetelnek a Makovecz tér adott otthont, ahová a régi autók és motorok igazi retro életérzést csempésztek. A 14 éves múltra visszatekintő eseményre ellátogatott Farkas Éva Erzsébet polgármester, Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, valamint a rendezvény egyik főszervezője, a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesületének vezetője, Szilágyi László is. Az alkalmon megemlékeztek a településről elszármazott világhírű konstruktőrről, Galamb Józsefről, akinek óriási szerep jutott abban, hogy az emberek tömegesen élvezhessék a mobilitás előnyeit.

Tovább 2022-09-13

Makói Híradó 2022.09.12.

A 30. Hagymafesztivál pénteken vette kezdetét programokkal és koncertekkel Őrületes csikidám koncert kerekedet a Hagymafesztivál nyitónapján Vörösboros, vargányagombás vaddisznópörkölt nyert a Hagymafesztiválon Megszépül a Maroslele főterén álló templom! Tíz gólos győzelem az első fordulón

Tovább 2022-09-12

Vörösboros, vargányagombás vaddisznópörkölt nyert a Hagymafesztiválon

A legtöbben a magyar gasztronómia tradicionális ételét, a pörköltet választották, de bableves, sültcsülök és hal is került a zsűri elé a Hagymafesztivál főzőversenyén. Bürgés Tamás, a TikTok leghangosabb szakácsa, és Nagy György Imre, a Hagymatikum séfje több szempont alapján választották ki a díjnyertes különlegességeket.

Tovább 2022-09-12

Megszépül a Maroslele főterén álló templom!

Vakolási, festési és bádogos munkákat is elvégeznek a maroslelei katolikus templom egy részén – tudtuk meg Laczkó István plébánostól. 15 millió forintot nyert el erre az egyházmegye. Stábunk a napokban kint járt a községben, ahol azt tapasztalta, hogy már fel is állványozták az épületet.

Tovább 2022-09-12

Őrületes csikidám koncert kerekedet a Hagymafesztivál nyitónapján

Szikora Róbert a gidáival és az R-GO zenekarral őrületes csikidám koncertet adtak a Vall-Ker színpadán, pénteken. Makón a közönség az elmúlt több mint öt évtized legnagyobb slágereit hallhatta két órán keresztül.

Tovább 2022-09-12

Tíz gólos győzelem az első fordulón

Az egyik fő riválisa felett aratott magabiztos győzelmet a Makói KC. A 2022/2023-as bajnokság első fordulójában tíz góllal voltak jobbak a marosmentiek a Kunszentmárton együttesénél.

Tovább 2022-09-12

A 30. Hagymafesztivál pénteken vette kezdetét programokkal és koncertekkel

Őrizzük gondosan hagyományainkat a viharosan nehéz időkben is- hangzott el a jubileumi Hagymafesztivál megnyitóján Farkas Éva Erzsébet polgármestertől. 2 év után ismét színes programok keretében ünnepelhettek a makóiak.

Tovább 2022-09-12

Makói Híradó – 2022.09.09

- 95 évesen is kertészkedik feleségével Mágori István, Pista bácsi - A Hagymafesztivál összehangol minket - A Hagymafesztiválkor lesz Maros-parti Randevú Nemzetközi veterán jármű találkozó - Mutasd meg, hogy milyennek látod a vidéket! - Dobogós helyezésekre számítanak az idén is a Makói KC csapatai

Tovább 2022-09-09

Dobogós helyezésekre számítanak az idén is a Makói KC csapatai

A tavalyi bajnoki szezont a Makói KC férfi ifjúsági csapata a második, míg az NBII. osztályban szereplő felnőtt gárda a dobogó harmadik fokára állhatott fel, de az utánpótlás korosztályokban is születtek szép eredmények, a lányok részéről is. Ezt a tendenciát szeretnék a 2022/2023-as idényben is folytatni a klubnál. Városunk első számú kézilabda csapata szombaton 16 órai kezdettel a Kunszentmárton együttesét fogadja az Erdei János Városi Sportcsarnokban.

Tovább 2022-09-09

95 évesen is kertészkedik feleségével Mágori István, Pista bácsi

95 évesen is napi rendszerességgel gondozza az udvart és a gyümölcsöskertet 88 éves feleségével közösen a makói Mágori István, akit születésnapja alkalmából csütörtökön Farkas Éva Erzsébet polgármester és Varga Ferenc alpolgármester is felköszöntött az önkormányzat nevében. A szépkorú stábunknak elmondta: ezt a szép kort talán annak is köszönheti, hogy mindig az egészséges életmódra törekedett.

Tovább 2022-09-09

A Hagymafesztiválkor lesz Maros-parti Randevú Nemzetközi veterán jármű találkozó

Szeptember 10-én szombaton a Hagymafesztivál második napján rendezik meg a XIV. Maros-parti Randevú Nemzetközi Veterán Jármű találkozót. Az oldtimereket a Makovecz téren tekinthetik majd meg az érdeklődők. Azok között akik, fotózkodnak a T-Ford modellel és feltöltik közösségi oldalukra, értékes nyeremények találnak majd gazdára.

Tovább 2022-09-09

A Hagymafesztiával összehangol minket

Két év kihagyás után újra Hagymafesztivált rendeznek Makó főterén. A három napon át tartó kavalkád során a helyi egyesületek és zenekarok mellett olyan neves együttesek is fellépnek majd mint az RGO, a Carson Coma és a Margaret Island. Továbbá kísérő programok is lesznek, többek között vállalkozói sziget, mezőgazdasági gépbemutató és nemzetközi veteránjármű találkozó is.

Tovább 2022-09-09

Makói Híradó 2022.09.08.

Kormányinfó: 25 százalékos gázfogyasztási csökkentés az állami szférában Megkapták kiosztásra a makói általános iskolák a tanévkezdési támogatást A termelői piacokon továbbra is vásárolhatunk makói hagymát Fontos tanácsok a kerékpárral közlekedőknek Csintalan Mónika kézműves is várja a Hagymafesztivált, mivel először vesz részt

Tovább 2022-09-08

A termelői piacokon továbbra is vásárolhatunk makói hagymát

A napokban több olyan cikk is megjelent a világhálón, miszerint búcsút inthetünk a makói hagymának. Televíziónk a témával kapcsolatban felkereste Fekete Jánost a Makói Hagyma Terméktanács elnökét, aki tisztázta: a nagykereskedelmi láncokból valóban eltűnhet a dugványozással termesztett hagyma, de a kispiacokon és az egyre népszerűbb termékvásárokon továbbra is megvásárolható lesz a hungarikumként is bejegyzett makói zöldség.

Tovább 2022-09-08

Kormányinfó: 25 százalékos gázfogyasztási csökkentés az állami szférában

Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma. Gulyás Gergely szót ejtett arról, hogy a távhőár a lakossági fogyasztók számára nem fog változni, de 25 százalékos gázcsökkenést rendeltek el az állami szervezeteknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál, a kórház és a bentlakásos szociális intézmények kivételek.

Tovább 2022-09-08

Megkapták kiosztásra a makói általános iskolák a tanévkezdési támogatást

Makó Város Önkormányzata a megszavazott 10 ezer forint értékű tanévkezdési támogatásokat az általános iskolák részére eljuttatta, hogy a makói lakcímmel rendelkező diákoknak kiosszák. Több mint 1500 makói család kapta meg utalványok formájában az összeget, amelyet nem csak tanszerre, hanem másra is elkölthetnek 2023. december 31-ig.

Tovább 2022-09-08

Fontos tanácsok a kerékpárral közlekedőknek

Iskola kezdéskor számos diák közlekedik kerékpárral, amelyet érdemes ellenőrizni és ellátni fényvisszaverő és világító berendezéssel. Továbbá Vad Róbert a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára kiemelten ejtett szót a láthatósági mellény használatáról is.

Tovább 2022-09-08

Csintalan Mónika kézműves is várja a Hagymafesztivált, mivel először vesz részt rajta

Csintalan Mónika kézműves már izgatottan várja a több napos Hagymafesztivált, mivel először vesz részt rajta. A rendezvénysorozat remek lehetőséget biztosít az árusoknak, hogy bemutatkozzanak és hazai, kézzel készített portékáikkal.

Tovább 2022-09-08

Makói Híradó 2022.09.07.

- Rágcsálóirtás vette kezdetét Makón - A makói kerékpáros, Horváth János előtt nincs lehetetlen - Évről évre fejlődik a Galamb iskola tankertje - Gépmustra a Hagymafesztiválon - Képzőművészeti barangolás a Hagymaházban

Tovább 2022-09-07

A makói kerékpáros, Horváth János előtt nincs lehetetlen

Horváth János nem várt arra, hogy az élet bekopogtasson az ajtaján, hanem a hátrányból előnyt kovácsolva belevetette magát a kalandokba. Volt is bennük bőven része, ugyanis kétkeréken bejárta hazánkat és Európa egy részét is. Speciális, fekvő biciklijére 11 évvel ezelőtt tett szert, azóta 120 ezer kilométert tekert vele, de előtte országúti- és túrakerékpárjaival is sokat kirándult. Útjai során olyan élményekkel gazdagodott, melyekből már egyet is átélni csodálatos érzés lehet.

Tovább 2022-09-07

Évről évre fejlődik a Galamb iskola tankertje

A Galamb iskola tankertjét már évek óta fejleszti az intézmény vezetése, így mostanra elmondható, hogy már a nullához közelítenek az energetikai költségek. A telepen szinte minden kertészeti tevékenységbe beletanulhatnak a jövő szakemberei, akik az átlátható építkezésnek köszönhetően abba is bepillantást nyerhetnek, hogy hogyan kell létrehozni és üzemeltetni egy olyan gazdaságot, amely az önfenntarthatóság útján halad.

Tovább 2022-09-07

Képzőművészeti barangolás a Hagymaházban

Tímár Edit Ágnes "Séta a képzőművészeti technikák között" című kiállítása nyílt meg a Hagymaházban hétfőn délután. A képzőművész az egyszerű színesceruzán túl, zsírkrétával, spatulával és egy nem mindennapi eszközzel, légecsettel készítette el alkotásait.

Tovább 2022-09-07

Ma őszi rágcsálóirtás vette kezdetét Makón

A mai napon vette kezdetét az évi rendszeres őszi megelőző rágcsáló és rovar irtás. Korábban több helyről is jelezték, hogy már a belvárosban is megjelentek a kistestű állatok, ezért is volt fontos, hogy ez mihamarabb megtörténjen. A kukákba kidobott ételmaradékok és az utcán etetett állatok eledele is vonzza az egereket, patkányokat, amelyek a betakarítást követően visszahúzódnak a városok csatornarendszerei mellé.

Tovább 2022-09-07

Gépmustra a Hagymafesztiválon

A Hagymafesztiválra kilátogatók traktorokkal és kombájnnal is fényképezkedhetnek a Hagymaház mögötti téren a Csanád és Térsége Gazdakör jóvoltából. A gépmustra mellett terménybemutatóval is készülnek a szervezet tagjai, akiktől bátran kérdezhetnek az érdeklődők. Mint megtudtuk: a standokat a Széchenyi téren, az első világháborús emlékmű környezetében állítják majd fel.

Tovább 2022-09-07

Makói Híradó 2022.09.06.

10 milliárdos Fenntartható Városfejlesztési Programot valósíthat meg Makó Újabb botrány Márki-Zay Péter körül a kampányfinanszírozási törvény megsértése miatt Átadták a kiszomboriak felújított toronyóráját Rövid híreket láthatnak! Cumiláncok és ásványékszerek is színesítik majd a Hagymafesztivál termékpalettáját

Tovább 2022-09-06

Újabb botrány Márki-Zay Péter körül a kampányfinanszírozási törvény megsértése miatt

Azért nem számolt el eddig tavaszi kampányfinanszírozási költségeivel Márki-Zay Péter, mert még kifizetetlen számlákhoz várt több millió forintnyi összeget Amerikából, amelyek júniusban érkeztek meg – erről maga a bukott országgyűlési képviselőjelölt és miniszterelnökjelölt beszélt a napokban a Magyar Hang podcastjében. Ez robbantotta ki a politikus körül a legújabb botrányt. A témában a mai nap folyamán Cseri Tamás, hódmezővásárhelyi Fideszes önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót.

Tovább 2022-09-06

10 milliárdos Fenntartható Városfejlesztési Programot valósíthat meg Makó

Makó városa 2027-tel bezárólag 10 milliárd forintos keretösszegből egy úgynevezett Fenntartható Városfejlesztési Programot valósíthat majd meg Európai Uniós támogatásból. Ehhez az önkormányzatnak egy részletes stratégiát kellett kidolgoznia, így a település saját program mentén fejleszthet a jövőben. A dokumentumokban oktatási és nevelési intézmények felújításán túl például a zöldinfrastruktúra fejlesztésére is különítettek el pénzt.

Tovább 2022-09-06

Cumiláncok és ásványékszerek is színesítik majd a Hagymafesztivál termékpalettáját

A Hagymafesztivál egy olyan rangos eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt évek során, ahol úgy szórakozhatnak az emberek, hogy közben minőségi, kézműves termékekkel veszik körbe magukat. A Széchenyi tér hamarosan újra megtelik a portékáikat kínáló árusokkal, akik ezúttal is kitesznek magukért, ugyanis változatos kínálattal fogadják majd a kilátogatókat. Köztük találkozhatnak majd Czeglédi Szilviával, a makói lakos elsősorban ásványékszerek készítésével foglalkozik, de nem riad meg attól sem, hogy más vizekre evezzen.

Tovább 2022-09-06

Makói Híradó 2022.09.05.

Simicskó: „Mi a tisztelet kultúráját képviseljük” A nemrégiben kitüntetett Halász Tamás már a VIII. „Makó anno...” kötetnél tart Először tartott családi napot a DUOCOR a Maros-parton Őszi búcsút tartottak Bogárzóban Megszakította rossz sorozatát a Makó FC

Tovább 2022-09-05

Őszi búcsút tartottak Bogárzóban

A vasárnapi őszi búcsú alkalmából ismét benépesült Bogárzó, ahol egykoron tanyák sokasága állt. A hajdani élet jelképévé vált az a pusztában magasodó és az elszármazottak szívéből kitörölhetetlen templom, amit 115 évvel ezelőtt szeptember elsején szenteltek fel. Ezen fontos momentum mellett a találkozón résztvevők a hagyományokhoz híven megemlékeztek a Szent Őrzőangyalok ünnepéről is, majd visszatekintettek a régi szép időkre.

Tovább 2022-09-05

Simicskó: „Mi a tisztelet kultúráját képviseljük”

„Mi a tisztelet kultúráját képviseljük”- hangzott el Simicskó Istvántól, a Honvédelmi Sportszövetség elnökétől a 7. Aikido konferencián Makón. Az eseményen részt vett Őexellenciája Otaka Masato a Japán Magyarországi Nagykövet, és változatos előadásokat hallhattak a jelenlévők.

Tovább 2022-09-05

Először tartott családi napot a DUOCOR a Maros-parton

A jókedv és az önfeledt kikapcsolódás jellemezte a Duocor Ipari Bt. családi napját, amelyet szombaton a Maros-parton rendeztek meg. A pörköltfőzőverseny mellett a gyár dolgozóira és családtagjaira számos kikapcsolódási lehetőség is várt.

Tovább 2022-09-05

Megszakította rossz sorozatát a Makó FC

Megtört a jég, a Makó FC négy elvesztett bajnoki után vasárnap magabiztosan győzte le az NBIII. újoncát a Pécsi Tudományegyetem PEAC csapatát. Siha Zsolt alakulata 3-1 arányban tudott nyerni az őszi szezon 7. fordulójában.

Tovább 2022-09-05

A nemrégiben kitüntetett Halász Tamás már a VIII. „Makó anno…” kötetnél tart

Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjjal jutalmazta a megyei önkormányzat a „Makó anno…” könyvsorozat szerkesztőjét, Halász Tamást. A kitüntetett stábunknak adott interjújában nem csak az elmúlt évekre tekintett vissza, hanem örömmel avatott be minket abba is, hogy még ebben a hónapban bemutatnak egy új kötetet.

Tovább 2022-09-05

Makói Híradó – 2022.09.02.

- Az iskolakezdéssel beindult az élet, így érdemes türelmesen és figyelmesen közlekedni - Már a belvárosban is egyre több a patkány - A napelemek mellett drónokról is lehet majd kérdezni a Vállalkozói Szigeten - Premier dallal készül Makóra a Margaret Island - A Marosban csobbant a 150 fős magyar kölyök kajak-kenu válogatott

Tovább 2022-09-02

Az iskolakezdéssel beindult az élet, így érdemes türelmesen és figyelmesen közlekedni

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt feladata a gyermekek védelme, továbbá az iskolák környékén a közbiztonság, valamint a közlekedésbiztonság fenntartása. Vad Róbert titkár telefonos interjút adott televíziónknak a témában, melynek során számos hasznos tanácsot is megemlített a gyermekek védelme érdekében.

Tovább 2022-09-02

A napelemek mellett drónokról is lehet majd kérdezni a Vállalkozói Szigeten

Hamarosan elstartol a térség egyik legnagyobb kulturális és szakmai rendezvénye, a Hagymafesztivál, ahol a Marosmenti Vállalkozók Szövetsége is képviselteti magát. A szeptember 9-étől 11-éig tartó eseményre a kiállítók változatos termékfelhozatallal készülnek. Fókuszban lesz például a szakképzés népszerűsítése, valamint a megújuló energiaforrások hasznosításáról is lehet majd érdeklődni.

Tovább 2022-09-02

Már a belvárosban is egyre több a patkány

A világhálón terjednek azok a felvételek ,melyek szerint már Makó belvárosában is gyakran látni rágcsálókat.Sőt nem ritka,hogy lépcsőházakban lakásokban is szembesülnek ezzel e problémával :hívta fel a figyelmet Zeitler Ádám képviselő a legutóbbi testületi ülésen,arra kérve a városvezetést,hogy rendszeresítsék ezek írtását.

Tovább 2022-09-02

Premier dallal készül Makóra a Margaret Island

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb zenekar a hazai könnyűzenei palettán. A fiatal csapat minden korosztály számára nagy népszerűségnek örvend. Pörgős dalaikat a Hagymafesztiválra is elhozzák, legújabb szerzeményükkel együtt.

Tovább 2022-09-02

A Marosban csobbant a 150 fős magyar kölyök kajak-kenu válogatott

A Szegeden táborozó 150 fős magyar kölyök kajak-kenu válogatott szerdán ellátogatott a Maros-partra. A közös programokból nem hiányozhat a szurkolás sem az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság hazai résztvevőinek.

Tovább 2022-09-02

Makói Híradó 2022.09.01.

Rezsivédelmi intézkedéseket hozott meg a makói képviselőtestület! Makón tartott ma délelőtt fogadóórát Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. Megkezdődött a 2022/23-as tanév! Némi átszervezéssel, de sok új tanulóval kezdte meg a tanévet a Galamb iskola Nagy-György Imre szakács is zsűritag lesz Hagymafesztivál főzőversenyén 55 millió forintból újítják fel a magyarcsanádi óvodát

Tovább 2022-09-01

Némi átszervezéssel, de sok új tanulóval kezdte meg a tanévet a Galamb iskola

A középiskolákban is becsengettek. Az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola ebben három elsős osztályt tudott elindítani, emellett pedig egy felnőtt csoport is megkezdte a tanévet.

Tovább 2022-09-01

Rezsivédelmi intézkedéseket hozott meg a makói képviselőtestület!

Farkas Éva Erzsébet polgármester a képviselőtestület szerdai ülésén az energiaválsággal kapcsolatban hangsúlyozta: ebben a változó gazdasági helyzetben Makó Város Önkormányzatának két nagyon fontos feladata van. Meg kell védenie a nehéz helyzetbe került makói polgárokat, emellett pedig újra kell tervezniük, a városvezetés és a